Mødedato: 17.03.2004, kl. 15:30

Iværksættelse af hjælpemiddelprojekt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

Iværksættelse af hjælpemiddelprojekt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. marts 2004

 

22. Iværksættelse af hjælpemiddelprojekt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

FAU 162/2004 J.nr. 162/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der iværksættes et hjælpemiddelprojekt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

RESUME

Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget træffer beslutning om, at der iværksættes et hjælpemiddelprojekt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Formålet er at forbedre sagsbehandlingen samt at skabe grundlaget for en bedre vidensindsamling på området. Endvidere vil det skulle undersøges om der er behov for en anden budgetfordelingsmodel på området.

Iværksættelse af hjælpemiddelprojektet forventes at beløbe sig til ca. 400.000 kr. som skal anvendes til ansættelse af en projektleder.

Midlerne foreslås finansieret på funktion 5.46 – rådgivningsinstitutioner m.v., ramme 19.10. Der er ledige midler på denne ramme som følge af Specialkonsulentordningernes ophør pr. 31/12-2002.

SAGSBESKRIVELSE

1. Indledning

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i løbet af 2003 deltaget i en række arbejdsgrupper i Sundhedsforvaltningen vedrørende det her igangsatte hjælpemiddelprojekt.

Projektet har til formål at effektivisere det samlede hjælpemiddelområde og sikre et ensartet serviceniveau til alle borgere.

I Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har der vist sig at være en række problemer på hjælpemiddelområdet. Der er tale om problemer med overholdelse af de politisk fastsatte sagsbehandlingsfrister samt overholdelse af budgettet, mangelfuld ledelsesinformation, manglende dokumentation for enkeltsagers økonomi samt manglende indflydelse på de ydelser som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen henter fra Hjælpemiddelcentret under Sundhedsforvaltningen, som er den væsentligste del.

På baggrund af de nævnte problemer foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at der iværksættes et hjælpemiddelprojekt i forvaltningen. Nærmere her om nedenfor. Forinden er der en kort gennemgang af hjælpemiddelprojektet i Sundhedsforvaltningen.

2. Hjælpemiddelprojekt i Sundhedsforvaltningen

Sundhedsforvaltningens projekt er opdelt i 8 projekter, hvor af følgende er relevante for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udfra de nævnte problemstillinger:

  • Projekt 2: Forbedring af sagsbehandlingen.
  • Projekt 4: Optimering af økonomistyringen
  • Projekt 6: IT-anvendelse
  • Projekt 7: Indgåelse af kontrakt med Hjælpemiddelcentret (HMC)

Projekt 2 har som formål at skabe en bedre sagsbehandling og dermed en bedre kvalitet for borgerne. Projektet har som indsatsområder, at der udarbejdes kvalitetsstandarder, hvorunder der sker en differentiering af sagsbehandlingsfrister og at der iværksættes en ny sagsgang for bevilling af hjælpemidler.

Projekt 4 har som formål at tilvejebringe en økonomistyringsmodel, der muliggør en effektiv økonomisk styring af området og som indeholder incitamenter til en økonomisk adfærd og en økonomisk håndtering af opgaver. Projektet indeholder et Ledelsesinformationsystem, en Budgetfordelingsmodel og en Afregningsmodel.

Projekt 6 omfatter indførelse af et nyt såkaldt Hjælpemiddelsystem på HMC til afløsning for det hidtil anvendte Q-system. Systemet vil skulle kobles op på KOS, som indføres i Sundhedsforvaltningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anvender også Q-systemet og det vil derfor skulle ske en afklaring af hvordan man forholder sig til det nye system. 8. kontor vil stå for dette i samarbejde med 12. kontor.

Projekt 7 er indgåelse af en kontrakt mellem Sundhedsforvaltningen og Hjælpemiddelcentret om levering af hjælpemidler. Der foreligger et udkast til en kontrakt mellem disse. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har meddelt Sundhedsforvaltningen, at man tillige ønsker at indgå kontrakt med HMC.

3. Hjælpemiddelprojekt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Problemerne på hjælpemiddelormrådet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er primært knyttet til de 4 handicapcentre. For så vidt angår opfyldelse af de politisk fastsatte sagsbehandlingsfrister har handicapcentrene i en redegørelse af 19. december 2003 oplyst, hvad man har sat i værk for at forbedre denne del.

Endvidere ledelsesinformationen på området mangelfuld og der mangler dokumentation for enkeltsagers økonomi og endelig kan der oplyses følgende aktivitetstal for hjælpemiddelbevilling i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Der kan ikke hentes statistik fra det eksisterende hjælpemiddelsystem, Q-systemet. Tilbage står statistik fra 2 "sekundære" systemer – nemlig KØR og Sags- og advis systemet. Fra disse vedlægges 2 regneark over hhv.:

  • Forbruget på hjælpemidler 2001-2003.
  • Aktive hjælpemiddelsager 2002-2003.

Der er følgende bemærkninger til de 2 regneark.

Forbruget:

Der skal tages forbehold for 2001, idet dette er uden bydelsforsøgenes hjælpemiddelforbrug. Det er bemærkelsesværdigt at forbruget på tekniske hjælpemidler er steget med 3.3 mill. på blot 1 år, fra 2002 til 2003. Evt. har HMC nye afregningsmetode indflydelse derpå.

Aktive sager.

De aktive sager er ansøgningssager, løbende levering af individuelle hjælpemidler (bleer, stomi m.v.) og udlån af tekniske hjælpemidler.

Statistikken må tages med stort forbehold bl.a. p.g.a. mangelende datadisciplin, herunder en meget uensartet registreringspraksis. Aktive sager er en statisk værdi, som på ingen måder kan anvendes til belysning af produktivitet/flow.

På baggrund af de nævnte problemer samt det stigende forbrug på området foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen hermed, at der oprettes et hjælpemiddelprojekt i forvaltningen bestående af 2 delprojekter vedrørende henholdsvis sagsbehandlingen og økonomien.

Projekt vedrørende sagsbehandling

Projektet vedrørende sagsbehandlingen vil skulle indeholde en analyse af de nuværende sagsgange i hjælpemiddelbevillingen og forslag til hvordan der sættes ind i forhold opfyldelse af fristerne for sagsbehandling i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt udarbejdelse af kvalitetsstandarder. Målgruppen for projektet er de medarbejdere i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen der arbejder med hjælpemiddelbevilling og formålet er at udvikle medarbejdernes kompetence med henblik p& aring; en bedre servicering af borgerne.

Projekt vedrørende økonomi

Projektet vedrørende økonomi omfatter 2 dele, en vurdering af behovet for en ændring af den nuværende budgetfordelingsmodel og en analyse af behovet for bedre budgetstyringsværktøjer, herunder ledelsesinformation. Det kan her oplyses, at der en omfattende mangel på ledelsesinformation på hjælpemiddelområdet, og af samme grund er ny ledelsesinformation en del af sundhedsforvaltningens hjælpemiddelprojekt, herunder kravspecifikation til det nye HMS – system.

Det eksisterende Q-system har ingen faciliteter, hvor der automatisk opsamles ledelsesinformation om f.eks,.

  • Brugerprofil.
  • Udvikling på enkelte hjælpemiddeltyper.
  • Genbrug og ny hjælpemidler.
  • Bevillingspraksis.

Vurderingen af om der skal ske en ændring af den nuværende budgetfordelingsmodel vil skulle ske i samarbejde med lokalforvaltningen. Det samme er gældende for analysen af budgetstyringen. Det vil endvidere skulle afklares om Hjælpemiddelcentret kan pålægges at tilvejebringe en del af ledelsesinformationen.

MILJØVURDERING

Ingen.

ØKONOMI

Iværksættelse af hjælpemiddelprojektet forventes at beløbe sig til ca. 400.000 kr. som skal anvendes til ansættelse af en projektleder.

Midlerne foreslås finansieret på funktion 5.46 – rådgivningsinstitutioner m.v., ramme 19.10. Der er ledige midler på denne ramme som følge af Specialkonsulentordningernes ophør pr. 31/12-2002.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

Regneark over hhv.:

  • Forbruget på hjælpemidler 2001-2003.

  • Aktive hjælpemiddelsager 2002-2003.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top