Mødedato: 17.08.2005, kl. 19:00

Kompetenceudvikling for teammedarbejderne i de lokale centre (bilag)

Kompetenceudvikling for teammedarbejderne i de lokale centre (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. august 2005

 

 

10.      Kompetenceudvikling for teammedarbejderne i de lokale centre (bilag)

 

FAU 359/2005  J.nr. 359/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, 

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender at kr. 2,75 mill. anvendes til kompetenceudvikling og efteruddannelse af  lokalcentrenes teammedarbejdere (frontpersonale), dels i form af kurser og temadage og dels som central introduktionsforløb for nye medarbejdere

 

Såfremt ovenstående godkendes, indstiller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at de foreslåede kurser og temadage afholdes i efteråret 2005 samt i første halvår af 2006.

 

RESUME

Indstillingen er udarbejdet på baggrund af beslutningen i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget 2. juni 2005, hvor der som et led i opfølgningen på personalesituationen i de lokale centre blev bevilget 2,75 mil. kr. i 2005 til efteruddannelse af teammedarbejderne.

 

Midlerne foreslås anvendt til kompetenceudvikling i form af kurser og temadage, suppleret med et centralt introduktionsforløb for nyansatte medarbejdere.

 

Det indstilles at kurser og temadage afvikles i efteråret 2005 og i første halvår af 2006 (se model 2 i sagsbeskrivelsen). Årsagen til, at det ønskes at strække perioden for midlernes anvendelse ind i 2006 er, at medarbejderne i efteråret 2005 bliver hårdt belastet af blandt andet kurser, oplæring og implementering af et nyt KMD-system, indførelse af NemKonto og forberedelserne til ny struktur, hvilket betyder at medarbejderne vil have vanskeligheder ved at finde tid og ressourcer til at få det tilstrækkelige udbytte af yderligere kursusvirksomhed.     

 

Såfremt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ikke tiltræder, at perioden for kurser og temadage strækkes ind i 2006, vil de blive afholdt i 2005 (se model 1 i sagsbeskrivelsen).

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde d. 2. juni, at overføre 2,75 mil. kr. uforbrugte midler i 2004 fra bevillingsområde Stofafhængige til efteruddannelse af personale på lokalcentrene.  Der skal indledningsvis henvises til notatet af 20. april 2005 vedr. "Medarbejderpolitik, uddannelse og kompetenceudvikling." (bilag 1).

 

Fokus for kompetenceudviklingen vil med dette afsæt være

 

·        De seneste tilbagemeldinger fra lokalcentrene og medarbejderne viser et behov for yderligere konkret opkvalificering af medarbejderne.

 

·        Initiativer i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens interne kontrolenhed har vist, at der generelt vurderes at være mangelfuld systematisering og journalisering i borgersager.

 

·        De seneste målinger af forvaltningens overholdelse af sagsbehandlingsfrister viser, at på enkelte sagstyper ligger overholdelsesprocenten under kvalitetsmålet, bl.a. på førtidspensionsområdet.

 

·        Borgerrådgivernes beretning for 2004 samt praksisundersøgelser fra Ankestyrelsen og Den sociale Sikringsstyrelse peger på kvalitetsproblemer i sagsbehandlingen.

 

·        Rambøll Management har i forbindelse med undersøgelse af kontaktforløbene jf. Lov om Aktiv Beskæftigelsespolitik bl.a. konstateret at sagsbehandlerne i et vist omfang mangler generel viden om arbejdsmarkedet og realistiske veje til at opnå en reel tilknytning til arbejdsmarkedet. Teammedarbejdernes kendskab til arbejdsmarkedet er begrænset.

 

Forvaltningen har på baggrund af overførslen af 2,75 mil. og med udgangspunkt i ovenstående afholdt møde med r epræsentanter for Dansk Socialrådgiverforening/KKS og HK-kommunal. Mødet blev brugt til at drøfte ideer og muligheder for konkret kompetenceudvikling. Repræsentanterne medvirkede i analysen for så vidt angår deres opfattelse af konkrete problemer i teamene og kom med forslag til konkret kompetenceudvikling til afhjælpning af disse problemer. Specifikke bud og ideer er oplistet i bilag 2.

