Mødedato: 20.10.2004, kl. 15:30

Individuelt kontaktforløb for særlige grupper af kontanthjælpsmodtagere

Individuelt kontaktforløb for særlige grupper af kontanthjælpsmodtagere

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. oktober 2004

 

10. Individuelt kontaktforløb for særlige grupper af kontanthjælpsmodtagere

FAU 491/2004 J.nr. 491/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender nedenstående retningslinier for anden form for kontaktforløb end fremmøde i de lokale centre for nogle nærmere specificerede grupper af kontant- og starthjælpsmodtagere.

 

RESUME

I henhold til lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) skal der gennemføres et individuelt kontaktforløb for alle kontant- og starthjælpsmodtagere, der betyder en personlig samtale hver 3. måned, hvor der tales om personens jobsøgning og mulighederne i forhold til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tog på mødet den 22. september redegørelse om individuelle kontaktforløb for kontant- og starthjælpsmodtagere i de lokale centre med forslag om tiltag, der kan sikre en prioritering af de individuelle kontaktforløb i de lokale centre til efterretning. Det blev ved den lejlighed oplyst, at forvaltningen er ved at udarbejde nærværende forslag til målgrupper i de lokale centre, der skal have en anden form for kontakt,

For personer med problemer udover ledighed, hvor helt særlige forhold gør sig gældende, kan kommunalbestyrelsen fastsætte retningslinjer for, at der i stedet for afholdelse af en samtale kan være en anden form for kontakt, jf. lovens § 18, stk. 3.

En arbejdsgruppe med deltagelse fra lokalcentrene har drøftet, hvilke grupper der kunne være omfattet af særlige regler for anden form for kontakt end fremmøde i de lokale centre. Der er herefter fremkommet følgende anbefalinger:

At kontant- og starthjælpsmodtagere i

  • rådgivningscentre, handicapcentre og voksenteam i de lokale centre,
  • hvor den personlige kontakt er delegeret til relevante behandlingssteder og ambulatorier i forbindelse med behandling for stofmisbrug, psykisk sygdom m.v.

foreslås undtaget for fremmøde til kontaktsamtaler i centrene.

Det foreslås herudover, at følgende grupper undtages for fremmøde til 3 måneders kontaktsamtaler i centrene:

  • Personer, der har længerevarende regelmæssige ophold på herberger eller lignende, i de perioder, hvor den personlige kontakt kan siges at være overladt til personalet i de pågældende institutioner.
  • Førtidspensionister uden ret til fuld pension og med supplerende hjælp i form af kontanthjælp.

I alt drejer det sig om ca. 9% af alle kontant- og starthjælpsmodtagere.

SAGSBESKRIVELSE

Kontaktforløb generelt

Kommunen skal i henhold til lov om en aktiv beskæftigelsesindsats gennemføre et individuelt kontaktforløb for alle kontant- og starthjælpsmodtagere, jf. lovens kap.7. Et individuelt kontaktforløb betyder personlige samtaler med ledige hver 3. måned, hvor der tales om personens jobsøgning og mulighederne i forhold til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Kontaktforløbet skal tilrettelægges med henblik på, at personen bringes tættere på arbejdsmarkedet.

Det individuelle kontaktforløb erstatter ikke og ligger ud over den almindelige opfølgning, som fortsat skal foretages hver 3. måned. Denne opfølgning tager primært sigte på en vurdering af om borgeren fortsat har ret til ydelsen og er ikke nødvendigvis personlig.

Det forudsættes, at alle kontant- og starthjælpsmodtagere i lokalcentre og i beskæftigelsescentre som udgangspunkt er omfattet af de generelle retningslinier for et personligt kontaktforløb.

For personer der deltager i beskæftigelsestilbud kan kontaktforløbet dog gennemføres ved anden form for hensigtsmæssig kontakt, og den personlige kontakt vil her typisk blive varetaget af interne eller eksterne aktører, jf. § 18, stk.2.

Kontanthjælpsmodtagere i særlige målgruppeorienterede team

For personer der er omfattet af LAB § 2, nr. 3 (kontant- og starthjælpsmodtagere med problemer udover ledighed), og hvor helt særlige forhold gør sig gældende, kan kommunalbestyrelsen fastsætte retningslinjer for, at der i stedet for afholdelse af en samtale kan være en anden form for kontakt, jf. § 18, stk. 3.

Det fremgår af lovbemærkningerne til bestemmelsen, at

"målgruppen af personer, der modtager kontant- eller starthjælp på grund af problemer udover ledighed, samt revalidender ikke er en homogen gruppe, idet den både omfatter personer, som hurtigt vil kunne blive arbejdsmarkedsparate, og personer, som har tunge sociale problemer. En individuel kontakt i form af personligt fremmøde er således vigtig for dele af målgruppen, mens den for andre dele af målgruppen kun vil have relevans, hvis der kan tilbydes f. eks. konkrete relevante behandlingstilbud."

Endvidere, at de

"persongrupper, hvor kommunen kan vælge at have en anden kontaktform, er eksempelvis:

  • Personer med vidtgående problemer – eksempelvis personer, der er indlagt på psykiatriske hospitaler, aktive stofmisbrugere, der er under aktiv behandling på en behandlingsinstitution mv. Her kan kommunen for en periode vælge at overdrage kontakten til personen til den/de instanser/institutioner, der står for behandlingen, og/eller kommunen kan vælge at have kontakt med institutionen frem for personen i en periode,
  • Personer, der er fyldt 60 år, og som ikke kan få social pension på grund af betingelserne om optjening."

En hovedbegrundelse for etableringen af den brugerrettede forvaltning og teamopdelingen er en målgruppeopdeling, hvor de brugere, der efterspørger mere service- og vejledningsbetonede opgaver henvises til serviceteam (og nu også arbejdsmarkedsteam), og hvor brugere der har behov for en mere massiv tværfaglig indsats forankres i behandlerteam.

På denne baggrund er der gennemført en opdeling af borgerne i særlige målgruppeorienterede team. For kontant- og starthjælpsmodtagerne har det derfor været relevant at vurdere, om der kan beskrives nogle andre former for kontaktforløb i

  • Voksenteam (VT)
  • Handicapcentre (HC) og
  • Rådgivningscentre (RC)

Dette fordi kontant- og starthjælpsmodtagerne i de særlige målgruppeorienterede te am ofte er omfattet af intensive kontaktforløb med sigte på en særlige social/behandlingsmæssig indsats. For kontant- og starthjælpsmodtagere i de omtalte team og centre for særlige målgrupper foregår der typisk en intensiv tværfaglig opgavevaretagelse.

De generelle normer for kontaktforløb med 3 måneders personlige opfølgningssamtaler, hvor spørgsmålet om at komme nærmere arbejdsmarkedet er i centrum, skal således ses på baggrund af, at der for disse målgrupper i forvejen typisk vil være ret tæt kontakt med teammedarbejdere og behandlere, med henblik på opfølgning på den sociale indsats.

En arbejdsgruppe bl.a. med deltagelse fra de 3 ovennævnte centre/team har drøftet, hvilke grupper der kunne være omfattet af særlige regler for anden form for kontakt. Der er herefter fremkommet følgende anbefalinger:

Rådgivningscentre(RC)

For RC foreslås følgende målgrupper undtaget for fremmøde til kontaktsamtaler i centrene og den personlige kontakt delegeret til ambulatorierne:

  • Stofmisbrugere på passivydelser som er indskrevet i behandling på fx metadon ambulatorier, i ambulante forløb.
  • Brugere som er i stoffri døgnbehandling. For disse brugere skal der allerede inden døgnbehandlingen ligge en jobplan, der iværksættes efter døgnopholdet – dermed overflødiggøres kontaktforløbet.

Det drejer sig om ca. 300 af centrenes godt 1000 kontanthjælpsmodtagere.

Der kan herudover skitseres en gruppe af kontanthjælpsmodtagere i RC, hvor kontaktforløb i beskæftigelseslovens forstand med arbejdsmarkedsrelaterede overvejelser ikke findes hensigtsmæssige, der er tale om stofafhængige typisk med følgende karakteristika

  1. kaotisk liv og uafklarede behandlingsmuligheder,
  2. svære at få kontakt med på grund af et misbrug,
  3. brugere som ikke behandlingsmæssigt er hjemmehørende i RC, men venter på en ambulatorieplads,

men hvor det på den anden forudsættes at RC har en løbende socialfaglig personlig kontakt med de pågældende.

Det betyder ligeledes, at borgere som er indskrevet i behandling til egen læge og indskrevet i behandling i fx lægeambulatorierne Turesensgade og Broen ikke er undtaget fra de almindelige bestemmelser om kontaktforløb.

 

Handicapcentre (HC)

For HC foreslås følgende målgrupper af kontant- og starthjælpsmodtagere undtaget for fremmøde til kontaktsamtaler i centrene og den personlige kontakt delegeret til relevante behandlingssteder og ambulatorier:

  • Grupper af psykisk handicappede (fx autister, asberger og psykisk udviklingshæmmede)

Det drejer sig om ca. 50 af centrenes ca. 370 kontanthjælpsmodtagere

Der er ikke fundet behov for at definere yderligere grupper undtaget fra kontaktforløb, bl.a. for at undgå unødig stigmatisering af handicapgrupper.

Lokalcentrenes voksenteam (VT)

For VT foreslås følgende målgrupper af kontant- og starthjælpsmodtagere undtaget for fremmøde til kontaktsamtaler i centrene og den personlige kontakt delegeret til relevante behandlingssteder og ambulatorier:

  • Psykisk syge der er tilknyttet særlige tilbud til psykisk syge som DPC, OPUS, CEPAR, RCT,OASIS, NOOR, opsøgende psykoseteam,
  • Psykisk syge, der har støttekontaktperson eller hjemmevejledere.
  • Psykiske syge der er indlagt på Bispebjerg hospital, Skt. Hans hospital m.v.
  • Alkoholikere, der er i fast behandling på behandlingssteder og hvor den personlige kontakt er delegeret til relevante behandlingssteder og ambulatorier

Det drejer sig skønsmæssigt om op til 2.000 af voksenteams samlede ca. 7.000 kontanthjælpsmodtagere.

Teammedarbejderen har det samlede sagsansvar og sikrer et stabilt og kontinuerligt forløb som ved et beskæftigelsestilbud. Borgeren har via behandlingen et kontaktforløb der indeholder: Behandling, erhvervsafklaring, opfølgning på behandling og erhvervsmuligheder, væresteds muligheder, støtte i hjemmet. Der er således ikke behov for herudover at foretage generelle arbejdsmarkedsorienterede kontaktforløb og dermed ikke behov for beskæftigelseslovens individuelle kontaktforløb.

Der kan herudover nævnes en gruppe, der har længerevarende ophold på/kontakt med herberger eller lignende, hvor den personlige kontakt i en periode kan overlades til medarbejdere i institutioner i stedet for kontaktforløb i beskæftigelseslovens forstand.

Der er i VT en gruppe kontant- og starthjælpsmodtagere, der kan betegnes som svært socialt utilpassede, typisk med personlighedsafvigende træk og en adfærd der er så ekstrem, at de ikke kan indgå i selv særligt tilrettelagte projekter og ej heller et frugtbart samarbejde med teammedarbejderen. Der er typisk tale om borgere, der aldrig har været i psykiatrisk behandling, og derved har disse borgere heller ikke fået en psykiatrisk diagnose.

Kontaktforløb med disse borgere, der ikke udelukkende er på borgerens præmisser, kan være direkte farligt for teammedarbejderen og eller projektmedarbejderen. Disse borgere skal typisk motiveres til behandling inden en arbejdsmarkedsrettet jobplan kan overvejes.

Det vil ikke være rimeligt at fritage gruppen fra personlig fremmøde som led i kontaktforløb og løbende opfølgning, men der skal arbejdes med nogle styringsmuligheder og relevante beslutninger omkring ressourceprofilerne.

Andre grupper

Udover de nævnte grupper af kontanthjælpsmodtagere bør ca. 1.600 førtidspensionister uden ret til fuld pension, men med supplerende kontanthjælp fritages fra de generelle kontaktforløb.

I alt drejer det sig om op til 2.500 kontant- og starthjælpsmodtagere eller ca. 9 % af alle og ca. 15% af de 15.000 passive (ikke beskæftigelsestilbud) kontant- og starthjælpsmodtagere.

 

Opfølgning

Det forhold, at ordinært kontaktforløb i perioder er stillet i bero og delegeret til behandlingssteder m.v. betyder ikke at sagsopfølgning i forhold til lov om aktiv socialpolitik og de sædvanlige procedurer i denne sammenhæng kan overlades til andre myndigheder eller eksterne aktører.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

 

 

 

 

Til top