Genhusning af Hvepsebo i Randersgade (Bilag)
Genhusning af Hvepsebo i Randersgade (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 22. juni 2005
14. Genhusning af Hvepsebo i Randersgade (Bilag)
FAU 322/2005 J.nr. 322/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at den politiske beslutning (FAU 88/2005) omkring at bevare børnehaven Hvepsebos kvaliteter samlet søges tilgodeset ved at genhuse børnehaven i specialinstitutionen Randersgade og udvide den med 6 børnehavepladser og 6 basispladser.
RESUME
På mødet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 23. februar 2005 indstillede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at: "Børnehaven Hvepsebo udfases gradvist i 2006 i takt med, at Kvindehjemmet skal ombygges, da der er overkapacitet af børnehavepladser på Ydre Nørrebro (og vuggestuen Tusindfryd omplaceres internt i Kvindehjemmet, således at Kvindehjemmet får mulighed for at gennemføre den planlagte ombygning i huset for de indsamlede midler.)"
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 23. februar
2005, at:
"Forvaltningen bedes
fremlægge en proces og plan for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget for, hvordan
Hvepsebos kvaliteter bevares f.eks. ved at man tilstræber at børn og personale
flyttes samlet til et andet sted".
Forvaltningen har undersøgt mulighederne for at flytte børn og personale til et andet sted og indstiller, at institutionen Hvepsebo placeres i Randersgade på Indre Østerbro, som var under opførelse som 18 plads specialinstitution med forventet ibrugtagning 1. december 2005, men berostillet til efter evaluering af forsøg med nye behandlingsformer (Doman, ABA mv.) (BR263/2005)
Forslagene i herværende
indstilling bakkes op af institutionen Hvepsebo samt forældrebestyrelsen ved
Hvepsebo og lokalcenter Ydre Nørrebro (jf. bilag 3,4,5).
Pladserne bliver med dette forslag til genhusning af Hvepsebo dyrere end den gennemsnitlige pladspris for normalpladser, og der vil komme et mindre overskud af normalpladser på Indre Østerbro. Et sådant overskud vil kunne komme til udtryk i tomme pladser i andre institutioner på Indre Østerbro, da der er tale om en forøgelse af pladskapaciteten på Indre Østerbro, som der ikke er behov for med den politiske beslutning om at bygge til 10% under spidsbelastningsbehovet. På den anden side imødekommes Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ønske om at bevare Hvepsebo, og der oprettes 6 basispladser som planlagt i Børneplanen i 2005. Det skal understreges at man således med beslutningen vedtager at bygge 6 flere børnehavepladser end det man vedtog med den sidste udbygningsplan.
Hvepsebo er i dag normeret til 32 børnehavepladser. Efter samtaler med institution, lokalcenter og forældrebestyrelse, anbefales det, at institutionen i Randersgade bør ibrugtages til 38 børnehavebørn og 6 basispladser (til børn med psykosociale problemer).
SAGSBESKRIVELSE
På mødet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 23.
februar 2005 indstillede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at: "Børnehaven Hvepsebo udfases gradvist i 2006
i takt med, at Kvindehjemmet skal ombygges, da der er overkapacitet af
børnehavepladser på Ydre Nørrebro…".
Familie- og
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 23. februar 2005 efter ændringsforslag fra
Bo Asmus Kjeldgaard: "Forvaltningen bedes
fremlægge en proces og plan for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget for, hvordan
Hvepsebos kvaliteter bevares, f.eks. ved at man tilstræber at børn og personale
flyttes samlet til et andet sted."
Forvaltningen vurderer ikke, at der er mulighed, økonomi eller behov for at oprette en ny institution, derfor er der søgt alternative løsninger.
Forvaltningen har undersøgt, hvilke kommende institutioner der kunne anvendes til en genhusning af Hvepsebo. Undersøgelsen har taget udgangspunkt i:
· Om det umiddelbart kan lade sig gøre (bygningsmæssigt og tidsmæssigt)
· Hvordan løsningen vil påvirke behovet
· Hvad der skal igangsættes for at gennemføre løsningen.
I den revurderede behovsprognose på specialområdet i Børneplanen blev behovet for specialpladser nedjusteret i forhold til den oprindelige behovsprognose. Udbygningen af specialområdet blev da nedjusteret fra 108 til 72 pladser (FAU 50/2005). Senere er det desuden besluttet, at etablering af 18 specialpladser planlagt til ibrugtagning 1. november 2005, udsættes til efter evaluering af forsøg med nye behandlingsformer (Doman, ABA mv.) (BR 263/2005).
Disse pladser har adresse i Randersgade. Byggeriet var i gang da beslutningen om midlertidig eller permanent udskydelse blev truffet. Som en konsekvens heraf kan anlægsmidlerne ikke spares.
Som konsekvens heraf, vurderes det hensigtsmæssigt at konvertere de planlagte 18 pladser på Randersgade til normalbørnehavepladser.
Endvidere anbefales det, at der arbejdes videre med at bruge Randersgade til genhusning af Hvepsebo. Der vurderes ikke at være andre tilgængelige muligheder (jf. bilag 2).
Hvepsebo er i dag normeret til 32 børnehavepladser. Efter samtaler med institution, lokalcenter og forældrebestyrelse, anbefales det, at institutionen i Randersgade bør ibrugtages til 38 børnehavebørn og 6 basispladser (til børn med psykosociale problemer).
Således vil en genhusning af Hvepsebo i Randersgade tilgodese ønsket om at bevare Hvepsebo samlet, ligesom der kan placeres en basisgruppe i institutionen. Der er i øjeblikket behov for 12 basispladser i 2005. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurdere at placeringen af 6 basispladser i Randersgade er meget hensigtsmæssig.
I det følgende beskrives derfor konsekvenserne ved omlægning af Randersgade.
Konsekvenser ved omlægning af Randersgade – fra 3 gruppers specialinstitution
med 18 børn til 3 gruppers børnehave inklusiv en basisgruppe.
Bygningsmæssigt
Specialinstitutionen Randersgade 24 er pt. under opførelse og indrettes i en gammel villa i 2 etager med høj kælder, hvortil der opføres en nedgravet tilbygning i 2 plan med elevator.
Institutionen indrettes med 3 grupper til i alt 18 udviklingshæmmede (mobile) børn, som endnu ikke er diagnosticerede, eller som har fået diagnosen autisme. Institutionen forventes færdig 1. november 2005, hvorefter den kan ibrugtages 1. december.
Fællesfaciliteter samt garderober og puslerum er dimensioneret således, at de kan betjene en fleksibel 3 gruppers daginstitution.
Udearealet indrettes med skure, og det kuperede legeareal på ca. 700 m2 indrettes med faldunderlag, sandkasse og diverse beplantning.
Ekstra rum
Da institutionen er opført som specialinstitution, er der efter aftale med en nedsat byggefølgegruppe opført en række ekstra rum. Hvis institutionen omstruktureres til almindelig børnehave, vil der således være mulighed for andre aktiviteter, herunder eventuel indskrivning af behandlingskrævende børn. Betragtningerne uddybes i bilag 1.
Evt. omstrukturering
Institutionen kan under hensyn til grupperummenes størrelse (40 m2 og 2 x 37 m2) omstruktureres til en børnehave med 1 gruppe med 20 børn og 2 grupper med 18 børn, i alt 56 børn. Eller til 1 gruppe med 20 børn, 1 gruppe med 18 børn og en 1 gruppe med 6 basisbørn, i alt 38 børnehavebørn + basispladser.
Hvepsebo er pt. normeret til 32 børnehavebørn.
Tilkendegivelserne fra Hvepsebo og deres forældrebestyrelse er, at de ønsker omstrukturering til 38 børnehavebørn og 6 basispladser. Forvaltningen bakker op om denne løsning af hensyn til behovet for pladser på Indre Østerbro og behovet for at etablere basispladser.
Behovsmæssige konsekvenser
Af hensyn til behovet vil det være hensigtsmæssigt at konvertere de planlagte pladser til normalområdet, da behovet for specialpladser ifølge sidste specialpladsprognose fra forvaltningen er overvurderet (FAU 50/2005). Desuden blev det på mødet i FAU 27/4 (FAU 181/2005, BR 263/2005) vedtaget, at de 18 specialpladser i Randersgade foreløbigt stilles i bero.
Såfremt Hvepsebo genhuses i Randersgade betyder det, at børnehavekapaciteten på Ydre Nørrebro reduceres med 32 børnehavepladser, men pladskapaciteten tilsvarende øges med 38 børnehavepladser på Indre Østerbro.
Der er frem til og med 2008 udækket behov på børnehavesiden fra februar til og med juni på Indre Østerbro. Men det er under forudsætning af, at der bygges til 100% af behovet, hvor det er politisk besluttet, at det er tilstrækkeligt at bygge til 90% under behovet i marts måned, som er spidsbelastningsmåneden (FAU 49/2005). Dette fremgår af tabel 1, som viser dækningen af behovet på børnehaveområdet på Indre Østerbro i henholdsvis marts 2006 og marts 2008.
Tabel 1 Dækning af behovet
på børnehaveområdet på Indre Østerbro
Bydel |
Dækning uden Hvepsebo |
Dækning med Hvepsebo |
Marts 2006 |
95,7 pct. |
98,0 pct. |
Marts 2008 |
95,1 pct. |
97,5 pct. |
Af tabellen ses, at pladsdækningen på Indre Østerbro forventeligt ligger over 90 pct. uden medregning af tilvæksten af børnehavepladser i forbindelse med genhusningen af Hvepsebo i Randersgade. Endvidere viser tabellen, at pladsdækningen ved genhusning af Hvepsebo vil være under 100 pct. i spidsbelastningsmåneden.
Det vil sige at behovsvurderingen her tager udgangspunkt i:
· at der ikke er behov for specialpladser som oprindeligt var planlagt i Randersgade
· at det vurderes at være muligt at fylde normalpladserne i bydelen, selvom der ikke er et stort behov
· at det er hensigtsmæssigt at oprette seks basispladser på lokaliteten.
Sammenfattende anbefaling af Randersgade
Bygningsmæssigt vil det være muligt at ændre pladserne i Randersgade fra specialområdet til normalområdet.
Af hensyn til behovet vil det væ re hensigtsmæssigt at konvertere de planlagte pladser til normalområdet, da behovet for specialpladser ifølge sidste prognose fra forvaltningen er overvurderet. Desuden er der frem til og med 2008 udækket behov på børnehavesiden fra februar til og med juni på Indre Østerbro – dog er det udækkede behov beliggende over 90 pct. , mens der mangler at blive oprettet 12 basispladser i Børneplanen i 2005.
Ydermere kan det overvejes om de ekstra rum i Randersgade også kan komme institutioner i nærområdet – hvoraf der ligger en del - til gavn.
Økonomisk set er det ikke hensigtsmæssigt at ændre projektet, men som tidligere nævnt er der ikke behov for specialpladser på kort sigt, og institutionsbyggeriet kan under ingen omstændigheder stoppes nu (jf. afsnittet om økonomi nedenfor).
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Anlæg
I økonomien til Børneplanens reviderede udbygningsplan (jf. FAU 231/2005 J.nr. 231/2005) indgår forventede anlægsudgifter på 7,3 mil. kr. til genhusning af 32 børn fra Hvepsebo, svarende til en gennemsnitlig pladspris på 228.000 kr., hvilket ligger over Børneplanens gennemsnitlige pladspris 160.994 (2005 p/l) grundet forventede flytteomkostninger og en relativt lille institution.
Derudover er der afsat anlægsbudget til 6 basispladser på 3,5 mill. kr., svarende til den gennemsnitlig budgetteret pladspris for specialpladser i Børneplanen på knap 580.000 kr.
