Nøgletal for arbejdsmarkedsområdet, 1. kvartal 2001(Bilag)
Nøgletal for arbejdsmarkedsområdet, 1. kvartal 2001(Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 22. august 2001
Sager til drøftelse
13. Nøgletal for arbejdsmarkedsområdet, 1. kvartal 2001(Bilag)
FAU 313/2001 J.nr. 313/01
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om nøgletal for arbejdsmarkedsområdet i 1. kvartal 2001 til efterretning.
RESUME
Nøgletallene for arbejdsmarkedet i 1. kvartal 2001 beskriver udviklingen for kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister. Desuden gennemgås udviklingen på sygedagpengeområdet.
I temanummeret bag i den sidste del af rapporten gennemgås nøgletallene på centerniveau.
SAGSBESKRIVELSE
Nøgletal
De kvartalsvise nøgletal for arbejdsmarkedsområdet er nu udarbejdet for 1. kvartal 2001. Vedlagte nøgletal for arbejdsmarkedet 1. kvartal 2001 gennemgår tendenserne på kontanthjælps-, førtidspensions- og sygedagpengeområdet, hvor der fokuseres på varigheden af sagerne og opfølgningsplaner dertil. Effekterne af aktivering og revalidering forsøges afdækket via en gennemgang af de tilknyttet udslusningstal. Fra nøgletallene kan følgende konklusioner trækkes frem:
- Antallet af kontanthjælpsmodtagere i 1. kvartal 2001 er faldet i forhold til 1. kvartal 2000. Antallet er derimod steget i forhold til 4. kvartal 2000, hvilket dog skyldes sæsonsvingninger. Samlet er der færre passive kontanthjælpsmodtagere og flere kontanthjælpsmodtagere i aktivering.
- Ved udregning af udslusningstal for aktivering, fremgår det, at der i 3.kvartal 2000 fortsat er flere, der oplever en periode ude af kontanthjælp efter endt aktivering. Og andelen af revalidender, der oplever en periode ude af kontanthjælpssystemet er også stigende
- Andelen af de over 30-årige kontanthjælpsmodtagere, der modtager et aktivtilbud indenfor 12 måneder, er faldet i 1. kvartal 2001. For de under 30-årige er udviklingen til gengæld positiv, idet en flere får et tilbud om aktivering inden 13 uger.
- Belægningsgraden på revaliderings- og beskyttede institutioner var i 1. kvartal 2001 100%.
- Antallet af tilkendelser af førtidspension ser ud til at have stabiliseret sig og ligger nu på ca. 80 om måneden. Det samlede antal førtidspensionister er støt på vej nedad. Der er ca. 17.000 førtidspensionister i BR-kommunen.
- Antallet af sygedagpengemodtagere er uændret, men den gennemsnitlige sagsvarighed er faldet med gennemsnitlig ca. 1,5 uge i forhold til 1. kvartal 2000. Andelen af sager med en opfølgningsplan er kraftigt stigende.
- I flygtninge- og indvandrergruppen er der et fald i kontanthjælpsmodtagere på passiv hjælp og en stigning i aktiverede. I 1. kvartal 2001 var der 572 personer på introduktionsydelse.
Temanummer
Nøgletallene for 1. kvartal 2001 er fulgt af en gennemgang af nøgletallene på centerniveau. Nøgletallene på centerniveau sammenlignes for december 1999 og december 2000, og forholdes i øvrigt til sektorplanens mål. Hovedlinierne fra temanummeret kan opsummeres til følgende:
- Det generelle fald, der har været, i andelen der kommer ud af kontanthjælp efter revalidering rammer ujævnt over centrene. Andelen der kommer ud af hjælp varierer således fra 45% til 85% imellem centrene. Kun Indre by og Vanløse opfyldte sektorplanens mål i december 2000. Det kan dog forventes at dette billede forbedres væsentligt i 2001.
- Stort set alle centrene havde indfriet sektorplanens mål, omkring hvor stor en andel der skal ud af kontanthjælp efter aktivering. Kun Brønshøj-Husum og Amagerbro ligger lidt under måltallet i december 2000.
- Aktiveringsgraden har generelt været stigende for alle centrene. Alle centre opfyldte i december 2000 sektorplanens mål om en aktiveringsgrad på 35% undtaget Nørrebro og Vesterbro.
- Kontanthjælpsgraden for etniske minoriteter varierer meget mellem centrene. Nørrebro, Sundby Nord, Amagerbro og Brønshøj-Husum ligger højt mht. hvor stor en andel af befolkningen med anden etnisk baggrund, der er på kontanthjælp. Det er også disse dele byen der har den største andel af personer med anden etnisk baggrund. Vanløse og Indre By er de eneste centre som har en kontanthjælpsgrad der er mindre end 20%, som er målet i Sektorplanen for arbejdsmarkedsområdet.
- Antallet af sygedagpengesager med en opfølgningsplan er steget kraftigt på alle centre, hvor Christianshavn og Sundby Syd står for den kraftigste vækst.
- Sygedagpengesagernes varighed er generelt faldet fra december 1999 til december 2000 og de fleste centrene ligger nu omkring sektorplanens mål om 33 uger. Christianshavn, Vanløse og Brønshøj-Husum ligger helt ned på en gennemsnitlig varighed på omkring 26 uger.
ØKONOMI
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
- Nøgletal, Arbejdsmarked – 1. kvartal 2001
Grethe Munk
/
Torben Brøgger