Mødedato: 20.09.2000, kl. 12:45

Parkeringspladser og friareal ved børneinstitution i Sigurdsgade 33

Parkeringspladser og friareal ved børneinstitution i Sigurdsgade 33

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for fællesmøde onsdag den 20. september 2000

 

Sager til beslutning

2. Parkeringspladser og friareal ved børneinstitution i Sigurdsgade 33

FAU 563/2000 J.nr. 92/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget drøfter muligheden for at opnå dispensation vedr. parkeringsforholdene ved den kommende børneinstitution i Sigurdsgade 33 samt fastlægger principperne for etablering af parkeringspladser contra udeareal ved bygning af kommende børneinstitutioner.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i sit møde den 6. september 2000 anmodet om en principiel vurdering af parkeringsforholdene ved den kommende børneinstitution i Sigurdsgade, efter at Bygge- og Teknikudvalget har anmodet Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om en vurdering af, hvorvidt friarealerne til institutionen vil kunne anses for tilfredsstillende, såfremt der anlægges 5 parkeringspladser inkl. tilkørselsareal (125-150m²) på ejendommen, samt om en principel drøftelse med Bygge- og Teknikudvalget af vægtningen af udeareal og parkeringspladser i forbindelse med etablering af kommende børneinstitutioner.

SAGSBESKRIVELSE

Lokalplanen fastsætter, at der skal etableres 1 P-plads pr. 100 m² etageareal, svarende til i alt 14 pladser. Det har på grund af arealets meget begrænsede størrelse på ca. 1.000 m² ikke umiddelbart været muligt at indpasse disse parkeringspladser i byggeprojektet.

Der er et stort behov for udbygning netop på Ydre Nørrebro, hvorfor der er søgt efter egnede grunde igennem flere år. Grunden i Sigurdsgade blev købt på tvangsauktion for ca. 30.000 kr. vel vidende, at den var meget lille, og at det kunne blive vanskeligt at få både P-pladser og de 10 m² udeareal pr. barn, som normalt accepteres ved indretning af institutioner i eksisterende bebyggelse med forholdsvise trange friarealer.

Det kan oplyses, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ofte i søgearbejdet efter store og egnede byggegrunde til institutionsformål må nøjes med mindre arealer end ønsket, enten fordi der ikke er store grunde til salg i en given bydel, eller fordi leje eller købspris for et attraktivt areal ligger på et for højt niveau. Det kan derfor forventes, at det samme problem vil opstå i fremtiden.

Sagen har løbende været drøftet med Bygge- og Teknikforvaltningen, Plandirektoratet, der i sin naboorientering i juni måned oplyste, at den forudsatte parkeringsdækning ville blive krævet sikret ved tinglyst deklaration på ejendommen om eventuel deltagelse i fælles parkeringsanlæg i kvarteret eller indbetaling til en eventuel kommunal parkeringsfond. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen havde derfor en forventning om at opnå de nødvendige dispensationer.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har tidligere i lignende sager med institutionsbyggeri på små grunde opnået sådanne dispensationer.

Dispensation for de manglende P-pladser er søgt for at tilvejebringe det størst mulige udeareal til institutionen.

Vej & Park har udtalt, at man finder det betænkeligt at undlade etablering af p-pladser på stedet, ikke mindst af hensyn til den netop indførte 2- timers parkeringsordning.

Af Plandirektoratets publikation om "Trafik og parkering i forbindelse med børneinstitutioner i Københavns Kommune" fra februar 1999 fremgår det, at personalets transportform viser en høj anvendelse af cykel, idet 59 % anvender cykel til og fra arbejde, 12 % bil og 18 % tog og bus, hvilket på daværende tidspunkt lagde op til en overvejelse af at konvertere en del af parkeringsdækningen på institutionens grund til korttidspladser på gadeareal i umiddelbar nærhed, hvor det i øvrigt var praktisk muligt og hensigtsmæssigt. Det fremgår endvidere af publikationen, at hvert femte barn på en institution i et etageboligområde transporteres i bil, mens det for en institution beliggende i et villakvarter gælder for knap hvert andet barn.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen gør opmærksom på, at institutionens ansatte ikke har mulighed for at erhverve en P-licens og næppe vil være indstillet på at købe en dagbillet til 50 kr.

Det blev på mødet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøftet, at det kan være problematisk, at kommunen giver sig selv dispensationer, mens private ikke kan opnå dispensationer. Såfremt det ikke længere vil være muligt at opnå dispensation for anlæg af P-pladser vurderes det at blive meget vanskeligt om ikke umuligt at etablere de institutionspladser, der er nødvendige for at opfylde pladsgarantien.

En mulighed er at lægge op til Borgerrepræsentationens vedtagelse, at der ved ansøgning om byggetilladelse til opførelse af institutioner, hvor det ikke er muligt både at opfylde kravene til udeareal og P-pladser, meddeles dispensation for kravet om P-pladser. Dette vurderes at være lovligt, idet der er tale om, at Københavns Kommune varetager en samfundsopgave ved at opføre børneinstitutioner til københavnske børn i modsætning til private P-interesser.

 

ØKONOMI

Såfremt projektet skal ændres for at kompensere for anlæg af parkeringsareal f.eks. ved udvidelse af den planlagte legeterrasse på 1. sal, vil det medføre en udgift i størrelsesorden 250.000 kr. Pladsprisen vil i givet fald stige fra 247.000 kr. ekskl. køb og oprensning efter forurening til 250.000 kr. Pladsprisen er i forvejen over gennemsnitsprisen, der i år 2000 er sat til 215.000 kr., hvilket skyldes, at der bygges i flere etager samt etablering af legeterrassen som supplement til selve legepladsen.

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Tidsplanen vil som følge af forsinkelsen med myndighedsbehandlingen blive forrykket med senere ibrugtagning til følge.

 

Bilag

Ingen

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top