Henvendelse fra DRC om samarbejde vedr. diskriminationssager på arbejdsmarkedet (bilag) (udsat fra 4. febrauar 2004)
Henvendelse fra DRC om samarbejde vedr. diskriminationssager på arbejdsmarkedet (bilag) (udsat fra 4. febrauar 2004)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 18. februar 2004
9. Henvendelse fra DRC om samarbejde vedr. diskriminationssager på arbejdsmarkedet (bilag) (udsat fra 4. febrauar 2004)
FAU 90/2004 J.nr. 57/2004
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender udkast til svarbrev til Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination vedrørende centrets henvendelse om samarbejde om diskrimination på arbejdsmarkedet.
RESUME
Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination (DRC) har ved brev af 15. maj 2003 til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget v/Bo Asmus Kjeldgaard anmodet Københavns Kommune om, at indgå i et samarbejde om at sikre borgere i København muligheden for at opnå støtte og vejledning i sager, hvor man føler sig udsat for diskrimination på arbejdsmarkedet.
DRC fremhæver specielt 3 områder, hvor et samarbejde kunne være aktuelt: mægling, oplysningskampagne og sociale klausuler.
Sagen har været i høring i Det rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet. Integrationsudvalget kan tilslutte sig indstillingen uden yderligere bemærkninger. Integrationsrådet kan som udgangspunkt også tilslutte sig indstillingen, men finder det dog vigtigt, at den nye Borgerrådgivning, hvor det er muligt, indgår i et tæt samarbejde med DRC.
SAGSBESKRIVELSE
Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination (DRC) har ved brev af 15. maj 2003 til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget v/Bo Asmus Kjeldgaard anmodet Københavns Kommune om, at indgå i et samarbejde om at sikre borgere i København muligheden for at opnå støtte og vejledning i sager, hvor man føler sig udsat for diskrimination på arbejdsmarkedet.
DRC fremhæver specielt 3 områder, hvor et samarbejde kunne være aktuelt, mægling, oplysningskampagne og sociale klausuler.
Mægling
DRC har gennem nogen tid tilbudt mæglingsmøder under ledelse af en neutral og uafhængig mediator. DRC så gerne et samarbejde med Københavns Kommune om at stille mediation til rådighed i sager om mulig diskrimination på arbejdsmarkedet
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal bemærke, at forvaltningen anvender mægling som middel til konfliktløsning i mange sammenhænge f.eks. i arbejdet i Etnisk Konsulentteam og Etnisk Rådgivningscenter NOOR.
I forbindelse med budgetforliget for 2004 er der afsat midler til en Borgerrådgiver – Klagefunktion i forhold til den kommunale service.
Af Økonomiforvaltningens indstilling til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling om etablering af en borgerrådgiverfunktion i Københavns Kommune fremgår det at Borgerrådgivningen bl.a. skal varetage opgaver i relation til klagesagsbehandling. Det indebærer:
1) Klager over sagsbehandlingen, dvs. klager over, at kommunen ved behandlingen af en konkret sag ikke har fulgt enten de ulovbestemte regler om god forvaltningsskik, de skrevne regler i offentlighedsloven og forvaltningsloven eller de af Borgerrepræsentationen, udvalgene eller forvaltningerne udstukne retningslinier for sagsbehandlingen.
- Klager over personalets optræden, dvs. klager over, at kommunens ansatte i mødet med borgeren ikke har optrådt passende ud fra gængse normer. Herunder hører også klager over diskrimination.
- Klager over kommunens faktiske forvaltningsvirksomhed, dvs. al den servicebetonede virksomhed, som ikke går ud på at fastlægge ret og pligt for borgerne, dvs. træffe afgørelser, men derimod går ud på at levere en bestemt ydelse, f.eks. dagpasning, undervisning mv.
Der lægges op til, at der i borgerrådgivningen indlægges en mæglingsfunktion, således at nogle af de ansatte udover deres almindelige klagesagsbehandling tillige kan mægle i de sager, hvor det er hensigtsmæssigt, og hvor parterne ønsker dette.
Borgerrådgivningen vil således kunne behandle sager og evt. mægle i sager i forhold til den kommunale administration. Borgerrådgivningen vil derimod ikke kunne gå ind i sager om evt. diskrimination i forhold til private virksomheder og deres ansatte.
Dette ville kræve en lovmæssig udvidelse af Borgerrådgivningens kompetence og opgaveområde, alternativt at der blev oprettet en ny funktion med klar hjemmel til dette formål.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil dog gerne støtte DRC's retshjælp- og mæglingsfunktion ved , at såfremt DRC ønsker dette, kan forvaltningen informere herom i relevant informations- og oplysningsmateriale, der udarbejdes og udsendes af forvaltningen.
Oplysningskampagne
DRC finder at der er behov for en større oplysningskampagne omkring evt. diskrimination på arbejdsmarkedet bl. a. i forhold til den enkeltes retsstilling i sager om diskrimination.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder, at en sådan oplysningskampagne kunne være et relevant tiltag i forhold til at få gjort opmærksom på problemstillinger omkring diskrimination på arbejdsmarkedet.
DRC har udarbejdet en pjece over sager specielt på arbejdsmarkedet, hvor diskriminationsaspektet har været aktuelt. En oplysningskampagne kunne eventuelt tage udgangspunkt i DRC's pjece.
DRC kunne henvises til at søge støtte til en sådan kampagne gennem enten § 115-midler eller Koordinationsudvalget. Støtte herigennem forudsætter, at kampagnen i givet fald alene dækker Københavns Kommune.
Sociale klausuler
DRC finder, at kommunen har mulighed for at påvirke private virksomheder gennem brugen af sociale klausuler i kontrakter med leverandører af varer og tjenester til kommunen og dens borgere ved at stille krav om ligebehandling og ikke-diskrimination.
Det kan oplyses, at brugen af sociale klausuler bl.a. har været drøftet på fællesmøde mellem Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet.
Københavns Kommune har ikke hidtil gjort brug af sociale klausuler i forbindelse med eks. kommunens indkøbsaftaler.
Det følger imidlertid af Københavns Kommunes udbudspolitik, jfr. Økonomiforvaltningens cirkulære nr. 24/1999, at kommunens forvaltninger i forbindelse med udbud skal forpligte eksterne leverandører til at efterleve kommunens krav om, at brugeren mødes med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid, ligesom leverandører som en betingelse for at få en udbudsopgave skal påtage sig et socialt ansvar, hvis udstrækning er afstemt med opgavernes karakter og mængde.
Muligheden for anvendelse af sociale klausuler eksisterer således i Københavns Kommunes udbudspolitik.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser.
HØRING
Sagen har været i høring i Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet.
Integrationsudvalget kan tilslutte sig indstillingen uden yderligere bemærkninger. Integrationsrådet kan som udgangspunkt også tilslutte sig indstillingen, men finder det dog vigtigt, at den nye Borgerrådgivning, hvor det er muligt, indgår i et tæt samarbejde med DRC
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
- Brev af 15. maj 2003 fra DRC
- Udkast til svarbrev til DRC
- Høringssvar af 8. december 2003 fra Integrationsrådet
- Høringssvar af 19. december 2003 fra Det rådgivende Integrationsudvalg
Grethe Munk
/ Torben Brøgger