Mødedato: 19.03.2003, kl. 14:00

Etablering af efterbehandlingstilbudet Nåleøjet (Bilag)

Etablering af efterbehandlingstilbudet Nåleøjet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. marts 2003

 

Sager til beslutning

4. Etablering af efterbehandlingstilbudet Nåleøjet (Bilag)

FAU 154/2003 J.nr. 77/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller:

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen etablerer udslusnings- og efterbehandlingstilbudet Nåleøjet.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen etablerer udslusnings- og efterbehandlingstilbudet Nåleøjet med 4 pladser. Formålet med Nåleøjet er at tilbyde midlertidig bolig til personer, der har gennemført den stoffri behandling, og at tilbyde mere intensiv støtte til personer i efterbehandlingsgruppen. Rådgivningscenter Amager finansierer driften af Nåleøjet over entreprisepuljen.

SAGSBESKRIVELSE

Efterbehandlingstilbudet Nåleøjet etableres efter § 93, stk. 1, hvorefter Københavns kommune kan etablere pladser til midlertidigt ophold til personer med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, som i en periode har behov for særlig behandlingsmæssig støtte.

Nåleøjet placeres Sundholm bygning 8, stuen og 1. sal. Lokalerne administreres af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

Baggrund

Der er i den vedtagne sektorplan for indsatsen over for stofafhængige 2001-2003 sat mål om, at højest 33% af dem, der er udskrevet færdigbehandlede og stoffri, falder tilbage i misbrug efter 1 år. I perioden 1. januar 2002 til 1. november 2002 er 40% af de, der er udskrevet færdigbehandlet faldet tilbage i misbrug inden for 1 år efter udskrivning.

Endvidere er det sat som mål, at 25% af de personer, der udskrives fra stoffri behandling, udskrives færdigbehandlede og stoffri. 22% af de personer, der er udskrevet fra stoffri behandling (indskrevet i perioden 24. april 2001 til 25. april 2002), er pr. 25. oktober 2002 udskrevet færdigbehandlede og stoffri. (status-forskningssystemet)

Den ambulante efterbehandlingsgruppe i Rådgivningscenter Amager har efterspurgt et halvvejshus og mødested på Amager for personer, der har opnået stoffrihed. Efternbehandlingsgruppen har foreslået etablering af et Halvvejshus i regi af Rådgivningscenter Amager, således at der var mulighed for at trække på de ressourcer og den ekspertise, som ligger i Rådgivningscenteret.

Projekt Nåleøjet etableres således som et to-årigt projekt for stoffri brugere under Rådgivningscenter Amager med det formål:

  1. At kvalificere den stoffri efterbehandling gennem en tættere kobling mellem udslusningsboliger og den socialfaglige/beskæftigelsesrettede indsats i rådgivningscenteret.
  2. At mindske antallet af tilbagefald ved at der i Nåleøjet etableredes et stoffrit netværk, hvor brugerne kunne mødes og støtte hinanden i den opnåede stoffrihed i deres umiddelbare nærmiljø.
  3. At efterkomme brugernes ønsker og måle effekten af den mere intensive indsats.

 

Projektbeskrivelse

Projektet etableres og ledes af Rådgivningscenter Amager.

Målsætning

Formålet med ophold i botilbudet er, at brugere, der har gennemført et stoffrit døgnbehandlingsforløb, fastholdes i den opnåede stoffrihed gennem social integration (aktivering, uddannelse, beskæftigelse), bostøtte og social træning samt opbygning af stoffrit netværk.

Mål

  • At 50% af de indskrevne i Nåleøjet er stoffri 1 år efter udskrivningen.

Målgruppe

Brugere, der har brug for støtte i forbindelse med udslusning fra døgnbehandling i form af bostøtte eller social træning og brugere i Rådgivningscenter Amagers efterbehandlingsgruppe, der har brug for at opbygge et netværk og som kan støtte dem, der i en periode har brug for mere intensiv støtte.

Kapacitet

Der er plads til 3 beboere samt mulighed for 1 akutplads. Samlingssted for den ambulante efterbehandlingsgruppe.

Indsatsen

Ophold i Nåleøjet planlægges individuelt og bør maksimalt være på 6 måneder. Ved visitation til døgnophold skal ske en afklaring af brugerens arbejdsevne, således at der senest 3 uger efter indskrivning i Nåleøjet kan iværksættes relevant og planlagt aktivering, revalidering, uddannelse eller arbejde.

Under opholdet ydes hjælp til bostøtte og social træning samtidig med, at brugeren tilknyttes rådgivningscenterets efterbehandlingsgruppe for etablering af stoffrit netværk. Bostøtte indebærer hjælp til opnåelse af færdigheder, således at brugeren bliver i stand til at forestå egen husholdning, klare egen økonomi, og administrere egen arbejdstid og fritid.

Rådgivningscenter Amagers efterbehandlingsgruppe vil kunne mødes i Nåleøjets lokaler og blive en del af det stoffrie miljø på stedet. Brugere fra efterbehandlingsgruppen inddrages i størst muligt omfang i Nåleøjet som støttepersoner og rollemodeller. Endvidere vil Nåleøjet fungere som base for at få hjælp til de små eller store problemer, personerne fra efterbehandlingsgruppen måtte møde.

Øvrige aktiviteter i Nåleøjet planlægges løbende i samarbejde med stedets brugere.

Personaleressourcer

57 timer/uge fordelt på 2 pædagoger og 1 socialrådgiver til driften af Nåleøjet.

Evaluering

Projektet evalueres efter 2 års drift for afklaring af, om der skal ske en videreførelse af projektet og i så fald, om der skal ske justeringer af projektet. Evalueringen indeholder:

  • Målgruppebeskrivelse
  • Erfaringsopsamling
  • Sammenhæng mellem projekt og efterbehandlingsgruppe
  • Behov for justeringer af projektet
  • Målopfyldelse og effektanalyse

Iværksættelse

  • Marts 2003: Orientering af FAU om etablering af Nåleøjet
  • Medio marts 2003: Forberedende arbejde med henblik på at brugere i stoffri døgnbehandling kan indskrives i Nåleøjet efter endt døgnbehandling.
  • Primo maj 2003: Brugere flytter ind i Nåleøjet

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Udgifter til driften af Nåle&os lash;jet er budgetteret til 673.000 kr/år (incl. udgifter til ejendomsskatter, renovation etc.). Der fastsættes en egenbetaling på 71 kr/døgn svarende til taksten på §§ 91 og 94 boformer. Ved 100% belægning (4 pladser) udgør egenbetalingen en årlig indtægt på 103.000 kr. Nettoudgiften beløber sig således til 570.000 kr/år.

Udgifterne til driften af Nåleøjet finansieres indenfor Rådgivningscenter Amagers andel af entreprisepuljen. Udgiften ved køb af 3 halvvejshuspladser over entreprisepuljen beløber sig til ca. 648.000 kr/år (ved en pladspris på 18.000,- kr/måned), og modsvarer dermed udgiften til driften af Nåleøjet.

Istandsættelsen af lokalerne er finansieret over konto 5.45, behandling af stofmisbrug.

Indretning (møblering) af lokaler finansieres af Rådgivningscenter Amager.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Brev fra Efterbehandlingsgruppen Nåleøjet modtaget 9. april 2002
  • Brev fra Efterbehandlingsgruppen Nåleøjet modtaget 8. oktober 2002
  • Brev fra Efterbehandlingsgruppen Nåleøjet modtaget 15. november 2002

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top