Mødedato: 23.11.2005, kl. 15:30

Indsatsområder i Grønne Budgetter for 2007 (Bilag)

Se alle bilag

Indsatsområder i Grønne Budgetter for 2007 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. november 2005

 

 

16.      Indsatsområder i Grønne Budgetter for 2007 (Bilag)

 

FAU 640/2005  J.nr. 640/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at "økologi" og "miljøcertificering" bibeholdes som prioriterede indsatsområder i forvaltningernes grønne budgetter for 2007 med forbehold for finansieringen. 

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget har sendt et forslag om indsatsområder i de grønne budgetter 2007 i høring i kommunens stående udvalg med henblik på endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen i januar 2006. Formålet med de grønne budgetter er at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt mål, som tilsammen sikrer, at kommunens fælles miljømål nås. De prioriterede indsatsområder for 2006 stammer fra Københavns Kommunes Agenda 21 plan, 2004-2007 og målsætningerne vedr ører "økologi" og "miljøcertificering". At omlægge kommunens køkkener og kantiner til økologisk drift og at miljøcertificere forvaltningerne er store og ressourcekrævende opgaver. Miljø- og Forsyningsudvalget lægger i deres indstilling ikke op til at der introduceres nye indsatsområder i de grønne budgetter for 2007. Dette sker på basis af tilbagemeldinger fra kommunens tværgående samarbejdsfora i relation til implementering af Agenda 21 planens mål.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan støtte, at økologi og miljøcertificering bibeholdes som prioriterede indsatsområder, også i 2007. Dog med henvisning til de økonomiske forbehold, som er medtaget i økonomiafsnittet nedenfor. 

 

Med hensyn til indsatsområdet økologi administrerer Miljø- og Forsyningsforvaltningen de midler, som Borgerrepræsentationen afsætter til økologiske omlægningsprojekter i kommunens køkkener og kantiner. Omlægning til økologi sker inden for institutionernes kostbudget. Deltagelse i kommunens økologiprojekt forudsætter at institutionerne benytter vikartimer i de perioder hvor det faste personale er på kursus.

 

Med hensyn til indsatsområdet miljøcertificering forudsætter Borgerrepræsentationen, at udgifterne til at indføre miljøledelsessystem i kommunens forvaltninger kan dækkes af de omprioriterede midler fra Energipuljen. Såfremt forvaltningerne har udgifter til opgaven, som ligger ud over de tildelte midler, skal disse afholdes inden for de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen har fastsat for kommunens udvalg. Med den nuværende fordeling af midler kan Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, såvel praktisk som økonomisk, forudse problemer med at indfri målsætningen om miljøcertificering af den kommende Socialforvaltning inden udgangen af 2008, og at der på sigt kan blive udgifter som forvaltningen kan pålægges selv at finansiere. Dette forhold fremgår af vedlagte udkast til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 28. april 2005 Miljø- og Forsyningsudvalgets model for udarbejdelsen af grønne budgetter i kommunens forvaltninger (BR 236/05).

Modellen var forud sendt i høring hos kommunens stående udvalg. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anførte i deres høringssvar at udvalget er positivt indstillet overfor fastsættelse af grønne budgetmål, som kan medvirke til at fremme de kommunale målsætninger på miljøområdet. Udvalget angav imidlertid også en række forbehold, herunder vedrørende finansieringsgrundlaget for implementering af de centralt udmeldte miljømål (FAU 68/2005).

 

I korte træk består modellen for udarbejdelsen af grønne budgetter af nedenstående tre trin:

Trin 1: Fastlæggelse af miljøindsatsområder og grønne budgetmål

Borgerrepræsentationen udvælger få højt prioriterede miljømål, som meldes ud til forvaltningerne. Efterfølgende fastlægger forvaltningerne de grønne budgetmål på de centralt udmeldte miljømål.

 

Trin 2: Indarbejdelse af grønne budgetmål i det økonomiske budgetbidrag

Hver forvaltning indarbejder deres grønne budgetmål som resultatkrav i udvalgets budgetbidrag til Økonomiudvalget. Der anvendes et separat skema. De grønne budgetmål kan eventuelt medbringes i resultatkravene for de enkelte institutioner eller bevillinger.

 

Trin 3: Afrapportering

De enkelte udvalgs budgetmål indarbejdes i en samlet opgørelse for hele kommunen og præsenteres i Københavns Kommunes Grønne Regnskab.

 

Indsatsområder og grønne budgetmål for 2006

I forbindelse med kommunens samlede budget for 2006 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet grønne budgetmål for indsatsområderne "økologiske fødevarer" og "miljøcertificering". Indsatsområderne er hentet fra Københavns Agenda 21 plan 2004-2007 hvor det fremgår, at alle kommunens forvaltninger skal være miljøcertificeret og at al den mad, der serveres i kommunens køkkener og kantiner skal være 75 procent økologisk inden udgangen af 2008. Forvaltningens grønne budgetmål er indarbejdet som resultatkrav i udvalgets budgetbidrag til Økonomiudvalget.

 

Fastsættelsen af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens grønne budgetmål for 2006 tog udgangspunkt i den, på da daværende tidspunkt, uafklarede finansieringsstatus for indsatsområdet "økologi". Finansiering til videreførelse af økologiarbejdet i 2006 indgik i Miljø- og Forsyningsudvalgets ønsker til budget 2006 men blev ikke til fulde tilgodeset ved budgetforhandlingerne. Miljø- og Forsyningsudvalget har imidlertid fundet midler ad andre veje således at omlægningsprojekterne kan videreføres også i kommende budgetår.

 

Med hensyn til indsatsområdet "miljøcertificering" har Borgerrepræsentationens beslutning om konvertering af kommunens Energipulje (BR 234/05) i tillæg medført, at forvaltningerne fremover gøres ansvarlig for implementering af kommunens mål om miljøcertificering inden udgangen af 2008. Opgaven har hidtil alene ligget i Miljø- og Forsyningsforvaltningen som tovholder på pilotprojekter. Parallelt med ansvaret følger en årlig budgetoverførsel frem til 2008 på 0,4 mill. kr. til hvert udvalg. Ifølge Borgerrepræsentationens beslutning er midlerne øremærket til et årsværk i hver forvaltning med ansvar for indførelse af miljøledelse i centralforvaltningen og på kommunale institutioner med henblik på efterfølgende certificering. Miljøcertificering udgør en stor og ressourcekrævende opgave for kommunens forvaltninger.

 

Implementering af de grønne budgetters prioriterede indsatsområder sker i tæt samarbejde mellem Miljøkontrollen og forvaltningerne. 

 

Indsatsområder for 2007

Som beskrevet i trin 1 ovenfor udvælger Borgerrepræsentationen fra og med budgetår 2007 eventuelt nye miljøindsatsområder efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Et højt prioriteret fælles kommunalt miljømål kan i princippet være for et enkelt år, men ofte vil det strække sig over længere tid.

 

F or at koordinere processen vedrørende de grønne budgetter og afklare diverse problemstillinger er der etableret et samarbejde på tværs af forvaltningerne. På baggrund af drøftelserne i henholdsvis arbejds- og styregruppen indstiller Miljø- og Forsyningsudvalget at der ikke introduceres nye indsatsområder for 2007 men at økologi og miljøcertificering bibeholdes som prioriterede indsatsområder i de grønne budgetter også i 2007. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen støtter denne indstilling, dog med de forbehold, som er angivet i økonomiafsnittet nedenfor.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste over sager der skal miljøvurderes. Til sagstypen knytter sig følgende miljømål: "Fej for egen dør" - Drift og udvikling af Kommunens forvaltning, institutioner og virksomheder: "Alle forvaltninger skal være certificerede inden udgangen af 2008" samt "75% af den mad der serveres i kommunens køkkener og kantiner skal være økologisk inden udgangen af 2008" (Københavns Agenda 21 Plan, 2004-2007).

 

Ud- og indarbejdelsen af grønne budgetmål har til hensigt at sikre, at kommunens fælles miljømål nås. De grønne budgetmål vurderes således at have en positiv effekt i forhold til kommunens målopfyldelse om at "feje for egen dør". Udarbejdelse af grønne budgetter kan ikke i sig selv medføre miljøforbedringer. De grønne budgetter kan dog være med til at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt miljømål, som tilsammen sikrer, at kommunens fælles miljømålsætninger kan indfries.

 

 

ØKONOMI

Der indgår ikke i Miljø- og Forsyningsudvalgets model for udarbejdelse af grønne budgetter forslag om egenfinansiering af fremtidige indsatsområder og budgetmål. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i høringssvar til modellen for grønne budgetter angivet en række økonomiske forbehold for udarbejdelsen af grønne budgetmål (FAU 68/2005).

 

I forbindelse med høring vedrørende indsatsområderne for 2007 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen følgende bemærkninger: 

 

Indsatsområde: Økologi

Et økologisk omlægningsprojekt forudsætter deltagelse i kurser for det faste køkkenpersonale og inddragelse af institutionens brugere og øvrige personale i forbindelse med at der sættes fokus på ernæring, sundhed og nye madvarer og vaner. Selve omlægningen til økologiske fødevarer sker inden for institutionernes kostbudget.

 

På døgninstitutionsområdet er 28 institutioner omlagt ved udgangen af 2005. Dette svarer til ca. 40% af det samlede døgninstitutionsgrundlag. Hidtil videre har de økologiske omlægningsprojekter været gennemført i kombination med et beskæftigelsesprojekt i samarbejde med Arbejdsmarkedsformidlingen. Samarbejde tjener et dobbelt formål: op til 15 arbejdsledige pr projekt tilbydes et køkkenfagligt uddannelses- og beskæftigelsesforløb der, dels klæder dem solidt på til arbejdsmarkedet, og dels sikrer vikardækning til de deltagende institutioner i kursusperioderne. Døgninstitutionerne har således ikke hidtil haft væsentlige økonomiske konsekvenser i form af vikartimer i forbindelse med deltagelse. Såfremt beskæftigelsesdelen ikke medtages i kommende omlægningsforløb vil udgiften til

vikartimer pr døgninstitution maximalt udgøre ca. 38.700 kr. for de 10 uger, hvor det faste køkkenpersonale er på kursus. Beløbet er et groft skøn idet de deltagende døgninstitutioner er meget forskellige i størrelse og organisering af køkkenfunktionen.

 

Det forventes, at yderligere 15 institutioner omlægges i 2006. De økonomiske konsekvenser på døgninstitutionsområdet i forhold til vikardækning vil i 2006 således maximalt udgøre 580.500 kr. Til beregningen er brugt forvaltningens timetakst til en uddannet køkkenmedarbejder.

 

På daginstitutionsområdet er 210 institutioner omlagt ved udgangen af 2005. Dette svarer til ca. 40 % af det samlede daginstitutionsgrundlag. Deltagelse i omlægningsprojektet forudsætter som udgangspunkt at der, indenfor institutionerne egne budgetter, findes midler til vikardækning i de perioder, hvor det faste køkkenpersonale er på kursus.

Projektforløbene, og dermed også kursusforløbene, er af væsentlig kortere varighed på daginstitutionsområdet end på døgninstitutionsområdet. Vuggestuer og integrerede institutioner med fuld bespisning tilbydes et 14 dages kursusforløb, mens børnehaver generelt tilbydes et to dages kursusforløb. Fordelingen mellem de to institutionstyper er i gennemsnit 70 % 14 dages kursusforløb og 30 % 2 dages kursusforløb. På dette grundlag viser en skønsmæssig beregning, at den maximale vikardækning for vuggestuer og integrerede institutioner i gennemsnit koster ca. 7.750 kr. pr institution. For børnehaveområdet er omkostningen til vikardækning ca. 1.550 kr. pr institution.

 

Det forventes, at yderligere 2 bydele med i alt 45 institutioner omlægges i 2006. De økonomiske konsekvenser på det samlede daginstitutionsområde i forhold til vikardækning vil i 2006 således maximalt udgøre 265.050 kr. Til beregningen er brugt forvaltningens timetakst til en uddannet køkkenmedarbejder.

 

For indsatsområdet økologi vil udarbejdelsen af de grønne budgetmål for 2007 basere sig på en udmelding fra Miljø og Forsyningsforvaltningen om det forventede antal dag- og døgninstitutioner, der kan omlægges til økologisk køkkendrift inden for den budgetramme der, fra Borgerrepræsentationens side, øremærkes projektet.

 

Indsatsområde: Miljøcertificering

På baggrund af Miljøkontrollens model for miljøcertificering af hele Københavns Kommune har Borgerrepræsentationen besluttet, at midlerne til miljøledelse skal øremærkes til ansættelse af én ankerperson i hver forvaltning. Fordelingsnøgle fastholdes også for kommunens forvaltningsstruktur efter 1. januar 2006 og giver dermed forvaltninger med mange institutioner ringere forudsætninger for at indfri Agenda 21-måle ne. Selvom den kommende Socialforvaltning vil få et væsentligt mindre ejendoms- og institutionsgrundlag end i dag kan Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, såvel praktisk som økonomisk, forudse problemer med at indfri målsætningen om miljøcertificering af den kommende Socialforvaltning inden udgangen af 2008. Ifølge Miljø- og Forsyningsforvaltningen er der ikke planer om en revision af modellen, der kan sikre en mere proportionel fordeling af midlerne.

 

Borgerrepræsentationen forudsætter, at udgifterne til miljøcertificering af kommunens forvaltninger kan dækkes af de omprioriterede midler fra kommunens Energipulje. Eventuelle udgifter i forbindelse med miljøcertificering, der ligger ud over de 0,4 mill. kr. som hver forvaltningen får overført til og med 2008, skal holdes inden for de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen har fastsat for kommunens udvalg. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens beregninger viser, at der på sigt kan blive udgifter som udvalget kan pålægges selv at finansiere. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i et tidligere høringssvar (FAU 68/2005) givet udtryk for udvalgets økonomiske forbehold for fastsættelse af grønne budgetmål. Disse forbehold er medtaget også i vedlagte høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ifølge Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens beregninger vil en miljøcertificering af forvaltningens institutionsgrundlag inden udgangen af 2008 forudsætte mindst to årsværk. Et præcist estimat er vanskeligt at angive, dels fordi opgaven er ny for forvaltningen, og dels fordi kommunen ikke ligger inde med tilstrækkelige erfaringer og dokumentationsmateriale for området. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er i gang med at udarbejde en tids- og handlingsplan for miljøcertificering af den kommende Socialforvaltning.  Planen vil blive forelagt det nye Socialudvalg i starten af 2006.

  

 

HØRING

-

 

BILAG

-         Udkast til høringssvar fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Miljø- og Forsyningsudvalget.

-         Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling til Miljø- og Forsyningsudvalget

-         Indkaldelse af høringssvar vedr. grønne budgetter 2007 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen

 

 

                      Grethe Munk

                                                                 /Carsten Stæhr Nielsen 

 

 

 

 

 

 

 


 

Bilag

Til top