Således er der i økonomien til den forventede videre udbygning i den reviderede udbygningsplan i alt indregnet 10,8 mill. kr. til genhusning af Hvepsebo og etablering af 6 basispladser. Der er dækning for disse anlægsmidler på funktion 5.14.3 (Integrerede institutioner, anlæg).
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer, at projektet vil koste 13.425.000 kr., svarende til en forventet gennemsnitlig pladspris på børnehavepladserne 223.750 kr. og på specialpladserne på 820.416 kr. (det er i beregningerne forudsat at de 6 basispladser svarer til en børnehavegruppe på 22 børn). Det vil sige, at der i denne løsning indgår anlægsudgifter på (13,425-7,3-3,5) = 2,625 mill. kr. til genhusning af Hvepsebo, som ikke allerede indgår i den forventede videre udbygning i den reviderede udbygningsplan. Denne merudgift kan forklares med, at anlægsprisen ved genhusning på Randersgade er væsentlig større end den gennemsnitlige anlægspris, og der oprettes 6 børnehavepladser mere end antaget i den reviderede udbygningsplan.
I Børneplanens reviderede udbygningsplan (jf. FAU 231/2005 J.nr. 231/2005) indgår også udgifter på 11,2 mil. kr. til genhusning og ombygning af Tusindfryd (vuggestuedelen af Kvindehjemmet) som indgår i økonomien til den forventede videre udbygning i den reviderede udbygningsplan. Da Tusindfryd kan bevares i Kvindehjemmet, skal denne institution kun ombygges, og børnene midlertidigt genhuses i ombygningsperioden. Derfor kan udgifterne her afholdes inden for en ramme på 6,5 mill. kroner. Det vil sige, at de anlægsudgifter, der mangler i forhold til Hvepseboløsningen kan finansieres over den samlede afsatte sum til løsning af problematikkerne omkring de to daginstitutioner i Kvindehjemmet.
Alt andet lige bliver pladserne ved den foreslåede model dyrere end den gennemsnitlige pladspris i Børneplanen, men institutionsbyggeriet er igangsat, og pengene er bevilliget, hvorfor der ikke umiddelbart vil ses en effekt økonomisk, men derimod behovsmæssigt.
Der vil blive fremlagt sag med ansøgning om kapitalbevilling til projektet efter sommerferien.
Drift
Der skal drives 38 børnehavepladser og 6 basispladser i Hvepsebo i Randersgade.
I økonomien til Børneplanens reviderede udbygningsplan er der afsat budget til genhusningen af Hvepsebos oprindelige 32 børnehavepladser samt til etablering af 6 nye specialpladser (funktion 5.14.1, integrerede institutioner, drift).
Angående de resterende 6 børnehavepladser forventes driften til disse at kunne rummes inden for den samlede ramme via løbende nednormering/ændringer på området (funktion 5.14.1, integrerede institutioner, drift).
Derfor vurderes indstillingen ikke, at have driftsudgifter udover det, som allerede indgår i økonomien i den reviderede udbygningsplan.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Hvepsebos personale og forældrebestyrelse er hørt inden fremlæggelse af denne indstilling. Begge parter erklærer sig enige i forslaget om genhusning af Hvepsebo i Randersgade og udvidelse med 6 basispladser (jf. bilag 3 og 4). Ydermere vurderer lokalcenter Ydre Nørrebro, hvor Hvepsebo i dag er beliggende, at genhusningen af Hvepsebo vil have positive effekter (jf. bilag 5).
Pladsanvisningen orienteres umiddelbart efter eventuel politisk vedtagelse af denne indstilling om, at de skal orientere forældrene om den nye placering af Hvepsebo, når de skriver sig op.
BILAG
Bilag 1: Bygningsmæssig beskrivelse af Randersgade
Bilag 2: Vurdering af muligheder
for genhusning af Hvepsebo
Bilag 3: Kommentarer fra det pædagogiske personale i Hvepsebo
Bilag 4: Kommentarer fra forældrebestyrelsen i Hvepsebo
Bilag 5: Kommentarer fra lokalcenter Ydre Nørrebro
Grethe Munk
/
Vicedirektør Carsten Stæhr Nielsen