Mødedato: 17.08.2005, kl. 19:00

Status og handlingsplan for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens dieselkøretøjer over 3½ tons uden partikelfiltre (Bilag)

Status og handlingsplan for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens dieselkøretøjer over 3½ tons uden partikelfiltre (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. august 2005

 

 

26.      Status og handlingsplan for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens dieselkøretøjer over 3½ tons uden partikelfiltre (Bilag)

 

FAU 364/2005  J.nr. 364/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, 

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at udgiften til indkøb, montering og servicering af partikelfiltre på de dieselkøretøjer over 3½ tons uden partikelfiltre, der kører for forvaltningens kommunale institutioner, finansieres i 2005 via en marginal reduktion i driftsmidlerne på dag- og døgninstitutionsområdet. De samlede udgifter til indkøb og montering af partikelfiltre er vurderet til ca. 275.000 kr. Dertil kommer årlige serviceomkostninger på i alt ca. 33.000 kr. Udgifterne finansieres via bevillingsområderne: Vuggestuer, børnehaver og integrerede institutioner, Handicappede og Stofafhængige som beskrevet i Økonomiafsnittet. 

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtager, at Borgerrepræsentationens krav om montering af partikelfiltre på dieselkøretøjer over 3½ tons ved nyindkøb fremover indarbejdes i de selvejende institutioners driftsoverenskomster.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har af flere omgange truffet beslutning om montering af partikelfiltre på Københavns Kommunes dieselkøretøjer (BR 448/99, BR 115/03 og BR 57/04).  En samlet status for kommunens opfølgning på Borgerrepræsentationens beslutning behandles i Borgerrepræsentati onen til august 2005.

 

Ifølge Borgerrepræsentationens beslutning er hvert fagudvalg pålagt at udarbejde en handlingsplan for forvaltningens overgang til miljømæssig forsvarlig drift af alle dieselkøretøjer over 3½ tons. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ikke tidligere vedtaget en handlingsplan for de berørte køretøjer idet forvaltningen først i april 2005 har modtaget Dansk Teknologisk Instituts vurdering af standarden af de køretøjer, der er omfattet af Borgerrepræsentationens beslutning. Rapporten fra Dansk Teknologisk Institut er vedlagt indstillingen som bilag.

 

Dansk Teknologisk Institut vurderer at 11 ud af de i alt 12 dieselkøretøjer, der er tilknyttet de kommunale institutioner, er "umiddelbart egnet" til eftermontering af partikelfiltre. De berørte køretøjer er fordelt med 5 køretøjer på daginstitutionsområdet og 6 køretøjer på døgninstitutionsområdet. Det ene køretøj, der er vurderet uegnet til eftermontering af filter, hører under døgninstitutionsområdet og vil blive udskiftet til nyt ved snarest kommende lejlighed.

 

Borgerrepræsentationens beslutning har økonomiske konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. For de 11 kommunale køretøjer beløber engangsudgifterne i 2005 til indkøb og montering af partikelfiltre sig til ca. 275.000 kr. Dertil kommer årlige serviceomkostninger fra 2006 og frem på i alt ca. 33.000 kr. Det indstilles at udgifterne finansieres via en marginal reduktion i driftsmidlerne i 2005 på henholdsvis dag- og døgninstitutionsområdet som anført i Økonomiafsnittet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Dieselkøretøjer over 3½ tons uden partikelfiltre

Borgerrepræsentationens beslutning om partikelfiltre omfatter alle typer dieselkøretøjer og arbejdsmaskiner over 3½ tons og gælder for følgende forhold:

·        Kommunens egne dieselkøretøjer

·        Dieselkøretøjer, som kommunen leaser

·        Dieselkøretøjer, som anvendes ved arbejde, transport, varelevering mv. for kommunen, uanset samarbejdsrelation og om der foreligger en skriftlig aftale eller ej.

·        Dieselkøretøjer, der anvendes af de til kommunen knyttede selvejende institutioner, hvor der er hjemmel til det. 

 

For at tilvejebringe viden om antallet og standarden af forvaltningens dieselkøretøjer har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foretaget en kortlægning af området blandt de kommunale og selvejende institutioner. Der er indhentet svar fra alle institutioner. Kortlægningen viser, at i alt 28 dieselkøretøjer over 3½ tons uden partikelfiltre kører for de kommunale og de selvejende institutioner. I tabel 1 fremgår fordelingen af dieselkøretøjer på kommunale og selvejende institutioner.

 

Tabel 1: Oversigt over dieselkøretøjer over 3½ tons uden partikelfiltre fordelt på (amts) kommunale og selvejende institutioner, september 2004

Dieselkøretøjer over 3½ tons

2004 >

Dieselkøretøjer -  (amts)kommunale institutioner

12 køretøjer

Dieselkøretøjer – selvejende institutioner

16 køretøjer

I alt: dieselkøretøjer uden økonomisk handlingsplan

28 køretøjer

 

Hovedkonklusioner fra Dansk Teknologisk Institut

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ifølge Borgerrepræsentationens beslutning forpligtet til at foretage en konkret vurdering af de berørte køretøjer og at montere partikelfiltre, hvor de kan monteres effektivt. For at tilvejebringe viden om køretøjernes egnethed har forvaltningen bedt Dansk Teknologisk Institut om at gennemgå køretøjerne. Vurderingsrapporten forelå i sin endelige form i april 2005.

 

Dansk Teknologisk Institut har foretaget en konkret gennemgang af de i alt 12 kommunale dieselkøretøjer over 3½ tons uden partikelfiltre. Dansk Teknologisk Institut har samtidig givet et bud på, hvilke filtertyper der kan anvendes samt et groft skøn over udgifter til indkøb, montering og servicering af nye filtre. Forvaltningen har i dag kun mulighed for at stille krav til standarden af de kommunale dieselkøretøjer, hvorfor hovedfokus er lagt på disse køretøjer.

 

Vurderingen af de i alt 16 køretøjer, der kører for de selvejende institutioner, er fortaget på baggrund af de oplysninger og beskrivelser af køretøjerne, som er indhentet i forbindelse med sekretariatets kortlægning. Også her har Dansk Teknologisk Institut givet et bud på mulige filtertyper samt et groft skøn over udgifter til indkøb, montering og servicering af nye filtre. 

 

Dansk Teknologisk Institut har vurderet alle køretøjer med hensyn til vedligeholdstilstand, driftsmønster og restlevetid og klassificeret køretøjerne i kategorierne: "umiddelbart egnet", "egnet" og "ikke egnet". Nedenfor ses en kort opsamling af rapportens hovedkonklusioner:

 

Tabel 2: Kategorisering af dieselkøretøjer over 3½ tons i forhold til egnethed til montering af partikelfiltre

Dieselkøretøjer over 3½ tons

Kommunale køretøjer

Selvejende køretøjer

Umiddelbart egnet

10 dieselkøretøjer

5 dieselkøretøjer

Egnet – visse forbehold

1 dieselkøretøj

3 dieselkøretøjer

Ikke egnet

1 dieselkøretøj

8 dieselkøretøjer

I alt

12 dieselkøretøjer

16 dieselkøretøjer

 

Krav i udbud, aftaler og driftsoverenskomster

Ifølge Borgerrepræsentationens beslutning er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forpligtet til at formulere og implementere krav i forbindelse med indgåelse af aftaler og udbud pr. 1. juli 2004. Dette gælder såvel for forvaltningens egne køretøjer som for køretøjer, der anvendes til kørsel for kommunen. De gældende retningslinier vil blive indarbejdet i kontraktmateriale til entreprenører m.fl. Alle forvaltningens institutioner er endvidere blevet informeret om Borgerrepræsentationens beslutning og gældende retningslinier ved udbud, leasing og andre aftaler.

 

De selvejende institutioner er ifølge deres driftsoverenskomster ikke forpligtet til at følge Borgerrepræsentationens beslutninger på partikelfilterområdet. Ligesom de selvejende institutioner ikke kan pålægges at anvende et særligt indkøbssystem kan de i dag ikke forpligtes til at anvende partikelfiltre på den dieselvognpark, der allerede er anskaffet - naturligvis i det omfang de ikke lovgivningsmæssigt er forpligtet hertil. For at sikre at alle dieselkøretøjer over 3½ tons inden for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område for fremtiden lever op til Borgerrepræsentationens beslutning indstilles det, at krav om partikelfiltre på dieselkøretøjer over 3½ tons ved nyindkøb fremover indarbejdes i de selvejende institutioners driftsoverenskomster.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Til sagstypen knytter sig følgende miljømål: "Fej for egen dør" - Drift og udvikling af Kommunens forvaltning, institutioner og virksomheder: "Forvaltningerne skal inden 1. april 2004 montere filtre på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvor der kan monteres effektive filtre."" Forvaltningerne skal i nye udbud og aftaler mv. kræve, at der fra den 1. juli 2004 er partikelfiltre på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvor der kan monteres effektive filtre." (Københavns Agenda 21 Plan, 2004-2007).

