Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuners beretning vedr. tilsynet med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bocentre 2001 (Bilag)
Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuners beretning vedr. tilsynet med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bocentre 2001 (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. februar 2002
Sager til beslutning
2. Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuners beretning vedr. tilsynet med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bocentre 2001 (Bilag)
FAU 71/2002 J.nr. 71/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning.
RESUME
Fra Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuner foreligger den årlige redegørelse for tilsynet med bocentre under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen for 2001. På samtlige 7 bocentre har beboerne givet udtryk for at være tilfredse med tilværelsen på deres bocenter, og med de ansattes engagement og motivation til at hjælpe beboerne i gang med daglige gøremål.
For 6 af de 7 bocentre har tilsynsbesøget giver anledning til anmærkning. Det drejer sig hovedsageligt om forhold vedr. medicinhåndtering og hygiejnen på bocentrene. I forhold til 2000 er der er tale om en mindre stigning i antallet af anmærkninger, fra 12 til 13, og samtidig er der sket et fald i antallet af bocentre helt uden anmærkninger. Der er fra de pågældende bocentres side taget initiativ til at afhjælpe de påpegede forhold.
SAGSBESKRIVELSE
Fra Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuner foreligger den årlige redegørelse vedrørende tilsynet med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bocentre i 2001.
Embedslægeinstitutionen varetager det løbende tilsyn med bocentrene under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. De 7 bocentre, der er tale om, er Lionskollegiet for yngre med fysisk handicap, samt de 6 socialpsykiatriske bocentre/bosteder for psykisk syge: Lindegården, Hedelund, Ringbo, Sundbygård, Stubberupgård og Holme. Bocentrene huser i alt ca. 800 beboere.
Tilsynet omfatter følgende elementer: Beboernes forhold, medicinhåndtering, dokumentation, hygiejne og personaleforhold. Tilsynsbesøgene foregår uanmeldt, og efter tilsynsbesøget udfærdiges en tilsynsrapport med evt. bemærkninger. Kopi af tilsynsrapporten sendes til bocentrets ledelse med henblik på opfølgning samt til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Der er tilrettelagt en procedure, så bocentrets ledelse i de tilfælde, hvor der foreligger anmærkninger, melder tilbage til forvaltningen om de tiltag, der er gennemført for at afhjælpe de påpegede forhold.
Det fremgår af beretningen, at beboerne både har udtrykt tilfredshed med deres tilværelse, og med de ansattes motivation til at hjælpe beboerne i gang med daglige gøremål. Det samlede indtryk for Embedslægeinstitutionen er, at det engagerede personale formår at dække beboernes behov, og at forholdene på bocentrene bærer præg af et godt socialt og stimulerende miljø.
Tilsynsbesøget på 6 af de 7 bocentre har givet anledning til forskellig anmærkninger, hovedsagelig over forhold vedrørende medicinområdet, hvor de gældende procedurer og regler ikke er blevet overholdt, samt vedrørende hygiejnen på bocentrene.
På medicinområdet understreges det i beretningen, at de pågældende beboere alle har fået den ordinerede medicin.
Af bocentrenes tilbagemeldinger til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremgår det, at de forhold, som har givet anledning til anmærkninger, efterfølgende er blevet afhjulpet i overensstemmelse med Embedslægeinstitutionens anvisninger.
For så vidt angår de påpegede forhold på medicinområdet fremgår det, at disse hovedsagelig kan tilskrives menneskelige fejl og manglende omhu, hvilket er blevet påtalt over for de pågældende medarbejdere.
Fra bocentrenes side understreges det i den forbindelse, at medicinområdet generelt har en høj prioritet, og at området jævnlig gøres til genstand for drøftelse og analyse, ligesom vigtigheden af at overholde de gældende instrukser på området med jævne mellemrum præciseres overfor medarbejderne.
For så vidt angår de påpegede forhold vedrørende hygiejnen fremgår det, at det bl.a. drejer sig om tilfælde af, at rengøring var lavt prioriteret, samt forskellige andre tilfælde af "rod og uorden".
Af bocentrenes tilbagemelding fremgår det, at påpegede mangler ved rengøringen i nogle tilfælde må ses i sammenhæng med, at rengøringen er en del af dagligdagen, og at betydningen heraf prioriteres forskelligt af beboerne. Det er hos nogle beboere en stor pædagogisk udfordring at få etableret et samarbejde om dette emne med respekt for beboerens integritet, ret til selvbestemmelse i egen bolig, normer og holdninger til rengøring og niveau for samme. Hos nogle beboere kan rengøringsstandarden derfor i perioder lade noget tilbage at ønske, uden at det behøver at være udtryk for manglende opmærksomhed eller indsats fra medarbejdernes side.
Med hensyn til det forhold, at der på et af bocentrene lå beboerbøger med fortrolige oplysninger i et kontor, hvor der var adgang for alle, har dette ifølge bocentret ikke hidtil givet anledning til misbrug. På baggrund af, at Embedslægeinstitutionen har peget på forholdet, er kontoret nu aflåst, når personalet ikke er til stede.
MILJØVURDERING
Ingen konsekvenser.
ØKONOMI
Ingen konsekvenser.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
- Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuners årlige redegørelse for tilsyn med bocentre for 2001.
- Bocentrenes skriftlige tilbagemeldinger.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen