Mødedato: 19.01.2005, kl. 15:30

Det regionale Socialfondsudvalgs Regionale Plan for socialfondsindsatsen i Københavns og Frederiksbergs Kommuner år 2005-2006 (bilag)

Det regionale Socialfondsudvalgs Regionale Plan for socialfondsindsatsen i Københavns og Frederiksbergs Kommuner år 2005-2006 (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. januar 2005

 

 

10.      Det regionale Socialfondsudvalgs Regionale Plan for socialfondsindsatsen i Københavns og Frederiksbergs Kommuner år 2005-2006 (bilag)

 

FAU   8/2005  J.nr. 8/2005

 

 

INDSTILLING

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

< u>at Det Regionale Socialfondsudvalgs reviderede Regionale Plan for socialfondsindsatsen i Københavns og Frederiksberg kommuner godkendes.

 

 

RESUME

Ifølge bekendtgørelse nr. 132 om ansvar og kompetencefordeling m.v. i forbindelse med administration af tilskud fra Den Europæiske Socialfond, § 13, stk. 4, skal den flerårige Regionale Plan for Socialfondsindsatsen revideres og godkendes årligt.

 

Hermed forelægges Det Regionale Socialfondsudvalgs revideret plan for socialfondsindsatsen 2004 – 2006 i København og Frederiksberg kommuner til godkendelse.

 

Planen indeholder ingen særlige ændringer set i forhold til planen for 2004 – 2006 med undtagelse af opdatering af kapitel 2 om den socioøkonomiske udvikling i København og Frederiksberg kommuners områder med heraf følgende effekt i forhold til prioritering af indsatserne. Da den socioøkonomiske udvikling i Københavns Kommune bl.a. har medført et  fald i risikoen for langtidsledighed blandt ikke-forsikrede arbejdsmarkedsparate borgere er denne gruppe ikke prioriteret i samme omfang som tidligere af Socialfonden.

 

SAGSBESKRIVELSE

Socialfondens generelle formål er at yde supplerende støtte til initiativer og til bekæmpelse af forskelsbehandling, ulige muligheder af enhver art i forbindelse med arbejdsmarkedet samt til nyskabende foranstaltninger for dermed at forebygge længerevarende ledighed.

 

Socialfonden yder således støtte til foranstaltninger til forebyggelse og bekæmpelse af arbejds­løshed og til udvikling af de menneskelige ressourcer og af social integrering på arbejdsmarkedet for at sikre et højt beskæftigelsesniveau. Endvidere i forbindelse med ligestilling mellem mænd og kvinder, en bæredygtig udvikling samt økonomisk og social samhørighed.

 

Socialfonden støtter og supplerer den ordinære nationale og regionale indsats blandt andet i relation til den sociale arbejdsmarkedsrettede indsats i forbindelse med målsætningen om at skabe forud­sætninger for et arbejdsmarked, der også har plads til dem, der har begrænsninger i arbejdsevnen eller på anden måde har svært ved at fastholde en tilknytning til arbejdsmarkedet.

 

Indsatsen skal koncentreres inden for de erhvervsområder, hvor der er størst mulighed for efter­følgende beskæftigelse.

 

Socialfonden har 4 prioriteter

 

Prioritet 1, Styrkelse af den aktive arbejdsmarkedspolitik

Det overordnede formål er at bidrage til en generel styrkelse af den aktive arbejds­mar­keds­politik, og dermed forebygge længerevarende ledighed og forbedre strukturerne på det danske arbejds­mar­ked. Indsatsen har fokus på arbejdsmarkedets udbudsside, men effekten af de gen­nem­førte aktivite­ter afhænger i høj grad af, at efterspørgselssiden inddrages og indtænkes i både planlægning og udførelse. Indsatsen skal derfor koncentreres indenfor de erhvervsområder, der rummer størst mulighed for efterfølgende beskæftigelse.

 

Det skal dog bemærkes, at arbejdsmarkedsprogrammet "Flere i arbejde" gør det vanskeligt at gen­nem­føre projekter under prioritet 1, da der ikke er overensstemmelse mellem den danske lovgivning og det godkendte Programtillæg som følge af begrænsningen i den danske lov om beskæftigelse i forhold til ledige borgeres uddannelsesmuligheder. Der er endnu ikke truffet afgørelse om hvilke konse­kvenser den manglende overensstemmelse skal have for anvendelsen af midlerne.

 

Prioritet 2, Fremme af lige muligheder til at komme ind på arbejdsmarkedet

Målsætningen er at styrke den aktive arbejdsmarkedspolitik og udvide det effektive arbejds­kraft­udbud. Indsatsen skal reducere antallet af personer på passiv forsørgelse. Et hovedformål er at styrke adgangen til arbejdsmarkedet for grupper, der har risiko for langtidsledighed og social udstødelse.

 

Prioritet 3, Kompetenceudvikling

En stærk kompetencedagsorden er en afgørende forudsætning for, at initiativer til at øge arbejds­­kraft­udbuddet også fører til den nødvendige match mellem udbudte og efterspurgte kvalifikationer på arbejdsmarkedet. Skal bidrage til et generelt kompetenceløft i arbejdsstyrken ved hjælp af syste­ma­tiseret uddannelse og kompetenceudvikling med henblik på at styrke de ansattes kvalifikationer og fleksibilitet i forbindelse med indførelse af nye former for arbejds­or­ga­nisering- og tilrette­læg­gelse.

 

Prioritet 4, Udvikling af en iværksætter- og innovationskultur

I overensstemmelse med den Europæiske beskæftigelsesstrategi og de årlige retningslinier for beskæftigelsen og den dertil knyttede danske handlingsplan for beskæftigelse samt Regering­ens erhvervsstrategi skal Socialfonden bidrage til en betydelig lokal og regional forankring af den nationale iværksætterindsats. For at sikre sammenhæng og kvalitet i indsatsen er det vigtigt at det generelle fokus på lokale behov og initiativer suppleres af funktionelt samarbejde og alliancer på tværs af kommunegrænser og regioner. Samtidigt er det væsentligt, at indsatsen nyttiggør både inden- og udenlandske erfaringer på området. F.eks. kan der søges inspiration og eventuelt samarbejdspartnere i nabolandene/grænseregionerne (Øresundsregionen).

 

Den regionale indsats for Københavns og Frederiksberg kommuner

Det er et overordnet princip, at socialfondsmidlerne skal anvendes som et supplement til den natio­ nale indsats. Det indebærer, at som hovedregel vil ledige i målgruppen, som principielt omfatter alle ledige uafhængigt af ledighedens længde, være de ledige, der ikke er omfattet af hverken AF's eller kommunernes aktiveringsforpligtelse. Der vil dog kunne ydes tilskud fra Socialfonden til supple­rende foranstaltninger for forsikrede ledige, der er omfattet af AF's aktiveringstilbud. Tilsvarende vil der kunne ydes tilskud til særlige foranstaltninger for kontant­hjælpsmodtagere i pligtperioden, hvis foranstaltningerne supplerer den ordinære kommunale indsats.

 

Der vil blive lagt stor vægt på, at socialfondsindsatsen udvider den nationale beskæftigelses­politik, hvilket betyder, at der ved projektudvælgelsen vil blive lagt vægt på projekter med målgrupper, der har behov for en særlig indsats, der ikke umiddelbart kunne iværksættes under de nationale lov­givninger.

 

Målsætningen for den arbejdsmarkedspolitiske indsats i regionen er dels at medvirke til, at der iværk­­sættes initiativer, der sikrer, at flest mulige blandt såvel de beskæftigede som de ledige til stadig­hed har de kvalifikationer, der efterspørges på arbejdsmarkedet. Dels at arbejde for udvik­ling­­en af et mere rummeligt arbejdsmarked, der gør det muligt for de marginaliserede eller mar­gi­na­li­­seringstruede grupper at fastholde tilknytningen, eller genskabe tilknytningen til arbejds­markedet.

 

Den regionale plan

Ifølge bekendtgørelse nr. 132 om ansvar og kompetencefordeling m.v. i forbindelse med administration af tilskud fra Den Europæiske Socialfond, § 13, stk. 4, skal den flerårige Regionale Plan for Socialfondsindsatsen revideres og godkendes årligt.

 

Borgerrepræsentationen har sidst godkendt den flerårige regionale plan for socialfondsindsatsen (2004 – 2006) den 22. april 2004.

 

Det Regionale Socialfondsudvalg har i overensstemmelse med reglerne udarbejdet vedlagte reviderede regionale plan for år 2005 – 2006 med henblik på godkendelse i Borgerrepræ­sen­tationen, Frederiksberg Kommunalbestyrelse og Det Regionale Arbejdsmarkedsråd inden fremsendelse til Erhvervs- og Byggestyrelsen.

 

Den Regionale Plan for år 2004 er bygget op på samme måde som den Regionale Plan for 2001 – 2002, 2003 – 2005, 2004 – 2006 og der er ikke de store ændringer i den Regionale Plan for år 2005 - 2006. Det socioøkonomiske afsnit (side 6 til 27) er tilrettet de seneste statistiske oplysninger med heraf følgende konsekvenser for prioritering af indsatsen i sammenfatningen på side 27. Da den socioøkonomiske udvikling i Københavns Kommune bl.a. har medført et  fald i risikoen for langtidsledighed blandt ikke-forsikrede arbejdsmarkedsparate borgere er den­ne gruppe ikke prioriteret i samme omfang som tidligere. Afsnittet Socialfondsmidlernes anvendelse er tillige opdateret.

 

Det Regionale Socialfondsudvalg har godkendt planen den 17. november 2004 med henblik på efterfølgende godkendelser.

 

ØKONOMI

Det er et overordnet princip, at socialfondsmidlerne skal anvendes som et supplement til den nationale indsats. Der skal være tale om en supplerende aktivitet ved siden af/i tilknytning til den ordinære indsats (komplementær) samt et ekstra finansielt bidrag.

 

Socialfondenstøtten udgør generelt max. 50% af de samlede omkostninger på et projekt, efter fradrag af eventuelle indtægter, og kan aldrig overstige projektets driftsomkostninger.

 

Den offent­lige medfinansiering forudsættes tilvejebragt inden for allerede eksisterende ordning­er, fx dag­penge eller kontanthjælpsydelser til ledige, godtgørelse til ansatte, tilskud fra arbejds­markeds­rådene, kommunale tilskud m.fl. Der kan herudover være tale om privat med­finan­si­ering.

 

MILJØVURDERING

Det vurderes ikke, at den reviderede plan har væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Det bemærkes, at med ikrafttrædelse af Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats den 1. juni 2003 er det jf. Bekendtgørelse nr. 578 om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats § 4, stk. 1, gældende at:

 

·        "Arbejdsformidlingen, kommunalbestyrelsen og amtsrådet skal ved inddragelse af andre aktører i varetagelse af opgaverne efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats udbyde opgaverne i overensstemmelse med de gældende regler for udbudsforretninger. Arbejdsformidlingen, kommunalbestyrelsen og amtsrådet kan tillige indgå aftale om varetagelse af opgaverne ved samarbejdsaftaler uden betaling, jf. dog stk. 2".

Stk. 2 udeladt.

 

Dette betyder at hvor en ekstern aktør ikke i forvejen har rammeaftale efter udbudsforretning med AF-Storkøbenhavn og / eller Københavns Kommune, der muliggør deltagerbetaling, skal tilbuddet gennemføres uden udgifter for AF / Kommunen i forhold til tilbuddets drift.

 

HØRING

Planen forelægges tillige for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd for Storkøbenhavn og Frederiksberg Kommunes kommunalbestyrelse til godkendelse.

 

BILAG

·        Udkast til den reviderede Regionale Plan for regionen for år 2005 - 2006.

 

 

 

Grethe Munk      /

                      Torben Brøgger

 


 


Til top