Mødedato: 17.08.2005, kl. 19:00

Årsberetning 2004 vedr. det socialfaglige tilsyn med bo- og dagtilbud for handicappede og psykisk syge (Bilag)

Årsberetning 2004 vedr. det socialfaglige tilsyn med bo- og dagtilbud for handicappede og psykisk syge (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. august 2005

 

 

23.      Årsberetning 2004 vedr. det socialfaglige tilsyn med bo- og dagtilbud for handicappede og psykisk syge (Bilag)

 

FAU 341/2005  J.nr. 341/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager følgende årsberetning til efterretning.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen godkendte d. 28. november 2001 at styrke det socialfaglige tilsyn med forvaltningens bo- og dagtilbud for handicappede og psykisk syge i form af årlige uanmeldte tilsynsbesøg, som varetages af forvaltningens medarbejdere. 

 

Herved blev der for tilbudene under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indført en tilsynsordning, der i hovedtræk svarer til den lovpligtige ordning med uanmeldte tilsynsbesøg, der er indført på plejehjemsområdet for ældre.

 

Samtidig blev det vedtaget, at erfaringerne fra de årlige tilsynsbesøg skal sammenfattes i en årlig rapport, der forelægges for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Hermed følger årsrapporten vedr. de socialfaglige tilsynsbesøg, der er udført i 2004. 

 

Formålet med tilsynet kan sammenfattes i følgende punkter:

·        At påse, at borgerne får den hjælp, som de har ret til efter loven og efter de beslutninger, som er fastsat af det lokale politiske niveau.

·        At hjælpen er tilrettelagt og bliver udført på en faglig og økonomisk forsvarlige måde. 

·        At forebygge ved at gribe korrigerende ind før mindre problemer udvikler sig til alvorlige problemer, samt 

·        At medvirke til, at der foregår en løbende kvalitetsudvikling på bo- og dagtilbuddene.

 

Der føres tilsyn med samtlige bo- og dagtilbud samt stikprøvevis tilsyn med bofællesskaber på handicap- og psykisk syge området. 

 

Der er i 2004 udført 73 uanmeldte tilsynsbesøg fordelt på bo- og dagtilbud på psykisk syge- og handicapområdet. Hermed er der aflagt besøg på samtlige bo- og dagtilbud på voksen handicap- og psykisk syge området og på døgntilbudene for handicappede børn i Københavns Kommune. Endvidere er der ført tilsyn i en række bofællesskaber på handicap- og psykisk sygeområdet.

 

Overordnet set vurderer tilsynet, at forholdene i bo- og dagtilbud er tilfredsstillende. Brugerne trives generelt godt og indsatsen er tilrettelagt med brugeren i fokus, ligesom der løbende arbejdes med at udvikle indsatsen.

 

Samlet har tilsynet givet 156 råd & vejledning,  98 henstillinger og 25 påbud.

 

I 2004 blev tilsynsbesøgene udført af fem tilsynskonsulenter. Der er i bilag 1 redegjort mere detaljeret for, hvordan tilsynet er tilrettelagt.

 

Særlige bemærkninger og fokuspunkter.

 

Forvaltningen følger generelt op på de forhold, der giver tilsynet anledning til bemærkninger og på en række områder er der eller vil der blive taget særlige initiativer for at afhjælpe de påpegede forhold.

 

Af sådanne særlige områder kan nævnes:

 

·        Samarbejdet med pårørende: På handicapområdet er der givet række påbud til tilbuddene om at udarbejde en pårørendepolitik. Tilsynet har fulgt op på disse påbud med krav om, at der skal foreligge en pårørendepolitik fra de pågældende tilbud indenfor en bestemt tidsfrist. Endvidere er pårørendepolitikken taget op som et særligt emne i forbindelse med udarbejdelsen af Københavns Kommunes Handicappolitik. Også på psykisk syge området er der taget initiativer med henblik på en fortsat gennemførelse af pårørendepolitikken.

 

·        Kendskabet til regler og retningslinjer. På psykisk syge området har tilsynet i en række tilfælde konstateret manglende kendskab til servicelovens regler om magtanvendelse, og har i den anledning givet en rækk e henstillinger og påbud. Der er gjort opmærksom på problemstillingen i senest afholdte ledermøde, og forvaltningen vil i nær fremtid udsende en ajourført vejledning om reglerne om magtanvendelse til samtlige tilbud på handicap og psykisk syge området. Forvaltningen vil i det hele taget tage initiativ til, at der strammes op på dette område.

 

·        Kendskabet til reglerne om medicinhåndtering. Medicinhåndtering er omfattet af Embedslægens sundhedsfaglige tilsyn, men også det socialfaglige tilsyn er meget opmærksom på, om tilbuddene efterlever de gældende regler på området. Forvaltningen har afholdt temadage om medicinhåndtering for lederne af tilbuddene på handicap og psykisk sygeområdet. Forvaltningen har udarbejdet forslag til etablering af kursus i medicinhåndtering med det formål, at tilbuddene får uddannet medicinansvarlige medarbejdere. Endelig er forvaltningen i gang med at udarbejde en medicininstruks, særligt målrettet tilbuddene på handicap- og psykisk syge området. Disse initiativer sker i tæt samarbejde med Embedslægeinstitutionen.

 

·       Arbejdet med handleplaner. Tilsynet har på handicapområdet konstateret, at ikke alle brugere har fået udarbejdet en pædagogisk handleplan. Tilsynet har givet påbud og henstillinger om, at der rettes op på dette. På psykisk syge området har tilsynet konstateret at der i forhold til en række brugere er problemer med kvaliteten af handleplanerne. Der er behov for, at tilbuddene på psykisk syge området fortsat arbejder med at højne kvaliteten af handleplansarbejdet, og forvaltningen vil ved fortsat dialog med tilbuddene sikre, at dette også sker. Der arbejdes i forvaltningen med at indføre elektronisk behandling og opbevaring af både den socialfaglige og den sundhedsfaglige dokumentation, herunder også de sociale handleplaner. Dette vil lette handleplansarbejdet, og vil dermed også kunne medføre en kvalitetsforbedring.

 

·        Seksualvejledning. Tilsynet har i forhold til flere tilbud på handicapområdet gjort bemærkninger omkring manglende seksualvejledning. Det er dog tilsynets opfattelse, at området nu er genstand for langt større opmærksomhed end tidligere, bl.a. har en række tilbud modtaget vejledning fra eksterne særligt uddannede seksualvejledere. Tilsynet vil fastholde en særlig opmærksomhed på området.

 

·        Aktivitetstilbuddene. Både på handicapområdet og på psykisk syge området er tilsynet meget opmærksomt på omfanget og kvaliteten af aktivitetstilbuddene. Tilsynet oplever på handicapområdet, at brugerne i stigende grad inddrages i aktivitetstilbuddenes udformning, mens tilsynet på psykisk syge området har konstateret et behov for, at der fortsat arbejdes med at udvikle aktivitetstilbuddene. Forvaltningen vil på denne baggrund fortsat have fokus på området og opretholde dialogen med tilbuddene, om hvordan aktivitetstilbuddene indrettes, så de appellerer til brugernes aktive medvirken. 

 

·        Rengøringsstandarden. Tilsynet har i flere tilfælde på psykisk syge området konstateret dårlig rengøringsstandard på brugernes eget værelse. Tilsynet har i disse tilfælde givet påbud om, at vedkommendes kontaktperson går ind og hjælper med at gøre rent og evt. helt overtager opgaven. Dette berører en væsentlig problemstilling omkring balancen mellem brugerens selvbestemmelsesret på den ene side og brugerens behov for omsorg og støtte på den anden side. Forvaltningen vil indgå i en fortsat dialog med tilbuddene omkring denne problemstilling, hvor forvaltningens udgangspunkt vil være, at brugere, som ikke selv kan magte opgaven med at gøre rent på deres værelse, skal have den fornødne hjælp hertil.

SAGSBESKRIVELSE

Statistik.

Der er i kalenderåret 2004 i alt aflagt 73 uanmeldte tilsynsbesøg i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens tilbud på handicap- og psykisk syge området. Der er hermed udført tilsynsbesøg på samtlige botilbud og dagtilbud på de to områder. Dette  gælder dog ikke på bofællesskabsområdet, hvor der alene er udført tilsyn stikprøvevis, hvilket er i overensstemmelse med Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning.

 

De 73 tilsynsbesøg har givet anledning til i alt 279 bemærkninger i form af råd og vejledning, henstilling og påbud. Disse fordeler sig på henholdsvis handicap- og psykisk syge området på følgende måde.

 

 

Handicapområdet

Psykisk syge området

I alt

Råd & vejledning

105

51

156

Henstilling

58

40

 98

Påbud

16

9

25

I alt

179

100

279

 

Nedenfor er vist det samlede antal tilbagemeldinger fra tilsynet i form af råd og vejledning, henstillinger og påbud i henholdsvis 2003 og 2004.

 

 

Råd og vejledning

Henstilling

Påbud

I alt

2003

252

119

23

337

2004

156

98

25

279

 

Som det ses har tilsynet i 2004 givet færre råd- og vejledninger og henstillinger end i 2003, mens tilsynet i 2004 har givet lidt flere påbud end i 2003.

 

De færre råd og vejledning og henstillinger i 2004 kan til dels forklares ved, at bo- og dagtilbuddene har efterlevet de råd- og vejledninger og henstillinger, tilsynet har givet i 2003 og at en række problematiske forhold hermed er afhjulpet.

 

Stigningen i antallet af påbud fra 2003 til 2004 kan forklares ved, at tilsynet i en række tilfælde har valgt at følge en tidligere givet henstilling op med et påbud, når det respektive bo- eller dagtilbud ikke har efterlevet henstillingen.

 

Erfaringer fra de udførte tilsynsbesøg i 2004

 

Erfaringerne fra de udførte tilsynsbesøg i 2004 er nedenfor sammenfattet under 5 hovedemner:

 

·        Brugernes trivsel

·        Brugerindflydelse

·        Samarbejdet med pårørende

·        De fysiske rammer.

·        Personalet

 

Det er tilstræbt under de 5 hovedemner at inddrage erfaringerne fra samtlige de temaer, der indgår i den tilsynsrapport, der benyttes i forbindelse med tilsynene.

 

Brugernes trivsel

Statistik – brugernes trivsel.

 

Råd og vejledning

Henstilling

Påbud

I alt

Handicap

49

17

4

70

Psykisk syge

15

12

3

30

I alt

64

29

7

100

 

Tilsynet vurderer generelt, at brugerne trives i deres tilbud, og at dagligdagen er organiseret på en måde, hvor der tages hensyn til brugernes behov og ønsker. De interviewede brugere giver generelt udtryk for, at de er tilfredse med tilbuddet, og at de er glade for deres kontaktperson og for den personalestøtte de får. De interviewede pårørende deler generelt denne vurdering.

 

Aktivitetstilbud.

En vigtig faktor for brugernes trivsel er at der er adgang til en bred vifte af aktivitetstilbud. For beboere i botilbuddene er aktivitetstilbuddene organiseret forskelligt henholdsvis på handicap og på socialpsykisk sygeområdet. På handicapområdet er aktivitetstilbuddene geografisk adskilt fra botilbuddet og beboerne i de enkelte botilbud transporteres dagligt til dagtilbuddet. På psykisk syge området er aktitivitetstilbuddene normalt integreret i botilbuddet. Den forskellige organisering giver forskellige vilkår og problemstillinger.

 

handicapområdet er det fortsat tilsynets vurdering, at der fra dagtilbuddenes side gøres en indsats for at udvikle aktivitetstilbuddene, så der er den bedst mulige overensstemmelse mellem de tilbud dagtilbudene kan give, og brugernes ønsker om aktiviteter. Der arbejdes på handicapområdet med, at det i højere grad er brugeren, der præger og bestemmer indholdet af aktivitetstilbuddene. Bl.a. er der i et tilbud med stor succes indrettet et "pædagogfrit rum".

 

psykisk syge området har aktivitetstilbuddene været et vigtigt fokusområde i tilbuddenes udviklingsplaner i de senere år. Tilsynet kan konstatere, at tilbudene har organiseret aktivitetsområdet meget forskelligt, og at der eksperimenteres meget på området. Tilbuddenes aktiviteter har i enkelte tilfælde givet tilsynet anledning til bemærkninger. Bl.a. i forhold til et af bocentrene, hvor aktivitetscentret i en periode havde været delvis nedlukket på grund af sygdom. Her gav tilsynet henstilling om, at der blev fundet en løsning, så aktivitetscentret kunne genåbne med en midlertidig bemanding.

