Videreførelse af bo- og efterbehandlingstilbudet Nåleøjet (bilag)
Videreførelse af bo- og efterbehandlingstilbudet Nåleøjet (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 17. august 2005
22. Videreførelse af bo- og efterbehandlingstilbudet Nåleøjet (bilag)
FAU 356/2005 J.nr. 356/2005
INDSTILLING
Familie- og
Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om evalueringsrapporten vedrørende bo- og efterbehandlingstilbudet Nåleøjet til efterretning.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at bo- og efterbehandlingstilbudet Nåleøjet videreføres, og at finansieringen af 4 pladser i botilbudet og efterbehandlingsforløbene i Nåleøjet sker via entreprisepuljen med en udgift på højest 744.000 kr. årligt.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at kravet om, at brugere der indskrives i Nåleøjets botilbud skal startes i beskæftigelse senest 2 uger efter indskrivningen revideres, således brugerne fremover skal starte senest 6 uger efter indskrivningen.
RESUME
På baggrund af brugerønsker etablerede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i juni 2003 et midlertidigt bo- og efterbehandlingstilbud, Nåleøjet, for personer, der har gennemgået stoffri behandling. Nåleøjet blev etableret som et toårigt projekt, og fungerer efter § 93, s tk. 1 (FAU 154/2003). Bilag 2
Nåleøjet er oprettet i tilknytning til Rådgivningscenter Amager, der har finansieret driften af Nåleøjet over rådgivningscentrets entreprisepulje ramme.
Formålet med projektet var, at
· kvalificere den stoffri efterbehandling gennem en tættere kobling mellem udslusningsboliger og den socialfaglige/ beskæftigelsesrettede indsats i rådgivningscentret
· mindske antallet af tilbagefald ved at der i Nåleøjet etableres et stoffrit netværk, hvor brugerne kunne mødes og støtte hinanden i den opnåede stoffrihed i deres umiddelbare nærmiljø.
· efterkomme brugerønsker om etablering af et halvvejshus og at måle effekten af den mere intensive indsats
Nåleøjets tilbud omfatter:
· 4 midlertidige pladser i botilbudet
· Efterbehandlingsforløb
· Selvhjælpsgruppen, Nåleøjets venner
Som led i projektforløbet skulle projektet evalueres efter 2 års drift med henblik på at foretage en erfaringsopsamling, vurdere målopfyldelsen og afklare om projektet skulle videreføres. Evalueringen er blevet gennemført i løbet af foråret 2005, og evalueringens resultater og konklusioner er sammenfattet i "Evaluering af Nåleøjet", der er vedlagt som bilag 1.
Evalueringen viser overordnet, at Nåleøjet er et godt tilbud, når man ser på boligforhold, beskæftigelsesindsatsen, tilbagefaldsforebyggelse og på andelen af brugere, der udskrives som færdigbehandlede og stoffri. På baggrund af evalueringens konklusioner anbefaler Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at Nåleøjet videreføres og at finansiering sker via entreprisepuljen.
SAGSBESKRIVELSE
I juni 2003 etablerede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bo- og efterbehandlingstilbudet, Nåleøjet, efter § 93, stk. 1. Nåleøjet blev i regi af Rådgivningscenter Amager etableret som et toårigt projekt, der løb frem til juni 2005.
Rådgivningscenter Amager har finansieret driften af Nåleøjet via rådgivningscentrets entreprisepulje ramme. Udgifterne modsvarer 3 årspladser i andre halvvejshuse.
Baggrund
Nåleøjet blev etableret bl.a. på baggrund af, at "Sektorplan for indsatsen over for stofafhængige 2001-2003" fastsatte mål om, at højest 33% af de, der er udskrevet færdigbehandlede og stoffri, falder tilbage i misbrug efter 1 år. Målinger fra 2002 viste, at 40% af de, der var udskrevet som færdigbehandlede og stoffri, var faldet tilbage i misbrug inden for 1 år efter udskrivning.
Sektorplanen fastsatte ligeledes mål om, at 25% af de, der udskrives fra stoffri behandling, udskrives færdigbehandlede og stoffri. Målinger fra 2002 viste, at 22% af de, der er udskrevet fra stoffri behandling, blev udskrevet færdigbehandlede og stoffri.
Desuden havde den ambulante efterbehandlingsgruppe i Rådgivningscenter Amager efterspurgt et halvvejshus og mødested på Amager for personer, der har opnået stoffrihed. Efterbehandlingsgruppen foreslog, at et halvvejshus blev etableret i regi af Rådgivningscenter Amager, således at der var mulighed for at trække på de ressourcer og den ekspertise, som ligger i rådgivningscenteret.
Formålet med projektet var, at
· kvalificere den stoffri efterbehandling gennem en tættere kobling mellem udslusningsboliger og den socialfaglige/ beskæftigelsesrettede indsats i rådgivningscentret
· mindske antallet af tilbagefald ved at der i Nåleøjet etableres et stoffrit netværk, hvor brugerne kunne mødes og støtte hinanden i den opnåede stoffrihed i deres umiddelbare nærmiljø
· efterkomme brugerønsker om etablering af et halvvejshus og at måle effekten af den mere intensive indsats
Der er fastsat et mål for Nåleøjets indsats:
· At 50% af de indskrevne i Nåleøjet er stoffri 1 år efter udskrivningen.
Derudover arbejder Nåleøjet indenfor rammer af den gældende sektorplans mål for stoffribehandling.
Aktiviteterne i Nåleøjet indbefatter:
· 4 midlertidige pladser i botilbudet, hvor brugerne skal deltage i individuelle samtaleforløb.
· Efterbehandlingsforløb, hvor indsatsen primært består af gruppesamtaler, men der tilrettelægges individuelle samtaleforløb efter behov.
· Selvhjælpsgruppen, Nåleøjets venner, afholder ugentlige møder uden deltagelse af medarbejdere.
I projektperioden har i alt 39 brugere været indskrevet i Nåleøjet, og der har været afsat personaleressourcer svarende til 57 timer ugentligt. Timerne har været fordelt på 2 pædagoger og 1 socialrådgiver. En nærmere projektbeskrivelse for Nåleøjet findes i bilag 2.
Evaluering af Nåleøjet
I forbindelse med etableringen af Nåleøjet blevet det besluttet, at projektet skulle evalueres efter 2 års drift. Evalueringen er gennemført med henblik på at afklare, om der skal ske en videreførelse af projektet, og i så fald om der skal ske justeringer af projektet.
Evalueringen er gennemført i foråret 2005, og evalueringens resultater og konklusioner er sammenfattet i bilag 1, "Evaluering af Nåleøjet". Evalueringen indeholder en kvantitativ opfølgning på målene for Nåleøjet, og en kvalitativ beskrivelse af indsatsen med fokus på tilbagefald, beskæftigelse og boforhold.
Opfølgning på mål
Da Nåleøjet kun har eksisteret siden juni 2003, har der ikke været tilstrækkelig grundlag for at følge op på målet om, at 50% af de indskrevne i Nåleøjet er stoffri 1 år efter udskrivningen. Derimod har evalueringen fulgt op på opfyldelsen af sektorplanens mål om:
· at 25% af de, der udskrives fra stoffri behandling, udskrives færdigbehandlede og stoffri
Opfølgningen viser, at af de 39, der har været i behandling i Nåleøjet, er 27 blevet udskrevet, og heraf er 18 udskrevet som færdigbehandlede og stoffri, svarende til 66,7 % af samtlige udskrevne. Dermed er sektorplanens mål indfriet med en andel, der er mere end dobbelt så stor som målet på 25 %
Andre resultater
Beskæftigelse
Beskæftigelse er et vigtigt skridt på brugernes vej til social integration, derfor er der i Nåleøjet sat fokus på beskæftigelsesindsatsen. Evalueringen viser, at Nåleøjets fokus på beskæftigelsesindsatsen har været en succes, idet 32 ud af de 39 indskrevne brugere har været i beskæftigelse, hvilket svarer til 82 %. Blandt de, der ikke var i beskæftigelse, var 3 indskrevet i Nåleøjet i makismalt 2 måneder og 1 fik tilkendt pension.
