Mødedato: 18.09.2002, kl. 15:30

Forslag til Frit valgs model i hjemmeplejen (Bilag)

Forslag til Frit valgs model i hjemmeplejen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. september 2002

 

Sager til beslutning

3. Forslag til Frit valgs model i hjemmeplejen (Bilag)

FAU 399/2002 J.nr. 399/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget får forelagt pris- og kvalitetsmæssige krav til leverandørerne senere.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilslutter sig etableringen af frit valg model indenfor §75c, som udmøntning af lov om frit valg i hjemmeplejen.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremlægger en orientering om arbejdet med loven om "Frit valg af leverandør af personlig og praktisk bistand". Herunder gennemgås en Bestiller og Udførermodel (forkortet : BUM), og status på formuleringen af de pris- og kvalitetsmæssige krav. Der fremlægges forslag til etablering af frit valg model.

SAGSBESKRIVELSE

Loven om "Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp" træder i kraft den 1. Januar 2003 og gør det muligt for brugerne at vælge mellem en offentlig eller privat leverandør af personlig og praktisk hjælp. Hensigten med lovforslaget er:

  • at sikre borgerne større valgfrihed og medindflydelse på tilrettelæggelsen af deres eget liv
  • at skabe lige konkurrencevilkår mellem private og offentlige leverandører af serviceydelser i hjemmeplejen.
  • tydeliggørelse af kommunalbestyrelsens forpligtigelse til at sikre, at borgerne får den hjælp, der er truffet afgørelse om

 

Således kræver lovgivningen at:

  • Kommunalbestyrelsen skal ifølge §75 c fastsætte og offentliggøre de kvalitets- og prismæssige krav til leverandører af personlig og praktisk hjælp.
  • Eller Kommunalbestyrelsen kan vælge at begrænse antallet af leverandører, ved at skabe valgfrihed gennem en udbudsforretning af personlig og praktisk hjælp eller kun en af typerne.
  • Kommunalbestyrelsen har pligt til at godkende og indgå kontrakt med enhver leverandør der opfylder de opstillede krav
  • Kommunalbestyrelsens forpligtiges til at sikre, at brugerne af hjemmepleje får den hjælp, der er truffet afgørelse om (er fastlagt i kvalitetsstandarderne, som blev godkendt på udvalgsmødet den 19. Juni 2002)
  • Kommunen skal ved vurderingen af behov for hjælp tage stilling til alle anmodninger om hjælp fra ansøgeren
  • En person der er berettiget til hjælp efter § 71 kan vælge hvilken af de godkendte leverandører der skal levere hjælpen
  • Kommunen skal udarbejde informationsmateriale om leverandørerne.
  • En person der er berettiget til at hjælp efter § 71 kan selv udpege en person til at udføre opgaverne ( både personlig og praktisk hjælp)
  • Personen kan vælge en helt eller delvis anden hjælp end den der er truffet afgørelse
  • om ( en udvidelse af den eksisterende fleksible hjemmehjælp).

Bestiller og Udfører Model (BUM)

Det er en forudsætning for valgfriheden, at der klart kan skelnes mellem den kommunale myndighedsopgave og den kommunale leverandøropgave. Ifølge lovgivningen er det den kommunale myndigheds opgave, at foretage visitationen af klienter til personlig og praktisk hjælp uanset om det er en kommunal eller privat leverandør, som løser opgaven.

Den kommunale myndighed har også en kontrolopgave mht. at sikre at den eller de udbudte ydelser bliver udført af den valgte leverandør. Den interne organisation i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal således udskille den udførende del af hjemmeplejen i forhold til den administrative del af samme. Der er ikke krav om at udførerne og bestillerne skal være fysisk adskilt, men arbejdsfunktionen skal være opdelt på mindst 2 personer – 1 bestiller (visitator) og 1 udfører (hjemmehjælper, sagsbehandler med videre).

Forvaltningen arbejder videre med forskellige løsningsforslag i forbindelse med etable-ringen af en BUM-struktur.

Godkendelse og indgåelse af aftaler med leverandører

Lovgivningen anviser to løsningsmodeller i forbindelse med etableringen af en frit valg model.

  • Efter §75c skal kommunalbestyrelsen fastsætte og offentliggøre de kvalitets- og prismæssige krav til leverandører af personlig og praktisk hjælp. De kommunale myndigheder er forpligtiget til at indgå kontrakt med alle de leverandører som lever op til kravene for levering af personlig og praktisk hjælp.
  • Eller de kommunale myndigheder kan jævnfør §75e bringe løsningen af personlig hjælp og praktisk hjælp (dvs. rengøring, indkøb og tøjvask) i udbud, eller kun udbyde den praktiske hjælp. Udbydes den personlige hjælp, så skal levering af ydelserne i plejehjem og lignende boenheder, herunder permanente botilbud også med i udbudet. De kommunale myndigheder kan ligeledes vælge om udbudet gælder hele kommunen, eller kun i en eller flere bydele. Såfremt et område eller ydelse ikke bringes i udbud så gælder det forsat, at de leverandører som kan leve op til de stillede krav skal god-kendes. Grundet størrelsen af henholdsvis den personlige og praktisk hjælp skal eventuelle udbud sendes i EU-udbud.

Familie- og arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker, at de kvalitets- og prismæssige krav offentliggøres jævnfør §75c. Årsagen er, at det vil sikre en hurtig og fleksibel adgang for eventuelt interesserede leverandører. De enkelte hjemmehjælpsmodtagere vil på eget initiativ kunne vælge om de ønsker en privat eller kommunal leverandør til at levere den personlige og / eller den praktiske hjælp. Dette tilgodeser intentionerne om den bruger-rettede forvaltning. Da brugernes behov for hjælp kan variere meget, herunder behov for andre ydelser end blot rengøring og tøjvask samt indkøb, så ønsker Familie- og arbejdsmarkedsforvaltningen at hensynet til det samlede plejebehov vejer tungt, således at de enkelte ydelser leveres som en samlet pakkeløsning af enten en privat eller kommunal leverandør.

Det skønnes at en eventuel udbudsmodel jævnfør §75e er vanskelig at gennemføre for alle hjemmehjælpsmodtagere. Der er som led i hjemmeplejens arbejde en pædagogisk del, hvor brugerne for eksempel tages med på møntvaskeri eller indkøb. Dette tilgodeser både intentionerne bag den brugerrettede forvaltning, hvor brugeren får en form for medbestemmelse i hverdagen, samt får hjælp til på sigt, at kunne håndtere tøjvask og indkøb selv. Denne pædagogiske del finder forvaltningen vanskelig at udbyde.

Prismæssige og kvalitetsmæssige krav

Jævnfør lovgivningen skal de private leverandører betales den samme timepris, som den kommunale hjemmepleje kan udføre ydelserne til. Beregningsgrundlaget er beskrevet i Socialministeriets "Vejledning vedrørende prissætning af praktisk og personlig hjælp".

For øjeblikket arbejder forvaltningen på at etablere beregningsgrundlaget, hvorfor der p.t. ikke er beregnet en timepris.

De kvalitetsmæssige krav er beskrevet i kvalitetsstandarderne (godkendt af udvalget den 19. Juni 2002). Kvalitetsstandarderne er opbygget som et sæt kvalitetstemaer suppleret med en række ydelsesbeskrivelser. Kvalitetstemaerne er:

  • Helhedsorienteret indsats
  • Brugerrettethed
  • Rehabilitering
  • Leveringssikkerhed og service
  • Hjemmebesøg (vurdering og visitation)

Ydelsesbeskrivelsen rummer i alt 9 ydelser inden for følgende 3 områder:

Pleje- og rehabiliteringsopgaver

Praktiske opgaver

Aflastning

Beskrivelsen omfatter indhold og hyppighed af den enkelte ydelse.

Det har efterfølgende vist sig, at der er behov for at uddybe de kvalitetsmæssige krav til

kommende leverandører under frit valgmodellen. Således skal der udarbejdes en række specifikke krav, hvor det beskrives, hvad der skal til for at blive godkendt som leverandør i frit valgmodellen.

Forslag til etablering af frit valg model

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker at etablere en ordning, hvor borgere, der kun modtager praktisk hjælp (rengøring, tøjvask og indkøb), kan vælge om en kommunal eller privat leverandør skal levere alle tre ydelser samlet.

Af hensyn til at sikre en integreret pleje af brugernes varierende behov og sikre ensartetheden i udførte ydelser, ønskes ordningen etableret for hele kommunen. Dette sker også for at sikre, at eventuelle private leverandører kan få et fornuftigt kundegrundlag. Det kan derfor ikke anbefales, at der laves lokale ordninger i de enkelte bydele.

Der ønskes desuden etableret en ordning, hvor borgere, som modtager både praktisk hjælp og personlig pleje har mulighed for leverandørvalg af en samlet pakke dvs. leverandørerne skal kunne levere både personlig pleje og praktisk hjælp.

Af hensyn til at lette administrationen og sikre en sammenhængende pleje, ønskes ordningen etableret for hele kommunen. Dette sker også for at sikre, at eventuelle private leverandører kan få et fornuftigt kundegrundlag. Det kan derfor ikke anbefales, at der laves lokale ordninger i de enkelte bydele.

Sundhedsforvaltningens forslag til etablering af frit valg model

Sundhedsforvaltningens oplæg om etablering af frit valg blev forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget den 29. august.

Sundhedsforvaltningen indstiller at der findes 2 -5 private leverandører via EU-udbud eller at pris- og kvalitetskrav offentliggøres, hvorefter eventuelle private firmaer kan søge om at blive godkendt som leverandører af henholdsvis grundig rengøring, tøjvask, indkøb, praktisk hjælp, personlig hjælp og maduddeling.

Sundheds- og Omsorgsudvalget valgte at udsætte punktet til mødet den 12. september.

MILJØVURDERING

Sagen vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

Etableringen af en BUM-struktur kræver tilførelse af 9,7 mio. kr. årligt. I dette tal indgår ansættelse og aflønning af 15 visitatorer.

Lovgivningen stiller krav om at erstatningshjælp altid skal gives, det resulterer i et behov for tilførelse af 4,2 mio. kr.

Kvalitetsstandarderne blev vedtaget af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 19. Juni. Det vil koste 7,2 mio. kr. at indføre kvalitetsstandarderne.

De samlede omkostninger for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil være 13,9 mio.kr i 2003 og derudover 7,2 mio.kr til kvalitetsstandarderne – i alt 21,1 mio.kr.

Budgetaftalen for 2003 afsætter 10 mio.kr. til sikring af kvaliteten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens hjemmepleje overfor yngre handicappede og psykisk syge for at skabe et ensartet niveau i forhold til niveauet i hjemmeplejen på ældreområdet.

Der mangler umiddelbart 11,1 mio. kr. til finansieringen af frit valg model i hjemme-plejen. Såfremt der ikke opnås finansiering til de 11,1 mio. kr. vil Familie- og arbejdsmarkedsforvaltningen i form af merbevilling være nødt til at fremsende særskilt sag herom til Familie- og arbejdsmarkedsudvalget.

I budget 2003 afsættes 5 mio. kr. for at forbedre hjemmehjælpernes arbejdsmiljø og sikre mere tid til omsorg. Initiativet vil medvirke til at øge kvaliteten i hjemmehjælpen og imødekommer et udbredt ønske hos både de ældre og de ansatte i hjemmehjælpen. Midlerne fordeles med 4,4 mio. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget og 0,6 mio. kr. til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Der tildeles budget til de enkelte team og afregnes løbende efterhånden som ydelserne bliver leveret.

De private leverandører skal aflønnes med den samme timepris som den kommunale hjemmepleje. Der kan ikke påvises mer- eller mindreudgifter i forbindelse med leveringen af ydelser til brugerne.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen konsekvenser

HØRING

HSU skal høres

BILAG

Kvalitetsstandarder for personlig og praktisk hjælp.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

 

Til top