Mødedato: 22.06.2005, kl. 15:30

Arbejdsdirektoratets stikprøvekontrol vedrørende rådighedsvurderinger

Arbejdsdirektoratets stikprøvekontrol vedrørende rådighedsvurderinger

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. juni 2005

 

 

26.      Arbejdsdirektoratets stikprøvekontrol vedrørende rådighedsvurderinger

 

FAU 314/2005  J.nr. 314/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om stikprøvekontrollen i forbindelse med det statslige rådighedstilsyn til efterretning.

 

 

RESUME

Arbejdsdirektoratet har udført en stikprøvekontrol i Københavns Kommune i forbindelse med rådighedstilsyn for 3. kvartal 2004.

Rådighedstilsynet skal fra 1. juli 2004 føre tilsyn med kommunernes rådighedsvurderinger og sanktioner vedrørende kontant- og starthjælpsmodtagere, der modtager hjælp alene på grund af ledighed og derfor skal være tilmeldt AF.

 

Arbejdsdirektoratet har rejst tvivl om, hvorvidt den særlige centrale behandling af AF-indberetningerne om overskredne gentilmeldingsdatoer, som efter aftale praktiseres i Københavns Kommunes beskæftigelsesindsats (KKB), i alle tilfælde lever op til kravene til regelret rådighedsvurdering.

 

Den centrale behandling af AF-indberetningerne i KKB betyder, at man sikrer sig, at den ledige er/bliver gentilmeldt AF via Jobnet, idet den egentlige rådighedsvurdering og sanktionering som hovedregel udmøntes gennem den igangværende kommunale beskæftigelsesindsats i KKB.

 

Herudover kritiserer Arbejdsdirektoratet udfra nogle generelle forvaltningsretlige principper, at man ikke kan se af de enkelte sager, at der er foretaget en rådighedsvurdering udfra den systematik, der er udstukket i vejledningen, da det ikke er noteret i de enkelte sager.

 

Følgende initiativer er eller vil blive igangsat af forvaltningen

·        En yderligere opprioritering af vejledningen af de ledige i KKB om at huske at gå på Jobnet til tiden,

 

·        En fortsat drøftelse med Arbejdsdirektoratet om den elektroniske statistikmodel, og hvorvidt den vil kunne opfylde Arbejdsdirektoratets indholdsmæssige krav til rådighedsvurdering,

 

·        En undersøgelse af, om den centrale elektroniske rådighedsstatistik kan komme til at tilgå de enkelte personsager, således at det fremgår, at der er foretaget rådighedsvurdering.

 

·        Forvaltningen vil herefter vurdere, om ovennævnte tiltag vil være tilstrækkelige til at opfylde lovens krav til rådighedsvurdering og de forvaltningsretlige krav til sagspåføring.

 

·        Ydelsessystemet KMD-aktiv har en elektronisk snitflade til AF, som vil muliggøre en central behandling af rådighedsstatistikken med påfølgende elektronisk påtegning på sagerne. Der vil senest i forbindelse med den fulde implementering af KMD-aktiv fra 2006 og forventet etablering af jobcentre i en ændret forvaltningsstruktur kunne etableres en sådan central styring, som forventes at kunne leve op til Arbejdsdirektoratets krav.    

 

En overgang til manuel behandling af rådighedsstatistik på nuværende tidspunkt ved udsendelse af lister til medarbejderen i de enkelte beskæftigelsescentre og indberetning til rådighedsstatistik vil medføre et meget omfattende administrativt merarbejde, som ved en foreløbig vurdering skønnes at ville beslaglægge 5 fuldtidsmedarbejdere eller ca. 2.0 mio. kr. årligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Rådighedstilsyn

Københavns Kommune har deltaget i en stikprøvekontrollen i 3. kvartal 2004 i forlængelse af det statslige rådighedstilsyn, hvor der blev udtaget 100 sager, der havde indgået i rådighedsstatistikken.

 

Arbejdsdirektoratets rådighedstilsyn skal fra 1. juli 2004 føre tilsyn med kommunernes rådighedsvurderinger og sanktioner vedrørende kontant- og starthjælpsmodtagere, der modtager hjælp alene på grund af ledighed, dvs. de der skal tilmeldes AF. Tilsynet omfatter ikke kontant- og starthjælpsmodtagere, der har problemer ud over ledighed.

 

Baggrunden for tilsynet med kommunerne er at sikre, at kommunerne administrerer efter de gældende regler om rådighed, konsekvenser og sanktioner. Direktoratet udvælger en række kommuner til deltagelse i en central stikprøvekontrol.

