Status vedr. Gaderummet samt henvendelse fra Ole Henriksen (Bilag)
Status vedr. Gaderummet samt henvendelse fra Ole Henriksen (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 19. marts 2003
Sager til beslutning
20. Status vedr. Gaderummet samt henvendelse fra Ole Henriksen (Bilag)
FAU 161/2003 J.nr. 89/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,
- at Socialministeriet foreløbige svar på ansøgning om økonomisk støtte til Gaderummet tages til efterretning,
- at der indenfor den samlede bevilling på 2,5 mill. kr. i 2003 bruges midler til etablering, depositum m.v. i nyt lejemål,
- at Gaderummet meddeles at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ikke råder over egnede lokaler,
- at Gaderummet meddeles at Gaderummets forslag om etablering af et nyt botilbud til unge under 18 år i tilknytning til Gaderummet ikke indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets overvejelser for løsning af boligproblemer for udsatte unge,
- at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget fastholder målgruppe, indhold og økonomisk ramme jævnfør ansøgning til Socialministeriet og derfor ikke kan støtte det konkrete forslag om lejemål,
- at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender brevudkast fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til Gaderummet.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget nedsatte den 30. januar 2002 en politisk følgegruppe vedrørende Gaderummet. Konsulentkompagniet blev engageret til at koordinere og formidle arbejdet mellem følgegruppen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Gaderummet, og udarbejdede en ny revideret ansøgning til den Den Sociale Sikringsstyrelse om økonomisk medfinansiering. Der kom i august 2002 afslag på ansøgningen. CASA blev engageret til at foretage en ny evaluering. Følgegruppen indstillede til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11. december 2002, at der blev afsendt en ny revideret ansøgning til Socialministeriet, samt at følgegruppen blev nedlagt. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen afsendte den 20. januar 2003 en ny ansøgning til Socialministeriet, som der foreligger et foreløbigt svar på. Endvidere har Gaderummet ved bestyrelsesformanden henvendt sig til Borgmesteren, om finansiering af en ny ejendom samt etablering af et botilbud til unge under 18 år.
SAGSBESKRIVELSE
Den private organisation Gaderummet/Regnbuen er et "socialpsykologisk fristed" på Nørrebrogade, som primært bliver drevet af psykolog Kalle Birch-Madsen. Stedet består af en rådgivningsenhed, som tilbyder psykologisk hjælp, et værested med døgnfunktion for unge i alderen 18 til over 30 år. Flest dog mellem 23-26 år.
Gaderummet er opsagt fra deres lejemål af udlejer og brandmyndighederne har gjort Gaderummet bekendt med, at det er ulovligt at bo på stedet grundet brandfare. Dette bevirkede, at Socialministeriet stoppede sin støtte med udgangen af 2002. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ikke tidligere støttet Gaderummet økonomisk, men den politiske følgegruppe har gennem 2002 støttet Gaderummet med et krisebudget på ca. 100.000 kr. månedligt, jævnfør beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 6. marts 2002, og gør dette forsat jævnfør beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11. december 2002.
Den 11. december 2002 besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at nedlægge den politiske følgegruppe. Det blev endvidere besluttet, at Konsulentkompagniet skulle forsætte som en uafhængig og koordinerende organisation, som sammen med Gaderummet skulle udarbejde en ny ansøgning til Den Sociale Sikringsstyrelse. Ansøgningen blev afsendt af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen den 20. januar 2003 med en bemærkning om, at det er under forudsætning af, at Gaderummet laves til en selvejende institution med en juridisk holdbar bestyrelse, at Københavns Kommune medfinansierer det fremtidige Gaderum.
Den 6. februar 2003 afholdte Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen møde med Socialministeriet omkring satspuljemidler. Under mødet blev Gaderummet drøftet, og Socialministeriet gav udtryk for, at de var positive overfor en ansøgning fra Gaderummet, men at de ikke ville støtte Gaderummet før Gaderummet bor i nye godkendte brandsikre lokaler. Gaderummet har tidligere den 29. august 2002 modtaget afslag på ansøgning til Den Sociale Sikringsstyrelse. Af udvalgsbeslutningen den 11. december 2002 fremgår det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget skal have sagen forelagt på ny, når der foreligger svar fra Socialministeriet.
Status er, at Gaderummet fortsat bor i opsagte ikke brandgodkendte lokaler på Nørrebro.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indgået en ny kontrakt med Konsulentkompagniet blandt andet med henblik på, at de skal støtte Gaderummet i at finde egnede lokaler, etablere Gaderummet som en selvejende institution med en juridisk holdbar bestyrelse m.v.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen råder fortsat ikke over egnede mulighed for at huse Gaderummet, og det er forsat Gaderummets ansvar at finde nye godkendte lokaler, jævnfør tidligere beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (FAU 263/2001).
