Opførelse af daginstitution i Viktoriagade 26 (Skomager-karréen). (Bilag)
Opførelse af daginstitution i Viktoriagade 26 (Skomager-karréen). (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 22. august 2001
Sager til beslutning
5. Opførelse af daginstitution i Viktoriagade 26 (Skomager-karréen). (Bilag)
FAU 305/2001 J.nr. 305/01
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
at der gives kapitalbevilling til køb af grunden Viktoriagade 26, matr.nr. 127 Udenbys Vester Kvarter, i alt kr. 990.000.
at der gives kapitalbevilling til opførelse af ny fleksibel daginstitution med plads til 4 grupper i alt 48 vuggestuebørn i Viktoriagade 26 på i alt kr. 16.113.500.
RESUME
For at imødekomme udbygningsbehovet på Vesterbro ønskes opført en daginstitution til 4 grupper i Viktoriagade 26. Institutionen tages i brug til 48 vuggestuebørn. Bygningen opføres som en sluttet randbebyggelse i 3 etager med kælder og tagterrasse og udeareal i fælles gårdanlæg i den byfornyede Skomager-karré. Grunden købes af Københavns Kommune, og beløbet indgår i byfornyelsesregnskabet. Pladserne indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens Projektplan for 2000 – 2002. Projektet har været i naboorientering og er godkendt af Byggeri & Bolig.
SAGSBESKRIVELSE
I april 1994 vedtog Borgerrepræsentationen en byfornyelsesbeslutning for Skomager-karreén, der er et område afgrænset af Halmtorvet, Gasværksvej, Istedgade og Viktoriagade. Ejendommen Viktoriagade 26 blev købt af Københavns Kommune i den forbindelse. I 2000 blev grundens for- og baghus nedrevet, og der blev meddelt støttetilsagn til opførelse af en andelsboligbebyggelse på ejendommen. Imidlertid havde Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen et behov for udbygning af daginstitutionspladser på Vesterbro. Efter forhandlinger med det daværende Plandirektorat blev det besluttet at stille ejendommen til rådighed for en daginstitutionsbebyggelse. Byfornyelsessagen er stort set tilendebragt, og ejendommen fremstår efter nedrivningen af bygningerne som et tomt hul i den byfornyede randbebyggelse. Køb af grunden til daginstitutionsbyggeri vil imødekomme udbygningsbehovet og på sigt skabe mulighed for neds ættelse af pladsgarantien.
Planlægning
Ejendommen er omfattet af lokalplan 228 med tillæg nr. 1, som muliggør etablering af en daginstitution. I lokalplantillæggets retningslinier er der bundet visse planmæssige krav til byggeriet. Blandt andet er der krav til byggefeltet, og at bebyggelsen skal opføres som sluttet randbebyggelse i 4 etager med udnyttet tagetage. Endvidere skal en del af friarealet indgå i det fælles gårdanlæg.
Arealforhold
Grunden var oprindelig på 767 m2, men reduceres til 557 m2 på grund af etablering af fælles gårdanlæg for karréen. Grunden blev oprenset i forbindelse med etableringen af det fælles gårdanlæg og er således fri for forurening. Grunden er en såkaldt "råde over ejendom", hvilket vil sige, at Københavns Kommune i forbindelse med Borgerrepræsentationens byfornyelsesbeslutning har købt ejendommen med videresalg for øje. Det betyder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal købe grunden, idet købesummen skal indgå i byfornyelsesregnskabet. Prisen fastsættes på baggrund af det etageareal, der opføres til daginstitution, i alt 651 m2 og prisen pr. m2 byggeret fastsættes til kr. 1.500, hvilket giver en købspris på i alt kr. 976.500.
Projektbeskrivelse
Projektet er udarbejdet af arkitektfirmaet Nøhr & Sigsgaard i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Bebyggelsen opføres som sluttet randbebyggelse i 3 etager med kælder og tagterrasse. Bygningens facader udføres i en kombination af murværk samt lette facadepartier i glas og træ indrammet af galvaniserede stålprofiler. Bygningen er på 651 m2 samt 150 m2 kælder. I kælderen indrettes sikringsrum, vaskeri og personalegarderober. I stueetagen indrettes fællesrum, kontor samt køkken- og personalefaciliteter. 1. og 2. sal indrettes til i alt 4 grupper med gruppe- og puslerum samt liggehaller. På tagterrassen indrettes en legeplads på 187 m2, da kravene til friareal ellers ikke vil kunne overholdes. Ved institutionen i det fælles gårdanlæg indrettes en mindre hegnet legeplads på 357 m2, som stilles til rådighed fo r karréens beboere uden for institutionens åbningstid, ligesom institutionen kan benytte det fælles gårdanlæg, der er aflåst. Bygningen forsynes med elevator og 2 trapper til alle etager. Projektet er godkendt af Byggeri & Bolig. Ombygningen kan igangsættes oktober 2001 og forventes ibrugtaget november 2002.
Normering og statistik
Institutionen normeres til 48 vuggestuepladser i alt 4 grupper. Institutionen er beliggende i pladsanvisningsdistrikt Vesterbro, hvor dækningen pr. 1. juni 2001 med befolkningstal pr. 1. juni 2001 er følgende:
Vesterbro Hele kommunen
11 mdr. – 2 år 72 (77) 76
Tallet i parentes viser dækningen efter tilvæksten af 48 vuggestuepladser.
