Mødedato: 17.03.2004, kl. 15:30

Udmøntning af besparelse som følge af budgetanalyserne "Samling af borgerrettede butikker" og "Digital forvaltning" i budget 2004 (Bilag)

Udmøntning af besparelse som følge af budgetanalyserne "Samling af borgerrettede butikker" og "Digital forvaltning" i budget 2004 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. marts 2004

 

8. Udmøntning af besparelse som følge af budgetanalyserne "Samling af borgerrettede butikker" og "Digital forvaltning" i budget 2004 (Bilag)

FAU 155/2004 J.nr. 155/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

at besparelsen på 1,3 mill. kr. (ØU 239/2003) i 2004 vedr. budgetanalyserne "Samling af de borgerrettede butikker" og "Digital forvaltning" udmøntes på følgende måde:

  • 900.000 kr. udmøntes på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, hvor budgettet til servicebutikker er placeret.
  • 400.000 kr. udmøntes på administration, hvor budgettet til trykkeriet er placeret.

RESUME

I forbindelse med budget 2004 blev der som del af kommunens samlede omstillingsbidrag tilbageholdt en konkret udmøntning af 5 mill. kr. til fordeling mellem kommunens 7 forvaltninger på baggrund af to budgetanalyser vedr. samling af borgerrettede butikker samt øget brug af digital forvaltning. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen blev heraf pålagt en besparelse på 1,3 mill. kr. (ØU 239/2003).

Besparelsen blev midlertidig lagt på administration. Det indstilles, at besparelse udmøntes dels på budgetområdet Børnefamilier med særlige behov i form af en besparelse på Servicebutikkerne og dels på administration i form af besparelse på trykkeriet.

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med indkaldelsescirkulæret for budget 2004 vedtager Økonomiudvalget den 7. januar 2003 (ØU 331/2002) udarbejdelsen af to tværgående budgetanalyser vedrørende henholdsvis "Samling af borgerrettede butikker" samt "Øget anvendelse af digital formidling". Formålet med to budgetanalyser er, at tilvejebringe et beslutningsgrundlag for Økonomiudvalgets udmøntning af en tværgående besparelse på 5 mill. kr. som led i kommunens generelle omstillingsbidrag.

Med budgetanalyserne rettes fokus mod kommunens ressourceanvendelse. Målsætningen er, at identificere et eventuelt effektiviseringspotentiale samt komme med vurderinger vedrørende samling eller outsourcing af opgaverne.

Samling af borgerrettede butikker

I budgetanalysen vedr. samling af de borgerrettede butikker er der opstillet fem scenarioer for, hvorledes en samling af de borgerrettede butikker kan gribes an. Analysen vurderer, at to af disse scenarioer ikke hensigtsmæssigt kan gennemføres. For de tre resterende er der udarbejdet besparelsespotentialer.

Det første scenario er, at de borgerettede butikker samles i de eksisterende lokaler, hvor butikkerne i dag har til huse. Besparelsen opnås i form af reducerede lokale- og supportudgifter for Sund by, Center for Rygeafvænning samt Servicebutikker. Den samlede besparelse er sat til 2,3 mill. kr.

Det andet scenario, er en samling af de borgerrettede butikker i tilknytning til kultur- og medborgerhuse samt biblioteker. Besparelsespotentialet er sat til 2,3 mill. kr.

Det tredje scenario er afvikling af samtlige servicebutikker og hel eller delvis afvikling af Sund by. Dette giver en besparelse på henholdsvis 9,2 og 9,5 mill. kr. afhængig af besparelsen på Sund by.

Af de tre scenarioer anbefaler analysen scenario 1.

Øget brug af digital formidling

I budgetanalysen vedr. øget brug af digital formidling er besparelsespotentialet fundet ved at se på udgifter til materiale til udvalg, jobannoncer og publikationer. Det vurderes i analysen, at det samlede besparelsespotentiale udgør i alt 2,7 mill. kr.

Udmøntning af besparelse på 5 mill. kr.

På baggrund af de to budgetanalyser fremlægger Økonomiudvalget den 5. august 2003 et forslag til udmøntning af den tværgående besparelse på 5 mill. kr. (ØU 239/2003). Besparelsen fordeles på de 7 forvaltninger udfra anbefalingerne i de to budgetanalyser. Som en konsekvens af anbefalingerne i analyserne pålægges Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en samlet besparelse på 1,3 mill. kr. Besparelsen omfatter 0,9 mill. kr. vedr. samling af de borgerrettede butikker (servicebutikker mm.) samt 0,4 mill. kr. i forbindelse med digital forvaltning (ØU 239/2003, bilag 1).

Servicebutikker

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede i 1999 at etablere servicebutikkerne som erstatning for de nedlagte familiecentre. Servicebutikkerne har siden fungeret som en fremskudt "forpost" for lokalcenteret, hvor familier og unge kan henvende sig med henblik på anonym rådgivning.

Der er i budget 2003 afsat 6,9 mill. kr. til i alt 12 servicebutikker. Herudaf er der etableret 11 servicebutikker, mens Amagerbro ikke har kunnet finde egnede lokaler. Pr. 1. oktober 2003 er servicebutikken i Brønshøj-Husum blevet sagt op, da ejeren skal anvende lokalerne til andet formål.

I budgetanalysen vedr. samling af de borgerrettede butikker foreslåes der gennem sammenlægning og/eller nedlæggelse af udvalgte servicebutikker udmøntet en samlet besparelse for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på 0,9 mill. kr.

Forslaget indebærer følgende tiltag:

  • Endelig nedlæggelse af allerede opsagt servicebutik i Brønshøj-Husum. Besparelse sat til 0,7 mill. kr.
  • Nedlæggelse af eksisterende servicebutik i Bispebjerg og samtidig etablering af ny servicebutik i eksisterende kvarterløftscenter. Besparelse sat til 30.000 kr.
  • Flytning af to eksisterende servicebutikker i Sundby Nord og samlokalisering med kvarterløftscenter. Besparelsen sat til 0,2 mill. kr.

Analysens forslag om at udmønte en besparelse på servicebutikkerne ved en endelig nedlæggelse af servicebutikken i Brønshøj-Husum, der er opsagt pr. 1. oktober 2003, vurderes at være mulig at gennemføre. Dog findes besparelsen ikke at være så stor som analysen ligger op til. I budgettet for 2003 er der afsat 564.000 kr. til servicebutikken i Brønshøj-Husum. I 2004 er afsat 581.000 kr. Forskellen mellem analysens besparelsespotentiale og størrelsen af det udmeldte budget skyldes, at analysen tager udgangspunkt i bruttoregnskabstal. I dette tal er også indeholdt udgifter, der afholdes eksternt i serviceteamet til støtte/support til bl.a. servicebutikkerne, herunder eksempelvis i form af IT-ressourcer. At udskille disse ressourcer er vanskeligt. På denne baggrund anses det reelle besparelsespotentiale i 2004 at være 0,6 mill. kr.

I analysen lægges op til at borgerne i Brønshøj-Husum i forbindelse med nedlæggelse af ser vicebutikken skulle benytte sig af servicebutikken i Vanløse. Problemet er i denne forbindelse, at dette for borgerne i såvel i Vanløse som i Brønshøj-Husum vil være at betragte som en serviceforringelse, da flere borgere dermed skal dele den samme ydelse. Samtidig strider dette imod den politiske målsætning om kommunens synlighed og tilgængelighed i samtlige bydele.

Begrundelsen for at anbefale en lukning af servicebutikken i Brønshøj-Husum trods ovenstående problemer er omkostningerne ved en genetablering.

Med hensyn til forslaget om samdrift med Kvartersløftscentrene er besparelsen ved en sammenlægningen med servicebutikkerne afhængig af, hvorvidt analysens antagelse om størrelsen af etableringsomkostninger viser sig at være holdbar. Som nævnt ovenfor tager analysens beregninger udgangspunkt i bruttoregnskabstal. Det er i denne forbindelse vanskeligt at afgøre, hvor store besparelser, der er på de ekternt afholdte udgifter. I tillæg hertil er det regnskabsteknisk vanskeligt at udskille de pågældende midler.

Holdbarheden af besparelsespotentialet er særlig afgørende da besparelsen for Bispebjerg og Sundby Nord blot er sat til henholdsvis 30.000 og 42.000 kr.

I forhold til besparelsespotentialet vedr. flytning og samlokalisering af to servicebutikker i Sundby Nord er der i dette besparelsesforslag medtaget en servicebutik, der ud fra Familie- og Arbejdsforvaltningens opdeling i "sociale bydele" er beliggende i Sundby Syd. Analysen er foretaget udfra en inddeling i "bydele". Sammenlægning af to servicebutikker tilhørende hver deres sociale bydel vil derfor teknisk set indebære en serviceforringelse i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi. En sådan serviceforringelse ligger uden for budgetanalysen kommissorium. På denne baggrund må dette besparelsespotentiale anses ikke at være til stede.

Det indstilles, at der i 2004 i stedet spares 0,3 mill. kr. ved gennemføres ved en generel besparelse på de resterende servicebutikker driftsbudget. Besparelsen vil blive fordelt efter servicebutikkernes andel af det samlede budget.

Besparelse på trykkeriet

I tillæg til besparelsen på 0,6 mill. kr. ved nedlæggelse af servicebutik i Brønshøj-Husum og en generel besparelse på de øvrige servicebutikker på 0,3 mill. kr. vil den resterende udmøntning af besparelsen på i alt 1,3 mill. kr. kunne ske gennem en besparelse på trykkeriet.

På direktionsmøde den 10. oktober 2003 blev det besluttet, at trykkeriet i 2004 skal effektiviseres med 10 pct. Dette svarer til en samlet besparelse på 0,5 mill. kr. Det indstilles, at 0,4 mill. kr. af den samlede besparelse på trykkeriet på i alt 0,5 mill. kr. placeres under besparelsen på 1,3 mill. kr.

På baggrund af ovenstående indstilles, at besparelsen på de 1,3 mill. kr. som følge af de to budgetanalyser udmøntes dels ved lukning af servicebutikken i Brønshøj-Husum på 0,6 mill. kr., en generel besparelse på de øvrige servicebutikker på 0,3 mill. kr. samt en besparelse på trykkeriet på 0,4 mill. kr.

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

Den samlede fordeling af besparelsen på 1,3 mill. kr. ses i nedenstående tabel 1.

Tabel 1. Fordeling af besparelse vedr. budgetanalyser

Tiltag

Beløb – mill. kr.

Lukning af Brønshøj-Husums Servicebutik

0,6

Generel besparelse på de øvrige servicebutikker

0,3

Besparelse på trykkeriet

0,4

I alt

1,3

ANDRE KONSEKVENSER

Der er ingen andre konsekvenser

HØRING

Der er ikke foretaget høring

BILAG

  • Principper budgetforslag 2004 og tidsplan for budgetproces 2004 (ØU 331/2002)
  • København kommunes budgetforslag (ØU 239/2003)
  • Ændringer i udvalgenes budgetforslag (bilag 1, ØU 239/2003)
  • Budgetanalysen "Samling af de borgerettede butikker"
  • Budgetanalysen "Øget brug af digital formidling"

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top