E-mail fra Ole Henriksen d. 4. feb. 2003 til Borgmesteren
Bestyrelsesformand for Gaderummet Ole Henriksen har sendt en e-mail til Borgmesteren den 4. februar 2003, hvor i han oplyser, at Gaderummet "endnu ikke har fundet et sted at være hvis/når Landsretten dømmer os ude". Endvidere ønsker Ole Henriksen og Gaderummet, at indgå i en dialog omkring et samarbejde vedrørende de "uanbringelige 16-18 årige, som København Kommune så enten anbringer på hotelværelser eller lader gå lala". Gaderummet har kig på en større ejendom, som både kunne rumme Gaderummet samt et nyt botilbud til de 16-18 årige, foreslår Ole Henriksen.
E-mail fra Ole Henriksen d. 27. februar 2003 til Borgmesteren
I denne e-mail til Borgmesteren d. 27. februar 2003 fremgår det, at Gaderummet "mangler nogle garantistillelser".
Materiale afleveret af Kalle Birch-Madsen d. 4. marts 2003 til Borgmesteren
Brevet fra Gaderummets leder Kalle Birch-Madsen indeholder et konkret forslag om en fremtidig bolig til Gaderummet med adresse i Nørre Voldgade.
Udlejer kræver 5 års huslejegaranti. Det fremgår af brevet, at udlejer formentlig har underskrevet kontrakt, men at denne kun kan håndhæves 2-3 uger.
Lejemålet er på 1800 m2, og der lægges op til at noget kan bruges til andre formål i samarbejde med Gaderummet, eksempelvis løsninger for under 18 årige socialt udsatte unge.
Udgifter til lejemål 2003 jf. forslag
Umiddelbart ser udgifterne for 2003 i det nye lejemål ud som følger:
FONT>Årlig husleje | 1.812.000 kr. |
Depositum | 906.000 kr. |
Fællesudgifter | 362.000 kr. |
Fællesudgifter til varmecentralen | 124.000 kr. |
I alt | 3.204.000 kr. |
De samlede udgifter til bolig bliver ca. 2,3 mill. kr. pr. år. Der ud over kommer udgifter til el, vand, varmt vand og bygnings- og brandforsikring samt indvendig vedligeholdelse.
Budgetmæssig ramme 2003-2005 jf. ansøgning til Socialministeriet
Der er i ansøgningen til Socialministeriet budgetteret med 1.255.000 kr. til husleje incl. varme og el, men ingen andre udgifter i forbindelse med lejemålet. Det samlet budget som der er søgt social ministeriel støtte til er på 3,9 mill. kr, incl. husleje, drift, lønninger m.v..
Budgetmæssig ramme d.d.
Der er i indstillingen lagt op til, at Gaderummet får en ramme på i alt 1,7 mill. til 2003 til dækning af drift (p.t. ca. 100.000 pr. måned), fraflytningsudgifter, eventuelt depositum, etablering og husleje. Der er tilbageholdt 0,8 mill. kr. af den samlede bevilling på 2,5 mill. kr. til Konsulentkompagniet og til en ekstern evaluering.
Det pågældende lejemål koster således ca. 2,3 mill. kr. i leje m.v., men der er afsat ca.1,3 mill. kr. jævnfør ansøgning til Socialministeriet.
Garantistillelse
Københavns Kommune kan som udgangspunkt ikke stille med garantistillelse til andre institutioner end kommunens egne, og kun såfremt der er budgetmæssig dækning. Hvis der skal gives garantistillelse skal dette godkendes af Borgerrepræsentationen, når risikoen er på mere end 5 mill. kr. Da udlejer ønsker 5 års garantistillelse vil risikoen overstige dette beløb, og der er ikke budgetmæssig dækning.
Hvis der indgås en lejekontrakt med 5 års uopsigelighed, skal Borgerrepræsentationen ligeledes godkende dette jævnfør revisionsvedtægten, grundet beløbets størrelse og fordi det vil afvige fra almindelig praksis.
Overordnede bemærkninger til kontraktforslag
Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen har gennemgået advokatfirma Børge Nielsens udkast til lejekontrakt for ovenstående lejemål og har følgende bemærkninger.
Beboelse:
Iflg. kontraktens § 2 må det lejede ikke uden udlejers skriftlige samtykke anvendes til andet end kontor og administration. Da Gaderummet imidlertid også skal anvende lokalerne til andet formål, herunder overnatning dækker anvendelsen altså ikke umiddelbart behovet. I e-mail af d. 11. marts 2003 (se nedenstående) er det anført at kontrakten vil kunne tilpasses Gaderummets behov.
Husleje:
Den årlige leje er i kontraktudkastet sat til 1.812.000 kr., svarende til 1.100 kr. årligt pr. m2, hvortil kommer samtlige udgifter til skatter, afgifter, forsikringer, administration, vedligeholdelse af udeareal og lign., skønnet til ca. 360.000 kr. årligt, svarende til yderligere 200 kr. pr. m2 i alt 1.300 kr. pr. m2.
Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at det er en høj leje sammenlignet med kommunens øvrige lejemål. Almindeligvis ligger huslejeniveauet på 7-800 kr., men i tilfælde hvor udlejer laver omfattende istandsættelse inden lejemålet overtages kan huslejen være på ca. 1000 kr.
Deponering:
Borgerrepræsentationen har d. 19. september 2002 meddelt fritagelse for deponering af ca. 11. mill. kr. i forbindelse med en planlagt indgåelse af et lejemål i Ewaldsgade. Da deponeringen for nærværende lejemål imidlertid udgør ca. 24 mill. kr. er det efter Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse ikke dækket af den tidligere fritagelse.
E-mail fra Ole Henriksen d. 4. marts 2003 til Borgmesteren
I denne mail anfører Ole Henriksen følgende punkter:
- Lejekontrakten er udkast som rettes til i overensstemmelse med myndighedskravene.
- Lejegaranti, depositum, årlig leje
- Der er afsat 1 mill. kr. til fraflytning fra Nørrebrogade til et nyt sted
- 900.000 kr. dækkes ved at de bedst fungerende beboere betaler husleje, jf. følgegruppens krav.
- Udnyttelse af Servicelovens bestemmelser om mulig betaling for vise serviceydelser (tilsyn m.v.).
- Samarbejde omkring de uanbringelige unge under 18 år.
- Garantistillelse
Når anvendelse af en bygning skal ændres - her fra erhvervslejemål til institution med overnatning - skal der søges byggetilladelse hos Byggeri og Bolig. Brandmyndighederne skal godkende stedet, og fødevareregionen skal formentlig ind og godkende køkkenforhold, når der skal være tale om bespisning. Endvidere skal det påses, at der ikke i lokalplanen for området er fastlagt bestemmelser, der er til hinder for den påtænkte anvendelse. Bygningen er omfattet af lokalplan 311, hvor det fremgår, at bygningen kan bruges til serviceerhverv og 25% boliger. Hvis der skal indrettes en institution (overnattende beboere med personale døgnet rundt), så skal Bygge- og Teknikudvalget tillade etablering af en sådan.
Er beskrevet ovenstående.
Det skal bemærkes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke er bekendt med, at der er afsat ca. 1 mill. kr. til fraflytning.
Følgegruppen har ganske rigtigt ønsket at Gaderummet indføre brugerbetaling. Det forslag som her lægges op til er ganske omfattende, og må betegnes som et nyt tilbud indbygget i Gaderummet. Et tilbud som Gaderummet tidligere har beskrevet i ansøgninger til Socialministeriet, men som ikke ligger i den ansøgning som er afsendt til Socialministeriet, og som ikke ligger i den ramme Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tidligere har godkendt.
Jf. ovenstående er her tale om en ny aktivitet, som ikke tidligere er beskrevet, og som ikke ligger indenfor den ramme som Gaderummet hidtil er skitseret med.
Denne målgruppe ligger ikke indenfor den ramme som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tidligere har besluttet at Gaderummet skal arbejde med.
Er beskrevet ovenstående.
E-mail fra Ole Henriksen d. 11. marts 2003
Ole Henriksen se nder igen udkast til lejekontrakt for lejemål i Nørre Voldgade, som er identisk med det først fremsendte. Han skriver, at kontrakten vil blive tilpasset Gaderummets behov samt at der vil blive foretaget små ombygninger, når kontrakten er underskrevet. Endvidere oplyser han om, at Gaderummet drøfter et eventuelt samarbejde med psykiater Henrik Rindom, der er overlæge på Hvidovre hospital. Slutteligt gør Ole Henriksen opmærksom på, at Gaderummet vil have ubrugte midler i indeværende år såfremt Socialministeriet støtter Gaderummet med det ansøgte beløb, og angiver dette beløb til 200.000 kr. pr. måned, i alt 800.000 kr. til maj 2003, som kan bruges til indskud. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen mener ikke, at der kan disponeres over midler uden Socialministeriet har givet tilsagn herom.
