Oprettelse af puljeinstitutionen Mælkevejen på Christianshavn (Bilag)
Oprettelse af puljeinstitutionen Mælkevejen på Christianshavn (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 22. juni 2005
22. Oprettelse af puljeinstitutionen Mælkevejen på Christianshavn (Bilag)
FAU 332/2005 J.nr. 332/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller:
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender oprettelsen af den nuværende Privat Børnepasningsordning Mælkevejen som puljeinstitution for 8 0-3 års børn og 38 3-6 års børn, på adressen Refshalevej 100, 1432 København K.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at Mælkevejen budgetmæssigt nedlægges som Privat Børnepasningsordning, men oprettes som puljeordning i Børneplanen (jf. FAU 231/2005 J.nr. 231/2005).
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at midlerne til drift af Mælkevejen som puljeinstitution dækkes af det forventede mindreforbrug i Børneplanen (jf. FAU 231/2005 J.nr. 231/2005), hvilket vil reducere det forventede mindreforbrug med 1,3 mill kroner i 2005 og 3 mill kroner årligt fra 2006 svarende til 10,3 mill. kroner samlet set over perioden 2005-2008.
RESUME
Den Private Børnepasningsordning Mælkevejen ønsker at blive oprettet som puljeinstitution i Københavns Kommune.
Forvaltningen anbefaler konverteringen af ordningen, da dette vil medføre, at der oprettes en konstruktion med helårspladser, som forvaltningen kan råde over i forhold til at opnå pasning ved behov. Ydermere kan forvaltningen nednormere en puljeinstitution ved mindre behov, mens der skal ydes tilskud til alle de forældre, som ønsker Privat Børnepasning uanset behov for pladser.
Konverteringen forudsætter, at det forventede mindreforbrug i Børneplanen reduceres med et beløb på 1,3 mill kroner i 2005 og 3 mill kroner årligt fra 2006 svarende til 10,3 mill. kroner samlet set over perioden 2005-2008 (samtidig reduceres forbruget i Privat Børnepasning med 1,1 mill. kroner i 2005 og 2,7 mill. kroner årligt fra 2006 (jf. afsnit om Andre konsekvenser).
Konverteringen er ikke medtaget pladsmæssigt i den reviderede udbygningsplan for Børneplanen, da pladserne i øjeblikket eksisterer i Privat Børnepasningsordningen. Mælkevejen trækker børn fra hele byen qua sin pædagogiske linie (jf. Bilag 1). Pladserne er oprettet og indgår allerede i den eksisterende pladsopgørelse.
SAGSBESKRIVELSE
Den private pasningsordning (Privat Børnepasning storordning) Mælkevejen, Refshalevej 100, 1432 København K, har ansøgt om tilladelse og tilskud til oprettelse af en puljeinstitution for 8 vuggestuebørn og 38 børnehavebørn som erstatning for deres nuværende storordning i Privat Børnepasning.
Ibrugtagningstilladelsen til børnepasning på lokaliteterne er midlertidig. Statens ejendomsselskab Freja, der ejer ejendommen, hvor Mælkevejen har til huse, har sagt god for en renovering/ombygning, så en permanent ibrugtagningstilladelse kan opnås, under forudsætning af, at pasningsordningen indgår driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Mælkevejens bestyrelse er blevet gjort specifikt bekendt med driftsaftalens bestemmelser om, at tilskud til børnepasning i en fremtidig puljeinstitution kun vil kunne udbetales, såfremt der foreligger en gyldig ibrugtagningstilladelse. Arbejdet vedr. opfyldelse af krav til opnåelse af ny ibrugtagningstilladelse er iværksat.
Forvaltningen stiller sig positiv over for ønsket om konvertering. Konverteringen af pladser fra Privat Børnepasning til Puljeordning vil betyde, dels at der oprettes et antal helårspladser, som forvaltningen vil vide er til rådighed, og dels at, ved reduceret behov kan forvaltningen nednormere puljen. Modsat Privat Børnepasningsordningen, hvor der skal gives tilskud til alle de familier, der efterspørger ordningen og, hvor det er der ikke er nogen sikkerhed for, hvor længe pladserne er til rådighed.
Ydermere vil Mælkevejen pr. 1. oktober kunne opnå samme vilkår, som ved puljeinstitutionsdrift, da institutionen der vil kunne søge om at blive oprettet som privatinstitution, jf. § 11a i lov om social service. Den kommunale udgift, vil således alligevel blive hvad der svarer til udgiften for drift af institutionen, på puljeinstitutionsvilkår, men kommunen vil ikke have samme ret til at lade pladserne indgå i kommunens behovsprognoser.
Endelig er Privat Børnepasning et ventelistetilbud, hvor forældrene samtidig kan stå på venteliste til et andet pasningstilbud. Dette er ikke tilfældet ved puljeinstitutionen, hvor forældrene ikke tæller på ventelisten, når deres barn er i pasning i puljeinstitutionen.
På baggrund af forvaltningens dialog med Mælkevejen, samt på baggrund af Kontoret for Privat Børnepasnings tilsyn med pasningsordningen vurderes det, at pasningsordningen lever op til de kvalitetsmæssige krav, der stilles til puljeinstitutioner i Lov om Social Service. Det vurderes desuden, at pladserne vil have en positiv effekt på pladssituationen i hele København, da der allerede nu ligger ansøgninger hos Mælkevejen fra forældre til børn fra hele byen.
I dag er der i Mælkevejen indmeldt 44 børn under § 26 i Lov om Social Service.
Der er både københavnske og udenkommunale børn indskrevet i ordningen (se bilag 1).
§ 11 i Lov om Social Service beskriver puljeinstitutioner som værende private pasningsordninger til børn, som baseres på en aftale mellem puljeinstitutionen og kommunen. Kommunen yder tilskud pr. barn, der er optaget i ordningen. Puljeinstitutioner adskiller sig fra de øvrige dagtilbud til børn efter serviceloven ved:
- at de oprettes på initiativ af en gruppe forældre eller
andre private, som ønsker at drive en pasningsordning til børn
- at der indgås en aftale med kommunen om et tilskud pr. barn
- at der ikke stilles krav til organisationsform
- at der ikke stilles samme bevillings- og regnskabsmæssige krav til puljeinstitutioner som til kommunale og selvejende institutioner
- at det ikke på samme måde som for selvejende institutioner er sikret, at kommunen dækker alle puljeinstitutionens driftsudgifter. Der er med andre ord mulighed for, at andre end kommunen og forældrene kan deltage i finansieringen af ordningens drift.
Mælkevejen har til formålet, godkendte lokaler, som allerede i dag fungerer som pasningssted for børn i Privat Børnepasning. Københavns Kommune, Lokalcenter Christianshavn, indgår driftsaftale med puljeinstitutionen. Lokalcentret fører tilsyn med puljeinstitutionen og indgår i et samarbejde med institutionen. Foreløbigt udkast til driftsaftale er vedlagt som bilag 2. Driftsaftalen er på forhånd blevet forelagt Mælkevejens bestyrelse, som accepterer aftalen.
Puljeinstitutionen skal føre egen venteliste, og visiterer i dag selv børn til pasningsordningen. Ved status som puljeinstitution kan institutionen fortsat visitere selv, men skal i øvrigt følge de til en hver tid gældende anvisningsregler i Københavns Kommune.
Puljeinstitutionen vil være åben for børn, der kræver en særlig indsats. For disse børn forhøjes kommunens tilskud efter en konkret aftale.
Mælkevejen vil kunne overgå til status som Puljeinstitution umiddelbart efter en politisk godkendelse.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Ved driftsstart 1. august 2005, vil den kommunale nettodriftsudgift (tilskud, samt fripladser og søskenderabat, men eks. forældrebetalingsindtægter) - dvs. kommunens maksimale udgift, udgøre kr. 1.3 i år 2005. Herefter vil udgiften (2005 priser) maksimalt udgøre 3 mill. kr. p.a.
Konverteringen forudsætter altså, at det forventede mindreforbrug i Børneplanen reduceres med et beløb på 1,3 mill kroner i 2005 og 3 mill kroner årligt fra 2006 svarende til 10,3 mill. kroner samlet set over perioden 2005-2008.
Samtidig reduceres forbruget i Privat Børnepasning med 1,1 mill. kroner i 2005 og 2,7 mill. kroner årligt fra 2006. Der er i den reviderede udbygningsplan kalkuleret med, at nogle af pladserne i Privat Børnepasning vil forsvinde i årene fremover (jf. FAU 231/2005 J.nr. 231/2005).
Puljeordningen foreslås finansieret over det forventede mindreforbrug på Børneplanen svarende til 1,3 kroner i 2005 og 3 mill. kroner i 2006 og fremover.
ANDRE
KONSEKVENSER
I denne indstilling samt i indstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om oprettelse af Convivendi som puljeinstitution i Københavns Kommune indstilles det, at den forventede forøgelse af pladsprisen i Convivendi og overførslen af Mælkevejen til pulje finansieres over det forventede mindreforbrug på Børneplanen.
Hvis det vælges at vedtage de to indstillinger med de foreslåede finansieringsmuligheder, vil dette betyde, at det forventede mindreforbrug i Børneplanen reduceres med 1,3 mill kroner i 2005 og 3 mill. kroner i 2006 og fremover til Mælkevejen. Og 0,2 kroner i 2005, og 0,5 mill. kroner i 2006 og fremover for Convivendi.
Det vil sige, at samlet set for de to ordninger skal Børneplanens mindreforbrug reduceres med 1,5 mill. kroner i 2005 og 3,5 mill. kroner i 2006 og fremover.
Børneplanens samlede mindreforbrug er på 209,8 mill. kroner i årene 2003 til 2008 (jf. FAU 231/2005 J.nr. 231/2005).
HØRING
Ingen.
BILAG
1. Oversigt over indmeldte børn i Mælkevejen pr. 28.02.05
2. Udkast til kontrakt/driftsaftale.
3. Vedtægter for Mælkevejen.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen