Mødedato: 20.08.2003, kl. 15:00

Høringssvar Miljøpolitik for København (Bilag)

Høringssvar Miljøpolitik for København (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. august 2003

 

Sager til beslutning

16. Høringssvar Miljøpolitik for København (Bilag)

FAU 428/2003 J.nr. 428/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte udkast til høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget som svar på høring om Miljøpolitik for København.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har fra Miljø- og Forsyningsudvalget ved brev af den 10. juni 2003 modtaget udkast til Miljøpolitik for København til høring. Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrådte på sit møde d. 12. maj 2003, at udkastet blev sendt til høring i de andre fagudvalg.

Formålet med Miljøpolitik for København er at opstille en fælles ramme for miljøarbejdet i København og for arbejdet med miljøcertificering. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har tidligere modtaget udkast til miljøpolitikken til høring (høringssvar af den 19. december 2002 er vedlagt som bilag), ligesom medarbejdere fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har været inddraget i udarbejdelsen af miljøpolitikken via forvaltningens deltagelse i Dogme 2000 forum.

SAGSBESKRIVELSE

Formålet med en miljøpolitik for København er at opstille en fælles ramme for miljøarbejdet i København og for arbejdet med miljøcertificering. Stadig flere forvaltninger og institutioner i kommunen begynder at arbejde med miljøledelse med henblik på at blive miljøcertificeret. Et af kravene for at blive miljøcertificeret er, at forvaltningen eller institutionen har en miljøpolitik. Der er bl.a. derfor behov for en samlet miljøpolitik for kommunen, som den enkelte forvaltning eller institution kan indpasse sin egen miljøpolitik under.

Miljøpolitik for København er opbygget i to dele: Dels en overordnet del med visionen om at udviklingen i København skal ske på et bæredygtigt grundlag:

"Visionen handler om, at kommunen sammen med borgere og erhvervsliv vil sikre, at byen afleveres til kommende generationer i en bedre miljøtilstand, end da vi selv overtog den. Kommunen vil målrettet og vedholdende vise, at lokale og globale miljømæssige udfordringer kan imødegås. København vil som by, hovedstad og centrum i Øresundsregionen være inspirator og drivkraft i omstillingen til bæredygtighed. Derfor vil kommunen som offentlig virksomhed, myndighed og samarbejdspartner forebygge miljøforringelser og reducere miljøbelastningen lokalt og globalt samt mindske ressourceforbruget" (Jf. Bilag Miljøpolitik for København).

Og dels en mere konkret del, som indeholder retningslinier for, hvad København som kommune vil gøre for at fremme bæredygtighed (Se Miljøpolitik for København (Bilag)). Miljøpolitikken gælder således for alle kommunens forvaltninger og institutioner, men omfatter også hele kommunen (borgere og erhverv). Miljøpolitikken sammenfatter de forpligtelser, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt i henhold til Dogme 2000 og andre kommunale mål og beslutninger.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har en række bemærkninger, der er beskrevet i udkastet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar (Bilag). Særligt hæfter udkastet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar sig ved:

  • Tilfredshed med at kommunen udarbejder en miljøpolitik
  • Tilfredshed med at børn og unges miljøviden er et indsatsområde
  • Uklarheder i forhold til hvilke aktører, der forventes at udføre opgaverne i Miljøpolitik for København
  • Forbehold for selvforvaltningsprincippet i forhold til udvalgets institutioner
  • Forbehold for Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering af de økonomiske konsekvenser

MILJØVURDERING

Miljøpolitik for København udgør en ramme for miljøarbejdet, og kan på længere sigt have en positiv effekt på miljøet i form af et reduceret ressourceforbrug og en mindre miljøbelastning af vand, jord og luft.

ØKONOMI

De økonomiske konsekvenser ved en implementering af Miljøpolitik for København er i den form miljøpolitikken foreligger ikke til at overskue, hvilket er påpeget i udkastet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar. Det er dog Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse, at indførelse af miljøcertificering, kortlægning af miljøbelastning, opbygning af miljøkompetence hos medarbejdere m.fl., kræver ressourcer.

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

  • Udkast til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar om Miljøpolitik i København
  • Miljøpolitik for København, April 2003
  • Notat af 22. april 2003, "Uddybning af miljøpolitik for København".
  • Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens høringssvar til miljøkontrollen af den 19. december 2002.

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top