Mødedato: 22.06.2005, kl. 15:30

Orientering om årsberetning 2004 fra Klagerådet vedrørende hjemmehjælp i Københavns Kommune (bilag)

Orientering om årsberetning 2004 fra Klagerådet vedrørende hjemmehjælp i Københavns Kommune (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. juni 2005

 

 

29.      Orientering om årsberetning 2004 fra Klagerådet vedrørende hjemmehjælp i Københavns Kommune (bilag)

 

FAU 310/2005  J.nr. 310/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

RESUME

Klagerådet behandler klagesager, vedr. Servicelovens §§ 71 og 72, fra både Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune. Klagerådet har i 2004 samlet behandlet 81 sager, hvoraf 18 kommer fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens andel er ikke steget bemærkelsesværdigt siden 2003. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har fået medhold i 12 af de 18 sager.

 

Indholdet i klagerne omhandler i mindre grad end tidligere kommunens serviceniveau, men der er sket en stigning i antallet af klager over diverse svigt i hjemmehjælpen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil følge denne udvikling.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i alle 18 sager valgt at følge Klagerådets indstilling, og følger udviklingen i forhold til klager over diverse og svigt i hjælpen.

 

Der er indbragt 3 sager for det Det Sociale Nævn. 2 af disse sager er afgjort, og har fortsat givet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen medhold. Den 3. sag er endnu ikke afgjort af Det sociale Nævn.

SAGSBESKRIVELSE

1.      Klagerådssager, Københavns Kommune

Klagerådet behandler klagesager, vedr. Servicelovens §§ 71 og 72, fra både Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune.

 

Udviklingen i antallet af klager i hele Københavns Kommune, opdelt i Sundhedsforvaltningen og Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningen ses af nedenstående skema.

 

 

2001

2002

2003

2004

Samlet antal modtagne sager i Klagerådet

225

117

89

86

Samlet antal behandlede sager i Klagerådet

225

119

84

82

Antal behandlet sager fra SUF

216

105

67

64

Antal behandlet sager fra FAF

9

14

17

18

Antal borger, der har fået medhold i SUF

-

32

22

28

Antal borger, der har fået medhold i FAF

-

4

6

6

 

Omfanget af klagesager skal ses i relation til at ca. 16.000 borgere modtager hjemmehjælp fra SUF, og ca. 3.500 borgere modtager hjemmehjælp fra FAF. SUF's og FAF's andele i klagesager er dermed fortsat næsten ens. Klagerådet finder tallene tilfredsstillende.

 

Fokus i klagesagerne har i 2004 flyttet sig fra at omhandle kommunens serviceniveau til at omhandle diverse svigt i hjemmehjælpen. Dette forhold anser Klagerådet for at være et udtryk for, at brugerne nu har accepteret serviceniveauet, men stigningen i antallet af klager over diverse svigt i hjemmehjælpen – fra ca. 3 % til 22 %, anser Klagerådet for at være en meget uheldig udvikling, som hjemmeplejerne snarest bør tage hånd om.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer, at kunne belyse denne tendens i forbindelse med at der i perioden maj – juni 2005 gennemføres en brugerundersøgelse i hjemmeplejen. Yderligere følges udviklingen i forbindelse med, at FAF er begyndt at gennemføre uanmeldte tilsyn i hjemmeplejen fra januar 2005.

 

2.      Klagerådssager, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Klagerådet har behandlet 18 klager over Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Antallet af klagesager fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens er ikke steget markant i forhold til året før, hvor der var 17., men set over de senere år er der sket en fordobling af antallet af klager. Denne fordobling ser forvaltningen som et udtryk for implementeringen af BUM, hvilket har betydet, at alle borgere nu regelmæssigt visiteres / revisiteres og at der konsekvent udleveres skriftlig klagevejledning som en del af afgørelsen. SUF, der implementerede Bum før FAF, har efter Klagerådets sekretariats oplysninger gennemgået samme udvikling.


Indhold i klager, fordelingen mellem handicapcentre og lokalcentre, samt afgørelsens udfald er således:

 

< /tr>

Klagens indhold

Handicapcenter

Lokalcenter

Borger fået helt eller delvis medhold i klagen

Borger ikke fået medhold i klagen

Afslag på hjælp, herunder afslag på ønske om mere hjælp

6

3

1

8

Kun rengøring hver 2. uge

 

 

 

 

Diverse klager

5

1

3

3

Svigt i hjælpen

3

 

2

1

I alt

14

4

6

12

 

I 2 sager henstillede Klagerådet til at forvaltningen iværksatte relevante handlinger.

 

Af de behandlede klager har halvdelen ikke fået medhold i deres klage. Dette er stort set uændret i forhold til 2003, men der er en større andel af klager over diverse og svigt i hjælpen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i alle 18 sager valgt, at følge Klagerådets indstilling og følger udviklingen i forhold til klager over diverse og svigt i hjælpen. 3 afgørelser, der vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, er blevet indbragt for Det Sociale Nævn. Nævnet mangler at afgøre en af disse sager. I de 2 øvrige sager gav Det Sociale Nævn forvaltningen medhold.

 

3.      Kvalitetsstandarder i Københavns Kommune

Klagerådet bemærker, i lighed med 2002 og 2003, at det er et stort problem, at brugere over 67 år, der modtager hjemmepleje via Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, kun kan få hjælp til grundig rengøring 1 gang årligt modsat de brugere, der modtager hjemmehjælp via Sundhedsforvaltningen, der kan få hjælp hertil 2 gange årligt. Dette finder Klagerådet meget uheldigt, idet brugerne af hjemmehjælpen – uanset fra hvilken forvaltning, de modtager hjemmehjælp – bør have mulighed for samme ydelser. 

 

Aktuelt har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indbragt en klagesag fra 2003 for Ankestyrelsen. Denne sag omhandler netop det faktum, at en bruger over 67 år, der modtager hjemmepleje via Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, kun har fået bevilget hjælp til grundig rengøring 1 gang årligt. Brugeren har ønsket hjælp hertil 2 gange årligt svarende til Sundhedsforvaltningens serviceniveau.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

§        Årsberetning 2004 fra Klagerådet vedrørende hjemmehjælp i Københavns Kommune.

 

 

Grethe Munk

                      /

                                                                 Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top