Ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune (Bilag)
Ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 17. maj 2000
Sager til beslutning
8. Ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune (Bilag)
FAU 288/2000 J.nr. 104/00
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager rapporten om Københavns Kommunes ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov til efterretning.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen etablerer et samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om en afdækning og projektering af undervisningstilbud til elever med multible funktionsnedsættelser.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen afklarer ansvarsfordelingen omkring tilbud til unge med særlige behov.
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på sit møde den 1. februar 2000 drøftet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens redegørelse om Københavns Kommunes uddannelsestilbud til unge med et handicap. Det fremgår af redegørelsen, at Københavns Kommune i dag kun har ét reelt ungdomsuddannelsestilbud til gruppen af unge, der ikke kan benytte de almindelige ungdomsuddannelser.
På denne baggrund besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle afdække behovet og komme med forslag til fremtidige initiativer i forhold til unge med særlige behov, der i dag ikke har adgang til en af de eksisterende ungdomsuddannelser.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede arbejdsgruppens rapport på sit møde d. 5. april og besluttede at sende den til høring hos relevante interessenter, herunder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Derfor indstiller forvaltningen at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens rapport til efterretning, og at det godkendes, at der etableres et samarbejde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen hvor den fremtidige organisering af undervisningstilbuddene til unge handicappede diskuteres. Via dette samarbejde skal ansvarsfordelingen mellem de to forvaltningen endvidere klarlægges.
Samarbejdet vil blive udmøntet i et notat til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (og Uddannelses- og Ungdomsudvalget), hvori forslag til fremtidig organisering af ungdomsuddannelsesindsatsen rettet mod unge med med handicap vil fremkomme. Der vil ligeledes blive redegjort for eventuelle økonomiske konsekvenser afledt heraf.
SAGSBESKRIVELSE
I det følgende gives der et kort resumé af den af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdede rapport vedrørende ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns kommune. Arbejdet er iværksat:
- for at imødekomme et forventet øget pres på ungdomsuddannelser, som følge at større ungdomsårgange de kommende år, dels
- for at imødekomme en forventet lovrevision på området som formentlig vil medføre en lovsikret ret til en ungdomsuddannelse til hele gruppen af unge med særlige behov, dels
- for at imødekomme en ændret holdning hos forældre til handicappede børn, hvilket implicerer en øget efterspørgsel på mere specialiserede ungdomsuddannelsestilbud.
Eksisterende undervisnings- og fritidstilbud
Ungdomsskolen i Utterslev er i dag det eneste ungdomsuddannelsestilbud, der retter sig mod unge udviklingshæmmede i Københavns Kommune. Ungdomsskolen i Utterslev kan af bygningsmæssige årsager i dag ikke optage fysisk handicappede elever, såsom kørestolsbrugere og multihandicappede. Ungdomsskolen i Utterslev kan heller ikke modtage elever, der af adfærdsmæssige årsager kun kan fungere i små grupper.
Københavns Kommunes fritidstilbud til målgruppen består af Basisgruppen i forbindelse med fritidscentret på Sjælør Boulevard (driftsmæssigt underlagt Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen) og ungdomsklubben LAVUK (driftsmæssigt underlagt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen). De nævnte tilbud kan kun rumme de elever, der i dag typisk benytter sig af Ungdomsskolen i Utterslev.
Arbejdsgruppen peger på, at der i Københavns Kommune bør etableres et mere differentieret ungdomsuddannelses- og fritidstilbud end der er i dag.
Forslag til fremtidige ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov:
I rapporten lægges der op til at Ungdomsskolen i Utterslev (UiU) får det ledelsesmæssige ansvar for et eventuelt nyt ungdomsuddannelses- og fritidstilbud. I praksis foreslås det nye tilbud dog fordelt på fem afdelinger:
Afdeling A - for elever, hvor undervisning retter sig mod en delvis beskyttet voksentilværelse.
Afdeling B - for elever, hvor undervisning retter sig mod en voksentilværelse, der primært er under beskyttede forhold.
Afdeling C - for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser.
Afdeling D - for elever med multiple funktionsnedsættelser.Elevgruppen omfatter de svageste elever hvor Københavns kommune i dag køber plads på Geelsgårsskolen og Skolen på Taxvej.
Afdeling E - for elever i afdelingerne A og C. Undervisning i botræning samt dag- og aflastningstilbud.
For at kunne arbejde videre med denne model er det nødvendigt at etablere et samarbejde mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om en afdækning og projektering af undervisningstilbud til handicappede elever.
Det er ligeledes vigtigt at ansvarsfordelingen mellem de to forvaltninger vedrørende ungdomsuddannelserne til unge med handicap klargøres.
ØKONOMI
De afledte økonomiske konsekvenser af en eventuel omorganisering af kommunens ungdomsuddannelsestilbud er endnu ikke klarlagt, men vil blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (og Uddannelses- og Ungdomsudvalget) ved en eventuel arbejdsgruppes afrapportering.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
- "Rapport om ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns kommune".
- Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens høringsskrivelse af 7. april 2000.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen