Mødedato: 17.03.2004, kl. 15:30

Eventuel ændring af Irlandsvej og Snorresgade fra integrerede institutioner til rene vuggestuer

Eventuel ændring af Irlandsvej og Snorresgade fra integrerede institutioner til rene vuggestuer

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. marts 2004

 

16. Eventuel ændring af Irlandsvej og Snorresgade fra integrerede institutioner til rene vuggestuer

FAU 167/2004 J.nr. 167/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at den planlagte institution på Irlandsvej nu Vejlands Allé 53 ændres fra integreret institution til ren vuggestue

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at den planlagte institution i Snorresgade 14 fastholdes som integreret institution.

RESUME

Bo Asmus Kjeldgaard har bedt forvaltningen undersøge om det er hensigtsmæssigt at ændre pladserne i institutionerne Irlandsvej og Snorresgade til rene vuggestuer.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har undersøgt konsekvenserne af en sådan ændring og anbefaler at kun den planlagte institution på Irlandsvej, nu Vejlands Allé 53, ændres til ren vuggestue, mens institutionen i Snorresgade fastholdes som integreret institution.

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefalinger

1.1 Irlandsvej – Sundby Syd

Institutionen var oprindelig i Børneplanen planlagt som en 6-gruppet integreret institution med 48 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser, som en integreret del af en ny boligbebyggelse på det tidligere HT-areal på Irlandsvej. Imidlertid kunne der ikke opnås enighed med bygherren om projektet, hvorfor dette måtte opgives.

Som erstatning herfor arbejder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på køb af et erstatningsareal ved Vejlands Allé 53, beliggende umiddelbart ved siden af den ny boligbebyggelse på Irlandsvej.

Forudsat der opnås enighed om køb af erstatningsarealet, vil der her kun kunne opføres en 5-gruppet institution. Dette skyldes arealets bebyggelsesprocent på 40, hvilket betyder, at der maximalt kan opføres i alt 904 m2 bygning på grunden, idet en del af grunden er vej- udlægningsareal, som ikke kan bebygges.

I overensstemmelse med beslutning herom i aftalekredsen bag Børneplanen skal institutionen etableres som let byggeri, hvorved pladserne kan fremrykkes til ibrugtagning ca. 1-1½ år tidligere end oprindeligt planlagt, d.v.s. pr.1.8.2005.

Bygningsmæssigt vurderes det, at institutionen kan opføres som ren vuggestue med 60 vuggestuepladser.

I forhold til den planlagte 5-gruppede institution med 36 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser vil en ændring til ren vuggestue med 60 vuggestuepladser betyde en tilgang af 24 vuggestuepladser og tab af 44 børnehavepladser.

I forhold til behovsberegningen, som lå til grund for Børneplanen har bydelen et udækket vuggestuebehov på 15 pladser efter 1.1.2005 og frem til 1.1.2008 (langsigtet behov).

Dette behov vil kunne dækkes ved omlægning af institutionen til ren vuggestue med 60 vuggestuepladser.

Samtidig viser beregningen et overskud af 1 børnehaveplads efter 1.1.2005. Ved at ændre institutionen til ren vuggestue mistes 2 børnehavegrupper. Derudover er der mistet 1 gruppe ved, at byggeriet i forhold til det oprindelige projekt ændres fra 6 til 5 grupper. Det udækkede behov for børnehavepladser vil ifølge behovsberegningen herved stige til 43.

Ændringen af projektet kan således på lidt længere sigt medføre et behov for børnehavepladser i bydelen. Det vurderes, at børnehavepladserne i givet fald vil kunne etableres ved udvidelse af en eksisterende institution i bydelen f.eks. i forbindelse med tilknytning af en udflytterbørnehave, alternativt ved busordninger.

Endvidere er der mulighed for efter ibrugtagningen at ændre institutionen til integreret institution såfremt behovet ændrer sig i retning af et vigende vuggestuebehov.

1.2 Snorresgade 14 – Vestamager

I Børneplanen var projektet oprindeligt planlagt som en 5-gruppet integreret institution opført som traditionelt byggeri med 36 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser.

Ligesom for Irlandsvej, er det besluttet, at institutionen Snorresgade 14 ændres til let byggeri, hvorved ibrugtagningen af pladserne kan fremrykkes ca. 9 måneder fra 1.10.2005 til 1.2. 2005.

Samtidig er det planlagt, at institutionen skal sammenlægges med den eksisterende institution beliggende på Snorresgade 12 med 36 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser, der herved reelt udvides. Udgangspunktet har her været en udvidelse som integreret institution med 36 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser. Forslaget om fælles drift er fremsat af den eksisterende institution i forbindelse med frivillig merindskrivning, og institutionen er indforstået med en løsning med let byggeri under forudsætning af fysisk sammenlægning.

På denne baggrund indgår projektet i den netop fremlagte indstilling 1.B 3. del som udvidelse af den eksisterende institution i Snorresgade fra 36 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser til 72 vuggestuepladser og 88 børnehavepladser.

Ændring af projektet fra 36 vuggestuepladser og 44 børnehaveplader til 60 vuggestuepladser vil ikke være i overensstemmelse med de forhandlinger, der er ført med den eksisterende institution om udvidelsen, og det anses derfor at være problematisk at skulle ændre normeringen nu.

Ændring af normeringen til 60 vuggestuepladser vil betyde, en skævvridning af institutionens samlede normering, således at beslutningen om, at alle vuggestuebørn skal kunne fortsætte i børnehavedelen i en integreret institution ikke kan efterleves, og der ville derfor skulle etableres overgangsordning/samarbejdsaftale med en anden institution.

Behovsberegningen, der tager udgangspunkt i beregningen der lå til grund for Børneplanen inkl. efterfølgende ændringer i projektsammensætningen viser, at der efter 1.1.2005 og frem til 1.1.2008 (langsigtet behov) vil være et overskud på 58 vuggestuepladser og samtidig et underskud på 96 børnehavepladser (inkl. Snorresgade med 36 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser).

På denne baggrund anbefaler Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at den oprindelige normering fastholdes.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen konsekvenser for miljøet.

ØKONOMI

Da projektet på Irlandsvej nu Vejlands Allé 53 endnu ikke er projekteret vil en ændring fra integreret institution til ren vuggestue kun have yderst begrænsede økonomiske konsekvenser for projektet.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Der har været forhandlet med den eksisterende institution i Snorresgade om samdrift og fysisk sammenbygning med den planlagte nye institution i Snorresgade .

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top