Mødedato: 17.05.2000, kl. 13:00

Orientering om status for sprogstimulering af tosprogede børn (Bilag)

Orientering om status for sprogstimulering af tosprogede børn (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2000

 

Sager til drøftelse

14. Orientering om status for sprogstimulering af tosprogede børn (Bilag)

FAU 298/2000 J.nr. 107/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager status for sprogstimulering af tosprogede børn til efterretning.

RESUME

I forbindelse med sprogstimuleringen af tosprogede børn i daginstitution i Københavns Kommune, har Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen testet de tosprogede børn mellem 4-6 år og dermed fået et præcist billede af behovet for særlig sprogstimulering.

De økonomiske ressourcer på tilsammen 3,9 mill. kr. pr 2000 er fordelt mellem bydelene på baggrund af antallet af tosprogede børn. Pengene anvendes blandt andet til ansættelse af sprogpædagoger, vikardækning i forbindelse med sprogtest, indkøb af materialer, kurser og temadage. Ligeledes bruges der penge på at styrke forældresamarbejdet med de tosprogede børns forældre, udarbejdelse af informationsmaterialer til de tosprogede børns forældre samt afholdelse af seminar for fagpersoner, der arbejder med tosprogede børn i daginstitutioner.

Der følges løbende op på arbejdet i bydelene gennem projektbeskrivelser, handleplaner, registreringer og statistik samt midtvejsevalueringer.

SAGSBESKRIVELSE

Ifølge ændringen af Folkeskoleloven den 1. august 1999 skal Københavns Kommune tilbyde sprogstimulering til tosprogede børn mellem 4-6 år. Målet er at udvikle sproget, så tosprogede børn ved skolestart kan deltage i skolens almindelige undervisning og øvrige aktiviteter.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen varetager sprogstimuleringen af ca. 250 børn, som ikke er i daginstitution. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen sprogstimulerer børn med behov, som går i daginstitution.

Test af børn

I november 1999 blev 1.182 tosprogede 4-6-årige børn i daginstitution testet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Børnene blev inddelt i 4 grupper. Gruppe 1 har et massivt behov for sprogstimulering, gruppe 2 et stort behov og gruppe 3 et mindre behov. Gruppe 4 er godt i gang med at lære dansk, men har stadig brug for at færdes i et sprogstimulerende miljø i daginstitution. Gruppe 1+2+3-børn er i sprogstimuleringstilbud – det er gruppe 4-børn ikke, fordi de ikke vurderes at have behov for et særligt sprogstimuleringstilbud.

497 børn (gruppe 1+2+3), svarende til knap 42% af det samlede antal tosprogede børn, der er blevet screenet, havde behov for særlig støtte og er nu i sprogstimuleringstilbud. 5 pct. af det samlede antal børn blev ikke testet i november. Nogle var bortrejst men er siden blevet testet. I andre tilfælde har forældrene ikke givet tilladelse.

Inddelingen i grupper sker fremover hvert år i marts og september, og centralforvaltningen vil hvert år i maj og november indhente oplysninger til brug for statistik. (bilag 1)

Sprogstimuleringen

Der er store forskelle i antallet af tosprogede børn i bydelene, store forskelle i deres behov, deres sociale ressourcer og forskelle mellem institutionerne i bydelene i det hele taget. Personalet i de enkelte institutioner, og den pædagogiske konsulent i den enkelte bydel, har stor viden om, og indsigt i, disse forhold. For at sikre at denne viden udnyttes, samt at den enkelte bydel implementerer sprogstimuleringen i sammenhæng med de øvrige aktiviteter i bydelen, har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen valgt at decentralisere de økonomiske ressourcer og indsatsen til bydelene.

Decentraliseringen medfører, at sprogstimuleringen implementeres forskelligt i bydelene. Ydre Nørrebro og Sundby Nord har eksempelvis ansat sprogpædagoger, som tager rundt i institutionerne, mens sprogstimuleringen i de øvrige bydele foretages af det pædagogiske personale i daginstitutionerne. Institutionerne har udarbejdet handleplaner for sprogstimuleringen, og i maj måned vil centralforvaltningen have et overblik over disse.

ØKONOMI

Der er i år 2000 afsat ca. 2 mill. kr. til sprogstimulering, to-sprogspulje I (ekskl. forsøgsbydelene). Heraf går 300.000 til aflønning af en central sprogkoordinator. De resterende 1,7 mill. kr. er fordelt mellem bydelene på baggrund af antallet af børn med behov for sprogstimulering (bilag 2) Med det nuværende antal børn i sprogstimuleringstilbud, svarer det til ca. 3.400 kr. pr. barn. Til sammenligning har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ca. 37.000 kr. pr. barn.

Antallet af tosprogede børn i daginstitutioner er steget med 18 pct. på ca. to år. Det forventes, at tallet – og dermed behovet for sprogstimulering - vil stige yderligere som følge af stramningerne i integrationsloven.

