Konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner (bilag)
Konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. august 2005
3. Konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner (bilag)
FAU 385/2005 J.nr. 385/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at nedenstående initiativer sættes i gang. Initiativerne i udviklingsarbejdet indebærer en økonomi på 17,3 mill. kr. over en treårig periode (udover de allerede afsatte 2,5 mill. kr til Bedre integration i børnehaver jf. BR 395/05 J.nr. 395/05- dvs. i alt 19,8 mill. kr.). En igangsættelse af initiativerne forudsætter, at der findes finansiering enten over det forventede mindreforbrug i Børneplanen (jf. den reviderede udbygningsplan vedtaget 11. maj) eller ved budgetforhandlingerne for 2006.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at politikken for fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i Københavns Kommunes dagtilbud godkendes
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med udgangspunkt i fordelingspolitikken igangsætter et treårigt udviklingsarbejde i bydelene Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Valby, Brønshøj-Husum, Sundby Nord og Bispebjerg.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender iværksættelsen af fordelingsmodellen A1 (sprogordninger i vuggestuer) i alle udviklingsbydele.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender iværksættelsen af fordelingsmodellen A2 (sprogordninger i børnehaver) i alle udviklingsbydele.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender iværksættelsen af fordelingsmodellen B (profilinstitutioner) i bydelene Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Valby, Brønshøj-Husum.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender iværksættelsen af fordelingsmodellen C (geografisk isolerede institutioner) i bydelene Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Valby, Brønshøj-Husum.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender iværksættelsen af fordelingsmodellen D (samarbejde på tværs af institutioner) i bydelene Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Valby, Brønshøj-Husum.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender etableringen af et børnehavekulturhus i bydelen Ydre Nørrebro.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen iværksætter en målrettet vejledning og informationsindsats til forældre i forbindelse med institutionsvalg via bl.a. sundhedsplejen og Pladsanvisningen
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen iværksætter en indsats, der skal motivere institutionerne til at bidrage til en ændret fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der som en del af udviklingsarbejdet ansættes en central projektkoordinator til at koordinere og evaluere udviklingsarbejdet
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender den reviderede procesplan
RESUME
Familie-
og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte på sit møde den 11. maj 2005 forvaltningens
forslag til fordeling af minoritets- og majoritetsbørn i daginstitutioner med
en række ændringer. Disse ændringer er indarbejdet i herværende indstilling.
Det rådgivende integrationsudvalg, Integrationsrådet og Uddannelses- og Ungdomsudvalget har haft sagen i høring. Høringssvarene er grundlæggende positive overfor iværksættelsen af udviklingsarbejdet. Integrationsrådet udtrykker dog en bekymring for, at udviklingsarbejdet ikke er effektivt nok og opfordrer til, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indfører en permanent ordning med fordeling via generelle ventelister.
Høringssvarene
har givet anledning til en række mindre præciseringer og uddybninger i
sagsfremstillingen. Derudover vil en lang række af kommentarerne indgå i forvaltningens
udarbejdelse af den konkrete implementeringsplan samt i indstillingen om
anvisningsregler for sprogpladser.
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender har overfor Københavns Kommune gjort det tydeligt at ønsket om at opnå en børnesammensætning i institutionerne, der fuldstændig afspejler beboersammensætningen i de enkelte bydele, kun kan nås, hvis man forlader princippet om frit valg for forældrene og genindfører den generelle kommunale anvisning.
Da der indtil nu har været politisk ønske om at bevare de nuværende anvisningsregler, har forvaltningen koncentreret de foreliggende forslag i denne indstilling ud fra denne forudsætning.
København er en stor by med store variationer såvel inden for bydelene som på tværs af bydele. Befolkningssammensætningen er varierende fra område til område, og kommunen har et meget bredt udbud af forskellige typer af dagtilbud. Forvaltningen vurderer derfor, at der på den ene side er behov for at afprøve forskellige fordelingsmodeller, og at der på den anden side er behov for en successiv indførelse af disse modeller, der samtidig giver forvaltningen mulighed for at evaluere på, hvilke modeller, der er mest effektive.
Forvaltningen foreslår derfor, at der igangsættes et treårigt udviklingsarbejde med fordeling via følgende seks modeller:
· MODEL A1: Fordeling via 'sprogordninger' i vuggestuer
· MODEL A2: Fordeling via 'sprogordninger' i børnehaver
· MODEL B: Fordeling via profilinstitutioner
· MODEL C: Særlig indsats for geografisk isolerede institutioner herunder samarbejdsprojekter på tværs af institutioner
· MODEL D: Samarbejde på tværs af institutioner
· MODEL E: Børnehavekulturhus
Det foreslås, at forvaltningen foretager en midtvejsevaluering af udviklingsarbejdet efter to år, og på baggrund heraf fremlægger forvaltningen et forslag til udbredelse af fordelingsindsatsen i de resterede bydele. Efter tre år foretager forvaltningen en afsluttede evaluering, der forelægges det politiske udvalg medio 2009.
Det foreslås endvidere, at rammerne for udviklingsarbejdet skal være en fordelingspolitik i tråd med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens fordelingspolitik på skoleområdet. Endeligt foreslås det, at indsatsen med fordeling tager udgangspunkt i en målrettet vejledning af forældre i forbindelse med valg af dagtilbud fra sundhedsplejen samt Den Centrale pladsanvisning.
Udviklingsarbejdet foreslås udbredt i følgende seks bydele: Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Valby, Brønshøj-Husum, Bispebjerg og Sundby Nord.
I henhold til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ændringsforslag af 11. maj 2005 indføres kun modellerne A1 og A2 (sprogordninger) i Bispebjerg og Sundby Nord.
Indførelsen af sprogordninger vil indebære en mindre begrænsning af forældrenes frie valg. Der vil være tale om, at op til 13 procent af pladserne i de seks bydele tilsammen vil blive forbeholdt børn med et andet modersmål end dansk. De nuværende opskrivningsregler fastholdes med lettere ændringer i principperne for selve anvisningen. Reglerne for anvisning af sprogpladser lægges frem til beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i en selvstændig indstilling d. 17. august 2005.
Forvaltningen vurderer, at udviklingsarbejdet har et godt fordelingspotentiale. Fordelingspotentialet begrænses, hvis ikke samtlige modeller vedtages. Dog vil det ikke være effektivt i samme grad, som hvis kommunen indførte generelle ventelister og fordelte alle børn på baggrund af en konkret vurdering, og således i meget ringe grad tog hensyn til forældrenes vejledende ønsker.
Udviklingsarbejdet vurderes til at koste 6,6 mill. kr. årligt i de tre første år med start i 2006 (i alt 19,8 mill. kr.) Hertil kan 2,5 mill. kr. til finansiering af udviklingsarbejdet i 2006 findes via Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets afsatte midler til Bedre integration i børnehaver (jf. BR 395/05 J.nr. 395/05).
De resterede midler (17,3 mill. kr.) til dækning af udviklingsarbejdet i 2006, 2007 og 2008 foreslås finansieret over det forventede mindreforbrug i Børneplanen (jf. den reviderede udbygningsplan vedtaget 11. maj) eller fundet ved budgetforhandlingerne 2006.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Familie-
og Arbejdsmarkedsudvalget drøftede på sit møde den 2. februar 2005 en række
løsningsmodeller til fordeling af minoritets- og majoritetsbørn i daginstitutioner.
I forlængelse heraf bad udvalget forvaltningen komme tilbage med en konkretiseret
indstilling på baggrund af drøftelserne.
Der blev ikke truffet endelig beslutning om modellerne på mødet, men interessen samlede sig om modellerne fordeling via kvoter, via profilinstitutioner samt samarbejde på tværs af institutioner. Desuden var der enighed om sproglig udvikling som omdrejningspunkt og ikke etnisk herkomst.
Samtidig bad udvalget om, at man sikrede en sammenhæng til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens arbejde og beslutninger vedrørende samme problematik på skoleområdet, ligesom man ønskede bud på hvorledes sundhedsplejerskernes arbejde kunne medvirke til løsninger på området.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte d. 11. maj 2005 indstillingen 'Konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner' med følgende ændringsforslag:
"Forslaget erstatter 2. og 11. at-punkt. De resterende at-punkter bibeholdes, således at forvaltningen råder over den størst mulige værkstøjskasse til at supplere model A1 og A2 med.
At Model A1 og A2 udbredes til de seks bydele, hvor behovet er størst. De resterende bydele omfattes successivt af model A1 og A2 efter evaluering af de foreløbige erfaringer indenfor de næste to år.
At forvaltningen fremlægger et forslag med en fornyet indstilling om, at der laves forsøg med et børnehavekulturhus i en bydel.
At procesplanen ændres således, at forvaltningen sender forslaget i høring og udarbejder et nyt forslag til indstilling, som forelægges FAU til endelig godkendelse på første møde i august. Forvaltningen bedes tage kontakt til de relevante ministerier med henblik på at få dem inddraget i processen og evalueringen. U&U høres for at sikre en koordinering af indsatsen."
Herværende indstilling er en fornyet indstilling, hvori ændringsforslaget samt høringssvar er indarbejdet.
Muligheder for fordeling i henhold til serviceloven
Københavns Kommune har i flere tilfælde henvendt sig til det daværende Socialministerium og det nuværende Ministerium for Familie- og Forbrugeranliggender vedrørende muligheden for at kunne løse forskellige ønsker om fordeling af børn i daginstitutioner. Desuden foreligger brevveksling mellem Ritt Bjerregaard og den forhenværende minister for Familie- og Forbrugeranliggender Henriette Kjær.
Ministeriets præciseringer af lovfortolkningen koncentreres om følgende:
· Kommunernes mulighed for at fordele børn i daginstitutioner efter forskellige kriterier er begrænset af lighedsprincippet.
· Kommunerne kan anvise børn til pladser med specielle tilbud eller ud fra sociale kriterier ud fra en konkret individuel vurdering i hvert enkelt tilfælde.
Disse to hensyn indebærer at:
· Kommunen kan oprette særlige pladser forbeholdt børn, der har brug for et særligt tilbud om sprogstimulering, men kan ikke lade adgangen hertil afhænge af en kvote, der betyder, at børn med samme behov ikke kan få samme tilbud.
· Børn med samme krav på plads (alder, anciennitet på ventelisten) kan ikke springes over pga. et generelt ønske om, at der tages særlig hensyn til at børnene har søskende i institutionen og /eller børnenes sproglige udvikling eller etniske herkomst.
Københavns Kommunes nuværende anvisningsregler om frit valg for forældrene mht. specifikke institutionsønsker er således ikke foreneligt med ønsket om, at
· Børn med søskende har fortrinsret til institutioner, hvor en ældre søskende er indmeldt.
· Børn skal fordeles på institutionerne således, at der, med henblik på integration, sikres en hensigtsmæssig sammensætning af børnegruppen.
Eventuelle ønsker om en ligelig fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og muligheden for at give søskendehensyn kræver derfor en synlig aktiv stillingtagen til følgende:
· Hvilket hensyn der er overordnet det andet.
· Om man bør forlader princippet om frit valg for forældrene og genindføre den generelle kommunale anvisning.
· eller at man anvender den akutte venteliste til alle, der "springes over", hvilket vil være i overensstemmelse med loven.
· eller at man opretter én institution, hvor alle, der "springes over" tilbydes plads, hvilket vil være i overensstemmelse med loven.
De to sidstnævnte punkter kan ikke anbefales, da sådanne ordninger vil komme til at berøre en relativ høj andel af børn i kommunen og forringe forældrenes mulighed for indflydelse på valg af dagtilbud.
Det skal understreges, at dette kun gælder for vuggestueområdet. På børnehaveområdet har man i princippet en generel venteliste. Men søskendehensyn og ret til overflytning gør, at man også her har en høj grad af valgfrihed.
Ovenstående er i overensstemmelse med det som KL understreger i rapporten "Københavns Kommune - Analyse af pladsanvisningen og ventelistereglerne". Nemlig, at det i forbindelse med anvisningsregler er nødvendigt, at der bliver taget et valg mellem 'efter-tur-princippet' eller særhensyn, da de to principper ikke kan forenes efter gældende lovgivning.
KL skriver bl.a.
følgende:
"Når det drejer sig om
særhensyn i forhold til søskende og/eller andre særhensyn for enkeltfamilier,
er der tale om to uforenelige hensyn. Gennemskuelighed forudsætter et stramt og
ufleksibelt system, mens varetagelsen af særhensyn forudsætter et fleksibelt,
men (for nogle) mindre gennemskueligt system. Desuden skal
lighedsgrundsætningen iagttages, hvorfor de, der springes over, skal kunne tilbydes
en anden relevant plads. Det vil forudsætte, at Københavns Kommune genindfører
generelle ventelister således at de, der springes over, vil kunne tilbydes en
plads i en anden relevant institution."
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender er blevet forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurderinger af Serviceloven, og ministeriet bemærker i den forbindelse følgende:
"vi er enige i forvaltningens opfattelse, hvorefter kommunen med sine retningslinjer i den nuværende form afskærer sig fra at kunne tage hensyn til en hensigtsmæssig fordeling af børnene"
Da der indtil nu har været politisk ønske om at bevare de nuværende anvisningsregler, har forvaltningen koncentreret de foreliggende forslag i denne indstilling ud fra denne forudsætning.
I henhold til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning d. 11. maj 2005 om at henvende sig til de relevante ministerier har forvaltningen i brev af 3. juni 2005 rettet henvendelse til samt Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration med henblik på at ministerierne deltager i en følgegruppe. Efterfølgende har Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender svaret forvaltningen, at de ikke har mulighed for at deltage i en følgegruppe. Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration har takket ja til at deltage med en repræsentant i en følgegruppe.
Problemafklaring og belysning af sammenhængen med skoleområdet
Formålet med at arbejde for en ændret fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn er først og fremmest at fremme mødet mellem børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i dagtilbud med henblik på en gensidig integration samt at styrke minoritetsbørnene dansksproglige udvikling. Der tages her udgangspunkt i Københavns Kommunes integrationspolitik, der beskriver integration som 'en livslang proces, som omfatter alle borgere. En gensidig integration kræver forståelse og en åben dialog'.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen peger i analysen af skoleområdet på, at der er en sammenhæng mellem forældres valg af institution og senere valg af skole. I skolernes høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling 'Fordeling af et- og tosprogede elever på de københavnske folkeskoler' peger en lang række af skolerne på, at en ændret fordeling i skolerne forudsætter en ændret fordeling i daginstitutionerne.
I forlængelse heraf er formålet med en ændret fordeling i daginstitutionerne endvidere at skabe de bedste forudsætninger for en ændret fordeling i kommunens folkeskoler.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan dog ikke vurdere, om fordelingen i daginstitutioner er så afgørende for fordelingen på skoleområdet som Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen peger på.
Det er forvaltningens vurdering, at det især er bosætningsmønstret, der har den afgørende betydning for børnesammensætningen i den enkelte daginstitution. Derudover spiller det en rolle, at variationen af tilbud, der findes på dagtilbudsområdet (dagpleje, vuggestuer, integrerede institutioner, børnehaver, udflytterbørnehaver, børnehaver med rumplepotter, puljeordninger mv.) er meget bred. Fx er der meget få forældre fra etniske minoritetsgrupper, der vælger udflytterbørnehaver.
Konkret er det Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens forslag, at der iværksættes et samarbejde på tværs af de to forvaltninger. Formålet med samarbejdet vil være at koordinere fordelingsindsatsen på skoleområdet (Københavnermodellen for Integration) med fordelingsindsatsen på daginstitutionsområdet.
Endelig skal det nævnes, at der er overensstemmelse mellem de bydele, der er udvalgt til udviklingsbydele på daginstitutionsområdet og de skoledistrikter, der vil få magnetskoler.
Forslag til fordelingsindsats via et treårigt udviklingsarbejde
København er en stor by med store variationer såvel inden for bydelene som på tværs af bydele. Befolkningssammensætningen er varierende fra område til område, og kommunen har et meget bredt udbud af forskellige typer af dagtilbud. Forvaltningen vurderer derfor, at der på den ene side er behov for at afprøve forskellige fordelingsmodeller, og at der på den anden side er behov for en successiv indførelse af disse modeller, der samtidig giver forvaltningen mulighed for at evaluere på, hvilke modeller, der er mest effektive.
Københavns
Kommune har siden 1997 arbejdet med en målsætning om at øge andelen af børn fra
etniske minoritetsgrupper, der er indmeldt i dagtilbud. I marts 2005 benyttede
78 procent af børn fra etniske minoritetsgrupper et dagtilbud. Det er en
stigning på 18 procent, siden målet blev sat i 1997.
Fra central side har den prioriterede indsats på området hidtil været at øge andelen af børn fra etniske minoritetsgrupper i dagtilbuddene. Iværksættelsen af et udviklingsarbejde er en mulighed for via frivillighedens vej, at forsøge at motivere forældre til at vælge dagtilbud anderledes, end de gør i dag og hermed regulere børnesammensætningen i kommunens daginstitutioner.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår derfor i forlængelse af ovenstående, at der igangsættes et treårigt udviklingsarbejde, der skal afprøve om en kombination af frivillig fordeling via sprogordninger og profilinstitutioner er egnet til at realisere målene i nedenstående politik for fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn. På baggrund af en evaluering af udviklingsarbejdet bør der efter projektets afslutning tages politisk stilling til, hvordan der fremover skal arbejdes med fordeling i kommunens daginstitutioner.
De modeller, som forvaltningen foreslår anvendt, er blevet forelagt Familie- og forbrugerministeriet, der har svaret forvaltningen følgende:
"alle modeller om hhv.
fordeling efter 'sprogordninger', profilinstitutioner, mv. vil holde sig inden
for rammerne af Serviceloven"
De foreslåede fordelingsmodeller vil få en begrænset indflydelse på forældrenes frie valg. Der vil være tale om, at gennemsnitligt 13 procent af pladserne i de seks bydele vil blive forbeholdt børn med et andet modersmål end dansk. De nuværende opskrivningsregler fastholdes med lettere ændringer i principperne for selve anvisningen.
Halvdelen af børnene med et andet modersmål end dansk forventes fordelt via sprogordninger (MODEL A1 og A2), den anden halvdel forventes fordelt via profilinstitutioner (MODEL B).
Forvaltningen vurderer, at udviklingsarbejdet har et godt fordelingspotentiale, dog vil det ikke være effektivt i samme grad, som hvis kommunen indførte generelle ventelister og fordelte alle børn på baggrund af en konkret vurdering, og således i meget ringe grad tog hensyn til forældrenes vejledende ønsker.
Fordelingspolitik
Borgerrepræsentationen vedtog den 9. december 2004 en fordelingspolitik for en mere ligelig fordeling af et- og tosprogede elever på folkeskolerne. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår, at en lignede politik for dagtilbudsområdet vedtages af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Politikken skal være den røde tråd i udviklingsarbejdet, sætte mål og rammer for indsatsen samt forpligte forvaltningen og dagtilbud til at arbejde for en ændret fordeling. Evalueringen af arbejdet skal endvidere ske på baggrund af målene i fordelingspolitikken.
Fordelingspolitikken skal ses i forlængelse af Københavns Kommunes værdigrundlag og integrationspolitik samt Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens fordelingspolitik.
Forslag til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens fordelingspolitik:
1. Fordelingspolitikken har til formål at fremme mødet mellem børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn med henblik på en gensidig integration samt at styrke minoritetsbørnene sproglige udvikling
2. Målet er, at børnesammensætningen i Københavns Kommunes dagtilbud skal afspejle beboersammensætningen i det enkelte byområde. Andelen af børn med et andet modersmål end dansk i det enkelte dagtilbud bør afspejle andelen i bydelen
3. Arbejdet for at opnå en ændret fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn foregår i respekt for alle forældres ret til at vælge dagtilbud og baserer sig dermed på frivillighed for både minoritets- og majoritetsforældre
4. Forvaltning og dagtilbud har en fælles forpligtigelse til at arbejde for opfyldelse af målsætningen
Gennemgang af de seks fordelingsmodeller
Model A1 og A2: Fordeling via 'sprogordninger' i vuggestuer og Fordeling via 'sprogordninger' i børnehaver
Sprogordninger for børn med
andet modersmål end dansk i vuggestuer og børnehaver
I de seks 'udviklingsbydeles' institutioner var der i november 2004 tilsammen indmeldt 3363 børn i alderen 1-5 år, der er indvandrere eller efterkommere. Tilsvarende vurderer forvaltningen på baggrund af statusindberetning af tosprogede børn i børnehaverne fra 2004, at der er indmeldt omkring 3300 børn med et andet modersmål end dansk i de seks bydeles daginstitutioner.
Som et led i udviklingsarbejdet foreslås det derfor, at der tilsammen i de seks bydele oprettes 480 sprogpladser i vuggestuer og 1120 sprogpladser i børnehaver, svarende til, at der er pladser til ca. 50 procent af børnene med et andet modersmål end dansk. Det er nødvendigt at bevare 50 % af pladserne til 'frit valg', for at kunne give plads til forældrenes frie valg samt skabe mulighed for at afprøve forskellige fordelingsmodeller. Endvidere vil der være institutioner, som forvaltningen, på grund af deres geografiske placering, vurderer umulige at få til at afspejle bydelssammensætningen via frivillige ordninger. De i alt 1600 pladser svarer til 13 procent af det samlede antal pladser (alle daginstitutioner og dagpleje) i de seks bydele, hvilket sikrer, at indskrænkelsen af forældrenes frie valg bliver begrænset.
Alle tosprogede børn, der er fyldt tre år, vil naturligvis fortsat være omfattet af den generelle sprogstimuleringsindsats i henhold til folkeskolelovens § 4a uafhængigt af, om de er indskrevet i en sprogordning eller blot indmeldt i en almindelig børnehaveplads.
Ordningerne oprettes i udvalgte institutioner med lav andel af børn fra etniske minoritetsgrupper. Sprogpladser forbeholdes børn med et andet modersmål end dansk. Til ordningerne knyttes uddannede pædagoger med særlig efteruddannelse inden for tosprogsudvikling og sprogstimulering. Antallet af børn i en ordning i den enkelte institution vil være afhængigt af institutionens normering. Ordningerne skal fungere på tværs af stuer/børnegrupper, da det ikke er hensigten at isolere børn med et andet modersmål end dansk i særlige grupper. Udover fokus på sproglig udvikling skal det pædagogiske personale også sætte fokus på at inddrage forældrene i børnenes sproglige udvikling og integration.
Forældre til børn med et andet modersmål end dansk vil blive informeret om muligheden for at skrive sit barn op til en særlig sprogordning af sundhedsplejersken og/eller Pladsanvisningen. Når forældrene skriver deres barn op til en plads, vil de fremover skulle notere om barnet har et andet modersmål end dansk på opskrivningsskemaet samt aktivt tilvælge en sprogplads. Forslaget til retningslinier for anvisning af sprogpladser beskrives detaljeret i indstillingen Anvisning af sprogpladser, der fremlægges til behandling på samme møde som herværende indstilling.
Anvisning af sprogpladser i
vuggestuer (MODEL A1)
De nuværende regler om opskrivning til to specifikke dagtilbud fastholdes med lettere ændringer i principperne for selve anvisningen. Børnene på ventelisten anvises plads til henholdsvis 'sprogpladser' og almindelige pladser afhængigt af forældrenes ønske.
Det foreslås at der oprettes to ventelister til vuggestuer med sprogordninger med det formål at øge ventelisternes gennemskuelighed for forældrene. Ventelisterne vil som i dag blive lagt ud på Internettet, for at give forældrene mulighed for at følge med.
Anvisning af pladser i
børnehaver (MODEL A2)
De nuværende opskrivningsregler til børnehave fastholdes med lettere ændringer i principperne for selve anvisningen. Der anvises efter alder, men børn med et andet modersmål end dansk anvises plads i institutioner med sprogordning efter en konkret vurdering.
Med den generelle venteliste er det i højere grad muligt at fordele pladserne i henhold til fordelingspolitikken, så længe Pladsanvisningen har mulighed for at give alle forældre et tilbud om pasning.
Søskendehensyn
Ved anvisning af pladser i såvel vuggestuer som børnehaver skal det prioriteres om hensynet til fordeling af minoritets- og majoritetsbørn skal vægtes over eller under et evt. søskendehensyn. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil skulle tage stilling hertil i indstillingen om anvisning af sprogpladser.
Konsekvenser af MODEL A1 og A2
· Det er en forudsætning for modellerne A1 og A2's succes, at både børn med dansk som modersmål og børn med et andet modersmål end dansk ønsker plads i institutionen. For at undgå tomme pladser bør pladsanvisningen anvise plads til majoritetsbørnene, når der ikke er børn med andet modersmål end dansk på ventelisten, hvilket naturligvis vil svække muligheden for fordeling.
· Det frie valg begrænses i de institutioner, hvor der indføres sprogordninger pga. de forbeholdte pladser. I alt vil der være tale om gennemsnitligt 13 procent af pladserne i de seks bydele.
· I en overgangsperiode vil majoritetsbørn, der står på venteliste til institutioner, der får sprogordninger, kunne komme til at vente længere på en plads. Alternativt kan forældrene skrive barnet op på akutlisten eller til en anden specifik institution med anciennitet fra det nye opskrivningstidspunkt.
MODEL B:
Fordeling via profilinstitutioner
Det foreslås, at der i de fire bydele oprettes profilinstitutioner i udvalgte institutioner. Institutionerne udvælges af centralforvaltningen i samarbejde med lokalforvaltningen og de berørte institutioner.
Målet med profilinstitutioner er at skabe institutioner, hvis profil tiltrækker såvel minoritets- som majoritetsforældre. Institutionen skal altså tilbyde noget af "begge dele" og ikke blot profilere sig på at være fx en "idrætsinstitution" eller en "flerkulturel børnehave".
Profilinstitutionerne skal henvende sig til alle børn uanset etnisk oprindelse og sproglig udvikling.
Profiler, der kan tiltrækker minoritetsforældre
· Institutioner med modersmålsgrupper
· &nbs p; Institutioner med særlige sprogstimuleringstilbud
· Institutioner med erfaring og/eller særlige kompetencer i forhold til arbejdet med børn og forældre med etnisk minoritetsbaggrund
· Institutioner, der fokuserer på forældreinddragelse
Profiler, der kan tiltrække majoritetsforældre
· Økologi
· Institutioner med bus og /eller udflytterdel
· Naturlegeplads
· Diverse kreative aktiviteter: teater, musik, idræt mv.
Erfaringen i forvaltningen er, at forældre først og fremmest vælger institution efter nærhedsprincippet. Størstedelen af såvel indmeldte børn, som børn på ventelisten går/er skrevet op til en institution i egen bydel eller nabobydelen.
Derudover er det erfaringen, at få børn fra etniske minoritetsgrupper indmeldes i dagpleje og i udflytterbørnehaver. Udflytterbørnehaver og børnehaver med bus tilknyttet er til gengæld populære hos grupper af majoritetsforældre. Endvidere er det forvaltningens erfaring at økologi, idræt, teater, musik samt gode fysiske rammer er populært hos majoritetsforældre.
Fordelingen via profilinstitutioner skal ske ved:
· at sikre at kommunen/institutionerne tilbyder det, som forældrene ønsker
· at vejlede og informere forældrene om de forskellige tilbud
· at motivere forældrene til at vælge dagtilbud således, at deres valg er med til at ændre fordeling af minoritets- og majoritetsbørn
Hvad der præcis gør, at nogle forældre vælger én institution frem for en anden, findes der dog ingen brugerundersøgelser af i kommunen.
MODEL C: Geografisk
isolerede institutioner med høj andel af etniske minoritetsbørn
Som det fremgik af
analysen af bydelskortene i bilag 1 til indstillingen 'Løsningsmodeller til
fordeling af etniske minoritetsbørn og majoritetsbørn i daginstitutioner'
findes der institutioner, i bl.a. Brønshøj-Husum, der er mere eller mindre
geografisk isoleret. I tilfælde med geografisk isolerede institutioner vurderer
forvaltningen, at det ikke altid vil være realistisk at opnå en fordeling, der
afspejler bydelens beboersammensætning; hverken via profilinstitutioner eller
via sprogordninger.
I stedet foreslås:
·
At centralforvaltningen i samarbejde med
lokalforvaltningen i "udviklingsbydele" udvælger de institutioner, der kan
betegnes som geografisk isolerede.
·
At de lokale T/A-teams i samarbejde med institutionerne
udformer en handleplan, der skal sikre, at institutioner har et højt kvalitetsniveau,
og at personalet i disse institutioner har de nødvendige kompetencer til
arbejdet med integration og sproglig udvikling af tosprogede børn.
·
At der afsættes midler til en særlig indsats med
forældreinddragelse i disse institutioner
· At der afsættes midler til samarbejdsprojekter med institutioner med en lav andel af børn fra etniske minoritetsgrupper. I Brønshøj-Husum har man i en årrække, én gang om året, med stor succes, gennemført et H.C. Andersen projekt. Projektet er foregået på tværs af institutioner og har haft både integration og sprogstimulering som formål.
