Mødedato: 19.03.2003, kl. 14:00

Principper for støtte til beboerrådgivere og boligsociale projekter 2004 - 2008 (Bilag)

Principper for støtte til beboerrådgivere og boligsociale projekter 2004 - 2008 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. marts 2003

 

Sager til beslutning

6. Principper for støtte til beboerrådgivere og boligsociale projekter 2004 - 2008 (Bilag)

FAU 157/2003 J.nr. 102/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender principper for støtte til boligsociale projekter i perioden 2004 - 2008, og

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender "Aftale mellem Boligselskabernes Landsforenings 1. kreds og Københavns Kommune, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om rammer for videreførelse af beboerrådgiverordningen i perioden 2004 - 2008".

RESUME

Den boligsociale indsats i byudvalgsprojekterne i København er besluttet for perioden 1999 – 2003. Projekterne er lokale partnerskabsprojekter imellem boligorganisationerne og de lokale centre, hvor der er ansat beboerrådgivere til at igangsætte og koordinere sociale aktiviteter. I hvert enkelt projekt finansieres beboerrådgiveren af Landsbyggefond, boligorganisation og kommune i fællesskab, mens de sociale aktiviteter finansieres af kommunen. Beboerrådgiverordningen og med tilhørende sociale aktiviteter er en vigtig del af den forebyggende indsats i boligområderne.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har den 26. juni 2002 fået forelagt en Statusrapport om byudvalgsprojekterne i Københavns Kommune og taget rapporten til efterretning. (FAU 286/2002)

Folketinget vedtog i december 2002 et lovforslag der gør det muligt for Landsbyggefonden at yde tilskud til ansættelse af beboerrådgivere i perioden 2003 - 2008. (se bilag 1 og 2) For perioden 2004 - 2008 er ansøgningsfristen for videreførelse af eksisterende og igangsætning af nye beboerrådgiverordninger 1. april 2003.

Der er i forbindelse med budgetaftalen for 2003 afsat 2 mill. kr. årligt til videreførelse af beboerrådgiverordningen og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede i december 2002 at videreføre alle de eksisterende beboerrådgiverordninger i København foreløbig i 2003. (FAU 566/2002 )

Der er afsat 13,245 mill. kr. årligt til sociale aktiviteter i projekterne. De sociale aktiviteter er ligeledes besluttet frem til udgangen af 2003.

Ansøgninger om støtte til beboerrådgiver skal udarbejdes i samarbejde mellem den enkelte boligorganisation og kommunen. I København udarbejdes ansøgningerne af de lokale centre i samarbejde med den/e boligorganisationer, der er repræsenteret i bydelen. Ansøgningerne skal bl.a. indeholde fælles målsætninger for den indsats og de sociale aktiviteter, der ønskes igangsat i det enkelte projekt.

Da ansøgning om støtte til beboerrådgiver således hænger sammen med ansøgning om støtte til sociale aktiviteter, har forvaltningen udarbejdet en række principper for støtte til beboerrådgivere og sociale aktiviteter for perioden 2004 - 2008. For så vidt angår finansieringen af de udgifter der er forbundet med selve ansættelsen af beboerrådgivere har forvaltningen derudover sammen med Boligselskabernes Landsforenings 1. kreds udarbejdet udkast til aftale om videreførelse af beboerrådgiverordningen i perioden 2004 - 2008. (se bilag 3)

Udkast til principper for støtte til boligsociale projekter og beboerrådgivere i perioden 2004 - 2008 fremlægges hermed for udvalget til godkendelse.

SAGSBESKRIVELSE

Den boligsociale indsats i byudvalgsprojekterne i København er besluttet for perioden 1999 – 2003. I projekterne er der ansat beboerrådgivere til at igangsætte og koordinere sociale aktiviteter. Beboerrådgiverordningen og de sociale aktiviteter er en vigtig del af den forebyggende indsats i boligområderne.

Regeringen har ved en ændring af Lov om almene boliger (se bilag 1) åbnet mulighed for, at Landsbyggefonden kan yde tilskud til beboerrådgiverordninger i perioden 2003 – 2008. Landsbyggefonden kan ifølge loven yde tilskud til 50 pct. af udgiften til ansættelse af en beboerrådgiver, hvis kommune og boligorganisationer kan blive enige om at finansiere det resterende beløb. Beboerrådgiverordninger som allerede var i gang fik umiddelbart ret til støtte i 2003, hvis der kunne opnås en lokal aftale om restfinansieringen for 2003. (se bilag 2)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på møde 11. december 2002 at videreføre samtlige beboerrådgiverordninger i København til udgangen af 2003. (FAU 566/2002)

I 2003 skal der tages stilling til videreførelse af eksisterende eller igangsætning af nye boligsociale projekter i København for perioden 2004 - 2008.

For perioden 2004 - 2008 er ansøgningsfristen for videreførelse af eksisterende eller igangsætning af nye beboerrådgiverordninger 1. april 2003.

I det følgende fremlægges forslag til principper for støtte til beboerrådgiverordninger og sociale aktiviteter i perioden 2004 – 2008.

  1. Principper for støtte til beboerrådgiverordninger og boligsociale aktiviteter i perioden 2004 - 2008.
  2. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har evalueret den hidtidige boligsociale indsats. Der er fremlagt en statusrapport om byudvalgsprojekterne i Københavns Kommune for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i juni 2002 (FAF 286 /2002). Der er i 2001 og 2002 afholdt konferencer for alle involverede projekter og samarbejdsparter, hvor der er gjort status over indsatsen og hvor forslag til udvikling og forbedring af indsatsen er blevet drøftet. I 2002 har forvaltningen gennemført en møderunde med alle de lokalcentre, der har boligsociale projekter og der er blevet afholdt et fællesmøde for alle centre. Møderunden og fællesmødet har haft til formål at gøre status på den hidtidige boligsociale indsats i projekterne og drøfte den fremtidige indsats.

    1. Hvad der kan gives støtte til.

Den boligsociale indsats retter sig imod en række boligområder og kvarterer i København, der har behov for en ekstra indsats for at vende en negativ udvikling og fremme en positiv udvikling af området. Den boligsociale indsats har overordnet til formål at styrke det sociale liv i boligområderne og fremme udviklingen af velfungerende og selvbærende områder. Den boligsociale indsats har indtil nu bestået af mere brede aktiviteter, der har haft til formål at styrke det sociale liv og fællesskabsfølelsen i områderne, og mere målrettede indsatser i forhold til udsatte grupper, som f.eks. truede børn og unge og marginaliserede voksne. Samtidig har integrationsfremmende tiltag været en vigtig del af den boligsociale indsats i mange projekter.

Tilbagemeldingerne fra evalueringerne har peget på, at der fortsat er behov for en kombination af mere bredt rettede aktiviteter og aktiviteter rettet imod udsatte grupper. På baggrund heraf anbe fales det, at give støtte til projekter, der har til formål at

  • fremme udviklingen af velfungerende og selvbærende boligområder
  • styrke det sociale liv og de sociale netværk i området,
  • forbedre boligområdets image
  • forebygge sociale problemer
  • forebygge kriminalitet
  • styrke integrationen et etniske minoritetsgrupper i boligområde og samfund
  • styrke integrationen af svage grupper i boligområde og samfund

Det forudsættes, at projekterne samtidig har til formål at fremme beboernes engagement og ansvar for området, herunder at fremme det frivillige arbejde og nærdemokratiet i området

    1. Organiseringen af den boligsociale indsats.

De eksisterende byudvalgsprojekter, hvor de boligsociale aktiviteter er tæt knyttet til beboerrådgiverordningerne, har ofte været omdrejningspunkterne for den boligsociale indsats i bydelene. Tilbagemeldingerne peger på, at der i dag er flere forskellige måder at organisere samarbejdet på og at der er kommet nye samarbejdspartnere på banen. Det drejer sig om kvarterløftmodeller, partnerskabsmodeller, boligsocial indsats med udgangspunkt i servicebutikkerne og team-organiseringen i de lokale centre, styrkelsen af det frivillige sociale arbejde m.m..

Organiseringen af den boligsociale indsats i de enkelte bydele bør derfor fremover afspejle disse nye muligheder og udfordringer.

I forlængelse heraf er der også peget på, at helhedsorientering og samarbejde på tværs af sektorer og forvaltninger er uomgængeligt i den fremtidige boligsociale indsats. Og at der er behov for, at de forskellige lokale aktører arbejder ud fra en fælles problemforståelse og fælles visioner for området. Målet er bl.a. at udnytte de ressourcer der allerede er tilstede i lokalområderne og få dem til at spille bedre sammen.

På baggrund heraf anbefales det, at følgende principper lægges til grund for støtte til nye projekter:

  • der kan både søges om tilskud til projekter, hvor den boligsociale indsats består af en traditionel beboerrådgiverordning med tilhørende boligsociale aktiviteter, og til projekter, hvor den boligsociale indsats er kombineret med andre måder at organisere indsatsen på
  • der skal som hovedregel være tale om en ny indsats, med mindre der er særlige forhold der taler for, at en eksisterende indsats ikke kan forankres i det eksisterende system og fortsat er nødvendig
  • at den planlagte indsats bygger på en fælles problemforståelse og fælles vision for området blandt de lokale aktører
  • at indsatsen er helhedsorienteret og tværgående
  • at relevante samarbejdspartnere, herunder andre forvaltninger er taget med i planlægningen
  • at der er tale om nytænkning, som kombinerer viften af allerede eksisterende tilbud og ressourcer på en ny og mere effektiv måde
  • at det af ansøgningen fremgår, hvorledes de enkelte delindsatser tænkes forankret efter projektperiodens ophør

 

  1. Aftale med Boligselskabernes Landsforenings 1. Kreds om støtte til beboerrådgivere i 2004 - 2008.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er blevet enige med Boligselskabernes Landsforenings 1. Kreds om en aftale (se bilag 3) om rammer for videreførelse af beboerrådgiverordningen i perioden 2004 - 2008:

Det gennemgående princip for aftalen er, at kommunen og boligorganisationen som hovedregel hver betaler halvdelen af den restfinansiering der fremkommer efter at Landsbyggefondens tilskud til 50 pct. af lønnen er trukket fra. Dvs. hver 25 pct. af udgiften til lønnen.

Det kan dog i enkeltstående tilfælde aftales, at boligorganisationens andel nedsættes, men aldrig til mindre end 10 pct. af den samlede udgift til beboerrådgiveren. Dette kan komme på tale i situationer, hvor et projekt dækker et område med en meget lille andel af almene boliger eller meget komplekse eller sammensatte bydele/boligområder med mange forskellige aktører.

Det ligger i det vedtagne lovforslag, at arbejdsgiveransvaret for beboerrådgiveren skal være entydigt placeret i boligorganisationen. Derimod kan instruktionsbeføjelsen placeres i en styregruppe eller anden kompetent forsamling med relation til det konkrete projekt.

For at sikre helhedsorientering og sammenhæng i indsatsen præciserer aftalen, at det forventes , at beboerrådgiveren deltager i relevante samarbejdsrelationer med det lokale center.

MILJØVURDERING

I flere af de eksisterende boligsociale projekter har miljø indgået som en del af projekternes indsatsområder.

ØKONOMI

Der er afsat 2 mill. kr. årlig på budgettet til finansiering af beboerrådgiverordningen. Udgiften til én beboerrådgiver udgør 400.000 kr. årligt. Heraf finansierer Landsbyggefonden 50 pct.. Afhængigt af de aftaler der indgås med de enkelte boligorganisationer om fordelingen af restfinansieringen af de enkelte beboerrådgiverstillinger skønnes det, at der vil kunne bevilges midler til 12 – 15 beboerrådgivere i København.

Der var i 2002 afsat 13,245 mill. kr. til boligsociale aktiviteter i projekterne. Heraf udgjorde det statslige tilskud 5,09 mill. kr. (satspuljemidler). I 2003 er det statslige tilskud reduceret til 5,032 mill. kr. (Det statslige tilskud til to af projekterne er ophørte pr. 31.12.2002 og 1.4.2003, men er i forbindelse med projekternes forlængelse til udgangen af 2003(FAU/2002) kompenseret på anden vis) og den samlede ramme til projekterne 13,187 mill. kr. Med udgangen af 2003 bortfalder det statslige tilskud til projekterne helt. Til fastholdelse af et uændret aktivitetsniveau på området og forankring af eksisterende aktiviteter har forvaltningen til budget 2004 stillet forslag om at tilføre 5,09 mill. kr. til dækning af det statslige tilskud som bortfalder helt fra 2004 (ønskelisten). Budgettet foreslås anvendt således, at 10,0 mill. kr. anvendes til tilskud til sociale aktiviteter i de nye projekter, og 3,245 mill. kr. anvendes til forankring af en række igangværende sociale aktiviteter.

Såfremt disse 5,09 mill. kr. ikke tilføres rammen fra 2004, vil omfanget af de boligsociale projekter skulle begrænses tilsvarende.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  1. Lov om ændring af lov om almene boliger L 53 - uddrag
  2. Landsbyggefonden orienterer nr. 314 20/12-2002: Ny støtteordning vedrørende beboerrådgiverordninger fra 1.1.2003
  3. Udkast til Aftale mellem Boligselskabernes Landsforenings 1. kreds og Københavns Kommune, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om rammer for videreførelse af beboerrådgiverordningen i perioden 2004 - 2008

 

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top