Frem til år 2002 har Økonomiforvaltningen imidlertid vurderet, at behovet for sprogstimulering falder. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil således få tildelt ca. 1,2 mill. kr. (ekskl. forsøgsbydelene) i år 2001 og ca. 1 mill. kr. i år 2002. (bilag 3)

Projektbeskrivelser fra bydelene

De pædagogiske konsulenter har udarbejdet projektbeskrivelser over arbejdet med sprogstimulering. Lokalforvaltningen skal forny projektbeskrivelserne hvert år i marts, da såvel antallet af børn som de økonomiske ressourcer ændrer sig løbende. Derfor må planlægningen af sprogstimuleringen tilpasses disse ændringer.

Folkeskolelovens krav

I bemærkningerne til lovforslaget om ændring af Folkeskoleloven står der, at børnenes sproglige udvikling løbende – f.eks. en gang årligt – skal vurderes. Københavns Kommune foretager denne vurdering hvert år i maj/juni.

Desuden står der i bemærkningerne til lovforslaget, at der - før det skoleår, hvor barnet kan optages i børnehaveklasse - skal tages stilling til, om barnet kan deltage i børnehaveklassens undervisning og gå i første klasse året efter. Denne vurdering finder ligeledes sted i maj/juni måned hvert år.

Evaluering

Der foretages hvert år en midtvejsevaluering. Evalueringen vurderer metoderne til sprogstimulering i institutionerne sammenholdt med vurderingerne af børnenes udvikling. Formålet er at belyse, om børnene kan placeres i en "bedre" gruppe med et mindre behov for sprogstimulering.

De statistiske oplysninger opdateres løbende med de årlige vurderinger.

Der udarbejdes mindre midtvejsrapporter én gang årligt – første gang i november/december 2000. De vil indeholde oplysninger om:

  • fordelingen i grupper ved 1. visitation (november 1999)
  • ressourcefordeling mellem bydelene (år 2000)
  • hovedtræk i projektbeskrivelser fra bydelene (marts 2000)
  • den planlagte systematik i sprogstimuleringen (handleplaner fra institutionerne til konsulenterne – april 2000)
  • resultatet af den årlige vurdering (juni 2000)

  • fordelingen i grupper ved ind- og udskrivning i daginstitution i sommerhalvåret (september 2000)
  • status over sprogstimuleringen – herunder metodevurdering (2. del af handleplaner fra institutionerne til konsulenterne – november 2000)

To-sprogspulje II

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afsatte i 1998, 1999 og år 2000 1,9 mill. kr. til en målrettet indsats for integration i Københavns Kommune.

I 1998 og 1999 blev hovedparten brugt til kurser for det pædagogiske personale. I første omgang blev 18 kursusforløb udbudt til ca. 160 institutioner med 10-15 pct. tosprogede børn. Målet var at udbyde kurserne til halvdelen af de 160 institutioner i foråret. Med 9 kurser for 239 kursister fra 73 institutioner d.d. er målet nået. Det forventes, at næsten alle 160 institutioner har været på kursus i efteråret 2000.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har d. 29. marts 2000 besluttet at sætte fokus på kommunikation med de tosprogede børns forældre og information i år 2000. Puljen udmøntes på følgende måde:

  • 1,3 mill. kr. fordeles mellem bydelene til forældresamarbejde og integration
  • 300.000 kr. til informationsmateriale til de tosprogede børns forældre om daginstitutionen - blandt andet pjecer og nyhedsbrev
  • 300.000 til seminar for det pædagogiske personale i institutionerne og de pædagogiske konsulenter, der arbejder med sprogstimulering.

 

Forældresamarbejde og integration

Bydelene laver i efteråret 2000 en beskrivelse af udviklingsprojekter og forsøg, som er iværksat under denne pulje til centralforvaltningen.

Information

Det forventes, at første nummer af nyhedsbrevet udkommer i august 2000. Pjecerne, der laves i samarbejde med de lokale medarbejdere, forventes at være færdige i november 2000.

Seminar

Lokale sprogstimuleringsmedarbejdere inviteres senest d. 1. juni til seminar, som holdes i oktober/november 2000.

 

Tidsplan for information

Information fra bydelene/6. kontor

Bydelene skal give oplysninger

Direktionen orienteres

Udvalget orienteres

Status over implementeringen af § 4a

_

April/maj 2000

Maj 2000

Statistik over børn i sprogstimulering

Maj 2000, 2001, 2002

Juni 2000, 2001, 2002

_

Vurdering af kommende skolebørn

Maj/Juni 2000, 2001, 2002

Juli 2000, 2001, 2002

_

Nyhedsbrev

_

August 2000 (herefter ca. hvert ½ år)

_

Status over disponering af ressourcer fra puljen til integration

September 2000

Oktober 2000

Oktober 2000

Statistik over børn i sprogstimulering efter ind- og udskrivning i daginstitution

Oktober 2000, 2001, 2002

November 2000, 2001, 2002

November 2000, 2001, 2002

Midtvejsrapport

_

November/december 2000

November/december 2000

Udarbejdelse af pjecer

_

November 2000

November 2000

 

ØKONOMI

Ingen

KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Bilag 1: Fordeling af børn
  • Bilag 2: Fordeling af økonomiske ressourcer mellem bydelene
  • Bilag 3: Nøgletal for sprogstimulering

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top