Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuners årsrapport om tilsynet med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bo- og aflastningstilbud på handicap- og psykiatriområdet i 2004 (Bilag)
Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuners årsrapport om tilsynet med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bo- og aflastningstilbud på handicap- og psykiatriområdet i 2004 (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 22. juni 2005
28. Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuners årsrapport om tilsynet med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bo- og aflastningstilbud på handicap- og psykiatriområdet i 2004 (Bilag)
FAU 323/2005 J.nr. 323/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har besluttet, at der skal føres et sundhedsfagligt tilsyn på handicap- og psykiatriområdet. Tilsynet omfatter bo- og aflastningstilbud for voksne psykisk syge og handicappede samt botilbud for handicappede børn. Tilsynet foretages af Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuner.
Tilsynet trådte i kraft den 1. juli 2002 og der er siden udarbejdet en beretning til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedrørende det sundhedsfaglige tilsyn i 2003. Tilsynet svarer til det tilsyn, som foregår på plejehjemsområdet for ældre med den forskel, at der ikke er lovkrav om tilsyn på handicap- og psykiatriområdet. Der foreligger nu en sammenfattende rapport fra Embedslægeinstitutionen om tilsynet for 2004, en såkaldt årsrapport (vedlagt som bilag).
Det fremgår af årsrapporten, at der er foretaget uanmeldte besøg på alle tilbud, i alt 43 tilsyn på 40 bo- og aflastningstilbud.
Der skal fremhæves følgende områder, hvor Embedslægeinstitutionen har bemærkninger (flere end 1)
· Medicinhåndtering
· Mangelfuld sundhedsfaglig dokumentation
· Adgang til sundhedsfaglige ydelser
I forhold til medicinhåndtering er der i 2004 konstateret 58 fejl på 19 botilbud mod 76 fejl på 22 botilbud i 2003. I 2004 har der været flere fejl, i alt 32, end i 2003, i alt 24, der har ført til eller kunne føre til fejlmedicinering af beboerne.
Den sundhedsfaglige dokumentation har været i fokus tilsynet i 2004, hvilket afspejles i de bemærkninger der er på området. I 2003 blev der foretaget stikprøver af botilbuddenes dokumentation hvilket viste, at tilbuddene generelt en tilstrækkelig og fyldestgørende dokumentation. Den mere grundige undersøgelse i 2004 har vist at dette kun gælder 60 % af botilbuddene.
I forhold adgangen til sundhedsfaglige ydelser har næsten alle botilbud oplyst, at d e har et tilfredsstillende samarbejde med læger og sundhedsvæsen som sådan. Dette gælder både i 2004 og 2003. Samtidig er der dog et mindre antal botilbud der begge år har oplyst, at de har problemer med samarbejdet. Dette afspejles i de fejl og mangler, som Embedslægeinstitutionen har fundet.
På alle 3 punkter har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fulgt op på bemærkningerne.
SAGSBESKRIVELSE
Embedslægeinstitutionens tilsyn omfatter de sundhedsadministrative, sundhedsfaglige og de sundhedsrelaterede forhold på tilbuddene. Herunder afholdes der samtaler med tilfældigt udvalgte beboere og eventuelt pårørende.
Tilsynet er tilrettelagt sådan, at tilsynet består af årlige uanmeldte besøg på hvert tilbud og eventuelt ekstra besøg ved behov.
Senest en uge efter tilsynsbesøget udfærdiger Embedslægeinstitutionen en tilsynsrapport, som sendes til tilbuddets forstander og forvaltningen. Forstanderen vil derefter indenfor en måned kunne komme med bemærkninger til rapporten om eventuelle aktiviteter udløst af denne.
Ifølge kontrakten mellem Embedslægeinstitutionen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal Embedslægeinstitutionen en gang årligt fremsende en sammenfattende rapport om tilsynsaktiviteter i det foregående år. Det er denne årsrapport for 2004 som hermed forelægges for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til orientering.
Embedslægeinstitutionen har aflagt besøg på samtlige tilbud i 2004. Af resumeet i rapporten fremgår det:
"Generelt har tilstanden i de forskellige bosteder også i 2004 været tilfredsstillende.
Som det fremgår af opgørelsen på side 4, var der ingen bemærkninger om fejl og mangler på 15 bosteder. På 9 bosteder blev der konstateret få mindre mangler. Dette betyder, at 60 % af bostederne havde ingen eller kun mindre fejl og mangler.
På to bosteder blev konstateret så alvorlige fejl og mangler, at opfølgende tilsyn var nødvendigt. På det ene af disse bosteder blev der udført tre opfølgende tilsyn. Ved det sidste af disse tilsyn kunne det konstateres, at der på yderst tilfredsstillende vis var rettet op på de påviste fejl og mangler. Det havde været nødvendigt for den nyansatte leder, at gennemføre en gennemgribende omstrukturering, som blandt andet betød skift af læge, og etablering af et nært samarbejde med ambulatoriet på Persillevej.
På det andet bosted vil det opfølgende tilsyn først blive udført i begyndelsen af 2005, idet det ordinære tilsyn fandt sted i slutningen af 2004.
Det har ved tilsynene i 2004 kunne konstateres, at man i hovedparten af bostederne har arbejdet med at rette op på de fejl og mangler, der blev konstateret ved tilsynene i 2003, og i de fleste tilfælde har fulgt Embedslægeinstitutionens anbefalinger."
Besøgene har givet anledning til bemærkninger omkring håndtering af medicin, mangelfuld sundhedsfaglig dokumentation samt adgang til sundhedsfaglige ydelser. Embedslægeinstitutionen har haft den sundhedsfaglige dokumentation som tema for tilsynet i 2004.
Samlet har 24 tilbud fået ingen bemærkninger, 14 tilbud har fået indskærpelser på baggrund af fejl og mangler og 2 tilbud har fået opfølgende besøg som følge af alvorlige fejl og mangler.
I forhold til medicinhåndteringen har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i efteråret 2004 og vinteren 2005 afholdt 3 temadage for forstandere og ledere på området. Desuden har forvaltningen udarbejdet en kursusplan for medarbejdere uden en sundhedsfaglig uddannelse. Kurset forventes at blive iværksat i efteråret 2005.
I forhold til den mangelfulde sundhedsfaglige dokumentation er der fokus her på i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Dels følges der op i forhold til de tilbud, hvor der er problemer og dels arbejder forvaltningen på et projekt vedrørende anskaffelse at et IT-system til elektronisk dokumentation og kvalitetssikring af det faglige arbejde på bo- og dagtilbud for handicappede og psykisk syge.
Systemet vil blandt andet skulle indeholde moduler til registrering af de sundhedsfaglige forhold på tilbuddene med henblik på dokumentation her af.
Formålet med systemet er at kunne sikre, at effekten af den samlede indsats på tilbuddene kan måles og dokumenteres og at kvalitetsstandarderne opfyldes.
I forhold til adgangen til sundhedsfaglige ydelser har Embedslægeinstitutionen bemærket at tilbuddene generelt set har et godt samarbejde med praktiserende læger og hospitaler. Der er konstateret fejl og mangler på 2 tilbud, på et manglede lægegennemgang af beboere og på et andet var der ikke lagt en behandlingsplan for en beboer med abstinenser. I disse tilfælde har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fulgt op straks.
I 2005 vil Embedslægeinstitutionen have hygiejne som tema i tilsynet.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
· Årsrapport for 2004 fra Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuner angående "Tilsyn med boenheder i handicap- og psykiatriområdet, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen".
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen