Mødedato: 24.08.2005, kl. 15:30

Anvisning af sprogpladser (bilag)

Anvisning af sprogpladser (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. august 2005

 

 

4.      Anvisning af sprogpladser (bilag)

 

FAU 388/2005  J.nr. 388/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, 

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at nedenstående initiativer sættes i gang. Initiativerne i udviklingsarbejdet indebærer en økonomi på 17,3 mill. kr. over en treårig periode (udover de allerede afsatte 2,5 mill. kr til Bedre integration i børnehaver jf. BR 395/05 J.nr. 395/05- dvs. i alt 19,8 mill. kr.). En igangsættelse af initiativerne forudsætter, at der findes finansiering enten over det forventede mindreforbrug i Børneplanen (jf. den reviderede udbygningsplan vedtaget 11. maj) eller ved budgetforhandlingerne for 2006.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder anvisningsregler for sprogpladser.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at anvisningsreglerne for sprogpladser evalueres primo 2007 med henblik på eventuelle justeringer af reglerne.

 

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte d. 11. maj indstillingen 'Konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner'(behandles igen d. 24. august).

 

I den forbindelse skal der oprettes sprogpladser i udvalgte institutioner, og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget skal derfor træffe principbeslutning vedrørende rammerne for visitering af sprogpladser samt overgangsordning for de børn, der allerede er skrevet op på ventelister.

 

Det tilstræbes, at reglerne for anvisning af sprogpladser lægges så tæt op af de eksisterende regler for anvisning til dagtilbud som muligt.

 

Til institutioner med sprogordninger vil der blive oprettet to ventelister, én for almindelige pladser og én for sprogpladser. Børnene vil blive anvist pladser til hhv. sprogpladser og almindelige pladser afhængigt af forældrenes ønske. Det nuværende regler om søskendehensyn fastholdes, således at fortrinsretten gælder indenfor normeringen af henholdsvis almindelige pladser og sprogpladser. For at undgå tomme pladser vil ledige sprogpladser blive tilbudt til børn fra ventelisten til almindelige pladser.

 

I henhold til den vedtagne fordelingspolitik vil det kun være forældre, der aktivt søger om at få deres barn i en sprogordning, der vil få tilbudt en sprogplads til deres barn. På den måde sikres forældrenes frie valg mest muligt. Til gengæld begrænses modellens fordelingspotentiale.

 

Oprettelsen af sprogordninger i institutioner med lav andel af børn fra etniske minoritetsgrupper vil betyde, at forældre, der har skrevet deres børn op til sådanne institutioner før ordningen blev etableret, vil opleve at stå længere tid på venteliste end først forventet, fordi antallet af almindelige pladser vil blive reduceret/konverteret. Forvaltningen vil orientere forældrene herom, samt om de alternative muligheder kommunen kan tilbyde, hvis de ønsker en plads hurtigt.

 

Det foreslås, at opskrivningen til sprogpladser begynder 1. januar 2006, og at anvisningen af sprogpladser begynder 1. marts 2006. Opskrivningen sker efter den eksisterende praksis for etablering af nye pladser.

 

Etableringen af og anvisningen af pladser til sprogordninger forudsættes af, at der findes en finansiering af udviklingsarbejdet enten over det forventede mindreforbrug i Børneplanen (jf. den reviderede udbygningsplan vedtaget 11. maj) eller ved budgetforhandlingerne for 2006.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte d. 11. maj indstillingen 'Konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner'(behandles igen d. 24. august).

 

Om anvisning af pladser står der bl.a. i indstillingen:

 

De foreslåede fordelingsmodeller vil indebære en mindre begrænsning af forældrenes frie valg. Der vil være tale om, at 14 procent af pladserne i de fire (nu seks ifølge ændringsforslag) bydele tilsammen vil blive forbeholdt børn med et andet modersmål end dansk. De nuværende opskrivningsregler fastholdes med lettere ændringer i principperne for selve anvisningen.

 

På baggrund heraf skal udvalget træffe principbeslutning vedrørende rammerne for visitering til sprogpladser.

 

De overordnede principper for anvisning til dagtilbud er i dag:

 

·        anciennitet efter opskrivning for 0-2-årige børn samt aldersanciennitet for 3-6-årige børn

·        fri overflytningsret

·        det er forældre frit at søge de institutioner som bedst skønnes at varetage barnets behov.

