Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handlingsplan for indførelse af partikelfiltre på tunge køretøjer (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handlingsplan for indførelse af partikelfiltre på tunge køretøjer (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 17. september 2003
Sager til beslutning
9. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handlingsplan for indførelse af partikelfiltre på tunge køretøjer (Bilag)
FAU 508/2003 J.nr. 508/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremsender handlingsplanen til Miljøkontrollen, således at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handlingsplan indgår i kommunens samlede handlingsplan for implementering af partikelfiltre på lastbiler, busser og store arbejdsmaskiner inden 1. april 2004.
at der foretages en undersøgelse af muligheden for implementering af partikelfiltre på de 45 mindre dieselkøretøjer, der findes i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i løbet af oktober / november 2003.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anbefaler, at Økonomiudvalget drøfter, hvorledes finansieringen skal tilvejebringes.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ikke forpligtet til at montere partikelfiltre på rumlepotter og reservebusser, da dette ikke vil give miljømæssig gevinst på grund af gamle motorer med høje kilometertal.
Forvaltningen er forpligtet til at foretage en konkret vurdering og montere partikelfiltre, hvor de kan monteres effektivt. Forvaltningen er også forpligtet til at fremlægge en handlingsplan for overgang til miljømæssig forsvarlig drift af alle dieselkøretøjer herunder for køretøjer over 3½ tons (for 1 lastbil hos Københavns Kommunes Beskæftigelsescenter og 8 rumlepotter og 3 reservebusser til daginstitutionsdrift).
De 8 rumlepotter og 3 reservebusser er så gamle, at der ikke opnås miljømæssig gevinst ved montering af partikelfilter, og det indstilles derfor at
- Udskiftning af 6 rumlepotter gennemføres i 2004.
- Der i løbet af oktober / november 2003 blive foretaget en analyse, af forvaltningens 45 mindre dieselkøretøjer, hvor der hersker usikkerhed om mulighed, tidspunkt og økonomi vedrørende eftermontering af partikelfiltre.
2 rumlepotter bliver i løbet af 2003 udskiftet med 2 helt nye busser, der fra start har monteret partikelfilter. Udgiften finansieres inden for rammen.
Lastbilen hos Københavns Kommunes Beskæftigelsescenter har fået monteret partikelfilter i juli 2003 og udgiften er afholdt indenfor budgettet i 2003.
Borgerrepræsentationen har vedtaget, at udgifterne til installering af partikelfiltre skal afholdes inden for udvalgenes egne rammer. På det tidspunkt, hvor beslutningen blev truffet, forelå der imidlertid ikke i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen beregninger over de økonomiske konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets område. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at det kan blive vanskeligt at finansiere beløb af denne størrelsesorden inden for daginstitutionsbudgettets rammer.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen traf den 28. oktober 1999 beslutning om implementering af partikelfiltre på dieselkøretøjer pr. 1. januar 2003. Miljøkontrollens opgørelse viste, at der pr. 1. juli 2002 kun var partikelfiltre på ca. ¼ af kommunens lastbiler og materiel. På denne baggrund traf Borgerrepræsentationen den 20. marts 2003 en ny beslutning med hensyn til implementering af partikelfiltre.
Heraf fremgår, at
- Forvaltningerne skal inden 1. april 2004 eftermontere filtre på de lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, der er indkøbt efter den 1. januar 2000.
- Forvaltningerne skal inden 1. juli 2003 foretage en konkret vurdering af alle øvrige køretøjer, og inden 1. april 2004 gennemføre en montering af filtre på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvor der kan monteres effektive filtre.
- Hver forvaltning skal komme med en handlingsplan for implementering af partikelfiltre i kommunens egne dieselkøretøjer inden 1. juni 2003, samt at forvaltningernes handlingsplaner skal indeholde en analyse af de økonomiske konsekvenser af implementering af partikelfiltre.
- Borgerrepræsentationen i 3. kvartal 2003 får forelagt en ny redegørelse om forvaltningernes arbejde med implementeringen af beslutningen om partikelfiltre.
BR's beslutning fra 1999 om, at der skal filtre på alle typer dieselkøretøjer, er således fortsat gældende. Men i slutningen fra marts 2003 blev tidsfristerne udskudt, og det blev præciseret, at indsatsen i det næste års tid koncentreres om de store køretøjer.
Forvaltningens køretøjer er enten indkøbt før 2000 eller indkøbt som brugt med 1. registrering i 1989, og er derfor ikke omfattet af punkt 1. De køretøjer, der er omfattet af beslutningen om en konkret vurdering og evt. montering, hvis der kan monteres effektive filtre (jævnfør punkt 2), er som følger:
Københavns Kommunes Beskæftigelsescenter:
- 1 stor diesellastbil. Partikelfilter er påmonteret i juli 2003. Udgiften var ca. 100.000 kr. Udgiften er afholdt inden for budgettet.
6. Kontor – Kontoret for Service til børnefamilier:
- 11 renoverede HT-busser heraf 8 rumlepotter og 3 reservebusser - alle fra perioden 1982-1988.
Forvaltningen har 8 rumlepotter og 3 reservebusser. Heraf er de to ældste rumlepotter ved at blive udskiftet med 2 nye busser. Disse busser er udstyret med partikelfiltre, og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ved indgåelse af leveringsaftalen sikret, at bussernes motorer herudover opfylder alle gældende nationale krav og EU-krav til miljø.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har undersøgt muligheden for at installere partikelfiltre i de resterende 6 rumlepotter og de 3 reservebusser. Busserne har ældre motorer, der har gået over 1 mill. kilometer, og er ikke konstrueret med henblik på at fungere med partikelfiltre.
Importøren af de motorer, der ligger i busserne, har oplyst, at en ev entuel montering af partikelfilter skal ske samtidig med en renovering af motoren for at få miljømæssig effekt (busserne er mellem 13 og 23 år gamle og har slidte motorer og højt smøreforbrug). Endvidere er det oplyst, at partikelfiltrene kun virker effektivt, når motorerne kører med driftstemperatur i længere tid af gangen. Det gør vores rumlepotter ikke, fordi de kører forholdsvis korte ture.
Importørens oplysninger er i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning fra 1999 hvor det bl.a. hedder:
"Der monteres ikke partikelfiltre på køretøjer, der er ca 10 år gamle med slidte motorer og højt smøreolieforbrug, og køretøjer der har et kørselsmønster, der medfører lav udstødningstemperatur og heller ikke på de enkelte køretøjer, hvor investeringen sammenholdt med, hvor få kilometer de kører (2 – 3.000 km om året), ikke vurderes at være fornuftig."
Det er således forvaltningens vurdering, at det er meget tvivlsomt, om den tilsigtede miljøeffekt ved at installere partikelfiltre vil kunne opnås på disse gamle busser, og kombineret med de betydelige omkostninger, der vil være forbundet hermed, vurderer forvaltningen at udskiftning af busserne såvel økonomisk som miljømæssigt er at foretrække frem for motorrenovering med installation af partikelfiltre.
Udskiftning af de resterende 6 rumlepotter foreslås gennemført i 2004. Herefter vil de 8 rumlepotter, som kører dagligt, være udskiftet i 2005 og være udstyret med partikelfiltre.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ikke forpligtet til at montere partikelfiltre på rumlepotter og reservebusser, fordi dette ikke vil give miljømæssig gevinst på grund af gamle motorer med høje kilometertal. Forvaltningen er forpligtet til at fremlægge en handlingsplan for overgang til miljømæssig forsvarlig drift af alle dieselkøretøjer.
Alternativt til udskiftning af busserne i 2004 og 2005 vil være at lade busserne køre uforandrede til udskiftning af tekniske mekaniske grunde vil blive nødvendig. Dette vil ikke imødekomme ønsket om, at kommunens køretøjer skal bidrage til mindre partikelforurening.
Forvaltningen råder herudover over 45 mindre dieselkøretøjer, hvor der hersker usikkerhed om mulighed, tidspunkt og økonomi vedrørende eftermontering af partikelfiltre Det skal imidlertid påpeges, at der heraf er partikelfiltre i 7 af de nyere køretøjer. Der vil i løbet af oktober / november 2003 blive foretaget en analyse, der skal afklare ovennævnte problemer.
Borgerrepræsentationen har vedtaget, at udgifterne til installering af partikelfiltre skal afholdes inden for udvalgenes egne rammer. På det tidspunkt, hvor beslutningen blev truffet, forelå der imidlertid ikke i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen beregninger over de økonomiske konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets område. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at det kan blive vanskeligt at finansiere beløb af denne størrelsesorden inden for daginstitutionsbudgettets rammer.
For så vidt angår forvaltningens reservebusser vurderes det, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at søge dem udskiftet. Når alle de kørende rumlepotter er udskiftede til nye busser vil anvendelsen af reservebusserne være minimal. I forbindelse med udskiftningen vil de bedste af de eksisterende rumlepotter overgå til reservebus-status. Det forventes, at det vil være fuldt tilstrækkeligt at have 2 busser i reserve.
MILJØVURDERING
Udledning af partikler fra tunge dieselkøretøjer er medvirkende til et af de væsentligste miljøproblemer i København. Partikelfiltre i kommunens dieselkøretøjer vil bidrage til at nedbringe antallet af partikler i byen.
De udrangerede busser afhændes til en autoriseret autoophugger med henblik på forsvarlig aftapning af miljøbelastende drivmidler, deponering af miljøbelastende materialer og genanvendelse af egnede materialer.
ØKONOMI
Udskiftning af 2 rumlepotter i 2003 4,0 mill. kr
Udgiften afholdes indenfor rammen på funktion 5.14.1 konto 3714250107
Udskiftning af 6 rumlepotter i 2004 12,750 mill. kr.
Udgiften til køb af rumlepotter finansieres gennem en tillægsbevilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Det forventes, at de kasserede busser vil kunne afhændes til ophug uden udgift for forvaltningen.
Borgerrepræsentationen har vedtaget, at udgifterne til installering af partikelfiltre skal afholdes inden for udvalgenes egne rammer. På det tidspunkt, hvor beslutningen blev truffet, forelå der imidlertid ikke i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen beregninger over de økonomiske konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets område. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at det kan blive vanskeligt at finansiere beløb af denne størrelsesorden inden for daginstitutionsbudgettets rammer.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
- Notat af 16. januar 2003 fra Miljøkontrollen
Grethe Munk / Carsten Stæhr Nielsen