Medicinkontakten med Falck (Bilag)
Medicinkontakten med Falck (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. april 2002
Sager til beslutning
17. Medicinkontakten med Falck (Bilag)
FAU 194/2002 J.nr. 194/2002
INDSTILLING
Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller
at Familie-og arbejdsmarkedsudvalget tager Rapport om Medicinkontakten til efterretning.
RESUME
Familie-og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte august 2001 en indstilling om at udlicitere et tilbud til stofafhængige til Falcks redningskorps A/S. Tilbuddet skulle målrettes brugere, som p.g.a. vold, trusler eller andet ikke kunne rummes i behandlingen. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ønskede ca. et halvt år senere at blive orienteret om ordningen gennem en rapport om, hvordan ordningen virkede.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte august 2001 en indstilling om at udlicitere et tilbud til stofafhængige til Falcks redningskorps A/S. Tilbuddet skulle målrettes brugere, som p.g.a. vold, trusler eller andet ikke kunne rummes i behandlingen. Ordningen skulle være midlertidig for den enkelte bruger og omfatte i alt 30 pladser. Ordningen ville sikre disse brugere en fortsat medicinsk behandling.
Marie Jeppesen (Ø) og Hellen Hedemann (F) ønskede følgende protokolleret:
"SF og Enhedslisten kan ikke tilslutte sig indstillingen om udlicitering af metadonudlevering til narkomaner. En sådan foranstaltning er et kommunalt ansvar, der i øvrigt bør varetages af fagligt uddannet personale".
Derudover ønskede udvalget at blive holdt orienteret om ordningen gennem en rapport om, hvordan ordningen virkede ca. et halvt år frem.
Nedenstående rapport dækker perioden fra september 2001 til udgangen af marts måned 2002. I denne periode har i alt 52 brugere været henvist, og ved udgangen af marts måned var der 31 brugere i ordningen.
Ordningen er ifølge behandlingssystemet velfungerende, voldsforebyggende og uundværlig.
Brugerne udtrykker stor tilfredshed med kontakten til Falck-personalet og den måde, som de tackler udleveringen på.
Det vurderes, at en væsentlig grund til ordningens succes er, at Falck-personalet ikke har nogen beslutningskompetence vedrørende brugerens medicin eller økonomi. Det er afgørende, at brugerne ikke ser Falck-personalet som en del af "systemet"
Da ordningens primære formål er at kunne modtage brugere akut, skal opholdene være kortvarige. For nogle brugere vil der være tale om længere ophold end 4 måneder, og i enkelte tilfælde vil Medicinkontakten være det eneste tilbud, som brugeren ønsker at modtage. Barriererne for at finde relevante alternativer til Medicinkontakten er både systemmæssige og individuelle.
Alternative behandlingsmuligheder til de "permanente" henvisninger
Medicinkontakten har ved udgangen af marts 2002 fuld belægning. En fjerdedel af de indskrevne brugere er henvist mere end 4 måneder. Da ordningens primære formål er at kunne modtage brugere akut, skal opholdene være kortvarige og længerevarende ophold begrænses til ganske få brugere.
Det anbefales at anvende institutionsskift, hvis ikke kontakten mellem den henvisende institution og brugeren kan reetableres.
Hvis brugeren er henvist til udkørselsordningen primært af somatiske årsager anbefales Ambulatoriet Stærens " Kør- hjem ordning" eller det fremtidige plejekollektiv som vil blive administreret af Forchhammersvej som mulige alternativer til længerevarende ophold.
Hvis brugerne primært er henvist p.g.a. tumulter mm. og brugeren ikke kan visiteres tilbage til egen institution, kan Ambulatoriet Stærens ordinære ambulante tilbud være et muligt alternativ.
Hvis brugeren er psykisk syg eller alkoholdement kan herbergernes bofællesskaber til psykisk syge stofmisbrugere eller de psykiatriske behandlingstilbud være mulige alternativer.
Ved længerevarende henvisninger ud over 4 måneder inden for et år, skal behandlingsinstitutionen udarbejde en redegørelse for hvilken plan, der er for brugerens fremtidige behandling.
Kontakten mellem Falck og behandlingssystemet kunne forbedres gennem mere systematisk information fra behandlingsinstitutionerne til Falck (se rapportens bilag 3) og gennem f.eks. kvartalsvise møder mellem Falcks personale og de institutioner, der anvender Medicinkontakten.
MILJØVURDERING
Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Rapporten har været til høring hos de behandlingsinstitutioner, der anvender ordningen. Institutionernes bemærkninger er indarbejdet i rapporten.
BILAG
- Rapport om Medicinkontakten til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget for perioden september 2001 til udgangen af marts 2002.
Grethe Munk
/
Torben Brøgger