MODEL D:
Samarbejde mellem institutioner
Forvaltningen vil understøtte, at institutioner med en høj andel af minoritetsbørn indgår samarbejdsaftaler med institutioner med en høj andel af majoritetsbørn.
MODEL E:
Børnehavekulturhus
Formålet med et Børnehavekulturhus er at skabe et rum, hvor børn fra forskellige daginstitutioner kan mødes på tværs af etniske baggrunde i forbindelse med forskellige arrangementer og aktiviteter.
På baggrund af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om at lave forsøg med et børnehavekulturhus foreslår forvaltningen, at der etableres et sådant hus i bydelen Ydre Nørrebro.
I børnehaverne på Ydre Nørrebro er andelen af indvandrere og efterkommere 59 procent, den gennemsnitlige procent for kommunen er 24 procent.
Bydelen Ydre Nørrebro er den bydel, der har kommunens største andel af indvandrere og efterkommere i alderen 1- 5 år (47 % i institutionerne, 45 % bosat i bydelen). Til sammenligning er den gennemsnitlige procent for kommunen hhv. 25 procent og 21 procent.
Samtidig har bydelen den mest ulige fordelingen af børnene; 37 procent af institutionerne har mere end 60 procent indvandrere og efterkommere.
Til sammenligning er tallene for de andre bydele: Brønshøj-Husum: 19 procent, Indre Nørrebro: 14 procent, Bispebjerg: 9 procent, Sundby Nord: 9 procent, Valby: 2 procent.
På Ydre Nørrebro findes der på nuværende tidspunkt ingen steder, hvor børnehaverne kan mødes omkring kulturelle og rytmiske aktiviteter. Bydelen har ingen medborgerhuse, kvartercentre, børnekulturhuse eller lign.
En etablering af et børnehavekulturhus i bydelen vil skabe en mulighed for, at børn fra forskellige institutioner kan mødes med deres pædagoger på tværs af etnicitet om kulturelle aktiviteter.
Målrettet vejledning og informationsindsats til
forældre i forbindelse med valg af dagtilbud
Det foreslås, at indsatsen over for forældrene består af:
·
En kampagne, der gør forældrene opmærksomme på
profilinstitutionerne én gang årligt i forbindelse med det store sommerryk
(Info-teamet)
·
Målrettet vejledning til forældre til børn med et andet
modersmål end dansk vedrørende institutioner med særlige sprogordninger
(Sundhedsplejen og Pladsanvisningen).
·
Indlæg i den fælles opskrivningspjece om sprogordninger
og profilinstitutioner i de seks bydele.
·
Indrykning af annoncer på kommunesider i lokalaviserne.
· Relevante oplysninger på institutionernes hjemmeside, brug af søgekriterier.
· At institutionernes årsplaner gør opmærksom på deres profil.
· Opsøgende arbejde i vuggestuer/dagplejer (Info-teamet).
· Åbent hus arrangementer, besøg i mødregrupper mv. (Info-teamet).
Sundhedsplejerskernes rolle
Sundhedsplejerskerne orienterer i dag alle forældre om, at de skal huske at skrive deres barn op til pasning, inden barnet er 4 måneder gammelt. Til familier fra etniske minoritetsgrupper findes en særlig pjece, 'Inden du skriver Romanza op til daginstitution', der er oversat til syv forskellige sprog. Sundhedsplejerskerne aflægger endvidere besøg i familier fra etniske minoritetsgrupper, hvor barnet ikke er indmeldt i et dagtilbud, når barnet er tre år. Ved dette besøg er der særlig fokus på barnets sproglige udvikling, og sundhedsplejersken vurderer om forældrene bør motiveres til barnet kommer ud blandt andre børn fx i et dagtilbud.
Det foreslås, at de allerede eksisterende tiltag suppleres med en målrettet indsats over for familier med børn med et andet modersmål end dansk bestående af følgende tiltag:
· Udarbejdelse af pjece oversat til de mest talte sprog, der beskriver, hvordan forældre til børn med et andet modersmål end dansk kan støtte deres børns sproglige udvikling og integration i det danske samfund. Hvilke overvejelser, der er vigtige at gøre sig i forbindelse med valg af dagtilbud, for familier med børn med et andet modersmål end dansk, samt hvilke tilbud kommunen har på området. (Pjecen er en del af de tiltag, der foreslås iværksat i indstillingen Plan for forbedring af sprogstimuleringsindsatsen, der blev tiltrådt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 11. maj 2005).
· Krav om at sundhedsplejerskerne orienterer familierne om, hvilke dagtilbud i deres bydel, der har særlige tilbud til børn med et andet modersmål end dansk.
· Centralforvaltningen sætter fokus på fordelingspolitikken over for sundhedsplejerskerne via skriftligt materiale og temadage.
· Fordelingsindsatsen i daginstitutioner skal tænkes med ind i den ny ydelses- og aktivitetsprofil for spæd- og småbørnssundhedsplejen, der forventes fremlagt til politisk beslutning medio 2006.
Pladsanvisningen og Info-teamets rolle
Det er Pladsanvisningen rolle at vejlede forældre, når de står overfor, at skulle vælge dagtilbud til deres barn. Pladsanvisningen må ikke anbefale et dagtilbud frem for et andet, men skal give overordnede råd og vejledning. I forbindelse med fordelingsindsatsen foreslås det, at Pladsanvisningen skal påtage sig følgende opgaver:
· Information til forældre til børn med et andet modersmål end dansk om, hvilke dagtilbud i deres bydel, der har særlige tilbud til børn med et andet modersmål end dansk.
· Henvisning til institutionernes profil på Internettet.
· Henvisning til den ovennævnte pjece, der uddeles af sundhedsplejen.
· Uddeling af pjecen ved særlige info-møder, hvor der samtidig sættes fokus på betydning af fordeling.
Målrettet information til institutionerne om
fordelingspolitikken
Det foreslås, at indsatsen over for institutionerne varetages af centralforvaltningen og består af:
· Vejledning i hvordan institutionerne kan tiltrække hhv. minoritetsbørn og majoritetsbørn.
· Vejledning i hvordan institutionerne kan profilere sig via Internettet.
· Fokus på fordelingspolitikken gennem forvaltningens kurser i flerkulturel pædagogik og forældresamarbejde.
· Erfaringsudveksling på tværs af bydele via hjemmesiden www.kk.dk/buintegration og/eller netværksarbejde.
· Artikler i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens nyhedsbrev om sprogstimulering og integration "Sigt efter månen".
De seks
udviklingsbydele
Det foreslås, at udviklingsarbejdet omfatter følgende seks bydele:
· Indre Nørrebro
· Ydre Nørrebro
· Valby
· Brønshøj-Husum
samt
· Bispebjerg
· Sundby Nord
Bydelene er udvalgt på baggrund af følgende kriterier:
· Forholdsvis høj andel af børn mellem 1-5 år, der er indvandrere eller efterkommere i bydelen.
· En ujævn fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutionerne.
· Bydelenes forskellighed.
I henhold til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om at udbrede model A1 og A2 med to bydele foreslås det, at Bispebjerg og Sundby Nord indgår i udviklingsarbejdet med de to nævnte modeller.
De to bydele har hhv. 37 procent og 32 procent indvandrere og efterkommere i bydelens institutioner.
Årlig status og evaluering af
udviklingsarbejdet
Det foreslås, at forvaltningen primo 2007 fremlægger den første status på udviklingsarbejdet for det politiske udvalg. Status skal bl.a. indeholde faktuelle oplysninger om fordelingen i de enkelte institutioner, hvilke tiltag, der har været igangsat i det første år, bydelenes tilbagemeldinger på udviklingsarbejdets foreløbige effekt samt eventuelle forslag til justeringer af rammerne for arbejdet på baggrund af de første erfaringer.
Primo 2008 foretages en midtvejsevaluering, der fremlægges for det politiske udvalg medio 2008. På baggrund af evalueringen fremlægger forvaltningen samtidig et forslag til en udbredelse af fordelingsindsatsen i de resterende bydele. Forslag til en udvidet økonomisk ramme for fordelingsindsatsen vil dog allerede blive fremlagt i forbindelse med forhandlingerne for budget 2008.
Som afslutning på de tre års udviklingsarbejde foreslås det, at forvaltningen foretager en afsluttende evaluering af arbejdet.
Der kan bl.a. evalueres på følgende:
· En vurdering af hvorvidt udviklingsarbejdet har fremmet mødet mellem børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn og ført til gensidig integration.
· De tosprogede børns dansk sproglige udvikling i de forskellige tilbud. Udover PISA-undersøgelsen på skoleområdet findes der ikke nogen undersøgelser i Danmark, der be- eller afkræfter om fordelingen af et- og tosprogede børn har en indflydelse på de tosprogede børns dansk sproglige udvikling. Da ét af formålene med fordelingspolitikken er "at styrke minoritetsbørnene sproglige udvikling" vil det være relevant at se på, hvorvidt der er noget, der tyder på, at en ændret fordeling styrker børnene dansk sproglige udvikling samt om muligt, hvorvidt nogle modeller er mere effektive end andre. Her kan den sprogtest som Undervisningsministeriet er ved at udvikle være et evalueringsredskab.
· Afspejler børnesammensætningen i "udviklingsbydelenes" institutioner i højere grad end tidligere beboersammensætningen i det enkelte byområde. Der skal trækkes statistik på den konkrete fordeling af børn, der er indvandrere eller efterkommere af indvandrere i bydelene før og efter udviklingsarbejdet samt sammenlignes med bydele, der ikke har været omfattet udviklingsarbejdet.
· En vurdering af om hhv. forvaltning og dagtilbud har levet op til deres forpligtigelser i henhold til fordelingspolitikkens målsætning og de øvrige beskrevne tiltag.
Endelig har forvaltningen indbudt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender samt Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration til at deltage i en følgegruppe, der skal drøfte rammerne, processen for og evalueringen af udviklingsarbejdet.
Koordinering af udviklingsarbejdet
Det foreslås, at der projektansættes en central projektkoordinator i Børnepasning og sundhed til at koordinere og evaluere udviklingsarbejdet.
Projektkoordinatoren vil være ansvarlig for følgende:
· Koordinering af den centrale indsats
· Koordinering af indsatsen med de lokalforvaltningen
· Udvikling af handleplaner for de fire bydele i samarbejde med de lokalforvaltningen og daginstitutionerne
· Samarbejde med projektleder for Københavnermodellen for Integration (skoleområdet)
· Oprettelse og koordinering af sprogordningerne i samarbejde med lokalforvaltningen
· Oprettelse af profilinstitutionerne i samarbejde med lokalforvaltningen
· Udarbejdelse af årlig status og midtvejsevaluering til det politiske udvalg
· Erfaringsindsamling fra andre kommuner evt. etablering af netværk med andre kommuner
· Afsluttende evaluering af udviklingsarbejdet
På nuværende tidspunkt er der i Børnepasning og Sundhed ansat en integrationskoordinator, der varetager centrale opgaver, der omhandler sprogstimulering og integration på dagtilbuds- og sundhedsområdet. Projektkoordinatoren vil skulle arbejde tæt sammen med integrationskoordinatoren.
Procesplan
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår følgende procesplan for igangsættelse og implementering af udviklingsarbejdet:
Maj 2005 |
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandler og vedtager herværende mål- og rammeindstilling. |
19. maj 2005 |
Indstillingen sendt i høring hos UUU, Integrationsrådet og Det rådgivende integrationsudvalg med høringsfrist d. 24. juni |
Juni/juli/august 2005 |
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udformer udkast til en konkret plan for udviklingsarbejdet på baggrund af udvalgets beslutning. |
24. august |
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandler og vedtager ny mål- og rammeindstilling samt selvstændig indstilling om anvisningsregler. |
Ultimo august/primo september 2005 |
Udkastet præsenteres for repræsentanter fra dialoggruppen og de pædagogiske konsulenter, de koordinerende sundhedsplejersker, de faglige organisationer samt Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen på indkaldte møder. Kommentarer fra møderne inddrages så vidt muligt i planen. Udkastet lægges som dueslagsnotat til FAU |
Primo oktober 2005 |
Et udkast af planen til høring samt en liste over høringsparter (daginstitutionerne i de seks bydele, de koordinerende sundhedsplejersker, Det rådgivende integrationsudvalg, Integrationsrådet, de faglige organisationer, det centrale forældreforum og Uddannelses- og Ungdomsudvalget) fremlægges til beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. |
Medio oktober- primo november 2005 |
Efter godkendelse af høringsudkast og liste i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget igangsættes høringen. |
Medio december 2005 |
Endelig plan inkl. høringssvar fremlægges til endelig godkendelse i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. |
Primo 2006 |
Udviklingsarbejdet iværksættes. |
Primo 2007 |
Fremlæggelse af status for det politiske udvalg. |
Primo 2008 |
Midtvejsevaluering af udviklingsarbejdet |
Medio 2008 |
Fremlæggelse af midtvejsevaluering for det politiske udvalg Fremlæggelse af forslag til udbredelse af fordelingsindsatsen i de resterende bydele for det politiske udvalg |
Medio 2009 |
Fremlæggelse af afsluttende evaluering for det politiske udvalg. |
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Alle beløb er opgjort i 2005-niveau i millioner kr.
På baggrund af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om
· at udvide med to bydele
· at etablere et børnekulturhus i en bydel
· at udbrede modellen efter to år til de resterende bydele
er der sket en ændring af vurderingen af udviklingsarbejdets økonomiske konsekvenser.
Udviklingsarbejdet vurderes til at koste 6,6 mill. kr. årligt i de tre første år (i alt 19,8 mill. kr.) med start i 2006. Svarende til en forøgelse på 1,7 mill. årligt kr. i forhold til det oprindelige forslag. Heraf afsættes 1 mill. kr. til oprettelsen af et børnehavekulturhus på Ydre Nørrebro.
I beløbet indgår udgifter til opstart og drift af sprogordninger, profilinstitutioner samt børnehavekulturhus, en særlig indsats over for geografisk isolerede institutioner, information og vejledning til forældrene fra bl.a. sundhedsplejen samt lønning af projektkoordinator. Som bilag 1 er vedlagt baggrundsnotat til budget.
I forbindelse med forhandlingerne om budget 2008 skal der yderligere afsættes midler til udbredelsen af modellerne i de resterende bydele.
Finansieringsmuligheder
Borgerrepræsentationen har godkendt, at i alt 2,5 mil. kr. af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets udmøntning af ledige midler på stofafhængighedsområdet bruges til 'Bedre integration i børnehaver' og forbedring af sprogstimuleringsindsatsen i 2005 (jf. BR 395/05 J.nr. 395/05). Disse midler kan udgøre en del af finansieringen af udviklingsarbejdet, hvis de overføres til 2006, hvilket forudsætter godkendelse af overførslen i Borgerrepræsentationen*.
Mill. kr. |
2006 |
2007 |
2008 |
Udgifter |
6,6 |
6,6 |
6,6 |
Overførsel* |
2,5 |
0 |
0 |
Manglende finansiering |
4,1 |
6,6 |
6,6 |
Der er ikke afsat midler til det vedtagne udviklingsarbejde udover ovennævnte. Derfor foreslås yderligere midler enten taget fra det forventede mindreforbrug på Børneplanen (jf. FAU 231/2005 J.nr. 231/2005).
Hvis det vælges at vedtage denne finansiering, vil dette betyde, at det forventede mindreforbrug i Børneplanen reduceres med 4,1 mill. kroner i 2006 og 6,6 mill. kroner årligt i 2007 og 2008.
Det vil sige, at samlet set skal Børneplanens mindreforbrug reduceres med 17,3 mill. kroner i 2006-2008.
Børneplanens samlede mindreforbrug er på 209,8 mill. kroner i årene 2003 til 2008 (jf. FAU 231/2005 J.nr. 231/2005).
Alternativt kan tilsvarende midler findes i forbindelse med
budgetdrøftelserne for 2006.
ANDRE KONSEKVENSER
Der vil være betydelige administrative konsekvenser i forbindelse med indsatsen.
HØRING
Indstillingen har været i høring hos Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Integrationsrådet samt Det rådgivende Integrationsudvalg og der er modtaget høringssvar fra alle tre parter (vedlagt som bilag 2-4).
Grundlæggende er der tilfredshed med Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om at iværksætte en udviklingsarbejdet.
Integrationsrådet peger dog på, at det ville have været ønskeligt, om der var tale om en permanent ordning, idet udviklingsarbejdet ikke anses som effektivt nok og taler for at indføre en fordelingsmodel via generelle ventelister dog med mulighed for søskende hensyn.
En række af kommentarerne er detailforslag, der vil indgå i forvaltningens udarbejdelse af den konkrete implementeringsplan for udviklingsarbejdet, der forventes fremlagt for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i oktober 2005.
Spørgsmål og kommentarer vedrørende anvisningen af sprogpladser indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling Anvisning af sprogpladser til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Indstillingen behandles samtidig med herværende indstilling.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har peget på en række steder i indstilling, hvor der opleves uklarheder. Disse er blevet tydeliggjort.
Både Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Integrationsrådet opfordrer til, at der iværksættes en brugerundersøgelse, der skal belyse forældrenes motivation for at vælge det konkrete dagtilbud.
Endelig opfordrer Integrationsrådet til at inddrage kommunens boligpolitik som en faktor i forhold til sammensætningen af børnegrupperne i daginstitutionerne.
BILAG
Bilag 1: Baggrundsnotat til budget
Bilag 2: Høringssvar fra Det rådgivende integrationsudvalg
Bilag 3: Høringssvar fra Integrationsrådet
Bilag 4: Høringssvar fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen