Mødedato: 20.03.2002, kl. 19:30

Orientering om omlægningen af beskæftigelsesindsatsen (Bilag)

Orientering om omlægningen af beskæftigelsesindsatsen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. marts 2002

 

Sager til beslutning

18. Orientering om omlægningen af beskæftigelsesindsatsen (Bilag)

FAU 111/2002 J.nr. 111/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning

 

RESUME

På baggrund af et politisk ønske om at opprioritere og synliggøre den politiske styring af beskæftigelsesindsatsen i København Kommune er der sket en omlægning af beskæftigelsesindsatsen. En styregruppe blev bedt om at komme med forslag til principperne for en ændret organisation. Styregruppen pegede i deres rapport, som blev godkendt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 12. december 2001 på en række overordnede mål og perspektiver for indsatsen.

Den nye organisation kommer til at bestå af et centralt jobcenter, der har ansvaret for visitation, økonomistyring og faglig koordinering samt en række centre der varetager specifikke beskæftigelsesmæssige opgaver.

Organisationsændringen planlægges at træde i kraft den 8. april 2002. Herefter skal kontrakter udformes og forhandles med de enkelte centre. Forvaltningen forventer at kunne underskrive kontrakterne med de nye centre ved udgangen af juni 2002.

Herudover ser en arbejdsgruppe nærmere på kompetence- og ansvarsplacering i relation til visitationsprocesserne på revalideringsområdet, gråzoneprojekter, fleks- og skånejob m.m. Arbejdsgruppen forventes at have færdiggjort sit arbejde omkring 1. maj 2002.

SAGSBESKRIVELSE

I bemærkningerne til budget 2002 er der markeret et politisk ønske om at opprioritere og synliggøre den politiske styring af beskæftigelsesindsatsen i København Kommune.

Det er sket ved

  • at vedtage en sektorplan for arbejdsmarkedsområdet for 2000 – 2002. Heri er der formuleret de overordnede politiske mål med den aktive socialpolitik.
  • at knytte beskæftigelsesindsatsen organisatorisk tættere til forvaltningens øvrige aktiviteter ved at nedlægge beskæftigelseschefstillingen og ved divisionering af CAB.
  • at tilrettelægge organiseringen af beskæftigelsesindsatsen så denne i højere grad afspejler de målgrupper, som indsatsen skal rettes mod.
  • at tilrettelægge indsatsen således, at den kan ske med en styrket kontakt til virksomhederne.

Perspektiverne for beskæftigelsesindsatsen

Med henblik på at forberede en ny organisation af beskæftigelsesindsatsen blev en styregruppe bedt om at komme med et forslag hertil. Kravet var, at udforme en organisation der kan sikre:

  • gennemførsel af de politisk vedtagne mål på arbejdsmarkedsområdet
  • en bedre service til de ledige
  • fokus på de prioriterede indsatsområder hos ledelse og medarbejdere i beskæftigelsesorganisationen
  • synlighed og gennemskuelighed i realiseringen af de politiske målsætninger.

Styregruppen pegede i deres rapport, som blev godkendt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 12. december 2001, på, at de overordnede mål og perspektiver for indsatsen er:

  • At der skal ske en reduktion i antallet af passivt forsørgede
  • At beskæftigelsesindsatsen skal brugerrettes, hvilket betyder
  • at målet med indsatsen er selvforsørgelse,
  • at tilbudene er tilpasset den enkelte borgers behov,
  • at tilbudene gives hurtigt,
  • at der er kortest mulig opholdstid i tilbudene og hurtigst mulig vej til det ordinære arbejdsmarked.
  • At indsatsen tilrettelægges med central visitation og en konsekvent og synlig opfølgning.
  • At der skal være en løbende udslusning til selvforsørgelse i alle led af beskæftigelsesindsatsen.
  • At der bør ske en øget delegation af ansvar og kompetence til de udførende dele af beskæftigelsesindsatsen.

Samtidig med denne divisionering af organisationen og delegation af ansvar og kompetence skal det sikres, at den politiske styring af indsatsen styrkes. Det kan ske ved at de nye mere selvstændige enheder kontraktstyres. Kontraktstyringen er et redskab til at sikre, at de politiske mål der sættes indfris og at der skabes større gennemskuelighed omkring indsatsens gennemførsel.

Der skal ske en synlig opfølgning på kontrakten og dermed på de opnåede resultater i beskæftigelsesindsatsen. Derfor skal den kvartalsvise sektorplan- og nøgletalsopfølgning udbygges med henblik på at Familie og Arbejdsmarkedsudvalget løbende orienteres om realisering af de politisk opstillede mål på arbejdsmarkedsområdet.

Den ændrede organisation

Det betyder, at beskæftigelsesindsatsen organiseres efter følgende model, jf. også beskrivelserne i bilag:

  • Der etableres et center med ansvar for samarbejdet med lokalcentrene om visitation af passive kontanthjælpsmodtagere til den arbejdsmarkedsrettede indsats og for økonomistyring, faglig koordinering samt planlægning og dimensionering af arbejdsmarkedsindsatsen
  • Der etableres et center, der har til opgave at indhente og formidle ordinære jobordrer indenfor den private og offentlige sektor, etablere kortere jobsøgningskurser m.m. samt sikre, at jobordre stilles til rådighed for arbejdet med den løbende udslusning fra de øvrige enheder under beskæftigelsesindsatsen.
  • Der etableres en fælles enhed, som forestår placering i offentlig jobtræning, opfølgningen og jobsøgningskurser for personer placeret i offentlig jobtræning samt de opgaver, der varetages i samarbejdet med AF for de forsikrede ledige.
  • Der etableres en formidlingsenhed, der har ansvar for formidling af job på særlige vilkår
  • Centre med ansvar for kompetenceudvikling styrker arbejdet med udslusning og handlingsplaner.
  • Ydelsessagerne skal som udgangspunkt følge personen ud i tilbudene. I den udstrækning tilbudene ikke varetages af FAF-personale forbliver sagen i visitationsenheden.
  • Hver enhed får sin egen kontrakt.

Processen

Implementeringen af hovedprincipperne for den brugerrettede beskæftigelsesindsats foregår i flere sideløbende processer.

Forberedelsen af den ovenfor beskrevne divisionering af Center for aktivering og beskæftigelse (CAB) er i gang. Omlægningen har været drøftet i Afdelingssamarbejdsudvalget for CAB og i Hovedsamarbejdsudvalget. Omlægningen er blevet positivt modtaget af medarbejderne. Organisationsændringen forventes at kunne træde i kraft den 8. april 2002. Herefter skal kontraktudkast udformes og forhandles med de enkelte centre. Kontrakterne forventes at kunne underskrives med de nye centre ved udgangen af juni 2002.

Der er samtidig nedsat en arbejdsgruppe, som skal se nærmere på kompetence- og ansvarsplacering i relation til visitationsprocesserne på revalideringsområdet, gråzoneprojekter, fleks- og skånejob m.m. Arbejdsgruppen forventes at have færdiggjort sit arbejde omkring 1. maj 2002.

 

MILJØVURDERING

Ingen konsekvenser

 

ØKONOMI

Omlægningen har ingen umiddelbare konsekvenser for de økonomiske rammer for beskæftigelsesindsatsen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

  • Notat til samarbejdsorganisationen om den fremtidige organisering af beskæftigelsesindsats samt bilag hertil
  • Rapport fra Styregruppen – "Perspektivpapiret".

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

 

Til top