Orientering om de lokale hybeltilbud for unge for år 2001 (Bilag)
Orientering om de lokale hybeltilbud for unge for år 2001 (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. april 2002
Sager til beslutning
9. Orientering om de lokale hybeltilbud for unge for år 2001 (Bilag)
FAU 197/2002 J.nr. 197/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens undersøgelse af de lokale hybeltilbud for unge for år 2001 til efterretning.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har udarbejdet en undersøgelse af de lokale hybeltilbud for unge i år 2001, som fremlægges til orientering. Lokalcentrene har i 2001 haft 115 unge anbragt på hybler svarende til 65 helårspladser.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har gennem de sidste par år ønsket at øge antallet af lokale hybeltilbud med voksentilsyn til socialt udsatte unge samt udvikle og kvalificere tilbudet. Dette blandt andet i lyset af den gennemførte omlægning af indsatsen på boområdet for unge, der indebar nedlæggelse af traditionelle ungdomspensionspladser til unge i årene 1999 og 2000, grundet manglende søgning samt ønsket om at udvikle en række tidssvarende tilbud til udsatte unge der af forskellige årsager ikke kan bo hjemme. Ønsket var udviklingen af mere individuelle boformer.
Boligsituationen i København har dog betydet, at der i samme periode er blevet nedlagt og ombygget ungdomsboliger med den følge, at lokalforvaltningen har haft vanskeligt ved at skaffe et tilstrækkeligt antal hybler, selvom man har været meget aktive.
Lokalcentrene har i 2001 haft 115 unge anbragt i hybler med voksenstøtte svarende til 65 helårspladser (65 unge anbragt i 12 måneder). På baggrund af en gennemført behovsvurdering i lokalcentrene er det Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at der er behov for 129 helårspladser dvs. 64 pladser mere end realiseret i 2001. Det er ganske vanskeligt at angive et tidspunkt for en realisering af dette mål.
Undersøgelsen viser, at samtlige lokalcentre anser hybeltilbudet, som et nødvendigt supplement til de døgnforanstaltninger man ellers benytter når unge anbringes udenfor hjemmet. Der lægges stor vægt på, at tilbudet er lokalt forankret og at de unge kan tilbydes hjælp i eget lokalområde, så de kan blive i de sammenhænge, de hidtil har levet deres ungdomsliv i.
Hybeltilbudet ses som et tidssvarende tilbud, der kan håndtere og støtte den unges samlede situation, som fordre tværfaglighed og fælles ansvar (teamorganiseringen), hvor teamet sammenstykker de relevante tilbud (skole, arbejde, fritid, voksenstøtte og omsorg) udfra de lokale muligheder og den unges behov og ressourcer. Der lægges således op til selvbestemmelse og ansvarlighed i og omring den unges liv.
Det fremgår klart af lokalcentrenes tilbagemedlinger, at de prioriterer og udvikler arbejdet omkring dette tilbud.
Løsningsforslag
Forvaltningens boligprojektgruppe arbejder forsat med at fremskaffe ungdomsboliger til målgruppen via samarbejdet med boligselskaberne. Endvidere tages der kontakt med Det centrale indstillingsudvalg, der har indgået en samarbejdsaftale med Københavns Kommune vedrørende boliger til unge. I samarbejdsaftalen, som mest handler om unge studerende, er der lagt op til en koordinering med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen omkring udslusningen af anbragte unge til støttede ungdomsboliger.
MILJØVURDERING
Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser
ØKONOMI
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
- Undersøgelse af de lokale hybeltilbud for unge for år 2001
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen