Mødedato: 21.08.2002, kl. 15:30

Brugerpolitik på psykiatriområdet i Københavns Kommune (Bilag)

Brugerpolitik på psykiatriområdet i Københavns Kommune (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. august 2002

 

Sager til beslutning

9. Brugerpolitik på psykiatriområdet i Københavns Kommune (Bilag)

FAU 356/2002 J.nr. 356/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at udkast til brugerpolitik på psykiatriområdet i Københavns Kommune tiltrædes.

RESUME

Dialogforum på psykiatriområdet i Københavns Kommune har taget initiativ til udarbejdelsen af en brugerpolitik, omfattende både de psykiatriske afdelinger og distriktspsykiatrien i Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) og de sociale tilbud under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i Københavns Kommune. Med brugere menes voksne sindslidende, hvis vanskeligheder har et sådant omfang, at de har behov for ydelser i hospitals-, distrikts- og/eller socialpsykiatrien. Dialogforum er sammensat af repræsentanter fra bruger- og pårørendeorganisationer og de offentlige instanser på området, herunder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og H:S. Brugerpolitikken er formuleret af en arbejdsgruppe nedsat af Dialogforum, hvori der har deltaget repræsentanter fra bruger- og pårørendeorganisationer, H:S og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Brugerpolitikken opstiller nogle grundlæggende principper for, hvordan brugere af psykiatriske og sociale tilbud har mulighed for at øve indflydelse på deres situation. Brugerpolitikken opstiller derimod ikke detaljerede regler for, hvordan principperne skal udmøntes lokalt i H:S og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi. Principperne skal således give mulighed for, at brugerne lokalt får indflydelse på brugerpolitikken og tilpasses de lokale forhold.

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund for og formål med udarbejdelsen af brugerpolitikken

Udviklingen inden for psykiatriområdet indebærer ændringer i holdninger og arbejdsmetoder, der i højere grad sætter brugeren i centrum for indsatsen. Et af formålene med brugerpolitikken er at understøtte denne omstillingsproces i Københavns Kommune.

Et andet formål med brugerpolitikken er at klarlægge de rammer og regelsæt, der er for den enkelte brugers og gruppens indflydelse og at komme med anbefalinger til, hvordan brugerindflydelse og brugerinddragelse praktiseres. Der er på det psykiatriske og socialpsykiatriske område praksis for brugerindflydelse og –inddragelse, men praksis er forskellig fra sted til sted.

I januar 2000 vedtog Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget en politik for kontakten til sindslidendes pårørende (vedlagt som bilag). Med den foreliggende brugerpolitik er der principper for både brugeres og pårørendes rettigheder i relationen til psykiatriske og sociale tilbud.

2. Brugerpolitikkens opbygning

Brugerpolitikken er formuleret som nogle anbefalinger for henholdsvis de sociale tilbud, hospitals- og distriktspsykiatrien, samarbejdet mellem sektorene samt gennemførelsen og opfølgningen på brugerpolitikken.

Der skelnes i brugerpolitikken mellem 2 niveauer at have indflydelse på: 1) På individuelt niveau, hvor den enkelte har indflydelse på egne forhold, 2) På organisatorisk niveau, hvor indflydelsen sker gennem brugerråd, brugerorganisationer m.v. og retter sig mod enten det enkelte tilbud eller brugernes forhold generelt.

På det individuelle niveau omhandler brugerpolitikken arbejdet med sociale handleplaner samt behandlingsplaner, udskrivningsplaner og koordinationsplaner og koordineringen af planerne, og dermed den enkeltes mulighed for at have indflydelse på egen situation.

På det organisatoriske niveau er der særlig fokuseret på at styrke dialogen mellem brugere, planlæggere og beslutningstagere og muligheden for at få indflydelse på tilbudenes tilrettelæggelse via diverse råd. Endvidere fokuseres på forskellige former for information som forudsætning for at få indflydelse. Information omfatter såvel mundtlig som skriftlig information om brugernes muligheder og rettigheder, undervisning og tilrettelæggelse af undervisning samt konferencer og åbent hus-arrangementer. Brugerindflydelse på organisatorisk niveau omhandler også indflydelse på tilrettelæggelse af brugerundersøgelser.

Brugerpolitikken afgrænser sig fra at formulere anbefalinger til, hvordan behandling og støtte skal udformes, og hvilke mål der er for indsatsen, da det falder uden for brugerpolitikkens formål. Der kan arbejdes med udbuddet og indholdet af behandlings- og støttetilbud i andre sammenhænge, og der må i dette arbejde tages højde for principperne om brugerindflydelse i brugerpolitikken.

Brugerpolitikken evalueres efter ca. 2 år.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Det forudsættes ikke, at der skal afsættes særlige midler til gennemførelse af brugerpolitikken. Et eventuelt udgiftsbehov ved gennemførelse af politikken vil skulle dækkes af eksisterende midler. Det indgår i brugerpolitikkens anbefalinger, at der holdes en konference for brugere, pårørende og personale med henblik på at udbrede kendskabet til brugerpolitikken og sætte gang i gennemførelsen af denne. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har de seneste år afholdt socialpsykiatriske temakonferencer, primært finansieret via socialministeriets pulje til kommuner med særligt store udgifter til initiativer for psykisk syge (kommunepuljen). Københavns Kommune, FAF, er for år 2002 bevilget 1 mill. kr. af denne pulje. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens del af udgifterne til en evt. konference om brugerpolitikken planlægges finansieret heraf. Den 19 juni 2002 tiltrådte Familie- og Arbe jdsmarkedsudvalget indstillingen om anvendelsen af "kommunepuljen" for 2002, med den tilføjelse, at FAU fremover ønsker sagen fremlagt i dueslagene til orientering.

ANDRE KONSEKVENSER

Der forventes ingen andre konsekvenser.

HØRING

Udkast til brugerpolitik er drøftet og tiltrådt af Dialogforum på psykiatriområdet i Københavns Kommune den 26. juni 2002. Dialogforum er af den opfattelse, at brugerpolitikken skal opfattes som værende i stadig udvikling, og politikken kan løbende drøftes undervejs i processen.

Brugerpolitikken har været udsendt til høring i en bred kreds bl.a. H:S Direktionen, Det Sociale Brugerråd, bruger- og pårørendeorganisationer, bocentre, lokalcentre/voksenteam, samværs- og aktivitetssteder, hovedsamarbejdsudvalget samt relevante faglige organisationer. Høringssvarene har været forelagt til drøftelse i Dialogforum den 13. marts 2002.

BILAG

  • Uddrag af brugerpolitikken, afsnittet: Københavns Kommunes brugerpolitik i punktform. Brugerpolitikken i sin helhed omdeles i dueslagene.
  • "Pårørendepolitik- pårørende til sindslidende".

Københavns Kommune, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt Hovedstadens Sygehusfællesskab.

 

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top