 

Rådighedskontrol

De ledige står i princippet i dag til rådighed i forhold til to sideordnede systemer, dels det statslige gennem Arbejdsformidlingen (AF), hvor de AF tilmeldte gennem fastsatte kontaktdatoer hver 3. måned skal bekræfte/genbekræfte deres AF tilmelding og rådighed, dels den kommunale indsats, der for de ledige i København foregår i Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats (KKB), hvortil alle arbejdsmarkedsparate henvises. Kontrollen med rådigheden forgår dog helt overvejende i det kommunale system.

 

Da kontanthjælpsmodtagere normalt ikke modtager beskæftigelsesmæssige tilbud fra AF eller bliver indkaldt til møde, vil kontakten til AF normalt være en Internetbaseret kontakt, hvor de ledige inden en fastsat dato skal gå ind på Jobnet og bekræfte AF tilmeldingen. Sker dette ikke til tiden, vil de indgå i den kommunale rådighedsstatistik, dvs. hvor AF underretter kommunen om, at en kontaktdato er overskredet, de såkaldte "negative hændelser" i forhold til AF. KKB modtager ca. 1.200 sådanne indberetninger månedlig.

 

Kontrollen med rådigheden i forhold til den kommunale indsats foregår i KKB. Der følges op på alle ledige i forbindelse med  beskæftigelsesindsats eller kontaktforløb, herunder med rådighedsvurdering og evt. sanktion ved udeblivelser m.v. i forhold til den kommunale beskæftigelsesindsats. Denne del af indsatsen kender AF og Arbejdsdirektoratet dog ikke noget til, og Arbejdsdirektoratets tilsyn forholder sig kun til de "negative hændelser" der sker i forhold til AF, typisk den overskredne kontaktdato. Af de 100 udtrukne sager omhandlede de 97 således overskreden kontaktdato, medens kun 2 sager vedrørte formidling af ordinært arbejde.

 

At så mange ledige hver måned overskrider deres kontaktdato i forhold til AF skyldes måske, at de ledige har svært ved at forstå vigtigheden af at bekræfte AF-tilmeldingen, og at de kan opleve den som mindre relevant for deres beskæftigelsesperspektiv samtidig med, at de er optaget af at møde frem i og følge det kommunale beskæftigelsestilbud. Medarbejderne i KKB gør derfor meget ud af, at minde de ledige om, at de skal huske at gå ind og forny deres AF tilmelding til tiden, ligesom der stilles computere til rådighed.

  

Administrationen af rådighedsstatistikken  i Københavns Kommune

Da visitationsprocedurerne i Københavns Kommune er tilrettelagt således, at alle kontant- og starthjælpsmodtagere med ledighed som problem, der skal tilmeldes AF, visiteres umiddelbart til KKB ved Københavns Jobcenter (KJC) har Københavns Kommune tilrettelagt administrationen af kontakten til AF og dermed også samarbejdet om rådighedstilsynet centralt i KKB.

 

Herudover har KJC aftalt med Arbejdsdirektoratet og AF, at i stedet for de sædvanlige papirlister, som sendes fra AF til kommunerne med overskredne kontaktdatoer (negative hændelser), at KJC modtager rådighedsstatistikken elektronisk, ligesom det er aftalt, at den afleveres kvartalsvist i et samlet datasæt. Dette gør det muligt at gennemføre behandlingen af rådighedsstatistikken elektronisk, herunder med opslag i systemet, hvoraf den lediges status fremgår, herunder om den ledige på tidspunktet for hændelsen stod til rådighed/passede sin beskæftigelsesindsats.

   

Såfremt alle negative hændelser fra AF (ca. 1.200 mdl.) skulle behandles manuelt ved udsendelse af skemaer til medarbejderen i de enkelte beskæftigelsescentre ville det medføre et meget omfattende administrativt merarbejde, ligesom det ikke ville være muligt at kvalitetssikre arbejdet med rådighedsstatistikken og sikre det centrale overblik ligesom i dag. KJC har ved en foreløbig vurdering skønnet, at såfremt rådighedsvurderingen ved de negative hændelser i forhold til AF skulle lægges ud til medarbejderne i de enkelte beskæftigelsescentre ville alene behandlingen i KKB beslaglægge op imod 5 fuldtidsmedarbejdere eller ca. 2.0 mio. kr. årligt. I dag udføres kontrollen centralt i KKB af ca. ½ fuldtidsmedarbejder.

 

Kommunens sagsbehandling

Arbejdsdirektoratet har i afrapportering vedr. stikprøvekontrol i Københavns Kommune rejst tvivl om, hvorvidt denne centrale behandling af rådighedsstatistikken, hvor denne tager udgangspunkt i den enkeltes aktuelle beskæftigelsestilbud i KKB i alle tilfælde lever op til kravene til regelret rådighedsvurdering.