 

Konkrete forslag

Da analyserne peger på et stort behov hos de ansatte for læring og kompetenceudvikling i god sagsbehandling og borgerservice,  herunder brug af forvaltningens egne støttesystemer, udvikles centralt forankrede kompetenceudviklingstilbud.

 

Der planlægges en indsats i  to "spor":

1.      En generel lærings- og kompetenceudvikling for teammedarbejderne i de brugerrettede team, tilrettelagt som kurser og temadage

2.      En særlig introduktion for nyansatte, ligeledes i de brugerrettede team.

 

Kursustilbuddene beskrives i et kursuskatalog og afvikles både via endagskurser med undervisning samt via læring i konkret stof og tilbud, som strækker sig over flere sammenhængende dage.

 

Med det formål at sikre relevans og forankring lokalt, skal kompetencetilbuddet bygge på et princip om, at teamene selv får mulighed for at drøfte, planlægge og vælge (blandt kurser i kursuskataloget), hvilke kurser medarbejderne skal deltage i.  Heri indgår også overvejelser om vidensforankring i teamet.

 

Hvert team får tildelt et forholdsmæssigt antal kursusdage som skal anvendes. På baggrund af drøftelser i teamet tilvælges præcist de kurser, der er relevante og som kan bidrage til kompetenceudvikling i teamet. Heri indgår tillige mulighed for at tilbyde læringsforløb for det samlede team.

 

En del af kompetenceudviklingsmidlerne bliver særskilt tilrettelagt som introduktion til nyansatte, også centralt forankret. Introduktionen skal ligge i umiddelbar forlængelse af ansættelsen i FAF og bestå af såvel undervisningsforløb som træningsforløb. Introduktionen skal samlet set strække sig over en måned. Formålet er dels at støtte den nyuddannede teammedarbejder i den vanskelige overgang mellem studie og praksis, dels at bidrage til at minimere "oplæringspresset" for de rutinerede teammedarbejdere.

 

Kurser og temadage

Der oprettes følgende kurser

1. Mødet med borgeren og god sagsbehandling  - 2 kursusdage

-                                 Med udgangspunkt i den brugerrettede forvaltning, gennemgås forvaltningslovens regler om partshøring, begrundelser og tavshedspligt, videregivelse af oplysninger og parternes aktindsigt

-         Offentlighedsloven, notatpligt og aktindsigt

-         Retssikkerhedsloven mv.

 

2. Journalisering og sagers førelse – 1 dag

-         Herunder også regnskabsbekendtgørelsen på det sociale område og kobling til IT systemerne

 

3. Generel sagsbehandling – 1-3 kursusdage

-         Arbejdsevnemetoden – 2 kursusdage

-         Flere i arbejde – 1 kursusdag

-         Servicelovens § 84 – handicapkompensation – 1 dag

-         Servicelovens § 99 – "invalidebiler" – 1 dag

-         FØP  – 1 kursusdag

-         Sammenhæng i den sociale lovgivning – 1 kursusdag

-         Boligstøtte – 2 kursusdage

 

4. Sociale handleplaner – 1 kursusdag

-         Borgerinddragelse

-         Konkret introduktion til handleplanarbejdet

 

5. Elektroniske sagsbehandlingsredskaber -Brug af IT-støtte systemer – Endags-kurser

-         Konkrete kurser/temadage med fokus på brug af IT understøttede systemer, f.eks. KOMMA, Dagpengesystemet, NIS, leverandørportalen o.a.