Montering af partikelfiltre på de dieselkøretøjer, der kører for forvaltningens institutioner vil medvirke positivt til forbedring af miljøet i Københavns Kommune og generelt. Rapporter fra Færdselsstyrelsen (juni 2002) og regeringens partikelredegørelse (juni 2003) redegør bl.a. for, at montering af partikelfiltre på dieselkøretøjer p.t. er det mest effektive virkemiddel til at begrænse emissionen af de ultrafine partikler, der har flere sundhedsskadelige effekter. Et partikelfilter opfanger 80 – 90 procent af alle typer partikler, også de ultrafine.

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationens beslutning har økonomiske konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Ifølge Borgerrepræsentationens beslutning (BR 448/99) skal udgifter til montering af partikelfiltre afholdes inden for fagudvalgenes egne økonomiske rammer.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i dag ikke bemyndigelse til at pålægge de selvejende institutioner krav om eftermontering af partikelfiltre. Af denne grund er der ikke udarbejdet et finansieringsforslag for de 8 selvejende dieselkøretøjer, der er vurderet egnet eller umiddelbart egnet til montering af partikelfilter (jævnfør tabel 2).

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår følgende finansieringsmodel for 2005 for de 11 kommunale dieselkøretøjer, der er fordelt med henholdsvis 5 køretøjer på daginstitutionsområdet og 6 køretøjer på døgninstitutionsområdet: 

 

Tabel 3: Finansieringsmodel i 2005 for de 11 berørte kommunale køretøjer 

Finansieringsmodel for 2005:

Engangsbeløb fordelt på dag- inst. området

Årlig udgift fordelt på daginstitutionsområdet

Engangsbeløb fordelt på døgn-inst. området

Årlig udgift fordelt på døgn-instutions-området

Indkøb og montering af partikelfiltre 

125.000 kr.

 

150.000 kr.

 

Servicering / drift

 

15.000 kr.

 

18.000 kr.

I alt ca.

125.000 kr.

15.000 kr.

150.000 kr.

18.000 kr.

 

Modellen i tabel 3 lægger op til at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen betaler for indkøb og montering for de 11 dieselkøretøjer, der kører for kommunens dag- og døgninstitutioner. For at høste stordriftsfordele anbefales det, at tiltaget koordineres således at der indgås aftale med en leverandør om samlet håndtering af køretøjerne. Finasieringen sker ved en marginal reduktion af bevillingsområder på henholdsvis dag- og døgninstitutionsområdet, som anført nedenfor.    

 

Prisen for et partikelfilter afhænger bl.a. af køretøjets vedligeholdelsesstand og kørselsmønster. Dansk Teknologisk Institut angiver i deres vurderingsrapport, at udgifterne til indkøb og montering af nye filtre i gennemsnit vil koste mellem 15.000 og 25.000 kr. og at serviceomkostningerne pr. køretøj ligger på mellem 2.000 til 4.000 kr. pr. år. Ved beregning af de samlede udgifter er der kalkuleret med indkøbs- og monteringspris på 25.000 kr. pr. køretøj og en gennemsnitomkostning på 3.000 kr. pr. køretøj i årlige serviceringsomkostninger.

 

På dette grundlag er de samlede udgifter for indkøb og montering af filtre i 2005 vurderet til 275.000 kr. De årlige serviceomkostninger fra 2006 og frem er vurderet til i alt 33.000 kr. pr. år for de 11 berørte køretøjer. Udgifterne foreslås finansieret med fordeling på følgende bevillingsområder:

 

På daginstitutionsområdet finansieres engangsudgiften på 125.000 kr. i 2005 samt de varige driftsudgifter på 15.000 kr. i 2006 og frem på funktion 5.12 - 5.14 (vuggestuer, børnehaver og integrerede institutioner).

 

På døgninstitutionsområdet finansieres engangsudgiften på 150.000 kr. i 2005 med 100.000 kr. på bevillingsområde handicappede, funktion 5.23.1 og 50.000 kr. på bevillingsområde stofafhængige, funktion 5.45.1.

Prognosen på bevillingsområde handicappede viser, at der muligvis ikke vil være finansiel dækning af udgiften. Såfremt det endelige regnskabsresultat på bevillingsområde handicappede skulle vise et merforbrug svarende til udgiften til partikelfiltrene, forventes der at kunne angives kassemæssig dækning på budgetområde børnefamilier med særlige behov, funktion 5.20.1.

De varige udgifter på 18.000 kr. årligt i 2006 og frem vil blive afholdt på 12.000 kr. på bevillingsområde handicappede, funktion 5.23.1 og 6.000 kr. på bevillingsområde stofafhængige, funktion 5.45.1.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

Vurderingsrapport fra Dansk Teknologisk Institut, april 2005

 

 

                     

Grethe Munk

                                                                 /

                                                                                        Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top