 

Det har været forvaltningens opfattelse, at denne med AF og Arbejdsdirektoratet aftalte ordning helt overvejende har kunnet imødekomme kravene til rådighedsvurdering på baggrund af den særlige rådigheds- og sanktionspolitik der praktiseres i forhold til alle i KKB. Revisionsprotokollat for 2003 vedrørende beskæftigelsesindsatsen anbefalede i denne sammenhæng, at man fortsætter dialogen med de centrale myndigheder om det mest hensigtsmæssige omdrejningspunkt i forhold til de arbejdssøgende, borgerens aktiveringsforpligtelse i kommunen eller AF, jf. forslag til initiativer nedenfor.

 

Sagspåføring og notatpligt

Den nuværende ordning har dog den ulempe, at det ikke umiddelbart er muligt at føre den elektroniske indberetning til Arbejdsdirektoratet ind i sagerne. Det er da også primært dette forhold, at Arbejdsdirektoratet ikke i gennemgangen kan se af de enkelte sager, at der er foretaget en rådighedsvurdering udfra den systematik der er udstukket i vejledningen, der har givet anledning til kritik fra Arbejdsdirektoratet udfra nogle generelle forvaltningsretlige principper om notatpligt.

 

Rådighedsstatistik på sager i lokalcentre

Der er herudover den problematik, at et betydeligt antal af de meddelelser, der modtages fra AF mhp. rådighedsvurdering, vedrører borgere, der modtager ydelse i lokalcentrene. Alle AF tilmeldte burde være i KKB, men det har vist sig, at nogle af de kontanthjælpsmodtagere der tilbagevisiteres til lokalcentrene, fx fordi de bliver længerevarende syge, går på barsel eller har væsentlige problemer udover ledighed ikke står frameldt AF selvom de ikke er omfattet af kravet om rådighed. Der er en formodning om, at en del personer selv gentilmelder sig AF på Jobnet, når AF i forlængelse af forvaltningens afmelding af pågældende gør denne opmærksom på, at kontanthjælpen kan blive stoppet, hvis de ikke gentilmelder sig ved fornyet ledighed. 

 

Følgende initiativer er eller vil blive igangsat

·        KKB vil yderligere opprioritere vejledningen af de ledige i KKB om at huske at gå på Jobnet til tiden, KKB har til dette formål fået etableret en facilitet, hvorefter de lediges kontaktdatoer fremgår og opdateres via Komma-systemet.

 

·        Der fortsættes drøftelser med Arbejdsdirektoratet om den elektroniske statistikmodel, og hvorvidt den vil kunne opfylde Arbejdsdirektoratets indholdsmæssige krav til rådighedsvurdering. Det vil, sige om den centrale behandling af rådighedsstatistikken overhovedet kan opretholdes

 

·        Det undersøges om den centrale elektroniske rådighedsstatistik kan komme til at fremgå af de enkelte personsager, fx ved indlæggelse af udskrifter i sagerne, således at det fremgår, at der er foretaget rådighedsvurdering, og hvorved notatpligten overholdes.

 

·        Forvaltningen vil herefter vurdere, om ovennævnte tiltag vil være tilstrækkelige til at opfylde lovens krav til rådighedsvurdering og de forvaltningsretlige krav til sagspåføring.

 

·        KMD a/s har oplyst, at ydelsessystemet KMD-aktiv har en elektronisk snitflade til AF, som vil muliggøre en central behandling af rådighedsstatistikken med påfølgende elektronisk påtegning på sagerne. Der vil senest i forbindelse med den fulde implementering af KMD-aktiv fra 2006 og forventet etablering af jobcentre i en ændret forvaltningsstruktur kunne etableres en sådan central styring, som forventes at kunne leve op til Arbejdsdirektoratets krav.    

 

Særligt hvad angår de sager, hvor kontanthjælpsmodtagere i lokalcentrene er AF tilmeldt:

 

·        Det forhandles med AF, om der kan skabes mulighed for, at kommunen løbende kan udveksle lister med AF, således at de personer der er tilmeldt AF, men ikke fremgår af kommunens liste som Komma registrerede ydelsesmodtagere, overføres som personligt tilmeldte i AF. Herved vil de også udgå af kravet om kontaktdatoer og fornyet tilmelding.

 

·        Det undersøges i Arbejdsmarkedsstyrelsen, om Jobnet kan indrettes således, at kommunen bliver orienteret, når borgere selv tilmelder sig, således at der bliver taget stilling til, om de kan udnytte deres rådighed eller tilmeldingen beror på en misforståelse.

    

Arbejdsdirektoratets stikprøvekontrol vil formentlig ligeledes indgå i Revisionsdirektoratets beskæftigelsesberetning, i et afsnit om opfølgning vedrørende tidligere år.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

En væsentlig ændring i den nuværende centrale praksis vil medføre et øget ressourcebehov.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Skrivelse til Borgerrepræsentationens Sekretariat om samlet afrapportering vedrørende Arbejdsdirektoratets stikprøvekontrol.

 

 

                      Grethe Munk

                                                                 /

                          Torben Brøgger

 

 

 

 


 

Til top