Mødedato: 22.09.2004, kl. 19:00

Etablering af en central godkendelses- og analyseenhed på området for børnefamilier med særlige behov (Bilag)

Etablering af en central godkendelses- og analyseenhed på området for børnefamilier med særlige behov (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. september 2004

 

6. Etablering af en central godkendelses- og analyseenhed på området for børnefamilier med særlige behov (Bilag)

FAU 448/2004 J.nr. 448/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender etableringen af en central godkendelses- og analyseenhed på området for børnefamilier med særlige behov.

 

RESUME

I forbindelse med "Undersøgelsen af forventet merforbrug i 2003 i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og muligheder for bedre styring og prognoser" (FAU 657/2003), gennemføres i 2004 og 2005 en række tiltag rettet mod at styrke og forbedre økonomistyringen på området for børnefamilier med særlige behov. Et af tiltagene er, at der skal ske en centralisering af bevillingskompetencen ved dyrere foranstaltninger. Centraliseringen sker som et led i en række styringsmæssige opstramninger i indsatsen overfor børnefamilier med særlige behov.

Den centrale godkendelses- og analyseenhed skal i samarbejde med børnefamilieteamene på de lokale centre medvirke til at kvalificere beslutningsgrundlaget i de mest omkostningstunge og komplicerede sager, således at brugen af meget dyre tilbud begrænses. Derfor etableres en central godkendelse- og analyseenhed, der organisatorisk er placeret som en del af det nye kontor for børnefamilier med særlige behov. Alle anbringelses- og forebyggelsessager, over et vist beløb, skal underlægges enhedens godkendelse.

Enheden skal have forlagt og godkende alle nye anbringelsessager over en nærmere fastsat beløbsgrænse, jf. tabel 1. På forebyggelsesområdet skal enheden have forelagt alle nye sager vedr. døgnophold for familier, familiebehandling, støttekontaktpersoner og aflastningsordninger, over en nærmere fastsat beløbsgrænse, jf. tabel 1. Herudover skal forebyggelsessager, hvor de samlede årlige udgifter pr. barn overstiger 150.000 kr. ligeledes indsendes til enheden.

Tabel 1: Beløbsgrænser

* Døgnophold for familier, familiebehandling, støttekontaktpersoner og aflastningsordninger

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med undersøgelsen af merforbruget i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2003 besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at der skulle ske en centralisering af bevillingskompetencen ved dyrere foranstaltninger (FAU 657/2003). Centraliseringen sker som et led i en række styringsmæssige opstramninger i indsatsen overfor børnefamilier med særlige behov.

Grundideen med en central godkendelses- og analyseenhed er, at anbringelses- og forebyggelsessager, over et vist beløb, skal underlægges en central godkendelsesprocedure. Indførelsen af en central godkendelsesprocedure ændrer ikke ved, at budgetansvaret og visitationen til konkrete hjælpeforanstaltninger stadig entydigt er placeret i de enkelte lokalcentre.

Den centrale godkendelses- og analyseenheden skal i samarbejde med børnefamilieteamene medvirke til at kvalificere beslutningsgrundlaget i de mest omkostningstunge og komplicerede sager, således at brugen af meget dyre tilbud begrænses.

Enheden skal på baggrund af de forelagte sager samtidig registrere og analysere de enkelte lokalcentres foranstaltningspraksis, foretage sammenligninger mellem centrene mv. Enheden kan derfor medvirke til, at der sker en vis ensretning af lokalcentrenes vurdering af hjælpebehov og foranstaltningspraksis. I forbindelse hermed skal enheden også medvirke til at udarbejde modeller for "best practice" i forhold til de meget komplekse og dyre børnesager.

Godkendelses- og analyseenheden skal samtidig medvirke til at forbedre centralforvaltningens analysegrundlag i forhold til lokalcentrenes foranstaltningspraksis.

Enheden er organisatorisk placeret som en del af det nye kontor for børnefamilier med særlige behov. Enheden er startet op med at modtage sager fra lokalcentrene, hvor der er truffet beslutning efter den 15. august 2004. Enheden skal således kun have forelagt nye sager - eller løbende sager - hvor der træffes beslutning om en ny foranstaltning.

Som udgangspunkt skal de sager, der forelægges enheden, være behandlet på samme måde som alle andre sager i børnefamilieteamet. Der er udarbejdet et sagsflow for undersøgelsesfasen og et for handleplansfasen, der sikrer den mest optimale sagsgang i børnefamilieteamene. (jf. bilag).

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Enheden skal have forlagt og godkende alle nye anbringelses- og forebyggelsessager over en nærmere fastsat beløbsgrænse, jf. tabel 1 nedenfor. I den fastsatte beløbsgrænse skal både den faktiske (opholds)pris samt de kendte tillægsydelser medregnes. Skoleudgifter er ikke medtaget, idet budgettet er placeret i U&U forvaltningen.

 

Tabel 1: Beløbsgrænser

* Døgnophold for familier, familiebehandling, støttekontaktpersoner og aflastningsordninger

Anbringelse i familiepleje, eget værelse, socialpædagogiske opholdssteder, skibsprojekter, kost-efterskoler, hvor den samlede årlige udgift overstiger 230.000 kr., skal forelægges for analyse- og godkendelsesenheden.

Anbringelser indenfor døgninstitutionsområdet, hvor den samlede årlige udgift (ekskl. skoleudgifter) overstiger 450.000 kr., skal forelægges for analyse- og godkendelsesenheden. Undtaget er dog anbringelser på kommunens egne spædbørnsinstitutionerne, idet der kun er få alternativer til denne type af anbringelsespladser. Akutinstitutionsanbringelser under 3 måneder er ligeledes undtaget analyse- og godkendelsesenheden, men hvis anbringelsen strækker sig udover 3 måneder skal de forelægges enheden.

Forebyggelsessager, hvor der er tale om døgnophold for familier, familiebehandling, støttekontaktpersoner eller aflastningsordninger, skal indsendes til enheden når:

  • Den samlede årlige udgift til foranstaltningen overstiger 10 0.000 kr.
  • De samlede årlige udgifter pr. barn overstiger 150.000 kr.

Det skønnes, at enheden på baggrund af de nævnte beløbsgrænser årligt vil få ca. 400 sager indsendt til vurdering.

Opfølgning på de fastlagte beløbsgrænser vil blive foretaget en gang årligt efter regnskabets afslutning. Regnskabets dataregistreringer vil danne et brugbart grundlag for en ny analyse. Forvaltningen vil ligeledes i forbindelse med analyserne af de mest omkostningstunge forebyggelsestilbud, revurdere de fastsatte beløbsgrænser på forebyggelsesområdet. Herudover vil godkendelses- og analyseenheden halvårligt udarbejde en analyse på baggrund af de sager, enheden har vurderet og registeret. Når enheden har eksisteret i et år, vil effekten af enheden blive evalueret.

Enheden er bemandet med 2 medarbejdere, med en tilhørende årlig lønudgift på 0,8 mill. kr. (2004-PL).

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Sagen har været forelagt HSU den 14. maj 2004.

BILAG

  • Referat af HSU-mødet den 14. maj 2004
  • Sagsflow i forhold til undersøgelsesfasen
  • Sagsflow i forhold til handleplansfasen

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top