Største del af den beskæftigelse, som brugerne er blevet hjulpet i gang med, har været støttet beskæftigelse.
For at sikre at brugere, der indskrives i botilbudet, ikke går i stå, er der fastsat et krav om, at de skal være i beskæftigelse inden 2 uger efter indskrivningen. Oprindeligt var kravet 3 uger, men medarbejderne besluttede at skærpe kravet. Det har vist sig, at dette krav har været vanskeligt at overholde, og i langt de fleste tilfælde er der gået mere end 2 uger. Problemet med at overholde kravet skyldes flere ting:
· Det har vist sig, at det kan være svært at finde frem til det rette tilbud inden for 2 uger, fordi brugerne ved indskrivningen i botilbudet ikke er afklaret i forhold til deres beskæftigelsesønsker
· Der kan være ventetid, før det er muligt at starte i den ønskede beskæftigelses fx i forbindelse med uddannelsesforløb.
· Længden på visitationsprocessen til særlig tilrettelagte beskæftigelse gør, at der ofte går længere tid end de 2 uger.
På denne baggrund anbefales det, at kravet revideres, således at brugere indskrevet i botilbudet fremover skal starte i beskæftigelse senest 6 uger efter indskrivningen.
Boforhold
Ud af de 39 indskrevne brugere i Nåleøjet havde de 12 ingen bolig ved indskrivningen. Nåleøjet har samarbejdet med Boliganvisningen om at skaffe boliger til brugerne, og det har været muligt at få egen bolig til alle de brugere, der har været indskrevet i Nåleøjet i mere end 14 dage. Indsatsen for at skaffe egen bolig til brugerne er et vigtig element i forhold til at give brugerne en stabil hverdag, og på grundlag af evalueringen må Nåleøjets arbejde for at sikre dette betragtes som en succes.
Nåleøjets botilbud fungerer som udslusning i forhold til egen bolig. Medarbejderne gør meget ud af, at brugerne kan bibeholde deres værelse i botilbudet i en periode, mens de gradvist flytter ind i den nye bolig. Dette gøres for, at overgangen fra det socialt intensive forløb i botilbudet ikke bliver for brat i forhold til at få en hverdag til at fungere i en lejlighed alene. Dette er et central element i forhold til forebyggelse af tilbagefald, idet udslusningen medvirker til at imødegå problemer med ensomhed, der ellers påvirker negativt i forhold til risikoen for tilbagefald.
Tilbagefald
og netværk
14 af brugerne har haft tilbagefald. Det svarer til 36% af de brugere, der har været indskrevet i Nåleøjet. Der er en svag tendens til, at brugerne, der indskrives i botilbudet, i højere grad har tilbagefald end brugerne, der indskrives i efterbehandlingen.
Det er dog væsentlig at bemærke, at i omkring halvdelen af tilfældene har der været tale om kortvarige tilbagefald på under 2 uger, og brugeren er typisk faldet i én gang, hvorefter vedkommende hurtigt har været motiveret for genoptage behandlingen.
Medarbejderne har
overordnet set benyttet sig af 3 forskellige tilgange til tilbagefaldsbehandling:
·
Tilbagefaldsbehandling
i døgnregi
·
Ambulant
behandling
·
Individuel
opfølgning i Nåleøjet
På Nåleøjet gøres der meget ud af at sikre, at brugerne udgør et netværk for hinanden dels i forhold til at forebygge tilbagefald, og dels når den enkelte har tilbagefald. Desuden arbejder Nåleøjets medarbejdere med tilbagefald og tilbagefaldsforebyggelse ved at have særlig opmærksomhed på at imødegå potentielle konflikter og ved at reagere hurtigt i forhold til tilbagefald. Desuden gøres der meget ud af at bevare kontakten til brugeren, hvis denne er i tilbagefaldsbehandling i døgnregi. Det sker ved, at brugere tager med medarbejdere på besøg der, hvor brugeren er i døgnbehandling.
Organiseringen
Medarbejderne i Nåleøjet er alle tilknyttet Rådgivningscenter Amager. Medarbejdernes tætte kontakt til Rådgivningscenter Amager letter sagsgangen for brugerne i Nåleøjet, og brugerne anser det for at være vigtigt, at deres sag er samlet et sted, indtil de er færdigbehandlede. Det betyder meget for deres oplevelse af sagsgang, at deres sagsbehandler er inde i historikken omkring dem, og at den tillid, som har taget tid at opbygge, bevares.
Anbefalinger
På baggrund af evalueringen af Nåleøjets positive konklusioner anbefaler Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at Nåleøjet videreføres i regi af Rådgivningscenter Amager. Finansieringen vil som hidtil kunne ske via entreprisepuljen, hvor udgifterne til Nåleøjet svarer til 3 årspladser i andre halvvejshuse.
Ved en videreførelse af Nåleøjet bør kravet om, at brugerne i botilbudet skal være i beskæftigelse senest 2 uger efter indskrivningen revideres, således at kravet bliver, at brugere indskrevet i botilbudet skal starte i beskæftigelse senest 6 uger efter indskrivningen. Det har vist sig at en række strukturelle forhold gør det urealistisk at få alle indskrevne i botilbudet i beskæftigelse senest 2 uger efter indskrivningen .
Desuden bør der på sigt gennemføres en undersøgelse af de øvrige efterbehandlingstilbud i kommunen med henblik på at koordinere den samlede efterbehandlingsindsats, herunder skal det overvejes om visitationen skal samles, så visitationen bliver enstrenget og gennemskuelig, så det sikres, at de eksisterende efterbehandlingstilbud supplerer hinanden bedst i forhold til form og indhold.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke
omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager,
der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Udgifterne til drift af Nåleøjet har i projektperioden været finansieret over Rådgivningscenter Amagers entreprisepulje.
Udgifterne til driften af Nåleøjet blev ved projektets start estimeret til 673.000 kr./år, heri indeholdt en forventet indtægt via brugernes egenbetaling af kost og logi på ca. 103.000 kr. årligt. Ved projektstart sammenlignede man med udgiften til køb af pladser i et privat halvvejshus, hvilket svarende til køb af 3 årspladser i et halvvejshus (fx Valhalla), i alt 648.000 kr. ved en pladspris på 18.000 kr./måned.
Der er udarbejdet et budget for Nåleøjets drift for 2005 på i alt 774.000 kr., heri indeholdt indtægter via brugernes egenbetaling på kost og logi. Budgettet er udarbejdet på baggrund af forbruget for 2004, og dækker udgifter til 4 pladser i botilbudet og efterbehandlingsforløb i Nåleøjet.
Til sammenligning kan nævnes, at omkostningerne til køb af 3 årspladser i det private halvvejshus Valhalla ville koste 797.400 kr. (inklusiv udgifterne til brugernes kost og logi).
Budgettet for 2005 omfatter:
Løn (57 timer) 560.000 kr.
Faste udgifter, el varme mm. 144.000 kr.
Aktiviteter 70.000 kr.
Bruttoudgifter i alt 774.000 kr.
Indtægten via brugernes egenbetaling varierer afhængigt af brugernes udgifter til egen bolig / gældsafskrivning eller andre forpligtigelser. I 2004 var indtægten via brugernes egenbetaling 30.000 kr.
Af andre indtægter er der salg af pladser til andre rådgivningscentre, hvilket på nuværende tidspunkt ikke kan estimeres.
Finansiering
Udgiften til permanentgørelse af Nåleøjet i 2005 finansieres over Rådgivningscenter Amagers entreprisepulje med en udgift på højst 744.000 kr.
Nåleøjet vil en gang årligt – ved udgangen af året - skulle aflægge regnskab og fremsende et budget til forvaltningen for det kommende år. Den årlige udgift må ikke overstige hvad køb af 3 årspladser i et halvvejshus i privat regi koster.
Nåleøjets indtægter (egenbetaling, salg af pladser) går ind i Entreprisepuljen og anvendes til andre formål, der falder inden for puljens anvendelse.
HØRING
Ingen.
BILAG
1. Evaluering af Nåleøjet
2. Indstilling og beslutningsprotokol fra FAU's behandling af "etablering af efterbehandlingstilbudet Nåleøjet" på mødet den 19. marts 2003.
Grethe Munk
/
Torben Brøgger