Mødedato: 21.03.2001, kl. 13:00

Orientering om ny vejledning fra Socialministeriet om optagelse af børn i dagtilbud

Orientering om ny vejledning fra Socialministeriet om optagelse af børn i dagtilbud

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. marts 2001

 

Sager til drøftelse

9. Orientering om ny vejledning fra Socialministeriet om optagelse af børn i dagtilbud

FAU 112/2001 J.nr. 50/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om den nye vejledning til kapital 4 om optagelse i dagtilbud - herunder at søskendehensynet på 1 måned ændres til et søskendehensyn på op til 1 måned afhængig af barnets og øvrige børns placering på ventelisten. - til efterretning.

RESUME

Det væsentligste punkt i den nye vejledning er en præcisering af søskendehensynet. Der er mulighed for at tage søskendehensyn, hvis der er flere pladser i spil på samme tid eller ud fra en konkret og individuel vurdering. Siden marts 2000 har Københavns Kommune givet en måneds ekstra anciennitet til søskende automatisk. Denne automatik må ikke længere bruges. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår derfor at der fremover tages søskendehensyn på op til 1 måned udfra en konkret vurdering.

SAGSBESKRIVELSE

Socialministeriet har udarbejdet et nyt kapital 4 til vejledningen om optagelse i dagtilbud til Serviceloven. I vejledningen er der sket en uddybning og præcisering af optagelsesreglerne i forhold til den tidligere vejledning.

Anvisning efter anciennitetsprincippet

I vejledningen præciseres, at intentionen i Serviceloven er, at alle børn er sikret lige adgang til en plads i et dagtilbud i kommunen, og at der skal anvises plads efter anciennitetsprincippet. Kommunerne kan tilrettelægge anvisningen, så der tages andre hensyn forudsat at anciennitetsprincippet følges.

Ændringerne i den nye vejledning er primært eksempler på, hvordan det er muligt at overholde serviceloven og samtidig sikre fleksibilitet i anvisningen. Som eksempel kan nævnes, at der ved anvisning af pladser kan tages hensyn til f.eks. søskendebørn og tosprogede børn, hvis andre børn ikke kommer til at vente længere på en plads. Der er altså tale om, at pladsanvisningen kan udvise konduite ved anvisning af pladser. Et princip som allerede benyttes i Københavns Kommune.

Den nye vejledning har hovedsagelig relevans for de kommuner som har pasningsgaranti efter barselsorlovens udløb. I de kommuner er det muligt at tage hensyn til f.eks. søskende uden, at det stiller de øvrige børn på ventelisten ringere.

Undtagelser fra anciennitetsprincippet for søskende

Det er muligt at fravige anciennitetsprincippet på baggrund af en konkret og individuel vurdering. Hensigten er at sikre, at søskende kan komme i samme institution. Det er dog ikke muligt at give søskende en generel fortrinsret, men der åbnes op for en begrænset overspringelse af ventelisten. I praksis betyder det, at der kan tages søskendehensyn, hvis de børn, som står foran på ventelisten, også kan tilbydes plads inden for et rimeligt tidsrum, som dog ikke er nærmere defineret.

Siden marts 2000 har Københavns Kommune givet alle søskendebørn en måneds ekstra anciennitet pr. automatik. Dette er ikke længere muligt. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår derfor at ændre praksis således, at der fremover kan gives op til 1 måneds ekstra anciennitet på baggrund af en konkret vurdering.

Med den nye vejledning til Serviceloven må det forventes, at der kommer et yderligere pres fra forældrene om at tage søskendehensyn. Det skal dog fastholdes, at alle ønsker er ligestillede, det vil sige ønske om søskendehensyn, to-sprogede børn, børn som ønsker en bestem institution. De skal alle have mulighed for at få deres ønsker opfyldt i den rækkefølge, de har anciennitet til med mindre der gives dispensation ud fra en konkret og individuel vurdering.

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top