Mødedato: 21.04.2004, kl. 15:30

Sundhedsplejens barselbesøg til nyfødte og deres mødre

Sundhedsplejens barselbesøg til nyfødte og deres mødre

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. april 2004

 

8. Sundhedsplejens barselbesøg til nyfødte og deres mødre

FAU 209/2004 J.nr. 209/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om sundhedsplejens barselbesøg til efterretning, samt

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget får forelagt resultatet af sundhedsplejens undersøgelse af, om barseltilbud til alle, som er udskrevet senest 24 timer efter fødslen, giver problemer for de nyfødte og deres familier.

RESUME

Sundhedsplejen i København har siden 1993 haft tilbud om barselbesøg til kvinder som blev tidligt udskrevne, fødte ambulant eller hjemme. Fra første januar 2004 har sundhedsplejen ændret kriterier for, hvad der betragtes som tidligt udskrevne, på baggrund af Hvidovre Hospitals nye udskrivelsesprocedure hvor kvinder, der har haft en ukompliceret fødsel eller kejsersnit, udskrives efter 2 overnatninger.

Det betyder, at sundhedsplejen nu tilbyder at aflægge barselbesøg til alle, der udskrives senest 24 timer efter, de har født. Tilbud om barselsbesøg blev tidligere givet til alle, der blev udskrevet senest 48 timer efter fødslen. Sundhedsplejen har nu som før tilbud om barselsbesøg til alle mødre, som fødestederne vurderer har brug for det – uanset udskrivelsestidspunktet.

Flere sundhedsplejersker og en jordemoder har i pressen udtrykt bekymring for, om mødre får tilstrækkelig hjælp fra sundhedsplejen efter udskrivelsen. Enhedslisten har ønsket at alle fik besøg senest 48 timer efter udskrivelsen. På Borger Repræsentationsmøde den 11.3. 2004 blev det foreslået, at sagen blev taget op i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

I det følgende skitseres baggrunden for den nuværende ordning samt tre modeller til udbygning af barseltilbuddet. Afsnit 1 omhandler baggrunden, nuværende praksis og den igangværende undersøgelse. Afsnit 2 skitserer tre alternative modeller.

SAGSBESKRIVELSE

1.1 Baggrund og tilbudets omfang

Sundhedsplejen i København har siden 1993 haft tilbud om barselbesøg til kvinder som blev tidligt udskrevne, fødte ambulant eller hjemme.

Sundhedsplejens tilbud om barselsbesøg har gennem årene ændret sig i takt med udviklingen i fødestedernes rutiner og samfundets syn på fødsler som en normal del af livet og ikke en sygdom. I 1993 var der tilbud om 2 barselbesøg til alle, der blev udskrevet fra hospitalet senest 72 timer efter fødslen. Ét besøg dagen efter udskrivelsen og et besøg på 7. dagen. Etableringsbesøget blev aflagt senest 14 dage efter fødslen.

Tilbudet ændrede sig i 2002 i forbindelse med vedtagelsen af Svangreomsorgsplanen (Forelagt FAU og besluttet i BR den 20.9.2001) til ét barselbesøg til alle, der blev udskrevet fra hospitalet senest 48 timer efter fødslen - med mulighed for ekstrabesøg. Etableringsbesøget blev givet senest på 10. dagen efter fødslen.


Svangreomsorgsplanen blev udarbejdet af det såkaldte Fødeplanudvalg for H:S, København og Frederiksberg Kommuner. Udvalget blev nedsat i oktober 1998 i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinier og redegørelse for svangreomsorg i 1998. Formålet var, at udvalget skulle komme med en samlet plan for svangreomsorgen som led i sundhedsplansarbejdet.

I 2004 ændrede sundhedsplejen kriterier for, hvornår en udskrivelse blev betragtet som tidlig, og derfor udløste et barselbesøg. Fra 1. januar blev tilbudet ændret til 1 barselbesøg på 3. dagen til alle, der udskrives fra hospitalet senest 24 timer efter fødslen. Endvidere er der fortsat mulighed for ekstra besøg. Etableringsbesøget til de tidligt udskrevne gives som tidligere senest på 10. dagen. Til alle andre gives etableringsbesøget senest på 8. dagen efter fødslen. Det sidste er for at leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer, der anbefaler, at det første besøg i hjemmet aflægges senest en uge efter, at mor og barn er vendt hjem fra fødeafdelingen.

Disse ændringer fra 2004 er diskuteret med fødestederne i Svangreomsorgsudvalget. Udvalget havde ingen indvendinger, men man konkluderede i fællesskab, at tidlig udskrivelse efter fødsel kræver et tæt samarbejde mellem fødestederne og sundhedsplejen. Der er stor vilje til at udbygge dette samarbejde fra begge sider.

Baggrunden for tilpasningen er, at Hvidovre Hospital har ændret praksis, så kvinder, der har haft en ukompliceret fødsel eller kejsersnit, udskrives efter 2 overnatninger. Det forventes, at op mod 70 % af fødslerne på Hvidovre Hospital kan udskrives efter 2 overnatninger. Det har ikke tidligere være klart defineret, hvad man tilbød i normale forløb. Det er sundhedsplejerskernes opfattelse, at de andre fødesteder også udskriver tidligere end før, men der er ikke kommet en officiel udmelding.


Sundhedsplejens praksis har hele tiden været at tilbyde barselsbesøg til kvinder, der blev tidligt udskrevet. Når mødrene på Hvidovre Hospital får tilbudt to overnatninger som "det normale", vil en stor del af dem blive udskrevet inden, der er gået 48 timer efter fødslen. Det betyder, at 48 timer ikke længere kan betragtes som "tidlig udskrivning", da det er det normale.

Sundhedsplejen har som følge heraf ændret praksis til, at tidlig udskrivning er udskrivning senest 24 timer efter fødslen. Mødre, der udskrives inden for 24 timer, vil således altid få tilbudt et barselsbesøg. Fødestederne og sundhedsplejen har en aftale om, at der altid kan aflægges barselbesøg, hvis fødestederne vurderer, at der behov for det, uanset om mor og barn er udskrevet ambulant, efter 24 timer eller efter 4 dage på barselsgangen. Dette er sidst blevet gentaget i februar måned. Ligeledes vil kvinder, der selv kontakter sundhedsplejen få tilbudt et besøg.

Barselstilbudet i Københavns Kommune efter udskrivning 2004

Barseltilbudet efter udskrivning

Hjemmefødsel

Ambulant fødsel

Normal

Jordemoderbesøg x 1

 

Alle tre fødesteder ved udskrivning fra klini k

 

Jordemoderbesøg x 2 i første leveuge

Alle tre fødesteder

Alle tre fødesteder ved udskrivning direkte fra fødestuen efter få timer <6-8

 

Sundhedsplejerskens barselsbesøg på 3. dag

x

x

 

Sundhedsplejerskens etableringsbesøg senest 8. dag

  

x

Sundhedsplejerskens etableringsbesøg senest 10. dag

x

x

 

Ambulant klinik tilbud

- familiestue i 24 timer

Hvidovre

Hvidovre

Hvidovre

1.2 Hvad sker der i praksis

Rent praktisk sker henvendelsen med ønske om barselbesøg fra fødestederne til sundhedsplejen via fax. Enten til lokalcentret, eller i weekender og på helligdage til den vagthavende sundhedsplejerske i Den Sociale Døgnvagt. Sundhedsplejersken ringer til familien, så hurtigt som muligt for at aftale besøg.

Hvis familien ikke er tidligt udskrevet, modtager sundhedsplejersken en fødselsanmeldelse med posten, hvorefter familien ringes op og der aftales besøg.


I begge tilfælde vil sundhedsplejersken ved kontakten til familien vurdere hvordan det går og om der skal aflægges akut besøg. Nogle etableringsbesøg aflægges på baggrund af kontakten på 5. eller 6. dagen.

Sundhedspleje er et tilbud, og familierne skal give samtykke inden fødestedet underretter sundhedsplejersken.

Fødestederne orienterer ved udskrivelsen mødrene om at de hvis der opstår akutte problemer kan henvende sig på fødestedet, til den praktiserende læge eller vagtlægen. Sundhedsplejersken kan træffes dagligt i telefontiden mellem 12 og 13. Her kan moderen naturligvis altid henvende sig. Hvis der er problemer vil sundhedsplejersken aflægge besøg så hurtigt som muligt, afhængigt af sundhedsplejerskens planlagte besøg, situationen m.v.

Definitioner

  • Barselsbesøg: Et tilbud om besøg af en sundhedsplejerske til mor og barn på 3. dagen efter barnets fødsel, hvor mælken ofte løber til. I besøget støttes og vejledes moderen i amning, og hendes fysiske tilstand vurderes. Barnet almentilstand vurderes herunder vægt, trivsel og gulsot.

  • Etableringsbesøg: Et tilbud om besøg hvor der lægges særlig vægt på kontakten mellem mor og barn. Der foretages en fysisk undersøgelse af barnets, barnet vejes og ammerådgivningen følges op på baggrund af barnets trivsel.

Den faglige begrundelse for barselbesøgets placering er, at mælken som oftest løber til omkring 3. dagen. Sundhedsplejersken kan i besøget sikre at mor og barn har det godt samt give fornøden støtte til amningen, som kan være lidt vanskelig på grund af brystspænding. Amningen er oftest etableret på 5.- 6. dagen. Har moderende født ambulant aflægger jordmoderen hjemmebesøg, oftest på 5. dagen.

I opgørelsen over aflagte besøg i sundhedsplejen fra 2002, var der 16 % som blev tidligt udskrevne (efter de gamle kriterier), fødte ambulant eller hjemme. Der var det år 7491 fødsler, heraf var 1171 tidligt udskrevne, fødte ambulant eller hjemme. Der blev aflagt 1572 barselbesøg i alt.

I den foreløbige opgørelse fra 2003. var der 8079 fødsler, heraf fødte 1527 ambulant, hjemme eller blev tidligt udskrevne. Det svarer til 18,9 %.

1.3 Undersøgelse – er barselstilbudet tilfredsstillende?

For at følge udviklingen og for at afdække om den nye praksis, med barselbesøg til alle udskrevet senest 24 timer efter fødslen, giver anledning til problemer, har man i sundhedsplejen indført en registrering af evt. problemer og deres årsag. Undersøgelsen løber fra 1.1.2004 til 31.3 2004.

Der er udsendt et spørgeskema til alle sundhedsplejersker, der skal udfyldes på barselskvinder og børn. Skemaet udfyldes løbende indtil barnet er 5 uger gammelt, og indsendes til kontoret for service til børnefamilier, som registrerer og behandler skemaerne. De sidste skemaer vil blive indsendt i midten af maj, og undersøgelsens resultat forventes at foreligge cirka 1.7.2004. Planen er at justere tilbudet om barselbesøg, hvis undersøgelsens resultat peger på, at det vil være hensigtsmæssigt.

Den ændring af kriterierne for barselsbesøg, der blev indført 1.1.2004, blev truffet i administrativt. Den er meldt ud som midlertidig, og kædet sammen med undersøgelsen af barselstilbudets virkninger. Derfor er der endnu ikke ændret i retningslinierne for barselbesøg i Sundhedsplejens Praksisbeskrivelse, som er sundhedsplejerskernes manual i det daglige arbejde.

Vi har ikke belæg for at mene, at der en sammenhæng mellem tidlig udskrivning og manglende trivsel på grund af at amningen ikke fungerer. Dette fremgår blandt andet af den seneste landsrapport vedrørende amning fra amtssundhedsplejerskerne, som antyder, at flergangsfødende kvinder, der føder ambulant, ammer oftere og længere end andre kvinder. Undersøgelse er foretaget i januar måned 1999 , 2000 og 2001. For København Kommune var ammeprocenten for ambulant fødende ved 4 måneder i gennemsnit 65,8 %, og for ikke ambulant fødende 59,6 %. Der er således flere ambulant udskrevne kvinder, der får amningen godt i gang og vedbliver med at amme i 4 måneder.

2. Modeller for udbygning af barseltilbuddet

Den eksisterende ordning 2004 indebærer et barselbesøg på 3. dagen til alle som er udskrevet senest 24 timer efter fødslen, som har født ambulant eller hjemme. Denne ordning er er påbegyndt per 1.januar og kan afholdes indenfor rammen af det eksisterende budget. Der pågår som nævnt en spørgeskemaundersøgelse blandt sundhedsplejerskerne om børnenes trivsel 5 uger efter fødslen for at evaluere, om tilbudet er tilstrækk eligt. Vores nuværende praksis er aftalt med repræsentanter for de koordinerende sundhedsplejersker i lokalcentrene og Fødeplanudvalget.

Tilbuddet kan udbygges efter følgende tre modeller:

  1. Besøg på 3. dagen til alle som er udskrevet senest 48 timer efter fødslen, som har født ambulant eller hjemme.
  2. Besøg 48 timer efter udskrivelsen til alle fødende i Københavns Kommune uanset hvornår de udskrives.

Model 1. Indebærer barselbesøg til alle, som udskrives senest 48 timer efter fødslen.

Hvis 70 % af de fødende fra Hvidovre Hospital udskrives efter 2 overnatninger og er berettiget til barselbesøg vil det koste 0,5 mill. kr. at opretholde tilbudet. Forvaltningen har opført 0,5 mill. kr. på ønskelisten for 2005 til budgetseminaret for at være sikker på at kunne honorere behovet for yderligere barselsbesøg, hvis undersøgelsen godtgør behovet.

Hvis de andre fødesteder i H:S indfører samme udskrivningspraksis som Hvidovre Hospital – formelt eller uformelt - , vil det betyde en merudgift på yderligere 0, 2 mill. kr. til i alt 0,7 mill. kr. at opretholde tilbudet om besøg senest 48 timer efter fødslen.

Model 2. (Enhedslistens forslag) Indebærer, at alle nybagte familier, skal have tilbud om besøg af en sundhedsplejerske - uanset udskrivelses tidspunktet - senest 48 timer efter udskrivelsen. Dette er en mere omfattende aktivitetsudvidelse. Det vil dreje sig om besøg til cirka 8000 fødsler årligt. Det vil betyde en merudgift på 1,6 mill. kr. at indføre tilbudet. Der er ved denne udgift modregnet 0.3 mill. kr., der forudsættes at kunne spares på nuværende barselsbesøg, der bliver overflødige i denne model.

Ud over ekstra ressourcer vil model 2 kræve en omlægning af arbejdet. Enten ved at der etableres en vagtordning i hvert lokalområde, således at familierne ikke får besøg at deres egen sundhedsplejerske, men af den vagthavende sundhedsplejerske. Eller at alle sundhedsplejersker har tomme tider stående i kalenderen beregnet på nye familier, som bliver udskrevet. Hvis der ingen nye familier kommer til sundhedsplejersken, udnyttes tiden ikke til brugerkontakt, men må bruges til kontorarbejde eller lignende. Herved udnyttes ressourcerne ikke optimalt i forhold til brugerkontakt.

Modellernes økonomi:

Forudsætninger:

  • Timetaksten for en sundhedsplejersker er i 2004 på 174 kr. Da en del barselbesøg aflægges på lørdage, søn- og helligdage, vil en realistisk udgift være i gennemsnit 240 kr. per barselbesøg. En gennemsnitsløn for en sundhedsplejersker er i 2004-niveau på 334.000 kr.
  • Det antages, at besøgene i de forskellige modeller vil kunne erstatte de ca. 1600 barselsbesøg, som aflægges i den nuværende praksis på 3.dagen efter fødslen, vil der være en besparelse herved på ca.0.3 mill. kr.
  • Forvaltningen er ikke bekendt med, at Hvidovre Hospitals ændrede praksis har betydet besparelser på hospitalet. Forvaltningen kan derfor ikke forvente refusion af ekstraudgifter i H:S:

Model

Hvad får vi for pengene?

Pris

Merudgift

Eksisterende ordning

Barselbesøg til alle som er udskrevet senest 24 timer efter fødslen

0,3 mill. kr.

-

Model 1

 

Forudsætning

Skønnet ekstra udgift til barselbesøg til alle som udskrives indenfor 48 timer efter fødslen.

70% af de fødende på Hvidovre Hospital udskrives efter 2 overnatninger

0,8 mill. kr.

(0,3 + 0,5)

0,5 mill.kr.

Forudsætning

70 % af de fødende på alle fødestederne i H:S udskrives indenfor 48 timer efter fødslen.

1,00 mill. kr.

(0,3 + 0,7)

0,7 mill. kr.

Model 2

Alle 8000 fødende i Københavns Kommune skal have besøg 48 timer efter udskrivelsen.

1,9 mill. kr.

(0,3 + 1,6)

1,6 mill. kr.

ØKONOMI

Forvaltningen har sat en ekstrabevilling på ønskelisten til budget 2005 på 0,5 mill. kr.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæsige konsekvenser.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

Ingen.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top