ØKONOMI
De samlede udgifter udgør kr. 17.103.500 ekskl. vinterforanstaltninger. Prisen er opgjort ved indeks 165 pr. april 2001.
Byggeudgifter inkl. omkostninger 13.935.500
Byggepladsindretning 1.669.500
Montering 508.500
I alt 16.113.500
Køb af grund 990.000
Total 17.103.500
Kassemæssig dækning for udgiften i 2001 på kr. 5.590.500 kan anvises af det på budgettet for 2001 under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens post 5.14.3 afsatte rådighedsbeløb.
Bevillingen der søges, ligger ca. 4 mill.kr. over, hvad der almindeligvis søges til et tilsvarende byggeri. Efter afholdt licitation var der en overskridelse på ca. 5.7 mill.kr. i forhold til det udarbejdede økonomiske overslag. Efterfølgende er der fundet besparelser på ca. 1.7 mill.kr. De forhøjede udgifter kan begrundes i følgende:
Arealet
Byggefeltet er på 200 m2 og en del af en sluttet randbebyggelse, hvor bygningen skal indpasses efter lokalplanens krav. Det giver et forholdsmæssigt større arealforbrug, når der kun opføres en 4 gruppers daginstitution, da kravene til køkken- og personalefaciliteter og fællesrum er de samme som til en 5 gruppers institution. Kravet til 100% friareal gør, at institutionen ikke kan indrettes til 5 grupper, hvilket havde givet en bedre økonomi. Grundens størrelse og placering gør det vanskeligt at opføre huset, specielt hvad angår de tunge bygningsdele, da alt skal foregå på det samme lille areal. Endvidere har områdets høje grundvandsstand medført, at kælderen skal grundvandssikres med dobbelt dæk. Der har i overslaget været afsat kr. 300.000 til grundvandssikring, mens laveste bud ved licitationen lå på kr. 600.000.
Byggepladsindretning
Udgifterne til indretning af byggepladsen lå ved licitationen ca. 1 mill.kr. over overslaget, hvilket svarer til 15% af håndværkerudgifterne. Der afsættes almindeligvis et beløb svarende til 8% til denne post. Den lille grund gør, at det er ekstraordinært svært at få afviklet byggeplads- og skurforholdene. Der er ekstra udgifter til at løfte skure og byggematerialer ind og ud over bygningen, ligesom der er afsat beløb til dækning af p-afgifter i 1 år.
Bygningen
For at imødekomme kravet om 100% friareal, har det været nødvendigt, at etablere en tagterrasse og indrette denne til legeplads. En legeplads på taget stiller større krav til den underliggende tagkonstruktion, ligesom det har været nødvendigt at forhøje trapper, elevatorer og facadepartier for at skaffe adgang til tagterrassen samt værn om denne. Ligeledes har det været nødvendigt at etablere indvendige liggehaller frem for på terræn. Begge forhold har fordyret det samlede byggeri.
Pladspriser
Pladsprisen ved etagebyggeri er i overslaget for byggeriet beregnet til kr. 253.000 inkl. grundvandssænkning. Prisen pr. plads efter licitationen med fradrag for besparelser bliver kr. 336.000. Byggeriet er planlagt til igangsættelse oktober 2001 og med færdiggørelse november 2002. Det vil sige, at hovedparten af byggeperioden ligger i 2002. Normprisen omregnet til 2002 er beregnet til kr. 285.000. Ved at opgøre økonomien efter pladsprisen for 2002 vil budgettet blive på kr. 13.700.000. Merforbruget til byggeriet vil derefter udgøre 2.4 mill.kr., hvoraf 1 mill.kr. er udgifter til byggepladsindretning. Merudgiften er på 18% i forhold til overslagsprisen for 2002.
ANDRE KONSEKVENSER
Som konsekvens af de øgede byggeudgifter kan licitationen aflyses og sendes i licitation igen. Det forventes dog ikke, at dette vil give et lavere licitationsresultat, da de 5 indbudte alle lå mellem 15 og 16 mill.kr. En anden mulighed er at udarbejde et nyt projekt og sende det i licitation. Der er dog ingen garanti for, at et nyt projekt vil blive billigere, da byggepladsforholdene stadig vil være lige vanskelige, og lokalplanens krav stadig skal overholdes. Endvidere vil det kræve en ny nabohøring og yderligere forsinke etableringen af det fælles gårdanlæg. Udarbejdelse af et nyt projekt vil medføre, at de nye pladser først kan ibrugtages medio 2003, og udgiften til projektering på kr. 990.000 går tabt.
Alternativt kan projektet helt opgives i Viktoriagade, hvilket ikke kan anbefales, idet det oprindelige projekt for det fælles gårdanlæg allerede én gang er blevet ændret og har været i naboorientering for at tilpasse et udeareal for daginstitutionen. Beboerne har derfor en forventning om, at der etableres en daginstitution med tilhørende legeplads. Dertil kommer udgiften til projektering, som går tabt. Derudover er der behov for vuggestuepladser på Vesterbro.
HØRING
Naboorientering.
BILAG
- Situationsplan
Grethe Munk
/
Sven Bjerre