Mødedato: 20.10.2004, kl. 15:30

Halvårsopfølgning 2004 på resultatkontrakter for beskæftigelsescentrene (Bilag)

Halvårsopfølgning 2004 på resultatkontrakter for beskæftigelsescentrene (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. oktober 2004

 

12. Halvårsopfølgning 2004 på resultatkontrakter for beskæftigelsescentrene (Bilag)

FAU 486/2004 J.nr. 486/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager halvårsopfølgningen på beskæftigelsescentrenes resultatkontrakter for 2004 til efterretning.

RESUME

I januar 2004 indgik Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen resultatkontrakter med de 10 beskæftigelsescentre under Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats (KKB), vedrørende centrenes beskæftigelsesindsats i 2004. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte alle kontrakter på møde den 17. marts 2004.

Som led i kontraktindgåelsen foretages løbende opfølgning på de resultatmål, der aftales i kontrakterne. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har nu gennemført den anden opfølgning på kontrakterne for 2004. I halvårsopfølgningen sammenlignes beskæftigelsescentrenes resultater i de første 6 måneder med de måltal, der er fastsat i kontrakterne for 2004.

Halvårsopfølgningen viser, at der er en fuld kapacitetsudnyttelse i KKB. I alt har 8306 personer deltaget i en aktivitet i KKB. Omregnet svarer det til 6026 helårspersoner.

Der er en vis skævvridning af belægningen på beskæftigelsescentrene, idet de centre der har projekter for unge, alle har en vis overbelægning. Det er Ungeindsatsen, der i 3. kvartal 2003 blev indført i KKB som følge af ændringer i lovgivningen vedrørede tilbuds-afgivelsen til personer under 30 år, der primært er årsag til overbelægningen på visse centre.

Endvidere viser halvårsopfølgningen, at beskæftigelsescentrene har fået etableret et meget højt antal virksomhedspraktikker og et højt antal løntilskud i de første 6 måneder af 2004, sammenlignet med de resultatmål for virksomhedsplaceringer, der er fastsat i kontrakterne.

Samlet set viser halvårsopfølgning for 2004, at resultaterne i beskæftigelsesindsatsen i 1. og 2. kvartal af 2004 har ligget på et højt niveau i fht. de resultatmål, der er fastsat for belægning, virksomhedssamarbejde, effekter mv. i kontrakterne for 2004. Fortsætter udviklingen i de sidste to kvartaler af året som i de første to er der udsigt til, at de fastsatte resultatmål for 2004 vil blive indfriet.

SAGSBESKRIVELSE

I halvårsopfølgningen for 2004 sammenlignes beskæftigelsescentrenes resultater i 1. og 2. kvartal med de resultatmål, der er blevet fastsat i centrenes kontrakter med forvaltningen.

Hovedresultaterne af halvårsopfølgningen er:

Gennemsnitligt for KKB

Resultatmål

(gn.snitligt mål for ½ år)

1. halvårs resultat

Belægningsgraden

100%

101%

Antallet af helårspersoner

5959

6026

Antallet af etablerede virksomhedspraktikker

1373

2530

Antallet af etablerede løntilskud

653

755

Antallet af personer placeret i fleksjob

1460

1431

Antallet af personer placeret i løntilskud til førtidspensionister (tidl. skånejob)

145

152

Antallet af etablerede mentorrordninger

175

53

Antallet af indgåede virksomhedsaftaler

41

17

3-mdrs-effekten

45%

53%

6-mdrs-effekten

45%

52%

* Resultatmålet er udtryk for, hvor mange personer der forventes placeret i fleksjob og løntilskud til førtidspensionister ved udgangen af 2004, og svarer derfor ikke helt til et kvartalsvist niveau.

Belægningen

Halvårsopfølgningen viser, at der samlet set er fuld udnyttelse af kapaciteten i KKB, idet belægningsgraden for hele KKB er 101%. Dog er der visse centre, der har en markant overbelægning, mens andre centre har en mindre underbelægning.

Forskellene i beskæftigelsescentrenes belægningsgrad er bestemt af centrenes visitationsgrundlag. De centre, der opererer med åbent indtag sfa. deres visitationsgrundlag, er også de centre, der har den største overbelægning.

Center for Undervisning & Erhverv og Center for KompetenceUdvikling forestår den såkaldte Ungeindsats, hvor alle unge under 25 år skal have iværksat tilbud inden 2 uger efter visitationen til KKB. Ungeindsatsen blev indført i efteråret 2003 sfa. lovændringer om tilbudsafgivelsen til unge under 30 år. Ungeindsatsen medvirker således til at skabe en vis overbelægning, idet der er krav om at de unge skal kunne visiteres til det uddannelsesrettede tilbud meget hurtigt.

Samtidig har flere centre fået overbelægning, idet de personer, der deltager i kontaktforløb på centrene, tæller med i statistikkerne som fuldtidsaktiverede, selvom de ikke optager ressourcer svarende til en fuldstidsaktiveret. Her er overbelægning ikke udtryk for ventelister på start i projekter, eller flere deltagere på projekterne end normeret, men bunder i et statistisk problem i forhold til at opgøre ressourcebrugen på en person i et individuelt kontaktforløb.

Virksomhedssamarbejdet og det opsøgende arbejde

Halvårsopfølgningen viser, at der i de første 6 måneder af 2004 er blevet etableret et godt samarbejde mellem KKB og virksomhederne. Alle beskæftigelsescentre har i det første halvår etableret et højt antal af virksomhedspraktikker, sammenlignet med de resultatmål, der er sat herfor i kontrakterne.

Det giver lidt større problemer for visse centre at holde sig et passende niveau for etableringen af løntilskud. Det skyldes dels, at den politiske udmelding i slutningen af 2. kvartal om stop for etablering af nye løntilskud har haft indvirkning på virksomhedssamarbejdet.

Men også vanskeligheder i forhold at etablere løntilskud på offentlige virksomheder har betydet, at det ikke er alle centre, der ligger på det niveau for løntilskud, som de burde for at kunne indfri resultatmålene for løntilskud i 2004.

Udover antallet af etablerede virksomhedspraktikker og løntilskud er der i kontrakterne opsat en række øvrige resultatmål for virksomhedssamarbejdet, herunder antallet af mentorordninger og antallet af virksomhedsaftaler.

Der har været en træg opstart af brugen af mentorordninger i beskæftigelsesindsatsen. Af den grund er beskæftigelsescentrene samlet set bagud med etableringen af mentorordninger, hvis de samlede resultatmål herfor skal indfri ved årets udgang.

Den primære årsag til den træge opstart har været manglende procedurer for betingelserne ved brug af mentorordninger på en virksomhed, herunder procedurer for i fbm. frikøb af medarbejdere på virksomheden. Procedurerne blev udmeldt i midten af 1. kvartal, hvorefter centrene påbegyndte brugen af mentorordningerne.

Der er dog stor forskel på centrenes praktiske brug af mentorordningen. Nogle centre vurderer, at virksomhederne slet ikke har interesse i ordningen og agter derfor ikke at gøre stor brug af den, mens andre centre derimod indtænker mentorordningen som en integreret del af et forløb.

Ligeledes trægt har det været med indgåelsen af virksomhedsaftaler. Også her ligger KKB samlet under det niveau de burde, for at kunne indfri resultatmålene for 2004. Størstedelen af centrene har være tilbageholdende med at indgå virksomhedsaftaler, idet medarbejderne først har skullet tilegne sig den fornødne kompetence hertil. Andre centre har vanskeligt ved at få aftaler i stand med virksomheder indenfor de relevante brancher eller jobtyper i forhold til centrenes målgrupper.

Effekterne

I kontrakterne er der opstillet resultatmål for effekterne af tilbudene i KKB. Effekterne måles udfra, hvor lang tid personer forbliver ude af kontanthjælpssystemet efter endt forløb på et center.

I første halvår var 53% af de personer, der afsluttede et forløb på et center ude af kontanthjælp i mindst 3 måneder efter endt forløb (3-mdrs-effekten). Og 52% af de personer, der endte et forløb på et center var ude af kontanthjælp den 6. måned efter endt forløb (6-mdrs-effekten).

Både 3- og 6-mdrs effekten ligger i de første seks måneder af året samlet set på et højere niveau end de fastsatte resultatmål i kontrakterne. Erfaringer fra sidste år viser dog, at begge effektmålinger er påvirket af sæsonudsving. Effektmålingerne skal derfor følges nøje hvert kvartal, førend der kan siges noget endeligt om indfrielsen af resultatmålene i kontrakterne i 2004.

Tiltag som følge af kvartalsopfølgningen

På baggrund af halvårsopfølgningen og de problemstillinger, der har vist sig herved, er der taget en række initiativer til tiltag i Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats.

Blandt initiativerne er en omdefinering af den statistiske beregning af antallet af helårspersoner, og en nærmere analyse af målgruppen på Center for Jobformidling. Derudover arbejdes der videre med etablering af en samarbejdsaftale mellem Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Center for Offentlig Jobtræning mhp. at forbedre mulighederne for etabelring af løntilskudsordninger på offentlige virksomheder.

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Halvårsopfølgning for 2004

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top