Mødedato: 19.01.2005, kl. 15:30

Medlemsforslag fra socialdemokraterne om indførelse af søskendegaranti - stillet af Thor Grønlykke (A), Finn Rudaizky (A) og Jesper Christensen (A)

Medlemsforslag fra socialdemokraterne om indførelse af søskendegaranti - stillet af Thor Grønlykke (A), Finn Rudaizky (A) og Jesper Christensen (A)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. januar 2005

 

 

2.      Medlemsforslag fra socialdemokraterne om indførelse af søskendegaranti - stillet af Thor Grønlykke (A), Finn Rudaizky (A) og Jesper Christensen (A)

 

FAU  17/2005  J.nr. 17/2005

 

 

INDSTILLING

Der foreslås,

At, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejder et forslag til retningslinjer så søskende kan gives fortrinsret til optagelse i samme dagtilbud i Københavns Kommune. Forslaget forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indenfor tre måneder.

 

Baggrund:

Socialdemokraterne har tidligere fremsat forslag i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om at indføre søskendegaranti i Københavns Kommune. I den forbindelse blev det imidlertid oplyst, at dette ikke var muligt indenfor den lovgivningens rammer i Københavns Kommune. I forbindelse med Ritt Bjerregaards § 20 spørgsmål til ministeren for forbrug og familieanliggender og dennes svar vedrørende anvisning til daginstitutioner, er det imidlertid klart, at det er muligt at indføre søskendegaranti inden lovgivningens rammer.

Uddrag af ministerens svar på Ritt Bjerregaards spørgsmål samt referatet fra det tidligere dagsordenspunkt vedlægges:


 

 

Under henvisning til Folketingets brev af 6. december 2004 følger hermed – i 80 eksemplarer – familie- og forbrugsministerens svar på spørgsmål nr. S 1186, stillet af Ritt Bjerregaard (S).

 

­

 

"I retningslinjerne for optagelse af børn i dagtilbud kan kommunerne godt tage hensyn til, at nogle børn får en plads hurtigere end andre børn. Men alle børn skal inden for en vis periode anvises en plads. Kommunen kan derfor i sine retningslinjer fastsætte, at et barn, der efter en konkret vurdering findes at have et særligt behov for en plads, umiddelbart kan tilgodeses.

 

Ved fastsættelse af retningslinjer for optagelse kan kommunen tage hensyn til fx:

·        Forældre tilknyttet arbejdsmarkedet, ledige forældre, der får arbejde, og forældre, som er under uddannelse,

·        Kontanthjælpsmodtagere, forsikrede ledige, revalidender m.v., der ikke umiddelbart kan komme i ordinært job, så de kan få tilbud om aktivering m.v. og dermed støttes i en indslusning på arbejdsmarkedet,

·        Børn henvist fra anden myndighed, speciallæge eller fra andre afdelinger/dagtilbud i kommunen,

·        Søskende kan komme i samme dagtilbud,

·        Sammensætningen af børnegrupperne med hensyn til alder, køn og etnicitet.

 

På denne baggrund skal jeg bemærke, at forældre som tidligere nævnt efter servicelovens regler ikke har krav på at få deres barn optaget i et bestemt dagtilbud.

 

Pladserne i et dagtilbud kan ud fra en konkret vurdering fordeles til børn i overensstemmelse med kommunens målsætning, fx at det af hensyn til en god integration tilstræbes, at der ikke må være mere end 20-30 pct. fremmedsprogede børn i det enkelte dagtilbud. Der kan til gengæld ikke på forhånd fastsættes et bestemt antal pladser til fremmedsprogede børn. Det er også vigtigt, at kommunen samtidig har for øje, hvilke andre hensyn der skal tages ved fordeling af pladserne, fx om søskende kan komme i samme dagtilbud. Ønsker en kommune, at der skal tages hensyn til fremmedsprogede børn i den konkrete optagelsessituation, må anvisningen af pladsen afgøres ud fra en samlet vurdering af børnene på ventelisten. Kommunen skal naturligvis administrere optagelsesreglerne ens for alle børn i samme situation, således at lighedsprincipper overholdes".

 


 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 15. september 2004

 

3. Medlemsforslag fra socialdemokraterne om indførelse af søskendegaranti

FAU 461/2004 J.nr. 392/2004

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Medlemsforslag fra socialdemokraterne om indførelse af søskendegaranti.

Stillet af Thor Grønlykke (S), Finn Rudaizky (S) og Karen Hækkerup (S)

Der foreslås,

at forvaltningen udarbejder en indstilling, så søskende efter individuel vurdering kan gives fortrin til pasningstilbud, dog således at søskende tidligst kan optages med fortrinsret et halvt år efter, at de er skrevet på venteliste. Pladserne til søskendebørn kan eksempelvis afsættes efter en model som tilsvarer den, som benyttes til at reservere pladser til til- og omflyttere.

Begrundelse:

Et barn med en søskende i samme institution har bedre mulighed for at få en god og tryg indkøring og mulighederne for et godt samarbejde mellem pædagoger og forældre bliver bedre. Samtidig kan søskende have glæde af hinanden i institutionen og forældre med flere børn behøver ikke at køre rundt til flere institutioner. Vi mener således, at der er gode sociale og pædagogiske grunde til at tage søskendehensyn til en individuel vurdering. Det vil tilgodese barnets tarv.

Søskendegaranti efter individuel vurdering praktisees allerede andre steder.

De københavnske forældre mener, at det er rimeligt, at der bliver tages ekstra hensyn til søskende, hviket blev dokumenteret i redegørelsen om pladsanvisningen i Københavns Kommune.

Dette ønske vil socialdemokraterne i København gerne støtte.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 15. september 2004

Socialministeriets svarbrev vedr. søskendehensyn og 2. notat "Redegørelse om pladsanvisningen – mulighed for søskendehensyn" blev omdelt.

A og SF stillede følgende forslag i forlængelse af indstillingspunktet:

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bad Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om at rette henvendelse til Socialministeriet med anmodning om, at der i Københavns Kommune kan indføres søskendehensyn, og med henvisning, at der i nogle kommuner i dag i praksis tages generel søskendehensyn efter en individuel vurdering.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget stemte samlet om indstillingspunktet og As og SFs forslag

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Bo Asmus Kjeldgaard, F

X

 

 

 

Frank Hedegaard, F

X

 

 

 

Rikke Fog-Møller, Ø

 

X

 

 

Manu Sareen, B

X

 

 

 

Thor Grønlykke, A

X

 

 

 

Finn Rudaizky, A

 

 

 

X

Karen Hækkerup, A

 

 

 

X

Michael Rosenmark, C

 

 

 

X

Mogens Lønborg, C

 

 

 

X

Jesper Schou Hansen, V

 

 

 

X

Gunhild Leegaard, O

X

 

 

 

RESULTAT

5

1

 

 

Indstillingen blev således tiltrådt med ovennævnte tilføjelse

SF og B havde følgende protokolbemærkning:

"Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre tiltræder forslaget, idet vi forudsætter, at det forslag forvaltningen fremlægger vil være i overensstemmelse med lovgivningen."

Enhedslisten havde følgende protokolbemærkning:

Enhedslisten kan ikke støtte medlemsforslaget, idet de nuværende pladsforudsætninger ikke er tilstede for en søskendegaranti, og derfor vil en garanti betyde en forfordeling af børn, der ikke har søskende i daginstitution for 0-6 årige.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2004

Punktet blev udsat.

 

 


 


Til top