Mødedato: 18.04.2001, kl. 13:00

Støtte- og kontaktpersonordningen for hjemløse

Støtte- og kontaktpersonordningen for hjemløse

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. april 2001

 

Sager til beslutning

6. Støtte- og kontaktpersonordningen for hjemløse

FAU 146/2001INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tilbyder Socialministeriet at indgå i et forsøgsprojekt med det formål at tilvejebringe et beslutningsgrundlag for folketingsforslag om at udvide støtte- og kontaktpersonordningen for psykisk syge til bl.a. også at omfatte hjemløse,

at en forsøgsordning i Københavns Kommune udformes med udgangspunkt i den nedenfor beskrevne projektbeskrivelse

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har fra Socialministeriet modtaget opfordring til, at Københavns Kommune deltager i et forsøgsprojekt, der skal medvirke til at belyse behovet for en udvidelse af personkredsen i den nuværende støtte- og kontaktpersonordning i serviceloven § 80. Fra alene at angå psykisk syge er tanken at undersøge mulighederne for at lade bestemmelsen omfatte hjemløse samt stof- og alkoholmisbrugere.

Projektet ligner indholdsmæssigt projektansøgningen om den støtte- og kontaktpersonordning, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte som ansøgning i forbindelse med Socialministeriets hjemløsepulje i efteråret 2000. Budgetforliget rummede imidlertid ikke budgetmæssig mulighed for realisere dette projektforslag.

I Socialministeriets henvendelse er det foreslået, at et nyt københavnsk forsøgsprojekt får til opgave at belyse behovet i forhold til den del af den foreslåede målgruppe, der udgøres af de mest marginaliserede hjemløse.

SAGSBESKRIVELSE

Med henblik på at realisere et forsøgsprojekt er følgende projektforslag udformet:

Forsøg med anvendelse af støtte- og kontaktpersoner til hjemløse

Baggrund

Støtte- og kontaktpersonordningen for personer med psykiske lidelser, der er et tilbud efter servicelovens § 80, er forudsat at indgå i den kommende lovrevision i folketingsåret 2002 – 2003. Socialministeriet har i den forbindelse fået til opgave at undersøge, om det kunne være hensigtsmæssigt at udvide personkredsen, der er omfattet af ordningen, til også at omfatte andre, f.eks. de sværest stillede hjemløse og stof- og alkoholmisbrugere.

Socialministeriet har opfordret Københavns Kommune til at medvirke i en undersøgelse af behovet for en udvidelse af servicelovens § 80 i forhold til gruppen af de sværest stillede hjemløse.

Nærværende forsøgsprojekt er forudsat at bidrage til beslutningsgrundlaget for revisionen af servicelovens § 80.

Projektets formål

Projektet har til formål,

  • at vurdere om der er behov for en udvidelse af den eksisterende ordning i servicelovens § 80 til også at omfatte hjemløse,
  • at vurdere antallet af hjemløse, der har behov for en støtte- og kontaktpersonordning,
  • at undersøge hvorledes ordningen kan organiseres,
  • at undersøge hvilke udgifter, der er forbundet med et kontaktforløb.

Støttefunktionens formål er,

  • at opbygge og sikre kontakt til den hjemløse ud fra pågældendes egne forudsætninger og behov,
  • at sætte den hjemløse i stand til at benytte eksisterende hjælpeforanstaltninger,
  • at søge en afklaring af boligspørgsmålet,
  • at formidle netværksskabende initiativer med henblik på at modvirke isolation,
  • at sikre pågældende forbedrede livsvilkår.

Målgruppe

Målgruppen for forsøget i Københavns Kommune er de sværest stillede hjemløse, der skabes kontakt til gennem det opsøgende gadeplansarbejde i Københavns Kommune.

Det opsøgende gadeplansarbejde er dels organiseret omkring Aktivitetscentret på Sundholmsvej og dels omkring de lokale centre.

Basen, som har ansvaret for det opsøgende gadeplansarbejde, er en enhed under Aktivitetscentret, som også rummer Natcaféen, der indgår som en del af det opsøgende gadeplansarbejde.

Projekt "Kom brugerne i møde" er den københavnske del af Socialministeriets retssikkerhedsprojekt for de svagest stillede. Dette projekt er organiseret omkring udvalgte lokale centre i Københavns Kommune. Projektets hovedformål er at understøtte det opsøgende gadeplansarbejde i Københavns Kommune.

Målgruppen for forsøgsprojektet omfatter således de hjemløse, der skabes kontakt til gennem de ovenfor anførte initiativer. Denne gruppe omfatter både egentlig boligløse og personer, der ikke kan fungere i boligen.

Udenfor målgruppen for forsøgsprojektet falder,

  • sindslidende, herunder personer med dobbeltdiagnose, da de er omfattet af den eksisterende støtte- og kontaktpersonordning i servicelovens § 80.
  • hjemløse, der er indskrevet i en § 94 institution, medmindre opholdet i boformen er et resultat af en igangværende støttefunktion iværksat af nærværende forsøgsprojekt,
  • misbrugere, der er indskrevet i behandling, med mindre indskrivningen er et resultat af en igangværende støttefunktion iværksat af nærværende forsøgsprojekt.

Metode

Indsatsen udgøres dels af en opsøgende del med henblik på at klarlægge behovet for støtte- og kontaktpersoner, og dels af etablering af konkrete støtteforløb.

De individuelle støtteforløb skal sikre den personlige støtte til den enkelte, hvor rådgivning og motivation er det centrale. Det er hensigten at opretholde støttefunktionen i så lang tid, som der viser sig behov for.

