Mødedato: 19.03.2003, kl. 14:00

Årsberetning for 2002 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

Årsberetning for 2002 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. marts 2003

 

Sager til beslutning

31. Årsberetning for 2002 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

FAU 111/2003 J.nr. 111/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens årsberetning for 2002 om anvendelse af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten efter serviceloven i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tages til efterretning.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte på sit møde d. 31. oktober 2001 forvaltningens indstilling angående udmøntning af reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor voksne personer. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte i den forbindelse følgende forslag til rapportering:

  • Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget modtager inden udgangen af 1. kvartal hvert år en årsberetning på området, der herefter forelægges Borgerrepræsentationen.
  • Årsberetningen sendes derefter til orientering hos brugerorganisationerne og de faglige organisationer, hvis medlemmer er berørt af nærværende regler.

Det er på denne baggrund, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen hermed fremsætter ovennævnte indstilling.

Der har i 2002 været i alt 340 tilfælde af magtanvendelse, fordelt på 24 bo- og dagtilbud for voksne med nedsat psykisk funktionsevne. Der er tale om psykisk udviklingshæmmede og psykisk syge. Antallet af magtanvendelser er vist i nedenstående to særskilte skemaer for henholdsvis udviklingshæmmede og for psykisk syge.

Af de 340 tilfælde af magtanvendelse omfatter langt hovedparten, nemlig de 334 tilfælde indgreb efter servicelovens § 109 b om fastholdelse. Det største antal af disse indgreb, 165 (149 vedr. udviklingshæmmede og 16 vedr. psykisk syge) har været begrundet i brugerens udadrettede adfærd,. i de 86 tilfælde har fastholdelsen været nødvendig af hensyn til omsorgen for brugeren, mens de resterende 83 tilfælde har været nødvendige for at hindre selvskadende adfærd.

I alle de indberettede tilfælde af fastholdelse efter servicelovens § 109 b har forvaltningen vurderet, at bestemmelsens betingelser for at udøve fastholdelse har været til stede, og at indgrebene således har været lovlige.

I 6 tilfælde har forvaltningen modtaget ansøgning om anvendelse af beskyttelsesmidler efter § 109 d til personer, som ikke har været i stand til at give samtykke, men dog forholdt sig passivt. Forvaltningen har her givet tilladelsen..

Der er herudover 8 indberettede tilfælde af magtanvendelse, som ikke er medtaget i nedenstående skemaer. Det drejer sig om tilfælde, hvor personalet har fundet det nødvendigt at låse døre for at sikre de pågældende beboere mod skade. Forvaltningen har fundet, at der var tale om ulovlige indgreb, og at årsagen til brugernes adfærd skyldtes en uhensigtsmæssig pædagogik. Der er tilført det pågældende bosted øgede ressourcer og taget initiativ til at forebygge fremtidige lignende situationer .

SAGSBESKRIVELSE

1. Indledning

Reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten findes i kapitel 21 i lov om social service (serviceloven). Målgruppen for reglerne er voksne personer med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne.

For Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vedkommende er der som udgangspunkt tale om borgere med enten psykiske lidelser eller psykisk udviklingshæmning, der modtager et bo- og/eller dagtilbud i forvaltningen.

Formålet med indførelse af reglerne var et politisk ønske om:

  • At begrænse magtanvendelsen til det absolut nødvendige
  • At øge retssikkerheden for de personer, der er berørt af reglerne om magtanvendelse
  • At præcisere medarbejdernes aktive omsorgspligt
  • At sætte fokus på nytænkning inden for det pædagogiske samt det omsorgs- og plejemæssige arbejde.

Ved indførelsen udsendte Socialministeriet en vejledning som beskæftiger sig med dels de overordnede principper der knytter sig til indgreb i selvbestemmelsesretten og dels de betingelser der knytter sig til iværksættelse af magtindgreb.

Overordnede principper

De overordnede principper er grundlovens § 71 samt omsorgs- og samtykkebegrebet.

Grundlovens § 71 angiver som hovedprincip den personlige friheds ukrænkelighed, som der alene kan undtages fra ved lov. På det sociale område er servicelovens kp. 21 en udtømmende opregning af de lovlige former for frihedsberøvelse der kan iværksættes.

Omsorgsbegrebet findes i servicelovens § 67 a og det dækker over en pligt til aktivt at undgå omsorgssvigt overfor personer med betydelig nedsat funktionsevne. Indholdet af omsorgen bestemmes af indholdet i serviceloven samt af omsorgsgiverens pædagogiske viden og indlevelse i brugerens situation. Omsorgen kan ydes uden samtykke fra den pågældende, men hvis denne aktivt modsætter sig kan omsorgen alene gennemføres med magt efter betingelserne i lovens kp. 21.

Omvendt betyder tilstedeværelsen af et samtykke, at reglerne om magtanvendelse ikke finder anvendelse. Med samtykke menes i denne forbindelse både det udtrykkelige (mundtligt eller skriftligt) og det stiltiende (signaler i den pågældendes opførsel). Derimod er passivitet ikke at sidestille med samtykke.

 

Reglerne

Der er 3 sæt betingelser for lovlig anvendelse af magt, generelle betingelser der gælder for alle de i loven opregnede indgreb, de betingelser der særligt knytter sig til det enkelte indgreb og endelig de betingelser der knytter sig til selve sagsbehandlingen.

De generelle betingelser er angivet i servicelovens § 109, stk. 2:

    1. magtanvendelse må aldrig træde i stedet for omsorg.
    2. faglig dokumentation for den nedsatte funktionsevne.
    3. forinden være forsøg på at opnå samtykke.
    4. mi ndsteindgrebsprincippet.
    5. indgreb være så skånsomt og kortvarigt som muligt.

Der er tale om følgende indgreb:

A. Alarmer og pejlesystemer (§ 109 a).

B. Fastholdelse (§ 109 b).

C. Tilbageholdelse (109 c).

D. Hjælpemidler/beskyttelsesmidler (§ 109 d).

E. Flytning uden samtykke (§ 109 e).

For alle disse indgreb er det et krav, at der skal være en risiko for alvorlig personskade for den pågældende selv eller andre. For indgreb efter §§ 109 a-d skal der endog være tale om en nærliggende risiko. Hvad der nærmere ligger heri afhænger af det enkelte indgreb.

Magtanvendelse udover de nævnte indgreb er som udgangspunkt ulovligt. Et indgreb kan dog helt ekstraordinært være lovligt, hvis det er begået efter betingelserne om nødværge/nødret i straffeloven. Overordnet skal der være tale om en forsvarshandling for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende angreb.

Ifølge serviceloven skal enhver form for magtanvendelse eller andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor disse personer registreres og indberettes til kommunen.

Nedenfor vil der i skemaform være en oversigt over antallet af magtanvendelser og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i 2002 i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og hvilke regler de er indberettet efter. Oversigten er opdelt i området for psykisk udviklingshæmmede og området for psykisk syge.

 

 

2. Magtanvendelser i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

    1. Bo- og dagtilbud for personer med psykisk udviklingshæmning

Skema over magtanvendelser på bo- og dagtilbud for psykisk udviklingshæmmede voksne

Botilbud/dagtilbud (antal af beboere eller brugere)

 

§ 109 b

 

I alt

Udadrettet adfærd -

Fare for personskade på andre

Selvskadende

Adfærd

Fastholdelse i forbindelse med omsorg

 

§ 109 d

      

Aflastning Tomatvej 7 (7)

3

 

1

2

 

Aflastning Kjærstrupvej (8)

7

7

   

Bostedet Albatros (24)

1

1

   

Bostedet Havdrupvej (4)

9

8

 

1

 

Bostedet Jens Warmingsvej (24)

4

2

 

2

 

Bostedet Kernehusene (22)

48

16

31

1

 

Bostedet Tomatvej 5 (9)

1

1

   

Lions Kollegiet (71)

5

3

 

2

6

Bostedet Lynghuset Provstevej (30)

2

  

2

 

Bostedet Møllehuset og Kigkurren (19)

21

21

   

Bostedet Røde Mellemvej (10)

52

25

26

1

 

Bostedet Sjælør (19)

9

9

   

Bostedet Sjælør, hus 4 og 5 (8)

1

1

   

Bostedet Solstriben (27)

29

12

4

13

 

Bostedet Vinklen (49)

41

6

 

34

1

Bofællesskabet Smedetoften

1

1

   

Idrætshøjskolen

2

2

   

Dagtilbuddet Strandparkcentret (71)

42

31

6

5

 

Dagcentret Sundbyvang (48)

3

2

1

  

Daghjemmet Øresund

(16)

10

 

10

  

I alt

291

149

79

63

6

§ 109 b + § 109 d

i alt

297

    

Generelle bemærkninger til skemaet

Skemaet indeholder det samlede antal magtanvendelser på botilbud, bofællesskaber og dagtilbud for psykisk udviklingshæmmede voksne.

Det skal nævnes, at der under såvel bosteder som dagtilbud henhører tilbud, hvor der ikke er indberettet magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, de er derfor ikke anført i skemaet.

Som det ses af skemaet er der for alle tilbuddene for langt hovedpartens vedkommende tale om indgreb efter § 109 b. Reglen omhandler anvendelse af fysisk magt i form af at fastholde en person eller føre denne til et andet opholdsrum, når der er nærliggende risiko for, at personen udsætter sig selv eller andre for væsentlig personskade, og forholdene i hver enkelt situation gør det absolut påkrævet.

Det største antal magtanvendelser i 2002 - i alt 149 - er sket med følgende begrundelse:

  • Når borgeren er udadrettet og begår fysisk vold mod andre beboere eller mod personalet. Eller hvis borgeren kaster rundt med inventar og på anden måde i sin adfærd skaber risiko for væsentlig fysisk personskade.

I alle de nævnte tilfælde må anvendelsen af magt vurderes som lovlig efter kapitel 21 i Lov om social service.

Dernæst er et antal magtanvendelser – 79 - sket fordi:

  • At borgeren er selvskadende og anvendelse af § 109 b skal forhindre, at

borgeren påfører sig selv væsentlig personskade.

Der er tale om lovlig magtanvendelse i alle tilfælde. Indberetningerne fordeler sig på få institutioner og det drejer sig om relativt få personer.

Der til kommer 63 magtanvendelser, som er foretaget for at hindre personskade og yde omsorg overfor borgeren. Der er tale om meget forskellige situationer, hvoraf kan nævnes:

  • tilbageholdelse for at hindre en borger i at gå ud på en befærdet gade, hvis borgeren ikke er klar over risikoen derved.
  • tilfælde hvor borgerens funktionsniveau er så svagt at denne ikke er i stand til at tage vare på sine fysiske behov. F.eks. har meget lange negle er urenlig og kradser sig til blods.
  • tilfælde hvor borgeren får føde gennem en sonde og i en urolig periode ikke får føde, men hele tiden river sonden ud.

Også her er der tale om lovlig magtanvendelse efter servicelovens regler.

Ved alle indberetninger om magtanvendelse får det pågældende bo- eller dagtilbud et brev fra forvaltningen hvor der, hvis det skønnes nødvendigt bedes om yderligere oplysninger. I forbindelse hermed vil forvaltningen altid fremhæve, at tilbuddet har pligt til at udarbejde handleplaner for alle personer, der udsættes for magtanvendelse med det formål at hindre yderligere magtanvendelser eller minimere risikoen for magtanvendelser.

Hermed igangsættes automatisk et pædagogisk udviklingsarbejde, da tilbuddene gennem refleksion over de foretagne magtanvendelser og mulighederne for at begrænse dem må finde alternative veje. Forvaltningen kan dog også selv foreslå andre pædagogiske handlemuligheder. Hvor der er tale om sundhedsbehandling, som i eksemplet med borgeren som river sin sonde ud, vil forvaltningen tillige bede om en udtalelse fra det autoriserede sundhedspersonale, som har tilsyn med borgeren, med henblik på at få situationen belyst bedst muligt.

Forvaltningen har desuden modtaget et antal ansøgninger om anvendelse af henholdsvis alarmer og pejlesystemer efter § 109 a og beskyttelsesmidler efter § 109 d.

Der er tale om 2 ansøgninger om anvendelse af alarm og pejlesystemer, hvor den pågældende borger i begge tilfælde har givet samtykke til anvendelsen. 8. kontor har godkendt det foreliggende samtykke og der er derfor ikke tale om magtanvendelse.

Hvad angår beskyttelsesmidler har forvaltningen modtaget indberetninger på 36 personer alle boende på Lions Kollegiet. De 36 personer har alle givet samtykke til anvendelsen og der er derfor heller ikke her tale om magtanvendelse.

Endelig har forvaltningen fra samme sted modtaget ansøgninger om anvendelse af beskyttelsesmidler for 6 personer som ikke er i stand til at give samtykke. De 6 personer forholder sig dog alle passivt til anvendelsen, således at godkendelse kun skal ske i forvaltningen. Godkendelsen er givet, idet anvendelsen opfylder betingelserne i § 109 d.

Endelig har forvaltningen modtaget indberetning om 8 tilfælde, hvor personalet det pågældende sted har fundet det nødvendigt at aflåse døre m.v. af hensyn til 2 stærkt udviklingshæmmede beboeres sikkerhed. Disse indberetninger er ikke medtaget i ovennævnte skema. Forvaltningen har her vurderet, at der var tale om ulovlige indgreb og at brugernes adfærd skyldtes en uhensigtsmæssig adfærd hos personalet. Der er fra forvaltningens side fulgt op på disse tilfælde af ulovlige indgreb, med rådgivning, øgede ressourcer mv. med henblik på at forebygge lignende fremtidige situationer.