 

Uanset om aktivitetstilbuddene på psykisk syge området har givet anledning til konkrete bemærkninger eller ej, er det tilsynets vurdering, at der i de socialpsykiatriske bocentre generelt er behov for fortsat at arbejde med at udvikle aktivitetstilbuddene. Det er i den forbindelse vigtigt, at aktivitetstilbuddene appellerer til beboerne aktive medvirken og er med til at skabe mere liv. Tilsynet skal i den forbindelse pege på, at der i et af bocentrene arbejdes med at etablere et "spisehus" , åbent for både bocentrets beboere og ansatte. Det er tale om et initiativ, som kan være med til at opbløde de eksisterende grænser mellem boafsnittene og som med fordel kan tages op i andre bocentre.

 

Seksualvejledning.

Tilsynet har i 2004 på handicapområdet gjort bemærkninger omkring seksualvejledning. Det er tilsynets vurdering, at seksualvejledningen af flere årsager generelt har været nedprioriteret, men at emnet nu er genstand for langt større opmærksomhed end tidligere. Nogle af tilbuddene har i den forbindelse modtaget vejledning fra eksterne seksualvejledere.

 

Tilsynet har fastholdt, at tilbudene fortsat bør have fokus på emnet, og at dette inddrages i brugernes individuelle handleplaner. Tilsynet har i den forbindelse givet følgende påbud:

 

"At medarbejderne får kendskab til vejledningen om seksualitet uanset handicap og at der arbejdes ud fra vejledningens intentioner og krav til den pædagogiske indsats."

 

Individuelle handleplaner.

Tilsynet har på begge områder haft fokus på kvaliteten af de individuelle sociale handleplaner, som udarbejdes for brugerne i samtlige botilbud, og som også udarbejdes i nogle dagtilbud. Handleplansarbejdet er af betydning for relationen mellem den enkelte bruger og dennes kontaktperson, og dermed også af betydning for brugerens trivsel.

 

Tilsynet har foretaget en vurdering af tilfældigt udvalgte brugeres sociale handleplan, dels for at vurdere, om der overhovedet foreligger en social handleplan, dels for at vurdere kvaliteten af stedets arbejde med handleplaner.

 

handicapområdet har tilsynet konstateret, at brugere i en række tilfælde ikke har fået udarbejdet en handleplan. Tilsynet har givet påbud om, at der rettes op på dette.

 

psykisk syge området er det tilsynets oplevelse, at handleplansarbejdet nu er fuldt udbygget i bredden, dvs. at alle, som skal have en handleplan, også har det. Derimod kan tilsynet konstatere, at der stadig er problemer med kvaliteten af indholdet af de enkelte brugeres handleplaner. Tilsynet finder, at mange handleplaner er utilstrækkelige, bedømt i forhold til, at meningen med den sociale handleplan er at indgå som et vigtigt omdrejningspunkt i relationen mellem brugeren og dennes kontaktperson. Der er ofte for meget status og for lidt plan i de handleplaner, som udarbejdes, der er ikke tilstrækkelig sammenhæng mellem handleplanen og brugerens dagligdag, og brugeren føler ikke noget ejerskab til planen.

 

I forhold til beboere på de socialpsykiatriske bocentre med misbrug har tilsynet gjort flere bemærkninger om at handleplansarbejdet ikke er koordineret med den psykiatriske behandlingsplan, og at der således i forhold til beboeren mangler en helhedsorienteret indsats, der omfatter både beboerens psykiske sygdom og beboerens misbrug. 

 

Det gælder for begge områder, at der er behov for at der i tilbuddene fortsat arbejdes med at højne kvaliteten af de sociale handleplaner, herunder at der gøres en indsats for at den enkelte bruger får et højere grad af ejerskab til sin handleplan.

 

Der arbejdes i øvrigt i forvaltningen med at systematisere og skabe bedre overblik over den socialfaglige og sundhedsfaglige dokumentation ved anvendelse af EDB. Dette vil lette handleplansarbejdet, og dermed også give mulighed for at højne kvaliteten af dette arbejde.

 

Brugerindflydelse.

Statistik – brugerindflydelse.

 

Råd og vejledning

Henstilling

Påbud

I alt

Handicap

14

5

0

19

Psykisk syge

6

0

0

6

I alt

20

5

0

25

 

Både på handicapområdet og på psykisk syge områdetindgår brugerindflydelse som et vigtigt fokusområde.

 

handicapområdet varierer organiseringen af brugerindflydelse meget fra tilbud til tilbud og alt efter om der er tale om tilbud for børn eller for voksne.

 

På børneområdet sikres indflydelsen gennem forældrene i form af forældrerepræsentanter i bestyrelser, og indflydelsen knytter sig primært til det praktiske i hverdagen.

 

På voksenområdet er brugerindflydelse ofte formaliseret i form af brugermøder, brugerråd eller erstatningsråd. Det er ikke i alle tilbud, at brugerindflydelsen er formaliseret på denne måde. Dette skyldes personalets vurdering af, at brugerne ikke vil være i stand til at gøre brug af en sådan formalisering. Tilsynet har i 2004 gennemgående anbefalet tilbudene at overveje, hvordan brugerindflydelse kan gives, samt udbygges.

 

På handicapområder er der normalt ikke brugere med ved personaleansættelser. Tilsynet har her generelt anbefalet tilbudene at overveje, hvorledes brugerne kan "uddannes" til at være aktive deltagere ved personaleansættelser.

 

For de fleste tilbud på handicapområdet gælder det endvidere, at brugerne ikke selv kan vælge kontaktperson. Også her har tilsynet anbefalet tilbudene at overveje, hvordan brugerne kan inddrages i højere grad.

 

Tilsynet har over for flere tilbud gjort bemærkninger om deres indsats i forhold brugere med manglende kommunikationsevner. Eksempelvis har tilsynet over for et tilbud anbefalet, at der iværksættes uddannelse af personalet i tegn-til tale og andre kommunikationsformer. Tilsynet har endvidere peget på vigtigheden af, at tilbuddene er opsøgende i forhold til elektroniske kommunikationssystemer, der kan medvirke til at udvikle og støtte kommunikationen.

 

Hvad angår psykisk syge området er der i langt de fleste af bocentrene og bostederne etableret beboerråd. I dagtilbudene er indflydelsen typisk organiseret i form af brugermøder. I enkelte tilfælde har brugerne repræsentation i tilbuddets bestyrelse

 

Tilsynet har også i 2004 i forhold til flere tilbud henstillet/givet påbud om, at der etableres brugerråd. Når bortses herfra er det tilsynets vurdering, at der generelt på psykisk syge område gøres en god og helhjertet indsats for at øge brugerindflydelsen. Dette sker bl.a. ved at motivere brugerne til at benytte de forskellige muligheder for indflydelse fuldt ud. Det er tilsynets opfattelse, at brugerne generelt oplever, at de har en reel indflydelse.

 

Brugerne har i de fleste tilbud i større eller mindre grad indflydelse på valg af egen kontaktperson. I få tilfælde har brugerne også indflydelse ved nye personaleansættelser. Ved de seneste centerchefansættelser har beboerne været inddraget i ansættelsesproceduren. 

 

Samarbejdet med pårørende.

Statistik – samarbejdet med pårørende.

 

Råd og vejledning

Henstilling

Påbud

I alt

Handicap

5

9

7

21

Psykisk syge

3

1

0

4

I alt

9

10

7

25

 

Som det blev nævnt i årsberetningen 2003 er de formelle rammer om samarbejdet med pårørende forskellige på henholdsvis handicap- og psykisk sygeområdet. På psykisk syge områdetgælder den af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtagne pårørendepolitik, hvori der på en række områder er fastlagt et bestemt samarbejdsmønster.

 

handicapområdet er der ikke en tilsvarende formel ramme, og organiseringen af samarbejdet kan derfor variere fra tilbud til tilbud. Det betyder dog ikke, at der behøver at være den store forskel på det faktiske plan.

 

På handicapområdet har tilsynet også i 2004 været meget opmærksom på, om der i tilbudene er udarbejdet en formaliseret pårørendepolitik. I de tilfælde, hvor dette ikke er sket har tilsynet konsekvent givet påbud om, at der skal foreligge en pårørendepolitik fra de pågældende tilbud indenfor en bestemt tidsfrist. Endvidere er pårørendepolitikken taget op som set særligt emne i forbindelse med udarbejdelsen af Københavns Kommunes Handicappolitik

 

På trods af at nogle tilbud mangler en pårørendepolitik udtrykker de interviewede pårørende generelt tilfredshed med samarbejdet. De fleste tilbud afholder fester eller andre sociale arrangementer i løbet af året, hvor pårørende inviteres. Derudover inddrages pårørende ved de årlige planlægningsmøder. De pårørende giver udtryk for, at personalet lytter til deres synspunkter og de udtrykker tilfredshed med at kunne komme på besøg, når de har lyst. Generelt vurderer tilsynet, at samarbejdet med pårørende på handicapområdet er velfungerende.  

 

psykisk syge området gælder det – naturligt nok - at pårørendesamarbejdet generelt er mere udbygget i botilbuddene end i dagtilbuddene. Der er i alle de socialpsykiatriske bocentre etableret centerråd med repræsentation af pårørende. Centerrådene har nu været virksomme et par år, og det er tilsynets vurdering, at disse fungerer godt med regelmæssige møder og aktiv deltagelse fra de pårørendes side. Den usikkerhed omkring centerrådenes funktion, der blev givet udtryk for fra især beboerside i starten, synes nu overvundet.

 

Det er ikke lykkedes for tilsynet at opnå kontakt med pårørende fra alle tilbud på psykisk syge området. De pårørende, som tilsynet har interviewet har generelt givet udtryk for tilfredshed dels med pårørendesamarbejdet, dels med bocentrenes udvikling og funktion. Som eksempler herpå skal bl.a. nævnes, at der fra en af de interviewede pårørende var almindelig ros til alle de ting, der er sat i gang på et af bocentrene. Fra en anden pårørende blev der også givet udtryk for almindelig tilfredshed med det respektive bocenters tilbud til beboerne, men den pågældende kunne godt ønske sig en yderligere udbygning af pårørendesamarbejdet.

 

Det kan i øvrigt oplyses, at Dialogforum på psykisk syge området har drøftet, hvordan gennemførelsen af pårørendepolitikken kan styrkes på de socialpsykiatriske bocentre. Drøftelsen er mundet ud i en række anbefalinger til den fortsatte gennemførelse af pårørendepolitikken. Anbefalingerne omfatter bl.a. at den hidtidige kontrakt mellem beboer og bocenter om videregivelse af oplysninger erstattes af en aftale, der søger at imødekomme pårørendes kritik af den hidtidige kontrakt for at være for restriktiv. Endvidere pl anlægges der gennemført en undersøgelse af pårørendes holdning til samarbejdet med bocentrene. Undersøgelsen planlægges gennemført i løbet af efteråret 2005.

 

De fysiske rammer.

Statistik – fysiske rammer

 

Råd og vejledning

Henstilling

Påbud

I alt

Handicap

8

1

1

10

Psykisk syge

3

5

1

9

I alt

11

6

2

19

 

Tilbudenes fysiske rammer har i 2004 givet anledning til en række kritiske bemærkninger.

 

Tilsynet på handicapområdet har i 2004 i forhold til flere tilbud noteret sig, at elevator- og adgangsforholdene for fysisk handicappede på enkelte bo- og dagtilbud er mangelfulde. Endvidere er toilet- og baderum flere steder ikke indrettet med tilstrækkelig plads til bl.a. lifte, hvilket betyder uhensigtsmæssige arbejdsstillinger for personalet.

 

psykisk syge området har tilsynet noteret sig, at fælleslokalerne i de socialpsykiatriske bocentre generelt fremtræder velholdte, med pæn møblering og med en god rengøringsstandard. Det samme er tilfældet med de fælles toiletter og baderum.

 

Derimod har tilsynet i flere bocentre og bofællesskaber oplevet, at der i forhold til enkelte beboere er en for dårlig rengøringsstandard. At det også ofte er et problem for de pågældende beboere selv viser sig ved, at beboeren undskylder rodet overfor tilsynet.

 

Eks. (påbud). Det drejer sig om en ung psykisk syg med dobbeltdiagnose, der samtidig er på metadon. Tilsynet bliver inviteret inden for i hans bolig. Han undskylder meget, at der ikke er ryddet op. Tilsynet kunne ikke finde et ledigt sted at sidde. Han havde en kommode, hvor forsiden manglede i to af skufferne. Der var ophobning af snavset tøj og to senge med snavset sengetøj.  Sofabordet var helt dækket med kopper, askebægre, rester af cigaretsmuld, flasker mv. og det var tilklistret med rande fra flasker og kopper, ligesom også gulvet var tilklistret. Tilsynet giver påbud om, at personalet går aktivt ind med at hjælpe den pgl. med rengøring.  

 

Det er tilsynets opfattelse, at det er en opgave for beboerens kontaktperson at hjælpe med og evt. i nogle tilfælde helt overtage opgaven med at opretholde en rimelig orden og rengøringsstandard i beboerens egen bolig, når beboeren har svært ved det.

 

Herved rejses en væsentlig problemstilling omkring balancen mellem brugerens selvbestemmelsesret på den ene side og brugerens behov for omsorg og støtte på den anden side. Forvaltningen vil indgå i en fortsat dialog med tilbuddene omkring denne problemstilling, hvor forvaltningens udgangspunkt vil være, at brugere, som ikke selv kan magte opgaven med at gøre rent på deres værelse skal have den fornødne hjælp hertil.

 

Personalet i tilbuddet.

Statistik – personalet i tilbuddet.

 

Råd og vejledning

Henstilling

Påbud

I alt

Handicap

29

31

4

64

Psykisk syge

19

22

4

45

I alt

48

53

8

109

 

Det er tilsynets generelle indtryk, at medarbejderne i tilbuddene er engagerede og uddannelsesmæssigt godt rustede til at varetage deres arbejdsopgaver. Det er også tilsynets oplevelse, at det psykiske arbejdsmiljø i tilbuddene generelt er tilfredsstillende.  

 

Tilsynet har på handicapområdet givet en række anbefalinger om at udarbejde uddannelsespolitikker samt gennemføre og systematisere MUS- samtaler, for at styrke opkvalificeringen af personalets kompetencer.

 

Det er tilsynets vurdering efter samtaler med personale, at der generelt er et godt psykisk arbejdsmiljø i tilbudene.

 

En række tilbud på handicapområdet har ikke udarbejdet beredskabsplaner for akutte situationer, såsom brand og vold mod medarbejdere. I lighed med hvad der var tilfældet i 2003 har tilsynet givet flere henstillinger om at tilbudene fik udarbejdet beredskabsplaner, samt at sikre personalets kendskab hertil. 

 

Det socialfaglige tilsyn har været meget opmærksom på tilbuddenes medicinhåndtering på dagområdet, da Embedslægeinstitutionen ikke varetager opgaver for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på dagområdet.

 

Der er fra forvaltningens side taget en række initiativer for generelt at sikre at tilbuddenes medicinhåndtering foregår i overensstemmelse med de gældende retningslinjer på området. Der har været afholdt temadage om medicinhåndtering for lederne af tilbuddene på handicap og psykisk syge området. Forvaltningen har udarbejdet forslag til etablering af kursus i medicinhåndtering med det formål at tilbuddene får uddannet medicinansvarlige medarbejdere. Endelig er forvaltningen i gang med at udarbejde en medicininstruks særligt målrettet tilbuddene på handicap- og psykisk syge området. Disse initiativer sker i samarbejde med Embedslægeinstitutionen.

 

psykisk syge området vurderer tilsynet generelt, at personalet har de kompetencer, der svarer til brugernes behov. Dette skal bl.a. ses i lyset af, at der inden for de seneste år via forvaltningen er udbudt en række relevante kompetencegivende uddannelsestilbud til personalet inden for bocenterområdet. Uddannelsestilbuddene omfatter en særlig uddannelse for kontaktpersoner, psykisk sygdom og misbrug, psykisk sygdom og seksualitet, etniske minoriteter og psykisk sygdom, forebyggelse af selvmord m.fl.

 

Personalet i botilbuddene på psykisk syge området arbejder systematisk med handleplaner og der sker løbende revision af de benyttede handleplanskoncepter. Det er som tidligere nævnt tilsynets vurdering, at handleplanerne ikke altid har den fornødne kvalitet, bl.a. fordi de ikke går tilstrækkeligt dybt ned i beboerens forskellige problemstillinger. Der er således fortsat behov for at have fokus på arbejdet med de sociale handleplaner. Tilsynet har givet en række henstillinger om at der skal ske en forbedring af personalets fortsatte arbejde med at udvikle de sociale handleplaner. 

 

Der er hos personalet på psykisk syge området i et vist omfang et utilstrækkeligt kendskab til regler og retningslinjer, herunder til reglerne om magtanvendelse. Tilsynet har derfor givet en række henstillinger og påbud om, at personalet sætter sig ind i relevant lovgivning på området.    

 

Der er gjort opmærksom på denne problemstillingen på det senest afholdte ledermøde, og forvaltningen vil i nær fremtid udsende en ajourført vejledning om reglerne om magtanvendelse til samtlige tilbud på handicap og psykisk syge området. Forvaltningen vil i det hele taget tage initiativ til at der strammes op på området.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

·        Tilrettelæggelsen af det socialfaglige tilsyn.

 

 

Grethe Munk

                                                                 /

                                               Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top