Mødedato: 17.03.2004, kl. 15:30

Høringssvar vedrørende Agenda 21-plan (Bilag)

Høringssvar vedrørende Agenda 21-plan (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. marts 2004

 

24. Høringssvar vedrørende Agenda 21-plan (Bilag)

FAU 169/2004 J.nr. 169/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besvarer høringen således det fremgår, at Agenda 21-planen fortsat indeholder økonomiske usikkerheder for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfyldelse af målene, hvorfor planen ikke bør forelægges Borgerrepræsentationen selvstændigt men forelægges i forbindelse med drøftelserne om 2005-budgettet.

RESUME

På baggrund af målsætningerne om København som bæredygtig storby, har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet et udkast til Agenda 21-plan, der indeholder forslag om økologisk mad, miljøcertificering etc.

Udkastet har været til høring i forvaltningerne, og sendes nu til høring i udvalgene med henblik på forelæggelse i Borgerrepræsentationen og efterfølgende offentlig høring.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har forholdt sig positivt til planen, men mangler økonomiske beregninger. Således har forvaltningen beregnet, at på daginstitutionsområdet vil planen indebære en udgift på ca. 13 mio. kr., såfremt daginstitutionerne skal miljøcertificeres.

Forvaltningen mener derfor, at Agenda 21-planen bør forelægges sammen med budgetforhandlingerne for 2005, hvilket tillige understreges af, at Miljø- og Forsyningsforvaltningens vil medtage nogle af dem anslåede udgifter på i alt 30 mio. kr. på deres ønskeliste til budgettet.

SAGSBESKRIVELSE

Et udkast til Agenda 21-planen har været til høring i alle forvaltninger. Overordnet set har forvaltningerne haft positive kommentarer til Agenda 21-planen, men taget forbehold for øgede driftsudgifter i forbindelse med miljøcertificering og omlægning til økologiske fødevarer. Der er især bekymring for, at alle forvaltninger skal være miljøcertificerede inden udgangen af 2008.

Endvidere vil målet om 75% økologiske fødevarer i kommunens køkkener og kantiner inden udgangen af 2008 kræve et øget ressourceforbrug. Miljøkontrollen er enig i, at realisering af målet i Agenda 21-planen om 75% økologi inden udgangen af 2008 forudsætter, at der afsættes flere ressourcer til området. Miljøkontrollen vurderer, at de resterende institutioner og køkkener i kommunen kan omlægges til økologi inden udgangen af 2008, under forudsætning af, at der afsættes 4 mio. kr. årligt i 2006, 2007 og 2008.

Agenda 21-planen indeholder således mål og indsatser, som ikke er, eller kun delvist er finansierede. Det drejer sig om miljøcertificering, omlægning til økologiske fødevarer og tiltag på vandområderne. Miljø- og Forsyningsforvaltningen anslår, at det samlet set drejer sig om ufinansierede udgifter på 30 mio. kr. årligt.

Miljøkontrollen anbefaler, at de enkelte forvaltninger certificeres hver for sig, forudsat at hver enkelt forvaltning dækkes af et miljøledelsessystem og certifikat. Ligeledes anbefales det, at der i hver forvaltning ansættes en medarbejder, som primært har til opgave at gennemføre miljøledelse og drive miljøcertificeringen. Ifølge Miljøkontrollens vurdering, vil en miljøcertificering af alle forvaltninger indtil udgangen af 2008 beløbe sig til 5 mio. kr. årligt. Herefter vil vedligehold af miljøcertificeringen kræve et tilsvarende beløb årligt.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Agenda 21 har været forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, som har bemærkninger omkring økonomien i Agendaplanen. Forvaltningen indstiller, at bemærkningerne om økonomien skal belyses, inden Agenda 21 kan vedtages.

Dette er i overensstemmelse med forvaltningens tidligere kommentarer om, at målsætninger kombineres med beregninger over de økonomiske konsekvenser, herunder det forventede forbrug af medarbejdertimer i forbindelse med Agendaplanen. Forvaltningen ønsker en klarlægning af, hvem der er ansvarlig for formidling og implementering af Agendaplanens målsætninger mv.

Forvaltningen påpeger, at det vil være påkrævet, at Borgerrepræsentationen ved en vedtagelse af de mål der ikke kan realiseres uden særskilt finansiering, sikrer at forvaltningen får dækket den årlige merudgift på ca. 13 mio. kr. på daginstitutionsområdet. I beregningen er indgået miljøkontrollens forventede fremtidige udgift på ca. 25.000 kr. pr. daginstitution. I dag kan det end ikke bevises, at udgiften er mindre end ca. 60.000 kr. pr. daginstitution. Dertil kommer udgifter til certificering af øvrige institutioner (døgninstitutioner, handicapinstitutioner osv.) dagplejekontorer, handicapcentre, lokalcentre og centralforvaltning osv.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har efterfølgende opstillet følgende regnestykke:

    • 5 mio. kr. om året til miljøcertificering
    • 5 mio. kr. årligt til løbende vedligeholdelse og forbrug af medarbejdertimer.
    • 4 mio. kr. om året i 2006, 2007 og 2008 i forbindelse med omlægning til økologiske fødevarer
    • 23 mio. kr. til udgifter vedr. tiltag på vandområdet i 10 år

Disse ufinansierede omkostninger vil for 30 mio. kr.'s vedkommende indgå i Miljø- og Forsyningsforvaltningen ønskeliste i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Det er således forbundet med usikkerhed, om pengene bevilges. Herudover er forvaltningen i tvivl om, hvorvidt denne opgørelse af udgifterne er tilstrækkelig. Og endelig forudsætter Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at udgifter herudover afholdes over de enkelte forvaltningers budgetter f.eks. til vedligeholdelse af miljøcertificering og medarbejderressourcer.

Miljøkontrollen mener, at Agenda 21-planen kan sammenlignes med Kommuneplanen. Forvaltningen er uenig heri, idet Kommuneplanen ikke indeholder økonomiske forpligtelser. Da Agenda 21-planen stadig rummer usikkerheder omkring økonomien, mener forvaltningen derfor, at Agendaplanen ikke kan behandles selvstændigt i Borgerrepræsentationen, men må sammenkædes med budgetvedtagelse for 2005.

Konklusion

Det er forvaltningens opfattelse, at Agenda 21-planen må indgå i budgetdrøftelserne for 2005, og at de økonomiske konsekvenser afklares i en dialog mellem Miljø- og Forsyningsforvaltningen og den enkelte forvaltning forinden.

Forvaltningen mener derfor, at udvalgets besvarelse af høringen bør indeholde de nævnte forbehold om økonomisk afklaring og en evt. vedtagelse af planen i forbindelse med budgetvedtagelse fo r 2005.

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

Ingen

BILAG

  • Udkast til høringssvar.
  • Miljø- og Forsyningsforvaltningens høringsskrivelse.
  • Agenda 21-planen er fremlagt til gennemsyn i udvalgsmedlemmernes dueslagsværelse.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top