Høringssvar vedrørende mål for Folkesundhedsplanen for 2006 (bilag)
Høringssvar vedrørende mål for Folkesundhedsplanen for 2006 (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 22. juni 2005
11. Høringssvar vedrørende mål for Folkesundhedsplanen for 2006 (bilag)
FAU 307/2005 J.nr. 307/2005
INDSTILLING
Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller
at Familie og
Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte høringssvar til Sundheds- og
Omsorgsforvaltningen
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget har på sit møde d. 21. april 2005 besluttet, at målene Folkesundhed København 2006 sendes til høring hos relevante samarbejdspartnere – herunder Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Jf. skrivelsen til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget fra Sundhedsstaben af 10. maj 2005, er målene for 2006 i vid udstrækning en videreførelse af målene for 2005.
Baggrunden er, at man aktuelt afventer resultaterne af en igangværende evaluering af Folkesundhedsplanen samt resultaterne af en ny sundhedsprofil.
Følgelig er de fremsendte mål for 2005 foreløbige, og det forventes at folkesundhedsarbejdet - på baggrund af ovennævnte evaluering mv. – vil blive drøftet og revurderet på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde i august 2005, hvorefter bl.a. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget atter vil blive inddraget.
De dele i Folkesundhedsplanen for 2006, der har relevans for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er programmerne "børn", "unge" og "voksne".
Idet målene i vid
udstrækning er overensstemmende med målene fra Folkesundhedsplanen for 2005, er det – i lighed med Familie- og
Arbejdsmarkedsudvalget afgivelse af høringssvar (FAU 319/2004 J.nr. 319/200) i
2004 – fortsat
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at de opstillede mål er
relevante og kun giver anledning til få bemærkninger.
I relation til børneprogrammet omtales det, at forvaltningen er i gang med et projekt "Sundhed i dagtilbud" i samarbejde med Folkesundhed København. Betydningen af at Folkesundhed Københavns og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens målsætninger understøtter hinanden understreges.
I relation til ungeprogrammet omtales det, at forvaltningen – med åbningen af misbrugsinstitutionen U-Turn for unge misbrugere - er godt rustet til at indgå i det fortsatte samarbejde.
I relation til voksenprogrammet peges der i tråd med
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens høringssvar i 2004, at en nærmere
analyse af, hvorfor københavnernes alkoholforbrug er dobbelt så stort som
resten af landets, synes påkrævet som forudsætning for indsatsen.
SAGSBESKRIVELSE
1. Børne- og
ungeprogrammet.
1.1 Børneprogrammet.
Målene i børnedelen af programmet vedrører områderne fysisk aktivitet og kost og overvægt.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er i gang med projektet "Sundhed i Københavns dagtilbud" i samarbejde med Folkesundhed København. Projektets formål er at styrke den sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende indsats i alle kommunens dagtilbud på områderne mad, bevægelse og hygiejne.
Første fase i projektet er at udforme sundhedspolitikker på de nævnte områder. Dette igangværende arbejde forventes færdigt ultimo 2005. Politikkerne vil blive forelagt for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til godkendelse.
Anden fase er at støtte implementeringen af de overordnede politikker i de enkelte dagtilbud. Denne indsats fokuserer på information, erfaringsudveksling og konsulentbistand fra sundhedsplejen og kommunallægerne. Der vil også kunne indgå konkrete mad- og bevægelsesaktiviteter.
Det vil være væsentligt, at Folkesundhed Københavns mål på børneområdet understøtter Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens mål og implementering af hensyn til en samlet og sammenhængende kommunal indsats.
Yderligere kan det nævnes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens økologiske omlægningsprojekt på forvaltningens døgninstitutioner "Dogme-på-Døgn", ud over det økologiske fokus også har omfattet en ernæringsanalyse med tilhørende kostomlægning. Indtil videre er 14 af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens døgninstitutioner omlagt og yderligere 14 døgninstitutioner er aktuelt i færd med at gennemføre en tilsvarende økologisk, økonomisk, ernæringsmæssig og kulinarisk bæredygtig omlægning til økologiske fødevarer.
På dagtilbudsområdet omfatter Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens økologiske omlægningsprojekt 9 bydele.
1.2 Ungeprogrammet.
Målene for ungedelen af programmet vedrører blandt andet styrkelse af sociale kompetencer, samt indsats i forhold til alkohol, rygning og illegale stoffer.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen åbnede i sommeren 2004 rådgivnings- og behandlingstilbudet "U-turn" for unge med misbrugsproblemer og er i forhold til misbrugsindsatsen overfor unge godt rustet til at indgå i det fortsatte samarbejde om realiseringen af målene.
2. Voksenprogrammet.
Under voksenprogrammet fokuseres der i 2006 på fysiske aktiviteter, kost og overvægt, tobak, alkohol, borgere udenfor arbejdsmarkedet og etniske minoriteter.
De overordnede prioriteringer er absolut relevante.
I forhold til alkoholområdet kan det virke unuanceret blot at foreslå en nedbringelse af københavnernes alkoholforbrug, idet en nærmere analyse af, hvorfor københavnernes alkoholforbrug er dobbelt så stort som resten af landets, synes påkrævet som forudsætning for indsatsen.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
· Udkast til høringssvar fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Sundheds- og Omsorgsudvalget
· Høringsskrivelse af 10. maj 2005 fra Sundheds- og Omsorgsudvalget
· Beslutningsprotokol fra ordinært møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget torsdag d. 21. april 2005, pkt. 2: "Mål for folkesundhedsarbejdet."
· Beslutningsprotokol fra ordinært møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget torsdag d. 21. april 2005, pkt. 2: "Mål for folkesundhedsarbejdet."
· Programplaner for folkesundhedsområdet 2006, af 21. marts 2005.
Grethe Munk
/ Carsten Stæhr Nielsen