Anden statusredegørelse for den internationale handlingsplan (Bilag)
Anden statusredegørelse for den internationale handlingsplan (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 22. juni 2005
25. Anden statusredegørelse for den internationale handlingsplan (Bilag)
FAU 308/2005 J.nr. 308/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender anden statusredegørelse for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens internationale handlingsplan, der er et led i Københavns Kommunes internationale strategi.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager den
opdaterede internationale handlingsplan for Familie- og Arbejdsmarkedsområdet
til efterretning.
RESUME
Familie- og
Arbejdsmarkedsudvalget behandlede d. 22. september 2004 den internationale
handlingsplan for Familie- og Arbejdsmarkedsområdet og besluttede, at anden
statusredegørelse om den internationale handlingsplan samt en revideret
handlingsplan skulle forelægges udvalget i juni 2005.
Familie- og
Arbejdsmarkedsudvalget behandlede d. 12. maj 2004 den internationale handlingsplan
for Familie- og Arbejdsmarkedsområdet og besluttede, at første statusredegørelse
om den internationale handlingsplan skulle forelægges udvalget i september
2004.
Status er, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på en række områder har fortsat sit internationale arbejde, hvilket har udmøntet sig bl.a. i studierejser samt nye internationale projekter.
Københavns Kommune blev i februar 2005 valgt til næstformænd i Eurocities Social Affairs Forum. Næstformandsskabet varetages som et samarbejde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i forbindelse med budget 2006 foreslået, at der blev afsat 2 mill. kr. til en pulje til internationale aktiviteter i forvaltningen. Dette er foreslået for at imødekomme Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ønske om højere ambitionsniveau i den internationale handlingsplan.
Den næste statusredegørelse vil
blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i december 2005
SAGSBESKRIVELSE
1. Den internationale handlingsplan
Det er Familie- og
Arbejdsmarkedsforvaltningens vision for det internationale arbejde at bidrage
til, at København er en tolerant og rummelig by, der favner og udvikler sine menneskelige
ressourcer.
Der er i Familie-
og Arbejdsmarkedsforvaltningens internationale handlingsplan udvalgt 4
indsatsområder.
1. Forebygge social udstødelse og fremme social integration af udsatte grupper.
2. Tilgængelighed for mennesker med handicap.
3. Bedre liv for byens børn
4. Integration af etniske borgere og nedbryde barrierer på arbejdsmarkedet.
Under hvert indsatsområderne er der en række mål, der konkretiserer, hvordan Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget styrker sin viden og erfaringsgrundlag på indsatsområderne.
I denne statusredegørelse er der for hvert indsatsområde redegjort for status samt om der er nye initiativer på den internationale handlingsplan.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bemærkede til beslutningsprotokollen til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmødet d. 12. maj 2004:
"Udvalget tilkendegav, at den internationale handlingsplan fremover skal have et højere ambitionsniveau."
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i forbindelse med budget 2006 foreslået, at der blev afsat 2 mill. kr. til en pulje til internationale aktiviteter i forvaltningen.
Københavns Kommune blev i februar 2005 valgt til næstformænd i Eurocities Social Affairs Forum. Næstformandsskabet varetages som et samarbejde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
1.1 Forebygge social udstødelse
og fremme social integration af udsatte grupper
Københavns Kommune samarbejder fortsat med hjemløseområdet i Malmø Stad. Som opfølgning på Københavns Kommunes seminar i juni 2004, om opsøgende gadeplansarbejde på begge sider af Sundet, er Malmø Stad i efteråret værter for et seminar om alternative boliger til udsatte grupper.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i arbejdsgruppen "Working Group on Cities' Strategies Against Homelessness Comparative Analysis" under Eurocities. Formålet er at udvikle fælles europæiske standarder for indsatsen mod hjemløshed. Kommunen har i den forbindelse deltaget i to seminarer, hvor man bl.a. afdækkede et behov for klarere definitioner og en grundigere analyse af forskelle og ligheder mellem storbyerne, hvis fælles EU-standarder skal kunne opstilles. Der er efterfølgende indsendt ansøgning til EU om midler, bl.a. til udvidelse af projektperioden i yderligere to år.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har endvidere deltaget i et EU-seminar arrangeret af Socialministeriet, om erfaringsudveksling af nationale handleplaner for socialt udsatte grupper indenfor EU.
Som led i forvaltningens målsætning om at udbrede kendskabet til Københavns erfaringer med at forebygge social udstødelse og fremme social rehabilitering og integration af udsatte grupper, har man formidlet strategier og metoder for hjemløseindsatsen til besøgende fra de nordiske lande.
Forvaltningen har siden 2002 deltaget i et kriminalitetsforebyggende, socialpræventivt samarbejde med 14 andre byer i Eurocities. Forvaltningen har deltaget i 2 seminarer i 2004 og 2005. Det ene sammen med SSP om ungdomskriminalitet og sikkerhed, mens det andet vedrørte en arbejdsgruppe om Urban Security. Derudover vil forvaltningen deltage i to kommende seminarer om hhv. evaluering og monitorering af sikkerhed i byen samt lovgivning i forhold til antisocial adfærd.
Forvaltningen har en national ekspert vedr. metoder og redskaber til at monitorere indsatsen i fht. social integration af stofmisbrugere i EU-landene. Dette sker i samarbejde med EMCDDA og national focal point (Sundhedsstyrelsen).
Forvaltningen har i 2005 besøgt Holland for at se deres stofmisbrugsbehandlingssystem, som er blevet omorganiseret mhp. en højere grad af integration med forskning og øget systematik i misbrugsbehandlingen.
1.2. Tilgængelighed for mennesker med handicap
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i det daglige arbejde fokus på tilgængelighed herunder handicappedes muligheder for at udfolde sig personligt, fagligt og arbejdsmæssigt.
1.3. Bedre liv for byens børn
Førskolebørn
I 2004 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltaget i et "Nøgletalsprojekt" ledet af Økonomiforvaltningen. Projektet går ud på at sammenligne offentlige udgifter på blandt andet dagpasningsområdet, herunder organisering af dagtilbud i andre byer f.eks. Stockholm og Berlin. Undersøgelsen viser bl.a, at den økonomiske organisering i Sverige kan bruges som inspiration.
Børn med særlige behov
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen søger inspiration internationalt i arbejdet med at udvikle institutionsområdet og har været på besøg i Chicago for at indhente erfaringer med evidensbaseret styring af området.
Der er desuden planlagt besøg ved Oslo Kommune i sommeren 2005 med fokus på de økonomiske og faglige konsekvenser af Oslo Kommunes budgetfordelingsmodel på døgninstitutionsområdet.
En række af forvaltningens døgninstitutioner indgår i internationalt samarbejde med andre institutioner. Akutinstitutionen Frederiksholm deltager et netværk om kvalitet i døgninstitutionstilbudet i et skandinavisk perspektiv. I netværket deltager døgninstitutioner fra Norge og Sverige. Netværkets fokus er kvalitetsudvikling og –sikring, og institutionerne mødes én gang årligt. Frederiksholm samarbejder desuden med Frydenberg Barnevernsenter og Barne- og Familieetaten i Oslo. Samarbejdet består bl.a. af udveksling og afprøvning af faglige modeller samt studiebesøg. Endelig modtager Frederiksholm løbende studerende fra Færøerne og Holland, hvilket bl.a. også medfører studiebesøg fra de studerendes uddannelsessted.
Børne- og Familiebehandlingsinstitutionen Wibrandtsvej har modtaget studieb esøg fra Japan, Rusland, Norge, Færøerne og Sverige. I løbet af 2005 vil institutionen få besøg fra Norge. Endelig overvejer institutionen at skabe kontakt til et engelsk familiebehandlingssted.
Skole- og Behandlingshjemmet Orøstrand samarbejder med et pædagogseminarium i Belgien. Derudover har Orøstrand indledt et samarbejde med en russisk institution, som også har været på studiebesøg på Orøstrand. I august planlægger Orøstrand en lejrtur til den russiske institution.
Behandlingshjemmet Baunegård har modtaget studiebesøg fra Sverige og Færøerne.
Skodsborg Observations- og Behandlingshjem samarbejder med fagpersoner fra USA, Grønland, Norge, Sverige og Slovenien. Fagpersonerne repræsenterer universiteter, klinikker, sygehuse og forskellige typer af institutioner.
Forebyggelsesinstitutionen De 4 Årstider har modtaget studiebesøg fra bl.a. Japan, og institutionen har desuden et veludbygget samarbejde med Wales.
1.4.
Integration af etniske borgere og nedbryde barrierer på arbejdsmarkedet
Projekt "Fremme af uddannelse
og beskæftigelse indenfor social- og sundhedsområderne for kvinder med anden
etnisk baggrund end dansk
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede den 16. maj 2004 at ansøge Equal, Socialfonden, der støtter internationalt samarbejde om udvikling af bl.a. nye metoder og udveksling af erfaringer, om støtte til projekt "Fremme af uddannelse og beskæftigelse indenfor social- og sundhedsområderne for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk".
Projektet udspringer af
drøftelser i Fællesbestyrelsen for
SOSU-uddannelserne i Hovedstaden på baggrund af anbefalingerne i
Statusbeskrivelse 2003 for rekruttering og fastholdelse på social- og
sundhedsområderne som opfølgning på rapporten "Redegørelse om rekruttering og
fastholdelse i forhold til social- og sundhedsuddannelserne samt arbejdspladserne
i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og
Sundhedsforvaltningen", der blev tiltrådt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
den 4. september 2002.
Udviklingsprojektet arbejder med nyskabende initiativer i branchen for en målgruppe, der som følge af Lov om ændring af lov om grundlæggende social- og sundhedsuddannelser af 4. juni 2004 nu er muligt at kvalificere til optag på social- og sundhedsskolerne indenfor et tidsrum der er meningsfuldt og realistisk for borgeren.
Det er projektets overordnede mål at styrke uddannelse og beskæftigelse indenfor social- og sundhedsområderne blandt kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. Herunder:
· At udvikle strategier for integrering og fastholdelse af kvinder med anden etnisk baggrund end dansk på arbejdsmarkedet.
· Sikre udbredelse af- og udvikling af strategier for mangfoldighedsledelse mhp. et rummeligt arbejdsmarked indenfor social- og sundhedsområderne .
Projektet udvikles i samarbejde mellem Fag og Arbejde og Københavns Kommunes tre forvaltninger, Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Projektet har indgået et
transnationalt partnerskab med Berlin, Tyskland og Wien, Østrig.
Projektet afventer efter succesfuld gennemført forprojekt endelig godkendelse fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, der administrere Equal, Socialfonden i Danmark.
Projekt "Integration og udvikling af indvandrervirksomheder
i Odense, Århus og København"
Økonomiudvalget besluttede den 8.
juni 2004 bl.a. at ansøge Equal, Socialfonden om støtte til projekt "Integration og udvikling af indvandrer virksomheder i Odense,
Århus og København".
Projektet gennemføres i samarbejde med Odense og Århus
kommuner.
Projektet omhandler bl.a.
etablering af en etnisk rådgivningsenhed og et tilbud for ledige borgere af
anden etnisk herkomst end dansk, der ønsker at undersøge mulighederne for at
blive iværksættere på EVU - Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling.
Tilbuddet for ledige borgere etableres i samarbejde mellem De t Regionale Arbejdsmarkedsråd / AF- Storkøbenhavn og Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede den 4. august
2004 forslaget herom.
Projektet har efterfølgende bl.a. indgået samarbejdsaftale
med tilsvarende tilbud i England.
Projektet afventer efter succesfuld gennemført forprojekt endelig godkendelse fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, der administrere Equal, Socialfonden i Danmark.
Det skal herudover bemærkes, at på baggrund af det etablerede samarbejde i projektet, er der efterfølgende blevet dannet et konsortium, der succesfuldt har afgivet tilbud på administrationen og gennemførelsen af Socialfondens Integrationsindsats i Danmark. EVU har på den baggrund efterfølgende etableret et videnscenter om etnisk iværksætteri.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget udmøntede den 10. november 2004, Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats budget for 2005.
Beslutningen omhandlede bl.a. omdisponering af 3 mill. kr. årligt på Undervisningscentret for Indvandrere til medfinansiering af projekt "Fremme af uddannelse og beskæftigelse indenfor social- og sundhedsområderne for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk".
Herudover blev der disponeret 1 mill. kr. af Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats købstilbud til køb af kvalificeringstilbud fra Equalprojektet "Integration og udvikling af indvandrervirksomheder i Odense, Århus og København". Det bemærkes i den sammenhæng at EVU har rammeaftale med AF-Storkøbenhavn, hvorved Københavns Kommune kan købe tilbud for ledige borgere fra EVU.
2. Opfølgning
Den næste statusredegørelse vil blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i december 2005.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Det er fortsat nødvendigt, at der afsættes særskilte ressourcer til internationalt arbejde, hvis ønsket om et højere ambitionsniveau skal kunne imødekommes. Der er ikke indenfor det administrative budget mulighed for at afsætte yderligere midler end lønnen til den internationale koordinator.
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen andre konsekvenser
HØRING
Ingen høring
BILAG
· Opdateret international handlingsplan på Familie- og Arbejdsmarkedsområdet
Grethe Munk
/
Torben Brøgger