Valg til Integrationsrådet (Bilag)
Valg til Integrationsrådet (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. marts 2002
Sager til beslutning
6. Valg til Integrationsrådet (Bilag)
FAU 121/2002 J.nr. 121/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedet tager høringssvar fra Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg til efterretning.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen, at nedsættelse af Integrationsrådet sker på baggrund af en forudgående valgrunde foretaget mellem etniske minoritetsforeninger i Københavns Kommune.
at der afsættes 1 mio. kr. til afholdelse af valget samt gennemførelse af en informationskampagne på IMK 5.60.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen, at man vil arbejde for, at nedsættelse af Integrationsrådet i forbindelse med næste kommunalvalg sker ved afholdelse af et direkte valg.
at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i foråret 2003 afgiver en redegørelse for afholdelse af direkte valg til Integrationsrådet i 2005.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede d. 6. februar 2002 redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet. På baggrund af denne redegørelse blev sagen efter vedtagelse af ændringsforslag om afholdelse af indirekte valg til rådet samt afsættelse af 1 mio. kr. til afholdelse af valget samt en informationskampagne og afholdelse af direkte valg til Integrationsrådet i forbindelse med næste kommunalvalg sendt til høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg.
Integrationsrådet har i sit høringssvar henvist til høringssvar af 20. juli 2001, hvori Integrationsrådet under hensynstagen til konkrete forhold anbefaler et indirekte valg.
Det Rådgivende Integrationsudvalg støttede ved et flertal forslaget om indirekte valg. Man foreslår dog, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen inden udgange af 2002 udarbejder en redegørelse for afholdelse af direkte valg i forbindelse med næste kommunalvalg.
SAGSBESKRIVELSE
Integrationsrådet er etableret på baggrund af § 42 i Lov om integration af udlændige i Danmark, hvoraf det fremgår, at en kommune, hvis 50 borgere skriftligt anmoder derom, er forpligtet til at oprette et integrationsråd.
Integrationsrådet i Københavns Kommune består af 21 medlemmer. 13 medlemmer er valgt på 11 nationale lister samt en blandet liste. Disse medlemmer er udpeget af Borgerrepræsentationen på baggrund af en valgrunde foretaget mellem de etniske minoritetsforeninger i Københavns Kommune. 3 medlemmer er udpeget af Borgerrepræsentationen som særligt sagkyndige, mens de resterende 5 medlemmer er udpeget efter indstilling fra de københavnske afdelinger af organisationerne DA, LO, BL, Skole- og Samfund samt IND-sam.
Integrationsrådet blev konstitueret d. 10. februar 2000, hvor Hanna Ziadeh blev valgt som formand, og Hanna Kledal blev valgt som næstformand. Rådet havde forinden dette møde afholdt tre møder i ikke-konstitueret form, hvoraf det ene møde blev afholdt i fællesskab med Det Rådgivende Integrationsudvalg.
Integrationsrådet afholder møde den første torsdag i hver måned. Det tilstræbes derudover, at der afholdes fællesmøde med Det Rådgivende Integrationsudvalg mindst 2 gange årligt. Der er i 2002 planlagt tre fællesmøder. Integrationsrådet har derudover afholdt fællesmøder med Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Integrationsrådets valgperiode følger ihht. integrationslovens § 42, stk. den kommunale valgperiode. Der skal derfor i forbindelse med kommunalvalget i 2001 nedsættes et nyt Integrationsråd. Det fremgår af forretningsorden for Integrationsrådet, at det siddende råd forbliver i sin virksomhed indtil et nyt råd er udpeget. Det siddende Integrationsråd forbliver derfor i sit virke indtil, at et nyt råd er nedsat. Det siddende råd er dog ikke anerkendt af Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, hvilket bl.a. har som konsekvens, at rådet ikke kan vælge en repræsentant til Repræsentantskabet for Rådet for Etniske Minoriteter, hvor rådet indtil nu har haft næstformandsposten. Det siddende Integrationsråd har endvidere det funktionsmæssige problem, at det ikke kan træffe beslutninger, der rækker ind i den næste periode, da de ikke kan forpligte e t kommende råd på disse beslutninger. Det vil derfor være hensigtsmæssigt, at nedsættelsen af det nye Integrationsråd sker hurtigst muligt.
1. Sagens forløb
Der blev i foråret 2001 foretaget en evaluering af valg til Integrationsrådet. I evalueringen blev valget til det siddende Integrationsråd evalueret og endvidere blev tre forskellige valgmetoder analyseret. Dette var for det første direkte valg, for det andet indirekte valg og for det tredje udpegning udelukkende ved Borgerrepræsentationen. Der gøres opmærksom på, at Borgerrepræsentationen i alle tilfælde foretager den endelige udpegning af medlemmer til rådet. Af evalueringen fremgik, at de problemstillinger, der blev rejst som følge af valgproceduren, omhandlede for korte tidsfrister for foreningerne til at tilmelde sig valget samt et for lavt informationsniveau. På baggrund af evalueringen blev det indstillet, at nedsættelse af Integrationsrådet som ved det forudgående valg skulle baseres på et indirekte valg foretaget mellem etniske minoritetsforeninger i Københavns Kommun e.
Evalueringen blev behandlet på møde i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 30. maj 2001, hvorefter sagen blev sendt til høring i Integrationsrådet samt Det Rådgivende Integrationsudvalg.
Integrationsrådet fremhævede i sit høringssvar, at man havde taget udgangspunkt i sin rolle som rådgivende organ for Borgerrepræsentationen uden egentlig beslutningskompetence. Integrationsrådet pointerede, at man principielt går ind for direkte valg og anbefalede, at man arbejder for at der ved næste valg til Integrationsrådet gennemføres et direkte valg. Integrationsrådet tilsluttede sig dog under hensynstagen til et antal konkrete punkter forvaltningens indstilling om, at det forestående valg til Integrationsrådet gennemføres på baggrund af en valgrunde foretaget mellem de etniske foreninger i Københavns Kommune.
Ved behandlingen i Det Rådgivende Integrationsudvalg støttede 4 medlemmer indstillingen om, at det forestående nedsættelse af Integrationsrådet skal ske på baggrund af en valgrunde foretaget mellem de etniske foreninger i Københavns Kommune, mens 4 medlemmer fik bemærkninger vedr. direkte valg ført til protokols.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede igen sagen på møde d. 19. september 2001, hvor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på baggrund af de to høringssvar havde indstillet, at der skulle gennemføres et indirekte valg. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede dog at anmode om en redegørelse om afholdelse af direkte valg fra forvaltningen.
Den redegørelse blev behandlet på møde i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 6. februar 2002, hvor udvalget efter vedtagelse af tre ændringsforslag besluttede igen at sende sagen til høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg.
Der foreligger nu høringssvar fra Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg.
- Høringssvar
Integrationsrådet fremsender i sit høringssvar det tidligere afgivne høringssvar med pointering af for det første det fremskredne tidspunkt, der giver Integrationsrådet funktionsmæssige problemer, for det andet Integrationsrådets nuværende beføjelser og for det tredje behovet for en omfattende informationskampagne blandt de etniske minoriteter for at øge kendskabet til Integrationsrådet. Integrationsrådet pointerer dog samtidigt, at man principielt går ind for et direkte valg og derfor ønsker at forpligte Borgerrepræsentationen på, at der ved nedsættelsen af Integrationsrådet i forbindelse med kommunalvalget i 2005 gennemføres et direkte valg.
Det fremgår af høringssvar fra Det Rådgivende Integrationsudvalg, at et flertal støtter indstilling om, at der nu afholdes indirekte valg til Integrationsrådet. Endvidere tilslutter udvalget sig overvejelserne om, at valget til Integrationsrådet for valgperioden 2006-2009 sker ved et direkte valg.
Det anbefales på denne baggrund, at den forestående nedsættelse af Integrationsrådet sker på baggrund af en forudgående valgrunde foretaget mellem etniske minoritetsforeninger i Københavns Kommune. Det bemærkes i denne sammenhæng, at nedsættelse og konstituering af Integrationsrådet ved denne model vil kunne ske i løbet af efteråret 2002. Et direkte valg til Integrationsrådet vi medføre, at det nye råd først kan forventes konstitueret ultimo foråret 2003.
Det anbefales endvidere, at der afsættes midler til gennemførelse af en informationskampagne, således at det sikres, at der løbende informeres om Integrationsrådet m.h.p. gennemførelse af et direkte valg i 2005, som anbefalet af såvel Integrationsrådet som Det Rådgivende Integrationsudvalg.
1.2. Redegørelse for samt beslutning om afholdelse af direkte valg i 2005
Det Rådgivende Integrationsudvalg foreslår i sit høringssvar, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen inden udgangen af 2002 afgiver en redegørelse for afholdelse af direkte valg i 2005.
Under hensynstagen til, at forvaltningen i 2002 skal forestå nedsættelse samt konstituering af det nye Integrationsrådet foreslås det, at forvaltningen anmodes om en redegørelse for gennemførelse af direkte valg til Integrationsrådet i 2005 ultimo foråret 2003.
MILJØVURDERING
Sagen har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Det indstilles, at der afsættes 1 mio. kr. af grundtilskudsmidler IMK 5.60 til afholdelse af valg til Integrationsrådet samt gennemførelse af en informationskampagne.
ANDRE KONSEKVENSER
Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i foråret 2003 afgiver en redegørelse om afholdelse af direkte valg til Integrationsrådet i forbindelse med kommunalvalget i 2005.
HØRING
Der er foretaget høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg
BILAG
- Høringssvar fra Integrationsrådet
- Høringssvar fra Det Rådgivende Integrationsudvalg
- Folder om Integrationsrådets mission, vision og værdier
Grethe Munk
/
Torben Brøgger