-         Der oprettes læringsmiljøer, hvor sagsbehandlerne kan arbejde konkret med disse systemer

 

6. Socialfaglig kompetenceudvikling – 3 – 5 kursusdage

-         Socialt arbejde i forvaltningen med etniske minoriteter

-         Konfliktforebyggelse i socialt arbejde

-         Socialt arbejde i forvaltningen med misbrugere

-         Socialt arbejde med alkoholikere og samarbejdet med H:S

-         Koordinering i socialforvaltningsarbejde

-         Socialt arbejde med sindslidende

-         Introduktion til psykiatrien, diagnoser, medicin og det socialpsykiatriske samarbejde i København

-         Opfølgning og udbygning af eksisterende kompetenceudvikling på Børneområdet

-         Fra socialt perspektiv til arbejdsmarkedsperspektiv, paradigme skift

-         Personlig planlægning, arbejdets organisering

 

Primært målrettet hjemmeplejen:

-         Sorg og krise

-         Handicap og hverdagsliv

-         Genoptræning af hjerneskadede

 

Alle kursusdage skal have en sammenhæng til konkrete muligheder og aspekter i FAF.

 

Fordeling af kurser 1-6

Hvert team tildeles et forholdsmæssigt antal kursusdage og skal i relation til kursuskataloget forpligte sig på en del af de udbudte kurser. Der er tale om såkaldte bundne kurser, kursus nr. 1 – 5. Herudover kan teamet vælge frit fra kursustilbuddene i kurser under blok 6.

 

Hvert team får tildelt en sum kursusdage svarende til 0,8 dag pr. medarbejder. Dog undtagen team med 12 medarbejdere eller derunder. Disse tildeles i alt 10 kursusdage. For alle team gælder, at halvdelen af disse kursusdage SKAL benyttes på kursus 1-5 og den anden halvdel kan benyttes på kurser i blok 6.

 

Introduktion af nyansatte

7. Obligatorisk introduktion af nyansatte – 20 kursusdage

-       &n bsp; Mødet med borgeren og god sagsbehandling, Journalisering og sagers førelse, Generel sagsbehandling, Elektroniske sagsbehandlingsredskaber og herudover:

-         Introduktion til den brugerrettede forvaltning, målgrupper, tværfaglighed mm og mulighed for træning i sagers førelse, brug af IT systemer, konkret arbejde med cases mm.

 

Den obligatoriske introduktion evalueres og justeres løbende både for det første hold, men også for de fremtidige hold.

 

Modeller for afvikling af kurserne

Der er omkring 2000 ansatte i de brugerrettede team i lokalcentrene, rådgivningscentrene og handicapcentrene. Der udbydes i alt 1700 /1800 kursistdage, afhængig af model 1 eller 2.

 

Kurserne kan afvikles i 2005. Det kan imidlertid blive vanskeligt at motivere medarbejderne, da medarbejderne i forvejen bliver ekstra belastede i efteråret.

 

Først og fremmest indføres en nyt KMD-system, KMD-Aktiv. Ca. 1300 medarbejdere skal på 1- eller 2-dages kurser, hvorefter der er planlagt op til tre dage pr. medarbejder til at overføre sager til det nye system. Derudover har en del lokalcentre med mange sager  kalkuleret med et forøget tidsforbrug til at overføre sager. Desuden er der uddannet 96 superbrugere, som skal arbejde fuld tid i ca. 15 dage med implementeringen af det nye system fra september til december 2005. Endelig skal ca. 500 medarbejdere på et halvdags  systemintroduktionskursus. I alt ventes det, at der direkte vil medgå ca. 7.000 kursist- og arbejdsdage til at indføre KMD-Aktiv. Dertil kommer, at der forventes en væsentlig effektivitetsnedgang i op til 2 måneder efter overgangen til det nye system. Der er med andre ord tale om stor belastning bemandingsmæssigt.

 

Også indførelsen af NemKonto, som er Danmarks første fælles bankkontorregister, vil kræve, at en del af medarbejderne skal sætte sig ind i nye arbejdsgange og overvinde de vanskeligheder, der opstår i forbindelse med implementering af nye systemer.

 

Den seneste tids fokus på telefonbetjeningen betyder også, at medarbejderne skal sætte væsentligt flere ressourcer ind på at yde borgerne en god telefonbetjening.

 

Endelig vil forberedelserne til implementering af ny struktur i Københavns Kommune kræve ressourcer. Samtidig må det forventes, at medarbejderne ikke får det optimale udbytte af kurser, der gennemføres midt i en større organisatorisk forandringsproces.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller derfor, at kursusforløbet strækkes ind i første halvdel af 2006, så det sikres, at medarbejderne får størst muligt udbytte af kompetenceudviklingen.

 

Nedenfor beskrives en model for afvikling af kurserne i 2005 (model 1), og en model for afvikling af kurserne i 2005 samt første halvår af 2006 (model 2). Desuden beskrives de fælles elementer for de to modeller.

 

Fælles for model 1 og 2

August 2005

·         FAU orienteres om planen for udmøntning og anvendelse af 2,75 mil. kr.

·         Center- og teamchefer orienteres om planen

·         Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen planlægger og opretter kursus tilbud

·         Ressourcer til kompetenceudvikling fordeles forholdsmæssigt i de brugerrettede team, således at det enkelte team kan tilmelde sig et antal kurser

·         Kursuskatalog udsendes

·         Det enkelte team beslutter i fællesskab, hvilke kompetencer der skal styrkes og hvilke medarbejdere der som konsekvens heraf skal på uddannelse

·         Teamet udfærdiger og fremsender samlet kompetenceønsker samt kort beskrivelse af plan for forankring og videndeling i teamet

·         De nyansatte modtager særskilt invitation til introduktion

 

Uanset hvilken model, der vælges, sendes kursusmaterialet ud i slutningen af august, så det bliver synligt for medarbejderne, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har bevilliget penge til kompetenceudvikling.

 

September og oktober 2005

·         Introduktion af nyansatte gennemføres

 

Model 1

Ultimo september, oktober og november 2005

·         Kurserne gennemføres

 

December

·         Opfølgning i teamene med fokus på læring, videndeling og fremadrettede fokuspunkter

·         Opfølgning og evaluering centralt

 

Model 2

November 2005

·         Der gennemføres kurser inden for…. (udvælg det mest påkrævede område)

 

Februar 2006

·         Introduktion af nyansatte

 

Januar – Juni 2006

·         Øvrige kurser gennemføres

 

Juni 2006

·         Opfølgning i teamene med fokus på læring, videndeling og fremadrettede fokuspunkter

·         Opfølgning og evaluering centralt

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

De 2, 75. mio. kr. til kompetenceudvikling (under bevillingsområdet Administration funktion 6.51.1 Administration. ) er taget af udisponerede midler i budget 2005 på 11,9 mill. kr. på bevillingsområdet Stofafhængige (funktion 5.45.1)., som besluttet af FAU d. 2. juni 2005 (indstillingen " Udmøntning af overskydende midler fra bevillingsområdet Stofafhængige"). 

 

Model 1

Intern introduktion af nyansatte
ved 2 hold à 25 deltagere                                                           300.000 kr.

 

Kurser og temadage, herunder vederlag til

undervisere, undervisningsmaterialer, lokale-

leje og forplejning, i alt 1815 kursistdage                             2.450.000 kr.

 

I alt                                                                                           2.750.000 kr.       

 

Model 2

Intern introduktion af nyansatte
ved 3 hold à 25 deltagere                                                           450.000 kr.

 

Kurser og temadage, herunder vederlag til

undervisere, undervisningsmaterialer, lokale-

leje og forplejning, i alt 1704 kursistdage                             2.300.000 kr.

 

I alt                                                                                           2.750.000 kr.       

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen< /o:p>

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Bilag 1:        Indstilling til FAU den 4. maj 2005, Medarbejderpolitik, uddannelse og kompetenceudvikling

Bilag 2:        Oplistning over forslag til konkrete ideer til  uddannelsestilbud på baggrund af møde med repræsentanter for medarbejderne.

 

                     

Grethe Munk

                                                                 /

                       

                      Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top