 

Anvisningen til sprogpladser sker i henhold til den fordelingspolitik, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte på sit møde d. 11. maj. Der tages udgangspunkt i, at en ændret fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn baserer sig på frivillighed.

 

Det er således frivilligt, om forældrene vil skrive deres barn op til en sprogplads eller ej, og det er derfor kun de forældre, der aktivt ønsker deres barn i en sprogordning, der vil få tilbudt en sprogplads til deres barn. Ved aktiv søgning forstås, at forældrene på ansøgningsskemaet oplyser, at barnet har et andet modersmål end dansk, og at de ønsker en sprogplads.

 

Om anvisningen af pladser i børnehave stod der i indstillingen følgende:

 

Med den generelle venteliste er det i højere grad muligt at fordele pladserne i henhold til fordelingspolitikken, så længe Pladsanvisningen har mulighed for at give alle forældre et tilbud om pasning.

 

Det foreslås af hensyn til forældrenes frie valg, at et barn uanset sprogoplysninger visiteres på lige fod med de øvrige børn på den generelle venteliste, hvis forældrene ikke har tilkendegivet ønske om sprogplads i forbindelse med opskrivningen.

 

En sådan regel medfører en begrænsning af det fordelingspotentiale, der findes i anvisning via en generel venteliste, men reglen sikrer det frie valg.

 

Overgangsordning for forældre med børn på venteliste til berørte institutioner

I en overgangsperiode vil forældre, der har skrevet deres børn op i en institution, hvor der bliver oprettet sprogpladser, opleve at skulle stå længere tid på ventelisten end først beregnet, fordi antallet af almindelige pladser vil blive reduceret. Forældre, der har skrevet deres barn op på venteliste til en eller flere institutioner, hvor der bliver oprettet en sprogordning, vil blive skriftlig orienteret herom.

 

Så snart der foreligger en politisk beslutning om hvilke institutioner, der vil blive berørt, vil Den Centrale Pladsanvisning orientere forældrene.

 

Forældrene vil blive orienteret om alternative muligheder. Børnehavebørn vil kunne få anvist en anden plads via den generelle venteliste. Vuggestuebørn kan benytte sig af akutlisten, hvor barnet indenfor to måneder vil blive tilbudt en plads i vuggestue eller dagpleje i egen bydel eller nabobydelen. Endvidere vil der blive henvist til at kontakte pladsanvisningen for yderligere konkret vejledning.

 

Forvaltningen har udarbejdet en informationsskrivelse til forældre om udviklingsarbejdet, der er tilgængeligt på Københavns Kommunes hjemmeside. Der har på nuværende tidspunkt været én henvendelse fra et forældrepar, der ønskede yderligere oplysninger om konsekvenser af oprettelse af sprogordninger.

 

Anvisning af pladser

Forældre kan kun skrive deres barn op til hver institution én gang, hvilket betyder, at man ikke kan ønske både en almindelig plads og en sprogplads i samme institution. 

 

Anvisning af vuggestuepladser

De nuværende regler om opskrivning til to specifikke dagtilbud fastholdes. Ansøgningsskemaet udvides med et felt, hvor forældrene skal oplyse barnets modersmål. Der vil være to ventelister til institutioner med sprogpladser. Børnene på ventelisterne anvises pladser til henholdsvis 'sprogpladser' og almindelige pladser afhængigt af forældrenes ønske.

 

Anvisning af børnehavepladser

De nuværende opskrivningsregler til børnehave fastholdes. Der anvises efter alder, og forældrene skal som ved opskrivning til vuggestue, oplyse barnets modersmål. Når der bliver en ledig plads i en sprogordning tilbydes pladsen til det ældste barn på venteliste til sprogordningen.

 

Antal sprogpladser i integrerede institutioner

Da børn typisk går to år i vuggestue og tre år i børnehave, skal der i en integreret institution være ca. 40 procent vuggestuepladser og ca. 60 procent børnehavepladser for at undgå flaskehalsproblemer. Andelen af vuggestue- og børnehavepladser i sprogordningen i integrerede institutioner, skal afspejle denne procentvise fordeling. Dog er det muligt at oprette en højere andel af sprogpladser i børnehavedelen, der kan tilbydes børn udefra.

 

Søskendehensyn

Det nuværende søskendehensyn fastholdes. Der gives ikke søskendehensyn til børn, der skal i vuggestue. Dog kan barnet beholde sin placering på ventelisten til den institution, barnets bror eller søster er indmeldt i, selvom barnet får tilbudt plads i en anden institution.

Børn med søskende i børnehaven får et generelt fortrin til en ledig plads i samme børnehave, dog tidligst fra den første i den måned barnet fylder to år og ti måneder. Fortrinsretten gælder indenfor normeringen af henholdsvis almindelige pladser og sprogpladser.

 

Ledige pladser

Hvis der ikke er børn på ventelisten til sprogpladser i en vuggestue tilbydes pladsen som en almindelig plads til børn på den specifikke venteliste, dernæst til børn på akutlisten.

 

Hvis der ikke er børn på venteliste til sprogpladser i en børnehave, tilbydes pladsen som en almindelig plads til det ældste barn på den generelle venteliste. Derved konverteres en sprogplads til almindelig plads. Næste gang der er en ledig plads i institutionen, anviser pladsanvisningen et sprogbarn, hvis der er et sprogbarn på venteliste.

 

Hvis et barn, der har ønsket sprogplads visiteres til en almindelig plads, bliver barnet ikke omfattet af sprogordningen.

 

Der vedlægges som bilag 1 cases på opskrivninger til børnehave og eksempel på en vuggestue, der får oprettet sprogpladser.

 

Opskrivning til og etablering af sprogpladser

I december 2005 forventes Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i henhold til tidsplanen at tiltræde hvilke institutioner, der vil få oprettet sprogpladser. Det foreslås, at det fra den 1. januar 2006 vil være muligt at skrive sit barn på venteliste til en sprogordning i vuggestue eller børnehave. Efter etablering af sprogordninger i de enkelte institutioner vil børnene kunne anvises sprogpladser fra 1. marts 2006.

 

Anvisningen af børn til sprogpladser foregår i takt med, at der bliver tomme pladser i de berørte institutioner.

 

Opskrivning til sprogplads i vuggestue i opstartsfasen

Ifølge ovennævnte forslag vil det fra 1. januar 2006 være muligt at skrive sit barn på venteliste til en sprogplads i en specifik institution. Barnet vil blive skrevet på venteliste med ansøgningsdatoen som anciennitet. Barnet kan dog tidligst få anciennitet på ventelisten fra det er fire måneder. Hvis flere børn bliver skrevet på venteliste samme dag, vil de ældste af disse børn få plads først.

 

Et barn, der i forvejen står på venteliste og ønsker at skrive sig op til en sprogplads, skal skrives op på ny og får derved en ny anciennitetsdato. Det bliver således ikke muligt at overføre barnets anciennitet fra en anden venteliste ved opskrivning til en sprogplads. Dette er i overensstemmelse med den eksisterende praksis i forbindelse med etablering af nye pladser.

 

Opskrivning til sprogplads i børnehave i opstartsfasen

Ifølge ovennævnte forslag vil det fra 1. januar 2006 være muligt at skrive sit barn op til en sprogplads i børnehave. Opskrivning til børnehave sker efter gældende regler således, at der anvises efter alder.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Forvaltningen vurderer, at hele udviklingsarbejdet vil koste 6,6 mill. kr. årligt i de tre første år (i alt 19,8 mill. kr.) med start i 2006, baggrundsnotat for det samlede budget er vedlagt som bilag 2 i denne indstilling.

 

Der er på nuværende tidspunkt ikke taget beslutning om, hvorledes udviklingsarbejdet skal finansieres.

 

2,5 mill. kr. af udgifterne i 2006 kan findes via afsatte midler til Bedre integration i børnehaver (jf. BR 395/05 J.nr. 395/05).

 

De resterede midler (17,3 mill. kr.) til dækning af udviklingsarbejdet i 2006, 2007 og 2008 foreslås finansieret enten over det forventede mindreforbrug i Børneplanen (jf. den reviderede udbygningsplan vedtaget 11. maj) eller fundet ved budgetforhandlingerne for 2006.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Tilretningen af institutionssystemet og opskrivningspjece vil have mindre administrative konsekvenser. Der forventes et øget pres på den almindelige telefon- og personlige vejledning i Den Centrale Pladsanvisning i opstartsfasen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Bilag 1: Cases

Bilag 2: Baggrundsnotat til budget for udviklingsprojekt

 

 

Grethe Munk

                             /

                                            Carsten Stæhr Nielsen

                                               

 

 

 


 

Til top