Det kan sammenfattende konkluderes, at for langt hovedparten af de indberettede tilfælde af magtanvendelse på handicapområdet har betingelserne for at anvende magt været opfyldt, og magtanvendelsen har derfor været lovlig.

Konkrete bemærkninger til skemaet

Som det var tilfældet i årsberetningen for 2001 er der også i 2002 tilbud på handicapområdet, hvor der gøres mere brug af magt end på andre. For 2002 er der tale om botilbuddene Røde Mellemvej (52), Kernehusene (48), Vinklen (41), Solstriben (29), Møllehuset/Kigkurren (21), og dagtilbuddene Strandparkcentret (42) og Øresund (10).

For de nævnte tilbud er der, undtaget Bostedet Vinklen, tale om tilbud som også i årsberetningen for 2001 var dem der havde flest magtanvendelser.

For tilbuddene Røde Mellemvej, Kernehusene, Solstriben og Møllehuset/Kigkurren og Strandparkcentret og Øresund er magtanvendelserne fordelt på forholdsvis få personer. Der er tale om personer med adfærdsforstyrrelser såsom autisme og psykose, der giver udslag i selvskadende og udadrettet adfærd.

Disse personer er kendetegnet ved, at de har behov for en meget struktureret hverdag for at føle sig trygge. I de situationer, hvor personerne er angstfyldte eller decideret psykotiske kan de have behov for at blive holdt fast af personalet for at blive beroliget. I flere tilfælde har den pågældende person selv bedt om at blive fastholdt. Som led i den pædagogiske indsats forsøger personalet i første omgang alternativer til fastholdelse. Der foregår et løbende udviklingsarbejde omkring magtanvendelserne og de bliver løbende evalueret.

For Solstriben er en del af magtanvendelserne dog også begrundet i omsorg overfor en gruppe personer med meget svage ressourcer, som slet ikke formår egenomsorg. Der arbejdes også her pædagogisk med at finde andre måder at yde omsorg på.

Det samme gælder for botilbuddet Vinklen, hvor de 34 indberettede magtanvendelser under fastholdelse er sket i forbindelse med omsorg til den samme person. En borger som i 2002 har lidt af en svær angstneurose som gør, at personen intet har kunne foretage sig af sig selv og for at undgå omsorgssvigt, har haft tæt støtte til de mest nødvendige daglige gøremål.

For alle de nævnte tilbud er det forvaltningens opfattelse, at der er tale om magtanvendelser, som har været nødvendige i forhold til den nævnte gruppe personer og de gældende situationer. Samtidig arbejder tilbuddene aktivt og løbende med at mindske antallet af magtanvendelser. På denne baggrund er det forvaltningens vurdering, at tilbuddene lever op til de krav der er på området.

 

2.2. Bo- og dagtilbud for psykisk syge

Nedenfor er i skemaform svarende til skemaet ovenfor vedr. psykisk udviklingshæmmede vist antallet af indberettede tilfælde af magtanvendelse, fordelt på de forskellige situationer som giver anledning til magtanvendelsen.

Skema over magtanvendelser på bo- og dagtilbud for psykisk syge i 2002.

Botilbud/dagtilbud (antal af beboere eller brugere)

 

§ 109 b

 

 

 

Udadrettet adfærd -

Fare for personskade på andre

Selvskadende

Adfærd

Fastholdel se i forbindelse med omsorg

     

Hedelund (170)

5

3

2

 

Ringbo (147)

2

2

  

Lindegården (170)

33

10

 

23

Sundbygård (180)

3

1

2

 

I alt

43

16

4

23

Som det fremgår af oversigten vedrører alle indberettede tilfælde af magtanvendelse på psykisk syge området fastholdelse efter servicelovens § 109 b. I alle de indberettede tilfælde er det efterfølgende vurderet, at bestemmelsens betingelser for at udøve magtanvendelse i form af fastholdelse har været opfyldt, og den udøvede magtanvendelse har således været lovlig.

Med hensyn til de mange indberetninger fra Lindegården skal bemærkes, at hovedparten af indberetningerne vedrører en dement beboer, som modsatte sig at få skiftet ble. Af hensyn til beboerens helbred blev det vurderet som nødvendigt at fastholde beboeren i forbindelse med skift af ble. Det er nu lykkedes for Lindegården at overbevise beboeren om, at det er for at hjælpe hende at hun får skiftet ble, og beboeren modsætter sig nu ikke længere bleskift.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Information om retningslinier for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top