Mødedato: 18.04.2001, kl. 13:00

Forlængelse af forsøg med privat børnepasning (Bilag)

Forlængelse af forsøg med privat børnepasning (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. april 2001

 

Sager til beslutning

10. Forlængelse af forsøg med privat børnepasning (Bilag)

FAU 148/2001INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte ansøgning om forlængelse af Privat Børnepasning.

 

RESUME

Københavns Kommune fik i november 1999 dispensation fra Socialministeriet til at tilbyde Privat Børnepasning til alle børn i alderen ½-5 år. Denne toårige dispensation udløber den 31. december 2001.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker at søge om forlængelse af dispensationen i 5 år gældende fra 1. januar 2002, da sænkningen af aldersgrænsen i Privat Børnepasning har tredoblet antallet af børn i ordningen. Privat Børnepasning bidrager derved til at mindske presset på ventelisten til vuggestue og dagpleje og giver samtidig forældrene mulighed for at få et godt alternativt pasningstilbud til deres barn fra barselsorlovens ophør.

SAGSBESKRIVELSE

Privat Børnepasning er en ordning, hvor Københavns Kommune giver forældrene op til 5.375 kr. i tilskud pr. barn om måneden til at ansætte en børnepasser – for eksempel en ung pige m/k eller en af barnets bedsteforældre.

Tidligere kunne forældrene kun bruge ordningen, hvis de samtidig havde fået tilbudt et andet dagtilbud. Men fra november 1999 fik Københavns Kommune dispensation fra Socialministeriet, så ordningen kan tilbydes til alle børn fra et halvt år og til og med fem år. Dispensationen udløber den 31. december 2001.

Da ordningen er en forsøgsordning med udløb den 31. december 2001, er fem ud af ni ansatte i Privat Børnepasning ansat til udgangen af december 2001. Det er derfor af betydning for deres ansættelsesforhold, om ordningen kan forlænges.

Formålet med dispensationen er at udvikle en mere fleksibel dagtilbudsstruktur i Københavns Kommune og dermed forbedre pasningsmulighederne. Forsøget skal endvidere være med til at sænke pladsgarantialderen i Københavns Kommune.

Midtvejsevaluering

Som led i aftalen om dispensation gennemførte Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i foråret 2001 en midtvejsevaluering af Privat Børnepasning.

Konklusionen er i store træk som følger:

Antallet af børn i Privat Børnepasning er tredoblet, siden dispensationen fra Socialministeriet trådte i kraft ultimo 1999. Det viser, at der er et stort behov for et pasningstilbud i forlængelse af barselsorloven.

Det er ikke muligt at sænke pladsgarantialderen i Københavns Kommune alene ved at bygge traditionelle institutionspladser, fordi:

  • det er vanskeligt at etablere et tilstrækkeligt antal institutionspladser i de tæt bebyggede områder i Københavns Kommune, og det er samtidig vanskeligt at udvide antallet af dagplejepladser på grund af kommunens bygningsmæssige sammensætning
  • der er et øget behov for pladser, fordi børnetallet fortsat forventes at stige i de kommende fem-seks år

Privat Børnepasning fra barselsorlovens ophør har vist sig at være et godt tilbud, der bidrager væsentligt til at lette presset på ventelisterne. Det er et fleksibelt tilbud, der kan indrettes efter børnetallet. Ordningen giver desuden forældrene en pasningsmulighed, mens barnet står på venteliste til vuggestue eller dagpleje. Ifølge de pædagoger, der fører tilsyn med Privat Børnepasning, er ordningen et særdeles godt og trygt tilbud til de helt små børn.

I kommunens fortsatte bestræbelser på at sænke pladsgarantialderen vil det derfor være væsentligt at få dispensationen fra Socialministeriet forlænget, så Privat Børnepasning fortsat kan gælde fra barselsorlovens ophør.

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Brev og ansøgning til Socialministeriet om forlængelse af forsøgsordningen.

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top