For at sikre kontinuiteten i de hjælpeforanstaltninger, der iværksættes, videreføres støttefunktionen, uanset at brugeren indskrives i behandling. Ændring af bopæl indenfor Københavns Kommune og eventuelt skift fra et lokalcenter til et andet medfører ikke skift af støtte- og kontaktperson. Indsatsen videreføres indtil det skønnes, at brugeren er i stand til at klare dagligdagen og i øvrigt af egen drift er blevet i stand til at anvende de almindelige hjælpeforanstaltninger.

Det er hensigten at tilrettelægge støttefunktionen således, at indsatsen også vil kunne ydes i aftentimerne – især i den fase, hvor indsatsen retter sig mod opbygning af kontakt og tillid.

Ca. antal brugere

Som udgangspunkt forventes etableret løbende kontakt til ca. 10 hjemløse pr. støtte- og kontaktperson.

Organisatorisk tilrettelæggelse af projektet

Der er hensigtsmæssigt, at forsøgsprojektets virksomhed knyttes så tæt sammen med de lokale centres virksomhed som muligt.

Det begrænsede antal personer, der er tilknyttet forsøgsprojektet, gør det imidlertid vanskeligt at etablere et egentligt ansættelsesmæssigt tilhørsforhold til samtlige lokale centre. Samtidig er det en forudsætning, at forsøgsprojektets virksomhed i forsøgsperioden holdes adskilt fra den virksomhed, der udøves at de nuværende medarbejdere i de lokale centre, der er beskæftiget som støtte- og kontaktpersoner for psykisk syge. Årsagen er, at forsøget er forudsat at belyse behovet for at udvide den eksisterende støtte- og kontaktpersonordning. Endeligt forventes forsøget at belyse behovet for støtteordninger, der kontinuerligt fungerer i forhold til personer, der ofte skifter opholdssted, og som formelt ville komme ud for at skulle flytte lokalcenter.

Derfor er der behov for en organisatorisk forankring, der på samme tid tilgodeser en tilknytning til det opsøgende gadeplansarbejde og en tilknytning til de lokale centre.

De medarbejdere, der tilknyttes forsøgsprojektet, ansættes i Basen under Aktivitetscentret på Sundholmsvej. 4 ud af de 5 medarbejdere bliver hver tildelt et antal lokalcentre.

Projektets samarbejdspartnere

Projektet med boformer og behandlingsinstitutioner i Københavns Kommune med henblik på at afsøge målgruppen, f.eks. personer, der har forladt en boform eller et behandlingsforløb eller personer, der ikke har kunnet motiveres til at indgå i en hjælpeforanstaltning.

Projektperiode

Da der forventes etableret konkrete støtteforløb, der vil løbe udover projektets forsøgsperiode, er det afgørende, at disse forløb kan videreføres umiddelbart under en ændret lovgivning. Af hensyn til de brugere, der omfattes af projektet, er det derfor af stor betydning, at der kan etableres en glidende overgang fra forsøgsprojekt til drift efter en kommende lovændring.

Projektperioden påbegyndes 1. august 2001 og afsluttes 31.juli 2003. Sættes loven i kraft på et senere tidspunkt forlænges projektperioden tilsvarende.

Såfremt en ændring af servicelovens § 80 ikke er realiseret pr. 31.juli 2003, forventes det at Socialministeriet og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen aftaler en afviklingsperiode for forsøgsprojektet.

Projektets forankring efter projektperiodens udløb

Afhængig af resultaterne af forsøget og af resultatet af eventuelle kommende DUT-forhandlinger om den ændrede lovgivning, vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen søge den ny lovgivning indarbejdet i budgetforslaget for Københavns Kommune.

Følgegruppe

Der nedsættes en følgegruppe for projektet.

 

Økonomi

Forsøgsprojektet finansieres af Socialministeriet.

Årsbudget:

5 årsværk af kr. 325.000 kr.1.625.000

Driftsudgifter ( Møder, transport, bidrag til

evaluering, porto, telefon mv.) kr. 100.000

Årlig udgift kr.1.725.000

Udgift i 2001: 1. august 2001 – 31.december 2001 kr. 718.750

Udgift i 2002: 1. januar 2002 – 31. december 2002 kr.1.725.000

Udgift i 2003: 1. januar 2003 – 31. juli 2003 kr.1.006.250

Samlede udgifter i forsøgsperioden kr. 3.449.250

( jfr. dog ovenfor under projektperiode)

 

Evaluering

Evalueringen af projektet forestås af Konsulentkompagniet, der af Socialministeriet er ansat til at løse denne opgave. Konsulentkompagniets evaluering er forudsat at foreligge senest september 2002. Projektet leverer materiale til brug for evalueringen senest den 1. august 2002. Målepunkter aftales med Konsulentkompagniet.

I evalueringen indgår en vurdering af, hvorledes en eventuel ny støtte- og kontaktpersonordning for hjemløse ved projektets afslutning mest hensigtsmæssigt kan etableres og forankres i forhold til de lokale centre. Det forudsættes, at den eksisterende støtte- og kontaktpersonordning for psykisk syge indgår i disse overvejelser.

 

ØKONOMI

Ingen, jfr. ovenfor.

ANDRE KONSEKVENSER

En udvidelse af målgruppen for den nuværende støtte- og kontaktpersonordning ligger i naturlig forlængelse af den indsats, der er indeholdt i den vedtagne omstillingsplan for hjemløseområdet.

HØRING

Ingen.

BILAG

Ingen.

Grethe Munk /

Torben Brøgger

 

Til top