Udkast til svarbrev
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har udfærdiget et udkast til et svarbrev, hvor i der præciseres, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ikke råder over egnede lokaler til at rumme Gaderummet, men at Konsulentkompagniet er blevet anmodet om at støtte Gaderummet i at finde egnede lokaler. Endvidere gøres der opmærksom på, at Gaderummets forslag om etablering af et nyt botilbud til unge under 18 år i tilknytning til Gaderummet, ikke indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets overvejelser for løsning af boligproblemer for udsatte unge. Yderligere nævnes det, at Borgerrepræsentationen har givet dispensation for deponering, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har bevilget konsulentstøtte til Konsulentkompagniet med henblik på at hjælpe Gaderummet med at implementere de beslutninger som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tog på mødet d. 11. december 2002.
MILJØVURDERING
Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Som det fremgår af indstillingen til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget fra følgegruppen den 11. december 2002 indeholder den nye ansøgning til Socialministeriet den samme budgetramme, som den ansøgning Gaderummet har modtaget afslag på august 2002. Det vil sige et budget på 3,8 mill. kr. årligt, hvoraf 1,4 mill. kr. er medfinansiering fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budget. Der ud over afsættes der 100.000 kr. til finansiering af en psykiatrisk konsulent, der skal sikre et samarbejde mellem Gaderummet og "psykiatrien". Det vil sige i alt 1,5 mill. kr. årligt.
Der er samlet ansøgt om en budgetramme på 3,9 mill. kr. for årene 2003-2005, hvoraf 1,5 mill. kr. pr. år er medfinansiering fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i forbindelse med udmøntning af budget 2003 afsat en ramme på op til 2,5 mill. kr. pr. år til Gaderummet.
Ud over medfinansiering skal der i indeværende år påregnes udgifter til Konsulentkompagniet samt udgifter til ny ekstern evaluering jævnfør beslutning på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmødet den 11. december 2002. Disse udgifter anslås til ca. 0,8 mill. kr. Endelig skal det bemærkes, at der ikke i ansøgning er taget højde for eventuelle fraflytningsudgifter, etableringsudgifter samt eventuelt depositum.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Gaderummet gives mulighed for i 2003 at bruge i alt 1,7 mill. kr. til drift, eventuelle fraflytningsudgifter, etablering, eventuelt depositum. Den samlede ramme er på 2,5 mill. kr. hvorfra der tilbageholdes 0,8 mill. kr. til betaling af Konsulentkompagniet og ekstern evaluering. P.t. finansieres en krisebudget på ca. 100.000 kr. pr. måned til drift af det eksisterende Gaderum.
I 2006 og frem vil Socialministeriets eventuelle støtte som udgangspunkt bortfalde og der vil være behov for en kommende finansiering på i alt 3,9 mill. kr. årligt. Denne forhøjelse bør forhandles i forbindelse med budget 2004. Socialministeriet har dog tilkendegivet, at der kan være mulighed for en længerevarende finansieringsperiode.
Ved indgåelse af nyt lejemål, som skitseret i ansøgning til Socialministeriet, vil det almindeligvis kræve deponering af ca. 11 mill. kr. efter Københavns Kommunes interne regler. Borgerrepræsentationen gav d. 19. september 2002 dispensation for deponeringsreglerne i forbindelse med indgåelse af nyt lejemål.
Da det konkrete lejemål i Nørre Voldgade ligger udenfor rammerne af hvad Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget hidtil har besluttet både hvad angår målgrupper, indhold og økonomi indstilles det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ikke støtter det konkret fremsendte forslag, men at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fastholder målgruppe, indhold og økonomisk ramme jævnfør ansøgning til Socialministeriet.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
- Udkast til svarbrev til Ole Henriksen
- Indstilling fra den politiske følgegruppe til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget 11. dec. 2002
- Statusrapporter fra Konsulentkompagniet for november/december 2002 og for januar/februar 2003
- Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens forbrev til ansøgningen d. 20. januar 2003 til Socialministeriet
- Mail fra bestyrelsesformand for Gaderummet Ole Henriksen d. 4. februar 2003
- Mail fra bestyrelsesformand for Gaderummet Ole Henriksen d. 27. februar 2003
- Kopi af kontrakt mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Konsulentkompagniet
- Kopi af materiale fra Gaderummet afleveret til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen d. 4. marts 2003
- Mail fra bestyrelsesformand for Gaderummet Ole Henriksen d. 4. marts 2003
- Mail fra Bestyrelsesformand for Gaderummet Ole Henriksen d. 11. marts 2003
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen