Koordinationsudvalgets årsredegørelse og ændringer af Koordinationsudvalgets forretningsorden (Bilag)
Koordinationsudvalgets årsredegørelse og ændringer af Koordinationsudvalgets forretningsorden (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. marts 2002
Sager til beslutning
25. Koordinationsudvalgets årsredegørelse og ændringer af Koordinationsudvalgets forretningsorden (Bilag)
FAU 107/2002 J.nr. 107/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Koordinationsudvalgets årsredegørelse for 2001 tages til efterretning
at Koordinationsudvalgets forslag til ændringer i Koordinationsudvalgets forretningsorden godkendes
RESUME
I følge retssikkerhedslovens § 26 skal Kommunalbestyrelsen modtage en årlig redegørelse fra Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats. Hovedelementerne i Koordinationsudvalgets aktiviteter for 2001 er støtte til projekter, støtte til Københavns Kommunes Arbejdsfastholdelsesteam (A-teamet), afholdelse af konference om sociale partnerskaber og andre kommunikations- og informationsinitiativer samt afholdelse af temadrøftelser og statusorienteringer om centrale emner i relation til det rummelige arbejdsmarked.
På Koordinationsudvalgets møde den 10. december 2001 besluttede Koordinationsudvalget, at det ønskede at ændre en række formuleringer i udvalgets gældende forretningsorden. Som følge af § 8 i den gældende forretningsorden og bestemmelserne i retssikkerhedslovens § 24 stk. 5 skal ændringer af forretningsordenen godkendes af Borgerrepræsentationen. Det indstiles derfor, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen, at den ved samme lejlighed godkender ændringerne i Koordinationsudvalgets forretningsorden.
SAGSBESKRIVELSE
Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats blev som følge af bestemmelser i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område oprettet i 1999 og består af repræsentanter fra Københavns Kommunes Borgerrepræsentation, Landsorganisationen i Danmark, Dansk Arbejdsgiverforening, De Samvirkende Invalideorganisationer, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, Praktiserenes Lægers Organisation og Arbejdsmarkedsstyrelsen (der har delegeret sit medlemskab til repræsentanter fra AF).
I følge lov om retssikkerhed og administration § 22 skal Koordinationsudvalget "…samordne og udvikle den lokale forebyggende indsats for personer, der har svært ved at klare sig på arbejdsmarkedet."
Formålet med Koordinationsudvalgets arbejde er "at øge beskæftigelsesmulighederne for borgere, der er i fare for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet eller borgere, der kun vanskeligt kan opnå beskæftigelse på almindelige vilkår".
Med det formål at understøtte Koordinationsudvalgets arbejde har Koordinationsudvalget i Københavns Kommune i 2001 fået en bevilling fra Socialministeriet på kr. 16.320.000,00.
Ifølge lov om aktiv socialpolitik § 47b stk. 2 skal disse midler anvendes til …. "at udvikle og udbygge virksomhedsrevalidering samt andre virksomhedsrettede tilbud f.eks. gennem særlige formidlingshuse eller –centre, som dækker et naturligt opland, samt udvikling af nye tilbud og nye jobtyper til personer med begrænsninger i erhvervsevnen, eller som i øvrigt har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Midlerne kan også anvendes til opkvalificering og efteruddannelse af medarbejdere, evaluering og formidling som et led i et uddannelsesprojekt.
Årsredegørelse fra Koordinationsudvalget
Som følge af bestemmelserne i retssikkerhedslovens § 26 har Koordinationsudvalget aflagt redegørelse for Koordinationsudvalget aktiviteter i 2001 til Det Sociale Råd. Redegørelsen blev - efter krav fra Det Sociale Råd - aflagt ved udfyldelse af et omfattende og detaljeret spørgeskema.
Koordinationsudvalget drøftede redegørelsen på udvalgets møde den 18. februar 2002. I forbindelse med udsendelse af Koordinationsudvalgets dagsordensmateriale fik Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremsendt et eksemplar af redegørelsen til Det Sociale Råd.
Hovedelementerne i Koordinationsudvalgets aktiviteter for 2001 er støtte til lokale projekter, støtte til Københavns Kommunes arbejdsfastholdelses team, A-teamet, afholdelse af konference om Sociale Partnerskaber og iværksættelse af informations- og kommunikationsinitiativer samt afholdelse af temadrøftelser og statusorienteringer om centrale emner i relation til det rummelige arbejdsmarked.
- Støtte til projekter
Siden Koordinationsudvalget oprettelse i 1999 har Koordinationsudvalget anvendt en del af sine midler til støtte af lokale projekter, som bidrager til udvikling af et rummeligt arbejdsmarked i København.
Det er projekter, som enten bidrager til metodeudvikling eller aktivitetsudvidelse i forhold til at fremme øget arbejdsmarkedsintegration, øget arbejdsfastholdelse eller begrænsning af udstødelse fra arbejdsmarkedet. I flere af projekterne er der særligt fokus på udvikling af nye samarbejdsrelationer mellem f.eks. virksomhederne, kommunen og de faglige organisationer, eller f.eks. mellem de praktiserende læger og kommunen. Formålet med denne type projekter er at nedbryde de barrierer, som forhindrer samarbejde omkring arbejdsfastholdelse og arbejdsmarkedsintegration.
Flertallet af projekterne ansøgte Koordinationsudvalget om støtte på baggrund af Koordinationsudvalgets annoncering i dagspressen. En del af projekterne, som Koordinationsudvalget støttede i 2001 var dog flerårige projekter, som blev udvalgt allerede i 1999 og 2000. I alt anvendte Koordinationsudvalget kr. 13.942.475 af 2001-midlerne på projektstøtte.
- Københavns Kommunes arbejdsfastholdelses team, A-teamet
I 1999 besluttede Koordinationsudvalget i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at oprette en enhed, hvis formål er at bidrage til en intensiveret arbejdsfastholdelse, og som kan fungere som en enkel indgang til Københavns Kommune for virksomheder, borgere, fagforeninger, A-kasser og læger, som står overfor en arbejdsfastholdelse sag. Derudover er det A-teamets opgave at yde bistand og give undervisning om arbejdsfastholdelse til de ansatte på de lokale centre i Københavns Kommune.
I 2001 anvendte Koordinationsudvalget kr. 1.192.000 til støtte af A-teamet.
- Konference om sociale partnerskaber
Med det formål at fremme samarbejdet mellem Københavns Kommune, virksomhederne, de faglige organisationer, lægerne og de frivillige organisationer om udviklingen af et rummeligt arbejdsmarked, afholdt Koordinationsudvalget i juni 2001 en konference om sociale partnerskaber. Konferencen havde ca. 160 deltagere og mange har efterfølgende givet udtryk for, at de oplevede konferencen som en succes.
- Informations- og kommunikationsinitiativer
Koordinationsudvalget har i 2001 iværksat en række andre kommunikations- og informationsinitiativer.
Et af de kommunikationsinitiativer, som blev iværksat, var en temaavis, der blev udgivet som optakt til konferencen. Avisen præsenterede Koordinationsudvalget og en række af de projekter og initiativer, som udvalget har iværksat. Som tidligere blev der også i 2001 udarbejdet en evaluering af de projekter, som Koordinationsudvalget støttede året før - dvs. i 2000. Derudover blev Koordinationsudvalgets pjecer om arbejdsfastholdelse og virksomhedsrevalidering genoptrykt. Endvidere blev Koordinationsudvalgets hjemmeside videreudviklet. Endelig blev der iværksat en videreudvikling af Koordinationsudvalgets Kommunikationsstrategi med det formål at planlægge nye kommunikations og informationsstrategier i 2002.
- Temadrøftelse og statusorienteringer
Koordinationsudvalget har afholdt 6 møder i 2001. På disse møder har der løbende været afholdt drøftelser og statusorienteringer om centrale emner i relation til det rummelige arbejdsmarked. Koordinationsudvalget har blandt andet drøftet temaer som Sektorplanen for arbejdsmarkedsområdet 2000-2002, førtidspensionsreformen, mulighederne for samarbejde med Det Regionale Arbejdsmarkedsråd, udviklingen på fleksjobområdet, udviklingen på sygedagpengeområdet, udviklingen i forhold til kommunes indsats i forhold til integration af etniske minoriteter på arbejdsmarkedet, og sociale partnerskabsaftaler mv..
Ændringer i Koordinationsudvalgets forretningsorden
I forbindelse med oprettelsen af Koordinationsudvalget i 1999 blev der udarbejdet en forretningsorden. Koordinationsudvalget besluttede på sit møde den 10. december 2001, at det ønskede at ændre en række formuleringer i den gældende forretningsorden. Som følge af § 8 i den eksisterende forretningsorden skal ændringer af forretningsordenen godkendes af Borgerrepræsentationen. Forvaltningen indstiller derfor, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen, at den ved samme lejlighed godkender ændringerne i forretningsordenen.
Koordinationsudvalget ønsker først og fremmest, at forretningsordenens bemærkninger vedrørende bydelsrådene fjernes fra forretningsordenen. Dette indebærer at forretningsordenens § 2 ændres fra:
"Koordinationsudvalget kan udpege øvrige personer til at deltage i Koordinationsudvalgets møder.
1 repræsentant fra det enkelte bydelsråd deltager i møderne, når der drøftes problemstillinger, der særligt vedrører bydelene.
I øvrigt kan koordinationsudvalget nedsætte underudvalg til udførelse af forberedende eller rådgivende funktioner for koordinationsudvalget. Som medlemmer af underudvalg kan udpeges såvel medlemmer af koordinationsudvalget, Familie, og Arbejdsmarkedsudvalget, samt andre, hvor der ønskes yderligere deltagelse af interesseorganisationer f.eks. DA, LO og Erhvervsrådet"
§ 2 foreslås ændret til:
"Koordinationsudvalget kan udpege øvrige personer til at deltage i Koordinationsudvalgets møder.
I øvrigt kan koordinationsudvalget nedsætte underudvalg til udførelse af forberedende eller rådgivende funktioner for koordinationsudvalget. Som medlemmer af underudvalg kan udpeges såvel medlemmer af koordinationsudvalget, Familie, og Arbejdsmarkedsudvalget, samt andre, hvor der ønskes yderligere deltagelse af interesseorganisationer f.eks. DA, LO og Erhvervsrådet"
Ændringen er en naturlig konsekvens af, at bydelsforsøget ophørte den 1. januar 2002.
Dernæst forslås en ændring af forretningsordenens § 3 således, at det nu fremgår af teksten, at Koordinationsudvalget skal aflægge årlig redegørelse til Det Sociale Råd frem for til Det Centrale Koordinationsudvalg, som er blevet nedlagt til fordel for Det Sociale Råd.
Det er de sidste to linjer af forretningsordenen § 3, der berøres af ændringen. I den nuværende tekst står:
"… Koordinationsudvalget skal èn gang årligt afgive en samlet redegørelse til Borgerrepræsentationen og til Det Centrale Koordinationsudvalg."
Teksten foreslås ændret til:
"(…) Koordinationsudvalget skal èn gang årligt afgive en samlet redegørelse til Borgerrepræsentationen og til Det Sociale Råd."
Dermed bliver forretningsordens tekst i overensstemmelse med gældende regler.
Koordinationsudvalget ønsker også, at der foretages en ændring i forretningsordenen, således at Koordinationsudvalget kan tage beslutninger ved skriftlig godkendelse af Koordinationsudvalgets medlemmer. Dette skyldes, at Koordinationsudvalget kun holder møde 6 gange årligt og det er derfor hensigtmæssigt, at forvaltningen kan indhente skriftlig tilladelse til iværksættelse af aktiviteter. Dette indebærer en ændring af forretningsordenes § 6.
I den nuværende forretningsorden lyder den berørte del af teksten i forretningsordens § 6 således:
"Koordinationsudvalget er beslutningsdygtigt, når mindst 2/3 af medlemmerne er til stede.
Alle beslutninger tages ved stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende. (…)."
Teksten foreslås ændret til
" Koordinationsudvalget er beslutningsdygtigt, når mindst 2/3 af medlemmerne er til stede, eller ved et flertal af de øvrige Koordinationsudvalgsmedlemmers skriftlige godkendelse af beslutninger taget af de tilstedeværende Koordinationsudvalgsmedlemmer.
Alle beslutninger tages ved stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende. (…)."
Desuden er det hensigtsmæssigt, hvis § 5 i forretningsordenen ændres således, at forslag til dagsordenen og informationsmateriale til brug for mødet skal være sekretariatet i hænde senest 3 uger før mødets afholdelse mod de nuværende 2 uger. Dette skyldes, at det kan være vanskeligt at forberede Koordinationsudvalgets møder inden for den nuværende frist på 2 uger fra modtagelse af forslag til punkter på dagsordenen til udsendelse af dagsordensmateriale.
Dette medfører, at en sætning i forretningsordens § 5 ændres fra
" (…) Forslag til punkter til dagsordenen skal være formanden, ved sekretariatet i hænde senest 2 uger før mødet afholdes. (…)"
Sætningen foreslås ændret til:
" (…) Forslag til punkter til dagsordenen skal være formanden, ved sekretariatet i hænde senest 3 uger før mødet afholdes. (…)"
Endelig foreslås det, at forretningsordenens § 8 ændres således, at ændringer af forretningsordenens ikke længere begrænses tidsmæssigt, hvilket synes uhensigtsmæssigt.
Dette betyder, at § 8 ændres fra
" Ændringer af forretningsorden skal godkendes af Borgerrepræsentationen og gælder for det efterfølgende kalender år."
Til
" Ændringer af forretningsorden skal godkendes af Borgerrepræsentationen."
MILJØVURDERING
Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Ingen økonomiske konsekvenser.
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
-
BILAG
- Forslag til ny forretningsorden
- Årsredegørelse til Det Sociale Råd
Grethe Munk
/ Torben Brøgger