Mødedato: 21.01.2004, kl. 15:00

Madservice til hjemmeboende borgere (bilag)

Madservice til hjemmeboende borgere (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. januar 2004

 

11. Madservice til hjemmeboende borgere (bilag)

FAU 40/2004 J.nr. 40/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tilslutter sig Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandard vedr. madservice, hjemmeboende borgere

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anvender Sundhedsforvaltningens godkendte leverandører til madservice, hjemmeboende borgere

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen evaluerer konsekvenserne af kvalitetsstandard vedr. madservice, hjemmeboende borgere, i forbindelse med opfølgningen af de øvrige kvalitetsstandarder vedr. Servicelovens § 71.

 

RESUME

I forbindelse med implementeringen af L130 " Ændring af lov om social service, lov om hjemmeservice, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og lov om individuel boligstøtte", (Frit valg af personlig og praktisk hjælp m. v.), skal hjemmeboende borgere, der er visiteret til madservice fremover have mulighed for selv at vælge mellem godkendte leverandører af madservice.

Det anbefales, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fortsætter samarbejdet med Sundhedsforvaltningen om denne ydelse. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal derfor tilslutte sig og implementere Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandard vedr. madservice til hjemmeboende borgere, samt anvende Sundhedsforvaltningens godkendte leverandører til madservice.

SAGSBESKRIVELSE

Ifølge L130 " Ændring af lov om social service, lov om hjemmeservice, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og lov om individuel boligstøtte", (Frit valg af personlig og praktisk hjælp m. v.), er madservice er en del af den individuelt tildelte praktiske hjælp efter servicelovens § 71. Derfor skal hjemmeboende borgere, der er visiteret til madservice, fremover have mulighed for selv at vælge mellem godkendte leverandører af madservice. Ydelser efter Servicelovens § 71 er visiterede tilbud og skal i følge Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kvalitetsstandarder revisiteres minimum 1 gang årligt.

  1. Nuværende praksis vedr. madservice
  2. Den nuværende praksis er at hjemmeboende borgere under 67 år, der har haft behov for madservice, er blevet visiteret til denne ydelse via eget handicap- eller lokalcenter i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. I Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har eneste visitationskriterier været, at borgeren har været pensionist. Det har været Sundhedsforvaltningens offentlige leverandører af madservice, der har leveret ydelsen.

    Visitationsopgaven er blevet varetaget af personale fra service-, voksen- eller TA-team i forbindelse med deres kontakt med borgeren. Denne organisation er i overensstemmelse med L130, hvor bestiller og udfører skal være adskilt. Bestiller er det enkelte lokal- eller handicapcenter i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Udfører den godkendte leverandør, der i denne forbindelse er organisatorisk adskilt fra bestiller funktionen. Der er ingen kontinuerlig revisitation til ydelsen.

    Den nuværende praksis vedr. madservice adskiller sig fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens øvrige organisering af visitation til ydelser efter Servicelovens § 71, BUM modellen. I BUM-modellen er det visitator, ansat i TA-teamet, der som eneste person / gruppe har bemyndigelse til at visitere til ydelser efter Servicelovens § 71.

  3. Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandarder vedr. madservice
  4. Sundhedsforvaltningen har marts 2003 udarbejdet og vedtaget kvalitetsstandarder for Københavns Kommune vedr. madservice, bilag 1. Kvalitetsstandardernes visitationskriterier er i forhold til den nuværende praksis i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skærpet.

  5. Godkendte leverandører i Sundhedsforvaltningen
  6. Sundhedsforvaltningen har 2. oktober 2003 godkendt leverandører til madservice , hjemmeboende borgere. Bilag 2.

  7. Fremtidig praksis ved visitation til madservice, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker at vanligt samarbejde med Sundhedsforvaltningen fortsætter. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal derfor implementerer Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandard vedr. madservice.

Med udgangspunkt i at visitationskriterierne til madservice er skærpet, samt at der er mulighed for andre leverandører, skal praksis for visitation til madservice i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ændres. Forslag til ændret praksis forelægges og godkendes af direktionen, hvis Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilslutter sig Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandarder for madservice

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Indførelsen af nye kvalitetsstandarder indebærer ikke merudgifter.

  1. Afregning
  2. Afregning vedr. madservice er omfattet af aftalen, der blev indgået 9. januar 1998 ved delingen af hjemmeplejen mellem Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 1998.

    Forslag til at sikre, at der er aftalt praksis for afregning mellem privat leverandør og Sundhedsforvaltningen hos FAF-borgere forelægges og godkendes af direktionen, hvis Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilslutter sig Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandarder for madservice

  3. Omfang af visitationer / revisitationer til madservice

I Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er der 925 borgere, der modtager madservice (Optalt i S § A - systemet, nov. 2003). Her får:

  • 512 borgere samtidig hjælp efter servicelovens § 71. Disse borgere revisiteres p.t. af visitator
  • 413 borgere ikke hjælp efter servicelovens § 71. Disse borgere skal fremover revisiteres og må betragtes som en "ny" lokal opgave
  • Det må forventes, at der årligt er 90 nye borgere, der visiteres til madservice (Opgjort ud fra antallet af nye borgere i de første 10 mdr./ 2003).

I forbindelse med opfølgningen af de øvrige kvalitetsstandarder vedr. Servicelovens § 71 evaluerer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen konsek venserne af kvalitetsstandarden vedr. madservice for de hjemmeboende borgere.

ANDRE KONSEKVENSER

Der er ingen andre konsekvenser.

HØRING

Kvalitetsstandarderne ved. Madservice har via Sundhedsforvaltningen været til høring i Ældrerådene.

BILAG

  • Madservice. Kvalitetsstandarder Københavns Kommune. Marts 2003
  • Oversigt over godkendte leverandører, madservice, hjemmeboende borgere

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

 

 

Til top