Kvalitetsstandarder, ydelser vedrørende personlig og praktisk hjælp efter Servicelovens §71 (bilag)
Kvalitetsstandarder, ydelser vedrørende personlig og praktisk hjælp efter Servicelovens §71 (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. oktober 2004
8. Kvalitetsstandarder, ydelser vedrørende personlig og praktisk hjælp efter Servicelovens §71 (bilag)
FAU 497/2004 J.nr. 497/2004
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder vedlagte kvalitetsstandarder for personlig og praktisk hjælp efter Servicelovens §71, gældende fra 1. januar 2005
RESUME
De nuværende kvalitetsstandarder vedr. ydelser for Servicelovens § 71 har været gældende uden justeringer siden 1. januar 2003. Da implementeringen af kvalitetsstandarderne først er gennemført i 2004, har det endnu ikke været muligt, at lave en konkret opfølgning på de forskellige mål i kvalitetsstandarderne.
De nuværende kvalitetsstandarder bliver, med mindre rettelser, fortsat gældende fra 1. januar 2005. I 2005 skal der fortages målinger, opfølgning og eventuelt revision af kvalitetsstandarderne. Disse resultater vil blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
SAGSBESKRIVELSE
Lovgrundlag
Lovgrundlaget vedr. kvalitetsstandarder, serviceloves § 71, fastlægges i "Bekendtgørelse om kvalitetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp m.v..", Bekendtgørelse nr. 0 af 31. august 2004.
I bekendtgørelsen fremgår det at kommunalbestyrelsen (svarende til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i Københavns Kommune):
- Mindst 1 gang årligt skal udarbejde kvalitetsstandarder for ydelser efter Servicelovens § 71
- Mindst én gang årligt følge op på om de fastsatte mål for kvaliteten og styringen af hjælpen efter Serviceloves § 71.
Nuværende kvalitetsstandarder gældende i 2004
De nuværende og gældende kvalitetsstandarder vedr. ydelser for servicelovens § 71 har været gældende uden justeringer siden 1. januar 2003.
Kvalitetsstandarderne har i deres opbygning taget højde for lovgivning vedrørende frit leverandørvalg og indførelse af bestiller-udfører modellen (BUM).
Kvalitetsstandarderne tager udgangspunkt i de værdier som kendetegner "Den brugerrettede forvaltning".
Kvalitetsstandarderne er bygget op omkring 5 centrale kvalitetstemaer og er suppleret med en beskrivelse af de enkelte ydelser i et "ydelseskatalog".
Med henblik på implementering blev der planlagt følgende 3 aktiviteter:
- Serviceinformation til brugerne i form af en pjece til brugerne med oplysning om kriterier for modtagelse af hjælpen, indhold og omfang af hjælpen samt oplysning om, hvor man skal henvende sig og andre praktiske oplysninger
- Visitationsredskaber som understøtter kvalitetsstandarderne skulle udarbejdes
- Undervisningsprogram i form af møder og temadage omkring indhold og anvendelse af kvalitetsstandarderne, samt anvendelse af visitationsredskaberne.
Ad. 1. og 2.
Disse aktiviteter er afviklet i 2003.
Ad 3.
Der har i 2003 været afviklet "fyraftensmøder" for medarbejderne i voksenteamenes hjemmeplejeteams. Herefter har det været en lokal ledelsesopgave, at sikre den videre implementering.
Visitatorerne har gennemgået en visitationsuddannelse. Uddannelsen blev afsluttet i maj 2004.
Ifølge lovgivningen har forvaltningen pligt til at:
- De 1 gang årligt skal udarbejde kvalitetsstandarder for ydelser efter Servicelovens § 71
- De mindst én gang årligt følger op på de fastsatte mål for kvaliteten og styringen af hjælpen efter Serviceloves § 71.
Med baggrund i, at implementeringen af kvalitetsstandarderne er afsluttet i 2004, har det ikke været realistisk og hensigtsmæssigt, at ændre kvalitetsstandardernes indhold eller lave en konkret målbar opfølgning på de forskellige målsætninger i kvalitetsstandarderne.
Kvalitetsstandarder gældende fra 1. januar 2005
De nuværende kvalitetsstandarder bliver med mindre tilrettelser fortsat gældende fra 1. januar 2005.
Baggrunden for dette er, at kvalitetsstandarderne og loven om Frit valg først er færdigimplementeret i 2004.
Kvalitetsstandarderne, der bliver gældende fra 2005, er tilrettet med baggrund i de erfaringer forvaltningen har fået i implementeringsforløbet.
Indhold og ændringer i forslag til Kvalitetsstandarder gældende fra 1. januar 2005
Kvalitetsstandarderne omhandler fremover kun ydelser vedrørende servicelovens § 71 og ikke § 72 ydelser. Dette med baggrund i, at § 72 ydelser ikke er omfattet af BUM, loven om "frit valg" eller lovgivningen vedr. krav om kvalitetsstandarder.
Kvalitetsstandarderne tager fortsat udgangspunkt i de værdier som kendetegner "Den brugerrettede forvaltning". Der er fortsat 5 centrale kvalitetstemaer: Brugerrettethed, helhedsorienteret indsat, rehabilitering, hjemmebesøg (vurdering og visitation), leveringssikkerhed og service.
Hvert kvalitetstema beskrives ud fra samme parametre, der blandt andet omhandler formål, mål og opfølgningsmetoder.
I forbindelse med udarbejdelsen af kvalitetsstandarderne blev der identificeret en række centrale fokus- og udviklingsområder. Fokusområder knytter sig til kvalitetsstandarderne – og opfyldelse af relevante love. De 4 fokusområder er fortsat: Sygefravær og arbejdsmiljø, beregning af timepriser/priser på ydelser og/eller pakker, metodeudvikling vedrørende effekt af indsatsen samt vsitationskriterier.
Kvalitetstemaerne er fortsat suppleret med en række ydelsesbeskrivelser.
Ydelsesbeskrivelserne omfatter i alt 7 overordnede ydelser inden for de 2 ydelsesområder:
- Pleje- og rehabiliterings opgaver samt praktiske opgaver.
I kvalitetsstandarderne, gældende for 2005, er der fortaget enkelte &aeli g;ndringer. De præcise ændringer ses i vedlagte bilag.
Opfølgning af og måling på kvalitetsstandarder i 2005
I forbindelse med opfølgning og måling på kvalitetsstandarderne i 2005 skal følgende punkter løses:
- Udvikling af værktøjer og systematik i forhold til at kunne fortage målingerne
- Afvikling af målinger på samtlige målsætninger
- Afklaring af behov for revision af kvalitetsstandarderne og tilhørende ydelseskatalog.
FAF forventer at anskaffe et omsorgssystem i 2005. Udarbejdelsen af kvalitetsstandarderne skal tage højde for, at de kan implementeres direkte i det kommende omsorgssystem.
Når måling, opfølgning og eventuelt revision af kvalitetsstandarderne er udarbejdet vil resultaterne blive forelagt FAU.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen
BILAG
- Kvalitetsstandarder for personlig og praktisk hjælp efter Servicelovens §71,gældende fra 1. januar 2005
- Oversigt over ændringer, der er foretaget i Kvalitetsstandarder for personlig og praktisk hjælp efter Servicelovens §71, gældende fra 1. januar 2005.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen