Mødedato: 17.05.2000, kl. 13:00

Høring vedrørende forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv. (Bilag)

Høring vedrørende forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv. (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2000

 

Sager til beslutning

4. Høring vedrørende forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv. (Bilag)

FAU 281/2000 J.nr. 102/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder forvaltningens udkast til høringssvar og videresender det til Økonomiudvalget.

RESUME

Det rådgivende Integrationsudvalg har af Borgerrepræsentationen fået til opgave at udarbejde et oplæg til en overordnet Integrationspolitik for Københavns Kommune til Økonomiudvalget.

Integrationsudvalget afleverede dette oplæg til Økonomiudvalget d. 5. april 2000. Oplægget indeholder forslag til formuleringen af en overordnet Integrationspolitik samt forslag til konkrete indsatsområder for budgetåret 2001.

Integrationsudvalgets forslag er af Økonomiudvalget d. 12. april sendt videre til høring i de stående udvalg.

SAGSBESKRIVELSE

I kommissoriet for Det Rådgivende Integrationsudvalg har Borgerrepræsentationen pålagt Integrationsudvalget at udarbejde oplæg til kommunens overordnede Integrationspolitik.

Til at forberede udvalgets arbejde med sagen har Integrationsudvalget nedsat en projektgruppe på tværs af alle forvaltninger. Projektgruppen har dels kortlagt forvaltningernes hidtidige arbejde med integrationsområdet og har dels formuleret et debatoplæg, som er omdelt til de politiske grupper og til Integrationsrådet.

På denne baggrund har Integrationsudvalget fremsat forslag til en overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune, samt forslag til indsatsområder i budgetåret 2001. Efter at det samlede forslag har været sendt til høring hos eksterne interessenter, og er blevet drøftet på et fællesmøde mellem Integrationsudvalget og Integrationsrådet, er forslaget nu sendt til høring hos de stående udvalg.

Forslaget ser ud som følger:

Udkast til mål for Københavns Kommunes Integrationspolitik

"Blandt kommunens borgere er repræsenteret forskellige etniske grupper, og kulturer og livsopfattelser.

Derfor findes en mangfoldighed af ressourcer og muligheder, som kan bidrage til udviklingen af det københavnske samfund.

Københavns Kommune arbejder for, at flygtninge og etniske minoriteter føler sig velkomne og respekterede som ligeværdige medborgere.

Det er Københavns Kommunes opgave at bidrage til, at de etniske mindretal bliver selvforsørgende, aktive og handlingskompetente borgere, som tager et medansvar for Københavns udvikling.

Københavns Kommunes integrationspolitik retter sig mod alle borgere, som på grund af deres etniske baggrund har særlige behov.

Københavns Kommune vil arbejde på en tilpasning af sine serviceydelser således, at der også tages hensyn til flygtninge og indvandreres særlige forudsætninger og behov.

Københavns Kommune vil som arbejdsgiver sikre, at andelen af ansatte fra etniske mindretal bringes i overensstemmelse med befolkningens sammensætning.

Integration er en livslang proces, som kræver gensidig forståelse og en åben dialog mellem alle parter."

Udkast til indsatsområder i budgetåret 2001:

  1. "Børns liv og fremtid". Der arbejdes bl.a. med daginstitutioner, skoler, biblioteker, fritidstilbud, foreninger, boligområder samt andre relevante tilbud set fra børnehøjde.
  2. "Beskæftigelse". Der arbejdes bl.a. med overledighed, selvforsørgelse, etnisk ligestilling, personalepolitik, flaskehalsproblemer, uddannelse, virksomhedsstøtte, iværksættere etc, i relation til såvel private som offentlige arbejdsgivere.
  3. "Kommunikation". Der arbejdes med sprogpolitik, medievalg og fælles regler for tolkebistand etc.
  4. "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet?" Der arbejdes med folkeoplysningen (foreninger, enkeltarrangementer, aftenskoler etc.), socialt arbejde, støtte af netværk i f.eks. boligområder etc.

Integrationsudvalget ser gerne, at det boligsociale område, ældres vilkår og sårbare grupper, f.eks. sindslidende og udviklingshæmmede, indgår i de kommende indsatsområder. I januar 2001 forventer udvalget at melde de nye indsatsområder ud. Det er sandsynligt, at det boligsociale område medtages som et to-årigt indsatsområde med en afdækkende og udredende fase i 2001.

Afdækkende analysearbejde

Som grundlag for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets formulering af et høringssvar til Økonomiudvalget har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet rapporten "Integrationsindsatsen på det sociale område – Status, diskussion og forslag til konkrete, tværgående initiativer". Rapporten indeholder et afdækkende analysearbejde, der viser inden for hvilke sociale områder, hvor der er de mest påtrængende problemer i forhold til etniske minoriteter.

Analysen understøtter i vis udstrækning, at det er de af Integrationsudvalget udpegede indsatsområder, der bør satses på. Endvidere viser arbejdet, at der desuden særligt i forhold til hjemløseområdet og familier med særlige behov er påtrængende problemer, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i forslag til budget 2001 vil prioritere.

Rapporten indeholder desuden en beskrivelse og diskussion af den eksisterende indsats og forslag til konkrete, tværgående tiltag, der tager udgangspunkt i de af Integrationsudvalget foreslåede indsatsområder for 2001. Rapporten, der vedlægges høringssvaret som bilag, er afdækkende og diskuterende og skal tjene som grundlag for formuleringen af nye mål og strategier på området. Ideer og overvejelser som fremgår af rapporten er ikke sanktioneret af udvalget.

Den videre procedure

Efter høringen af de stående udvalg anbefaler Integrationsudvalget Økonomiudvalget at vedtage forslaget til en overordnet politik for integration i Københavns Kommune samt vedtage forslag til indsatsområder, som der skal arbejdes med i 2001 på tværs af samtlige udvalg og forvaltninger.

I efteråret 2000 skal hvert udvalg udfylde de enkelte indsatsområder med konkrete mål og handlingsplaner. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil gøre dette på grundlag af det førnævnte analysearbejde.

Videre forslår Integrationsudvalget, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2001 fastlægger nye indsatsområder for budgetår 2002.

Endelig foreslår Integrationsudvalget, at de stående udvalg og Økonomiudvalget til Integrationsudvalget hvert år i februar måned, første gang i 2002, afgiver en kort redegørelse for de respektive udvalgs arbejde med implementeringen af integrationspolitikken og forløbet af integrationsarbejdet i det foregående år.

Til at understøtte arbejdet i Integrationsudvalget nedsættes, under udvalget og med deltagelse fra alle syv forvaltninger, en embedsmandsgruppe.

 

ØKONOMI

Udvalgene pålægges at prioritere de udmeldte indsatsområder ved udvalgets budgetlægning.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Økonomiudvalgets høringsbrev
  • Udkast til Høringssvar (Rapporten "Integrationsindsatsen på det sociale område – status, diskussion og forslag til konkrete, tværgående initiativer vedlægges)

 

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top